Ernæringsterapi - mål og midler

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Implementering af ernæringspolitikken ved en klinisk sengeafdeling
Advertisements

Nye samarbejdspartnere – nye udfordringer
En Monitors Erfaringer Kildedata og Kildedokumenter
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Forebyggelse og behandling af obstipation
Carbon20 projektet i Green Cities Kommunerne. CARBON 20 | 28. FEBRUAR | 2011 | INDLÆG | DEN GRØNNE DAG Carbon20 projektet har til formål: - at udbygge.
Tele- hjem ordningen Faxe, Greve, Køge, Lejre,
KOMMUNIKATIONSAFTALE
Modul C Kommunikation Referencer til de enkelte redskaber findes i bilag 1 i ’Sikker Mundtlig Kommunikation. Baggrund, begreber og litteratur’
Patient får ved en fejl indgivet koncentreret kaliumklorid
Praktisk ernæringsterapi til udvalgte sygdomsgrupper i ernæringsrisiko
Port a Cath Håndtering og skift af gripper kanyle hos patienter i eget hjem. Udarbejdet af Projekt sygeplejerske Kristina Pedersen Kristina Pedersen Onkologisk.
Refeeding syndrom Annelise Mortensen Klin. Udviklingsspl. MSA
Fejlplaceret ernæringssonde
Anni Skou Jens Oluf Pedersen Akut Medicinsk Modtageafsnit A4 Medicinsk afdeling M1.
KOSTPROGRAM 2013.
Data fra 1. januar 2010 til 30. juni / 30.sept 2011
Postoperativ Smertebehandling efter Hjertekirurgi
Ernæring i fokus Regional ernæringskampagne. Baggrund Manglende målopfyldelse af akkrediteringsstandard: Ernæringsscreening, plan og opfølgning.
Afdelingsledelsen Vision og værdigrundlag i Planlægningsområde Syd.
omsorg i det accelererede operationsforløb
Det centrale dogme Og noget om aminosyrer.
Refeeding syndrome - en potentiel livstruende tilstand
omsorg i operationsforløb
Lægedage Velkommen til Lægedage Datafangst for let øvede.
1 Marianne Tewes, Hjertecentret Implementering af en klinisk retningslinje – effekt af et uddannelses- & træningsforløb for erfarne sygeplejersker Dokumentationskonference.
Brand og ildspåsættelse
Århus Universitetshospital Århus Sygehus Medicinsk Center Geriatrisk Afdeling G Hvordan sikres omsorgen i optimerede operationsforløb? Ældre patienter.
Målrettet sygefraværsindsats Sag Målrettet sygefraværsindsats.
Udredningsretten De medicinske specialers udfordring.
Patienters oplevelser på færøske sygehuse 2010 Spørgeskemaundersøgelse blandt 886 indlagte patienter Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af det færøske.
Klinisk diætist Jette Drost, Geriatrisk afdeling, Svendborg Sygehus
Informationssystemer kursusgang: Modellering med henblik på dataudtræk
OPI EFFEKTMÅLINGSVÆRKTØJ
Dialog om voldsforebyggelse Spørgsmål til medarbejdere og ledere  4 spørgsmål til vores forebyggelse  4 spørgsmål til vores proces etsundtarbejdsliv.dk.
Hvordan sikrer kommunerne kvaliteten? - hvilken rolle kan kompetencecentrene for kliniske kvalitetsdatabaser spille? Cand. polyt., MPH, Helle Hilding-Nørkjær.
Netværk og lokalsamfund - som ressource i landdistrikterne Formål blandt andet at styrke: de frivillige ildsjæle i lokalområderne samarbejdet på tværs.
AG Christiansborg  Flere og flere lever i mange år med én eller flere kroniske sygdomme  Gå fra et system, indrettet til at behandle akutte.
Praktiske hverdagserfaringer fra en almen psykiatrisk afdeling
Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Retten på tallerkenen indeholder 19 g fedt 2820 kJ = 670 kcal, hvis der bruges 1 spsk olie ved tilberedning Retten på tallerkenen indeholder 9 g fedt 2440.
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
31. januar 2007 Workshop Klinisk kontakt v. Marianne Møller, EPJ-koordinator Vibeke Riis, EPJ-koordinator.
Stegt 15 g fedt Rå 15 g fedt Uden fedtkant 8 g fedt FEDTINDHOLD I EN SVINEKOTELET Landbrug & Fødevarer.
Stegt 8 g fedt Rå 11 g fedt Uden fedtkant 4 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE FLÆSKESTEG Landbrug & Fødevarer.
VIDSTE DU, AT… 2610 kJ = 620 kcal 2700 kJ = 645 kcal En mellem størrelse popcorn, 135 g indeholder flere kalorier end en portion mini-frikadeller med pastasalat,
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
VIDSTE DU, AT…der er stor forskel på, hvad du skal spise, når du… 870 kJ = 205 kcal Har god appetit Er småtspisende Tidlig morgenmad eller i løbet af natten.
Præsentation af Værdibaseret Patientforløb COP – d. 2. juni 2015 Værdibaseret sundhed – nye styringsmodeller.
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
Netværksmøde om sundhedsøkonomi 26.juni 2008 Mette Haugaard Skou og Mette Bergholdt, KL.
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Kapitel 24 Rådgiveransvar.
Pleje og observation af den småtspisende patient inkl
Forebyggelse af trykskader hos patienter med hoftenære frakturer
FEDTINDHOLD I EN SKINKESCHNITZEL
Grundliggende principper
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Er din klinik klar til surveyorbesøg?
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
”Den ernæringstruede patient” Temadag for ansatte på OUH, repræsentanter fra Fynske Kommuner og Psykiatrisk Afdeling på Fyn Mandag den 27. november.
Metoden brugerstyret behandling
Lektion 3 Procesorientering Indhold: Hvad er en proces?
Faglig regning Kostberegning.
Klar til smart vækst / GATE21
Psykiatricenter Midt Ledelsesprocesser Støtteprocesser Ansvar &
Levercirrosepatient indlagt eller i ambulant forløb1
Præsentationens transcript:

Ernæringsterapi - mål og midler Målrettet ernæringsterapi kan: Reducere mortalitet Nedsætte morbiditet Afkorte indlæggelsestid

Mål for ernæringsterapi Det ideelle mål for ernæringsterapi er: Alle patienter skal vurderes ved indlæggelse Alle patienter i risikogruppen skal have en målrettet ernæringsterapi Alle patienter skal have vurderet behovet for målrettet ernæringsterapi mindst én gang ugentligt Oplysninger om patienternes ernæringsmæssige risiko, ernæringsplan, herunder monitorering, skal fremgå af journalen

Behandlingsstrategi for risikopatienter - gule og røde patienter Gul patient: Daglig registrering af energi- og proteinindtag. Relevant ernæringsterapi justeres med 2-3 dages mellemrum Rød patient: Energi- og proteinindtag vurderes dagligt

Baseret på succesfulde projekter, er følgende punkter essentielle: Opbakning fra ledelsen Fælles beslutning mellem pleje- og lægegruppe Klarlægge formål og forventet resultat Ildsjæle i opstartsfasen Klar ansvarsplacering mellem faggrupper Undervisning nødvendig Kosten skal opfylde kravene og leveres hensigtsmæssigt til afdelingen Diætist ressourcer nødvendige Løbende kvalitetsvurdering Hjælpeværktøjer

Sondeernæring - valg af produkt Standardprodukter indeholder typisk 100 kcal (420kJ) pr. 100 ml og ca. 4 g protein pr. 100 ml og kan anvendes af langt de fleste patienter Produkter til specielle patienter: Oligurisk nyreinsufficiens: Leverinsufficiens: Tarminsufficiens: Kristisk syge patienter (ICU-patienter: Diabetespatienter: Præparater beriget med glutamin kan overvejes til visse patientgrupper

Sondeernæring Valg af sonde Af kortere varighed (Nasogastrisk eller nasoenteral sonde) Af længere varighed Normal ventrikeltømning: Kompromiteret ventrikeltømning:

Sondeernæring Infusionsteknik

Parenteral ernæring valg af produkter

Parenteral ernæring Valg af produkter

Parenteral ernæring Valg af produkter

Parenteral ernæring Hvilken teknik?

Parenteral ernæring Hvilken teknik?

Problemløsning ved sondeernæring

Problemløsning ved parenteral ernæring