Download præsentationen
Offentliggjort afPia Lorenzen Redigeret for ca. et år siden
1
Klinisk diætist Jette Drost, Geriatrisk afdeling, Svendborg Sygehus
Ernæringsscreening og –behandling af den indlagte patient og overlevering Klinisk diætist Jette Drost, Geriatrisk afdeling, Svendborg Sygehus Gerontologiske og Geriatriske sygeplejersker Landsmøde d. 6. april, 2011
2
Den geriatriske patient – karakteristika for ældres ernæring
Ramt af sygdomme – sociale begivenheder - fysiologiske ændringer Fysiologiske ændringer: Generelt funktionstab Basalstofskiftet falder Næringsbehov er uændret Nedsat produktion af fordøjelsesenzymer og intrinsic factor Ændret smags- og lugtesans Aldersbetinget anoreksi / aldersbetinget faldende appetit Ændret appetitregulation Bliver lettere dehydrede og obstiperede
3
Underernæring – hvor stort er problemet?
Gennemsnit: 40 % af indlagte patienter i Danmark er ernæringstruede¹ På kirurgisk afdeling i Svendborg: 60 % På Geriatrisk afdeling i Svendborg: 80 % Rasmussen HH, Kondrup J, Staun M. Prevalens of patients at nutritional risk in Danish Hospitals. Clin Nutr 2004; 23:
4
Al ernæringsbehandling starter med en ernæringsscreening
Kondrup J, Rasmussen HH et al. Nutritional Risk Screening (NRS 2002): a new method based on an analysis of controlled clinical trials. Clin Nutr (en metode til screening af indlagte patienter for ernæringsrisiko baseret på evidens fra kontrollerede undersøgelser) UDVALGT SOM OFFICIEL STANDARD I EU TIL ERNÆRINGSSCREENING
5
Sundhedsstyrelsens anbefalinger for ernæringsscreening og -behandling
6
Akkrediteringsstandarder for ernæringsscreening og -behandling
Ernæringsscreening: identificere ernæringstruede patienter Ernæringsplan og opfølgning for de ernæringstruede patienter
7
Ernæringsbehandling Alle patienter skal ernæringsscreenes indenfor 24 timer Ernæringsscore 1-2 Ikke ernæringstruet Ernæringsscore 3-7 Ernæringstruet Ernæringsplan Mål for vægten Energi-, protein- og væskebehov Valg af kostform Monitorering: Kostregistrering og vægtudvikling Evaluering på stuegang
8
IT-program: Master Ernæring Screening
Kliniske diætister Jeanette Hansen Lene Marie Moritzen udvikler IT program, der kan ernærings-screene og håndtere ernæringsdata i forbindelse med ernæringsbehandling
9
Master Ernæring Screening Overblik
10
Master Ernæring Screening Vægtudvikling
11
Master Ernæring Screening Sekundær screening
12
Master Ernæring Screening Behovsberegning
13
Master Ernærings Screening Kostberegning / Behovsdækning
14
Master Ernæring Screening Afsluttes til re-screening
15
Hvordan opnås behovsdækning?
Ikke ernæringstruet Ernæringstruet Ernæringsscore 1-2 3-7 Vægt Stabil Vægttab Appetit Normal Nedsat – svært nedsat Kostform Sygehuskost 40E% fedt (Normalkost 30E% fedt) Kost til småtspisende 50E% fedt Antal måltider 5-6 6-8 Supplerende ernæring Ingen Berigelse, proteindrikke Sondeernæring Parenteral ernæring
16
Kost under indlæggelsen
17
Udskrivelse – fortsættelse af ernæringsbehandling
Ernæringstilstand: Ernæringstruet Aktuel vægt, kg: 52,6 Vægttab, kg: Periode: Aktuelt BMI: 18 Næringsbehov/døgn: kJ: 7000; g,protein: 75; ml, vand: 1750 Mål: Vægtøgning Kostform: Kost til småtspisende, som er energi- og proteinberiget mad Kostplan: Kostplan medgives patienten. Forsøg at motivere patienten til at spise efter kostplanen og/eller følge principperne i pjecen ”Kostråd”, som også medgives patienten. Proteindrik: Skal gives som mellemmåltid, se kostplan. Ernærings- recept på proteindrik medgives patienten. Vejning: 1 gang pr. uge på en fast ugedag og klokkeslæt, f.eks. om morgenen efter toiletbesøg. Andet:
18
Kostplan
19
Kostplan Konsistens: Blød / flydende
20
Ernæringsrecept
21
Informationspjece: Kostråd
22
Instruks
23
Instruks
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.