Hjælpemidler og adgang til læring blandt børn og unge med ordblindhed / svære læsevanskeligheder NOTA Præsentation d. 28. februar 2011.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
KiMs – Maj KiMs SMAGSTEST - franske kartofler - Maj 2012.
Advertisements

Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
- ”Digitalt medborgerskab” – om bibliotek og borgerservice som kulturkonvergens eller konvergenskultur.
Sårbare unge P I H L I N K L U S I V E - oplæg og dialog om planer for
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Set i forældreperspektiv
Århus Kommune Undersøgelse på tilsynsområdet Telefonundersøgelse foretaget november respondenter.
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Børns fritid i Ballerup Kommune
Døgninstitutioner i et forvaltningsmæssigt perspektiv
Nåede vi målet? podcasts Evaluering - eleverne • 1. Giver det at podcaste boganmeldelser eleverne mere lyst til at læse bøger? – a. Samlet set.
Løntermometer° Vedligehold dit lønsystem. Løntermometeret Mange virksomheder oplever, at et ellers godt lønsystem efter nogle år ikke længere har den.
Seksuelle overgreb mod børn i Danmark
Folkeskole-reformen August 2014.
Analyse for Ældre Sagen: Anvendelse af nye teknologiske kommunikationsmidler Rapport Oktober 2008.
Introduktion til Sprogpakken
Forældremøde X årgang.
Politisk fokus 2009 En inkluderende folkeskole - også for børn med ordblindhed årsmøde 2009 Stella Steengaard 1 Under indtryk af det forestående kommunalvalg.
1 DSB og Bibliotekerne Personlige interview foretaget 20. til 25. januar respondenter Holdning til evt. ny portal.
Gruppe - Hvidovre. Information og kommunikation Formålet er at fremme informationen og kommunikationen mellem de to institutioner og gøre børnene og de.
Skolereform august 2014………………
Analyse for Ældre Sagen: Trafikundersøgelse: Cykel, cykelhjelm mv Rapport Marts 2010.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
Profil af Olivias læsere Marts 2007 Media. 2 Hvor mange læser Olivia  Olivia har læsere  Kernelæserne skal findes blandt de 8-12 årige piger.
Nyt enkelt inkluderende læsekoncept Rune Ørum ITECH ApS.
FOA © TNS Dato: April 2013 Projekt: FOA Evaluering af kommunalreformen April 2013.
Mad, Måltider og Pædagogik
Arbejdsgruppe Mariagerfjord kommune
Mere end blot forberedelsen til en fest En intro til en temadag & en undersøgelse.
Naboskabet - en undersøgelse af 3 boligområder 473 beboere besvarede undersøgelsen 6-11 år: år: år: 4 Voksne: 454.
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
- Hvad kan I forvente som forældre?
Dansen omkring handicapbegrebet
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Rusmiddelundersøgelsen Ordrup Skole 9. klassetrin Skoleåret 2011 – 2012.
Noemi Katznelson, Tendenser der modarbejder 95 pct. målsætningen og fører til øget polarisering Forventningseksplosion – alt skal være godt.
Kvalitetstest af Palles Gavebod Spørgeskemaundersøgelse November 2010 – januar 2011 Center for Playware DPU.
Konference om styring af specialundervisning og inklusion, 4. oktober 2010.
Nyborg kommune Brugerundersøgelse på Skoleområdet 2014 DANEHOFSKOLEN
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
Undersøgelsens omfang
Jobrådgivernes Brancheforening Brugertilfredshed hos ”anden aktør” København 30. november 2011.
Gennemført af YouGov for Bolius Omnibus – mandag uge 31.
Naboskabet - en undersøgelse af det sociale liv i Skovengen Skovengen.
EVA’s evaluering af 10. klasse Foreningen af 10. klasseskoler i Danmark, Trinity, Fredericia den 2. marts 2012 Kristine Bang Nielsen.
Resultater fra 50 skoler knækker mobbekurven – 1. Undersøgelsesrunde (2009) Mere mobning i 4.kl. end i 6.kl.,og 9.kl. (flest piger, 19,2 %) På alle klassetrin.
HUSK BILLEDE Foredragsaftnens tema
Hvad tror du? -rygning blandt unge Hemmelig afstemning for forældre.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
Naboskabet - en undersøgelse af det sociale liv i Egedalsvænge Egedalsvænge.
Formandens mundtlige beretning 2011 Landsforeningen af 10. Klasseskoler i Danmark v/ Henning Rasmussen, Xclass.
Udvikling i GODS Transporten Sammenfatningsrapport maj 2010.
Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker Workshop Roskilde 29.august 2013 Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
 Kommunalreformen, alle regioner og kommuner skal være medlem af et trafikselskab  Gl. Århus Amt og Gl. Ringkjøbing Amt havde ikke noget trafikselskab.
Elever med særlige behov Lidt om allerede installerede hjælpe programmer i windows vista.
Nota Nationalbibliotek NN Nila Korzen. Dagsorden Hvad er Nota og hvem kan blive brugere? Bøgerne Formaterne Særlige services Nærmeste fremtiden Kort introduktion.
It i de gymnasiale uddannelser Udstyr og anvendelse, 2010.
Forældremøde 8. klasse Orientering om Vejledning & UEA-undervisning.
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Odense Centralbibliotek 2015
Vildledningssager – Oprindelse Undersøgelse om ”Vurdering af vildledningssager” Gennemført af CEM Institute – Voxmeter for Fødevarestyrelsen.
En undersøgelse om Trivsel, rygning, alkohol og stoffer
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Elevtrivselsundersøgelsen 2017 For erhvervsuddannelserne
Danmarks Biblioteksforening Opinionsmåling, juni 2014
Danmarks Biblioteksforening Opinionsmåling, juni 2014
Målopfølgning – Børne- og Skoleudvalget
Præsentationens transcript:

Hjælpemidler og adgang til læring blandt børn og unge med ordblindhed / svære læsevanskeligheder NOTA Præsentation d. 28. februar 2011

Dagsorden d. 28. februar 2011 Om undersøgelsen Brug af lydbøger Positive effekter af lydbøger Adgang til lydbøger Brug af biblioteker Læseevner IT og medie Skoletrivsel Fremtidige uddannelsesplaner Anbefalinger / Afslutning

Om undersøgelsen Hovedresultaterne tager udgangspunkt i en telefonisk spørgeskemaundersøgelse foretaget med 497 medlemmer af Nota i alderen 12 til 16 år. Til sammenligning har 200 tilfældigt udvalgte – repræsentativ gruppe – børn og unge i samme aldersgruppe besvaret samme spørgsmål. Undersøgelsen er repræsentativ for så vidt angår Notas medlemmer (alder & køn) og altså således repræsentativ for hen imod en tredjedel af de 12-16 årige ordblinde i Danmark. (5810 ud af ca. 17.500 12-16 årige) Læringsvilkår såvel som støtte og trivsel i skolesammenhæng og familie mv. vurderes at være bedre end for den samlede population. (Indikatorer herpå: diagnosticerede, indmeldt i Nota af lærere, forældre, egen drift) Dette gælder især den mest aktive (mht. brug af Notas produkter) del af de 12-16 årige brugere. Der er ikke grundlag for at formode, at graden af ordblindhed er forskellig fra populationen. (Indikatorer herpå: Diagnosticering sker som følge af opmærksomhed. Indmeldelse som følge af variation i barnets kontekst)

Om undersøgelsen Undersøgelsesdesign, spørgsmål og rapportering er blevet til på baggrund af undersøgelse og rapport fra Innovation Lab og i løbende konstruktivt samarbejde med Nota. Ud over denne undersøgelse er spørgeskemaundersøgelse gennemført blandt grundskolelærere, lærere med specialpædagogisk ansvar samt skolebibliotekarer. Resultater heraf offentliggøres senere. Præsentationen i dag inkluderer et udpluk af resultaterne, som ligeledes er at finde i hovedrapporten. For særligt interesserede henvises til detaljeret bilagsmateriale på www.nota.nu, hvor der findes et omfattende uddybende tabelmateriale fra undersøgelsen.

Hører du nogensinde en lydbog? Brug af lydbøger Hører du nogensinde en lydbog? Knap en tredjedel af brugergruppen hører lydbøger dagligt eller ugentligt, hvormed lydbøger, for en stor del af disse børn og unge, er en helt central måde at læse – og dermed få viden og oplevelser – på. Hver fjerde i brugergruppen oplever eller har oplevet at få skolebøger som lydbøger. Det er primært en speciallærer eller en anden lærer, der står for anskaffelsen af disse, når det sker.

Positive effekter af lydbøger Sammenhængene er signifikante (1-5%), men kausaliteten er selvsagt ubekendt. Bag gode lektievaner, læsevaner og trivsel ligger også andre forklarende variable, såsom baggrund, skole, pædagogisk indsats, motivation, evner osv., men... De gennemsnitlige skolepræstationer i Danmark vil kunne forbedres ved at øge andelen af ordblinde/børn og unge med læsevanskeligheder, som bruger lydbøger, herunder hyppigheden heraf. BRUG AF LYDBØGER LEKTIEVANER (frekvens) LÆSEVANER (frekvens) SKOLETRIVSEL GENERELT TRIVSEL I TIMERNE

Adgang til lydbøger Knap halvdelen – 46% - får lydbøgerne via Nota 23 % via lærere 17 % via internettet 11 % via forældre 8% får lydbøger på skolebiblioteket 13% får lydbøger hos folkebiblioteket.

Brug af biblioteker Bruger du biblioteket på skolen? Bruger du folkebiblioteket eller bogbussen?

Brug af skolebiblioteket 67% af brugergruppen benytter sjældent eller aldrig skolebiblioteket. Samme andel udgør 60% blandt sammenligningsgruppen. En tredjedel af disse, har været der, men mener ikke at skolebiblioteket har noget der interesserer dem. Samme gruppe udgør en femtedel blandt sammenligningsgruppen. Skolebiblioteket appellerer ikke til ordblinde på samme måde som hos sammenligningsgruppen. Den andel af brugergruppen, der benytter skolebiblioteket, søger i højere grad lydbøger og andre alternative formater, end sammenligningsgruppen. Som sagt, er det dog samlet set 8% af den samlede brugergruppe, der låner lydbøger på skolebiblioteket. Omfang af adgang til denne materialetype på skolebibliotekerne kendes ikke!

Brug af folkebiblioteket 86% af brugergruppen benytter sjældent eller aldrig folkebiblioteket. Samme andel udgør 75% blandt sammenligningsgruppen. 15% af disse, har været der, men mener ikke at folkebiblioteket har noget der interesserer dem. Samme gruppe udgør 17% blandt sammenligningsgruppen. Der er således ikke samme forskel, som vi observerede under brug af skolebiblioteket. Den andel af brugergruppen, der benytter folkebiblioteket, søger ligeledes i højere grad lydbøger og andre alternative formater, end sammenligningsgruppen.

Læseevner Hvis du sammenligner dig med de andre elever i din klasse har du det så vanskeligere eller nemmere med at læse? 62 % af Notas brugergruppe har vanskeligere ved at læse end de fleste. 9 % vurderer, at de læser bedre end gennemsnittet af 12-16-årige. Størstedelen af de brugere, der svarer, at de læser bedre end de fleste, går på specialskole eller i en specialklasse Flertallet af brugerne synes at erkende vigtigheden af at blive bedre læsere og angiver at være motiverede herfor. Otte ud af ti vil gerne bruge deres ferie eller fritid på at blive bedre læsere.

Hvor meget tid bruger du på at læse alt i alt? IT og medie Hvor meget tid bruger du på at læse alt i alt? I forhold til de unges medievaner og – forbrug ligner de to grupper hinanden. Der er dog flere steder, hvor de unge i brugergruppen stikker positivt ud, da de har en mere alsidig brug af medier og teknologi. Hver anden fra brugergruppen har dagligt en bærbar computer eller IT rygsæk med i skole. Det gælder for hver femte fra sammenligningsgruppen. Dem der har computer med i skole hver dag læser oftere end dem der ikke har.

Skoletrivsel Hvor meget ved du om hvilken hjælp og hvilke tilbud man har krav på som ordblind eller person med læsevanskeligheder? Adspurgt om trivsel giver Notas medlemmer generelt udtryk for, at de har det godt i skolen og i timerne. Langt de fleste giver også udtryk for, at de får den hjælp og instruktion til hjælpemidler, de har brug for. Det er primært speciallærer eller en anden lærer på skolen, der står bag denne hjælp. Børn og unge i brugergruppen ved generelt ikke meget om, hvilken hjælp og hvilke tilbud, de har krav på. Meget (11%)

Hvor mange gange har du skiftet skole? Skoletrivsel Hvor mange gange har du skiftet skole? 62% har skiftet skole en eller flere gange, hvilket er 20 procentpoint mere end sammenligningsgruppen. Flertallet af nævnte årsager til skoleskift er direkte relateret til ordblindhed.

Fremtidige uddannelsesplaner Uddannelsesplaner efter grundskolen Læsevanskelighederne har en tydelig og afgørende effekt på de unges fremtidsplaner. En langt større andel blandt sammenligningsgruppen overvejer en gymnasial ungdomsuddannelsen sammenlignet med brugergruppen. Brugergruppen derimod overvejer i højere grad efterskole eller en erhvervsfaglig uddannelse

Anbefalinger / Afslutning Stimulation af øget brug af lydbøger blandt målgruppen? ”Markedsføring” af lydbøgers positive effekter ”Markedsføring” af Nota blandt lærere mfl. Nærmere kortlægning af materialeadgang på skolebiblioteker Enklere distribution og adgang til lydbøger Opgradering af samarbejde med skolebiblioteker, evt. i samarbejde med speciallærere Arbejdsgruppe? Forskning i evidens og øget evaluering af forskellige hjælpemidlers effekt