Ernæringsterapi - mål og midler Målrettet ernæringsterapi kan: Reducere mortalitet Nedsætte morbiditet Afkorte indlæggelsestid
Mål for ernæringsterapi Det ideelle mål for ernæringsterapi er: Alle patienter skal vurderes ved indlæggelse Alle patienter i risikogruppen skal have en målrettet ernæringsterapi Alle patienter skal have vurderet behovet for målrettet ernæringsterapi mindst én gang ugentligt Oplysninger om patienternes ernæringsmæssige risiko, ernæringsplan, herunder monitorering, skal fremgå af journalen
Behandlingsstrategi for risikopatienter - gule og røde patienter Gul patient: Daglig registrering af energi- og proteinindtag. Relevant ernæringsterapi justeres med 2-3 dages mellemrum Rød patient: Energi- og proteinindtag vurderes dagligt
Baseret på succesfulde projekter, er følgende punkter essentielle: Opbakning fra ledelsen Fælles beslutning mellem pleje- og lægegruppe Klarlægge formål og forventet resultat Ildsjæle i opstartsfasen Klar ansvarsplacering mellem faggrupper Undervisning nødvendig Kosten skal opfylde kravene og leveres hensigtsmæssigt til afdelingen Diætist ressourcer nødvendige Løbende kvalitetsvurdering Hjælpeværktøjer
Sondeernæring - valg af produkt Standardprodukter indeholder typisk 100 kcal (420kJ) pr. 100 ml og ca. 4 g protein pr. 100 ml og kan anvendes af langt de fleste patienter Produkter til specielle patienter: Oligurisk nyreinsufficiens: Leverinsufficiens: Tarminsufficiens: Kristisk syge patienter (ICU-patienter: Diabetespatienter: Præparater beriget med glutamin kan overvejes til visse patientgrupper
Sondeernæring Valg af sonde Af kortere varighed (Nasogastrisk eller nasoenteral sonde) Af længere varighed Normal ventrikeltømning: Kompromiteret ventrikeltømning:
Sondeernæring Infusionsteknik
Parenteral ernæring valg af produkter
Parenteral ernæring Valg af produkter
Parenteral ernæring Valg af produkter
Parenteral ernæring Hvilken teknik?
Parenteral ernæring Hvilken teknik?
Problemløsning ved sondeernæring
Problemløsning ved parenteral ernæring