Temadag i Dasys Udvikling af sygeplejeprofessionen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Gitte Rosholm Advice A/S
Advertisements

Fortolkning af AMO reformen
Hans Lund lektor, studieleder Syddansk Universitet
Etabler en professionel bestyrelse – og brug den!
Kandidaten i klinisk praksis
Kandidatuddannelsen i Sygepleje
Forskningsstrategi på centerniveau
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Center for Kliniske Retningslinjer - en ny spiller i sygeplejen
Forslag til Strategi for sygeplejens bidrag til udvikling og forskning ved de somatiske sygehuse i Vejle Amt År
Fra integration til inklusion
Velkommen.
Klinisk sygeplejespecialist med en ph.d. i bagagen
Sygeplejerskens virke
Gennem værdier og selvledelse til Danmarks bedste arbejdsplads
Mulige fremtidsperspektiver Introduktion
Professionsidentitet – og masteruddannelse
Tillid Temadag for AMIR
Vi kjhh Samspil mellem forskning og praksis? Hvordan? Problematiseren og stillen spørgsmål, hvor ikke jeg har alle svarene! Ved sygeplejeforsker ansat.
Sygeplejerskeuddannelsen
En integreret, rehabiliterings- og helhedsorienteret indsats i et dokumentations og evidensperspektiv Konference november 2012 Socialstyrelsen og SFI.
FS Sasmo Temadag for operations- og ambulatoriesygeplejersker Tirsdag den 27 Maj 2014 Uddannelseskonsulent Annette Kolding Rørvik, Center for HR, Region.
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
Strategi for Udvikling af Sygeplejen
Lis Suhr Klinisk lektor
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Orientering fra bestyrelsesmøde 3. november 2006 Medarbejdermøde.
Varetagelse af integrationsopgaven i Vejle Kommune Tidlig og bred indsats af høj kvalitet for alle målgrupper Forventning om at borgeren bidrager aktivt.
Hvordan bygge bro mellom klinik og forskningsmiljø?
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Kodeks for offentlig topledelse
Omsorgsetik i klinisk sygepleje - den gode, kloge og rigtige sygepleje
Oplæg modul 13 Evidensbaseret sygepleje – klinisk forskning
Indvielse af Center for Kliniske Retningslinier
Introduktion til opgaveskrivning
15. september DASYS Charlotte Rahbek Omsætning af viden – Elektronisk patientdokumentation.
Udvikling af sygeplejeprofessionen – DASYS 13. maj 2009 Vibeke Deding Chefsygeplejerske.
1 Marianne Tewes, Hjertecentret Implementering af en klinisk retningslinje – effekt af et uddannelses- & træningsforløb for erfarne sygeplejersker Dokumentationskonference.
TATIONpRÆSEN AARHUS UNIVERSITET Institut for Folkesundhedcand.cur. Afdeling for Sygeplejevidenskab MASTERUDDANNELSEN I KLINISK I SYGEPLEJE VELKOMST TIL.
Evidens og accelereret patientforløb
Hvordan udfordres evidensbaseret viden i den kliniske sygeplejepraksis
Integration af undervisning om kliniske retningslinjer i professionsbacheloruddannelsen - ideer og tanker Lea D. Nielsen, Cand. Cur, Adjunkt, UC Syddanmark,
Velkommen til valgfaget: ”Kliniske retningslinjer – kvalitetsudvikling herunder implementering, sundhedsinformatik og evidens Udarbejdet af Lea D. Nielsen,
Randers Kommune IT-udviklingsprogram Temadag for IT-afdelingen den 21. Maj 2007.
Internationalt samarbejde med professionshøjkolerne i Kina i en regional og national kontekst Kontorchef Niels Erik Andersen, Internationalt.
DSKB’s Generalforsamling Vision og strategi 24. Maj 2011.
Kontekst: - Kolding Kommunes tilbud for elever med autisme.
Erfaringer fra implementering af GCP Karin Friis Bach Cand.pharm., daglig leder.
Teori-praksis i sygeplejerskeuddannelsen
Dansk Sygeplejeselskab – 10 år’s jubilæum 2012 – Dokumentationsrådet fra 2004 – Uddannelsesrådet fra 2007 – Forskningsrådet fra 2008 – Center for kliniske.
Nordisk Transportpolitisk Netværk: Transportkorridorer Interreg IIIB projekt afsluttet 31/ Trafikdage på Aalborg Universitet 29. august.
Inklusion og inkluderende processer
Kursus for bedømmere af kliniske retningslinjer
Kliniske retningslinjer, patientforløb og daglig klinisk praksis
Kompetenceudvikling ved HEV Hvordan ser vi fremtiden DSFR møde den 13. september 2013.
Lederkonferencen 9. juni 2010
1 Sigtelinjer for arbejdet På baggrund af budgetmaterialet (inkl. bagvedliggende notater og viden i øvrigt): Udarbejde formuleringer til sigtelinjer for.
7. MARTS 2011 AARHUS UNIVERSITET Aarhus Universitets strategi AARHUS UNIVERSITET.
SUS Sygehus Lillebælt Helle Adolfsen Strategi for Udvikling af Sygeplejen 2009 – 2012 Sygehus Lillebælt Årsberetning 2012 Øre, næse.
Sygepleje og fagidentitet
1 Mission BUC varetager hospitalsbaseret tværfaglig udredning og behandling af børn og unge fra 0-18 (21) år med psykisk sygdom og udviklingsforstyrrelse.
Erik Elgaard Sørensen Forskningsleder, lektor, cand.cur., ph.d.
Ledere mellem profession, management og demokrati
Årsmøde 27. april Dagkirurgi og hjemmepleje v/ sundhedschef Annemarie S. Zacho-Broe Aarhus Kommune.
Inklusion og Specialviden
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Velkommen til Round Table
Mette Rosendal Darmer, Centerchefsygeplejerske
Klinisk Forskningsenhed
Øget professionalisme som resultat af fokuseret uddannelse v
Præsentationens transcript:

Temadag i Dasys Udvikling af sygeplejeprofessionen uddannelse ledelse Rigshospitalet Onsdag den 13. maj 2009

Udvikling af sygeplejen på oversygeplejerskeniveau Hvordan bæres uddannelse, opdaterede faglige profiler, interesser, mod og personlighed ind i professionelle hierarkier? v/Erik Elgaard Sørensen postdoc, cand.cur., ph.d. Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje Aalborg Sygehus

Indlæg vil omhandle Grundlag for professionsudvikling samspil mellem ledelsesfaglighed og professionsfaglighed (Elgaard Sørensen 2006) uddannelse, opdaterede faglige profiler, interesser, mod og personlighed ind i professionelle hierakier Professionsudvikling spænd mellem tradition og fornyelse hvordan? (Aalborg Sygehus 2009)

Grundlag for professionsudvikling Samspil mellem ledelsesfaglighed og professionsfaglighed

Grundlag for professionsudvikling

Professionelle hierarkier: Sygehuse som organisationer store komplekse videnstunge stærkt specialiserede organisationer øger behov for koordination mellem professioner og specialiserede professionelle inden for samme profession (Kragh Jespersen 2008)

Professionelle hierarkier højtuddannede eksperter tæt på kerneydelsen mange slags professionelle i én og samme organisation autonomi nødvendig for løsning af opgaverne jo stærkere autonomi, desto vanskeligere at få til at arbejde mod organisationens mål selvstændige, udviklingsorienterede, initiativrige og engagerede Det klassiske professionelle selvstyre som ideal for ledelse er bedst egnede til at styre sig selv og de organisationer de ansættes i (Kragh Jespersen 2008).

Grundlag for professionsudvikling

Uddannelse, faglige profiler og interesser Lederuddannelse Fordybelse i sygeplejefagets inderside

Ledelsesteoretiske synspunkter Kurt Klaudi Klausen Steen Hildebrandt Peter Kragh Jespersen

Ledelse et samspil mellem leder og medarbejder (Uhrenfeldt 2007)

Uddannelse, faglige profiler og interesser Lederuddannelse Fordybelse i sygeplejefagets inderside Faglige profiler Ledelsesfaglig Sygeplejefaglig

At holde en faglig profil opdateret Også nødvendigt med professionsfaglig viden for at lede. Ikke kun i forhold til opgaverne, der skal løses, men også for at opnå den nødvendige troværdighed og respekt blandt fagprofessionelle (Zeuthen Bentsen 2001, 2003).

Klinisk troværdighed (Døssing 2007) Klinisk kompetence Evne til at fungere som sygeplejerske i den konkrete kliniske praksis (Davies 1996, Baillie 1994, Love 1996) At være opdateret Viden om praksis og teori er aktuel/nutidig (Fisher 2005)

At være opdateret: At holde praksiskundskab levende (Molander 1996) 1). forudsætter interesse og en personlig vilje for deltagelse i praksis og i praksisforbindelser 2). deltagelse foretaget på baggrund af tillærte rutiner er ikke tilstrækkeligt 3). veksle mellem ubetinget at stå for det man kan og at åbne sig for andres kundskab med henblik på forbedringer af virksomhedsudøvelsen

Uddannelse, faglige profiler og interesser Lederuddannelse? Fordybelse i sygeplejefagets inderside? Faglige profiler Ledelsesfaglig Sygeplejefaglig Interesser Ledelse Drift og administration Sygepleje

Grundlag for professionsudvikling

Mod og personlighed ”vi kunne ikke leve med som ledere ikke og have mere føling med hvordan ressourcerne blev brugt, derfor skulle der ansættes en afdelingssygeplejerske, som kunne koordinere, før havde ingen mandat til eller taget mandat til at sige, det er vi nødt til, alle kunne se det, men ikke ligesom haft mod til at gøre noget ved det, mod fordi du går ind og blander dig i de der sådan meget stærke enheder, fire piger der sidder derinde på deres troner og har haft sådan en vi-alene-vide-holdning, jeg sagde, det er nødt til at være sådan, fordi……” (Elgaard Sørensen 2006)

Opsamling Grundlag for professionsudvikling viden om og forståelse for professionelle hierakier relevant uddannelsesmæssig baggrund ledelsesfaglig klinisk kompetent profil sygeplejefaglig opdateret profil interesse, mod og personlighed

Professionsudvikling Et spænd mellem tradition og fornyelse

Spænd mellem tradition og fornyelse Tradition Fornyelse Florence Nightingale (1820-1910) Evidensbaseret praksis? KALD  FAG  PROFESSION

Vidensgrundlag for sygeplejevirksomhed Etiske teorier Ontologiske teorier Sygeplejens normative grundlag Principper for praksis (ex. kliniske retningslinjer) Videnskabelig viden Sygeplejepraksis

Der ER behov for fornyelse Der er behov for den bedst mulige kundskab til gavn for sygeplejen (obs sygeplejens mandat) nødvendigt at generere viden på forskellig vis (metode) Videnskabelig Praksis

Grundlag for fornyelse behov for fornyelse undren over det vi går og gør tilnærmelsesmåde ikke al videnskabelig viden skal integreres i praksis – derimod skal vi være mere optaget af virker det vi gør? hvordan virker det vi ved?

Syntese mellem tradition og fornyelse må tage udgangspunkt i reelle behov for fornyelse (hvad er problemet i klinikken) holde fast i traditionen (ikke kaste barnet ud med badevandet) fornyelse betyder ikke brud med det, der har været tidligere fornyelse må ske i samarbejde (undgå dem og os – tænkning) må finde de gode/rigtige metoder frem m.h.p. at fremme udvikling/fornyelse strategisk indsats

Syntese mellem tradition og fornyelse må tage udgangspunkt i reelle behov for fornyelse (hvad er problemet i klinikken) holde fast i traditionen (ikke kaste barnet ud med badevandet) fornyelse betyder ikke brud med det, der har været tidligere fornyelse må ske i samarbejde (undgå dem og os – tænkning) må finde de gode/rigtige metoder frem m.h.p. at fremme udvikling/fornyelse strategisk indsats

Tradition og fornyelse i praksis Strategi for klinisk sygepleje 2009 – 2013 1 Videnskabelig praksis som en integreret del af det daglige kliniske arbejde 2 Rekrutteringsflow og karriereveje 3 Strategiske alliancer og netværk

Videnskabelig praksis som en integreret del af det daglige kliniske arbejde Opbygning af en bæredygtig kultur Uddannelse til og ansættelse af ph.d.’ere Universitær tilknytning/samarbejde Opbakning og forståelse på alle ledelsesniveauer Ledende sygeplejersker dokumentere implementering af et antal forskningsresultater indenfor en periode Journal clubs for ledende sygeplejersker Anvendelse af relevante forskningsresultater og gennemføre forskningsprojekter Forsknings-/udviklingsprogrammer Journal clubs for sygeplejersker Tilbud om kurser (formidling, litteratursøgning, artikelskrivning) Videndeling/-formidling (deltagelse i kongresser m.v.) ex. lindrende indsats, ledelse, tykke børn

Rekrutteringsflow og karriereveje Sammenhæng mellem uddannelse og forskning synlige karriereveje påvirkning af udviklingen nationalt  DASYS påvirkning af udviklingen internationalt Talentspejderi identificere spirer (til master/kandidat/ph.d.) etablere forskningsassistent-stillinger samarbejde med UC/kombinationsstillinger Måling af resultater forskningsindsatsen skal registreres (publikationer, formidling …) stigning i antal publikationer

Strategiske alliancer og netværk Overvejende rettet mod ansatte i FoKSy Universitært samarbejde ph.d. projekter forskernetværk Afdeling for Sygeplejevidenskab Nationalt Clearinghouse Aarhus Universitet (kliniske retningslinjer) Nationale og regionale netværk UC/bachelorprojekter vejledning til sygeplejersker i klinisk praksis (på master-/kandidat- og ph.d.niveau) Tværdiciplinært samarbejde forskningssamarbejde på tværs af professioner tværdiciplinære forskningsprojekter Internationale netværk

Opsamling Professionsudvikling på oversygeplejerskeniveau viden om og forståelse for professionelle hierakier relevant uddannelsesmæssig baggrund ledelsesfaglig klinisk kompetent profil strategisk ledelse skabe rammer og vilkår sygeplejefaglig opdateret profil viden om og forståelse for sygepleje før og nu viden om og forståelse for udvikling af ny viden interesse, mod og personlighed

TAK for opmærksomheden www.foksy.dk