Sproglige finurligheder

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Advertisements

Der var engang et ældre ægtepar ....
Et stykke med sødt, surt og skørt... - botilbuddet Stefanshjemmet evaluerer deres udbytte af projekt Implementering af Teknologi (IAT) 2011.
At bruge disse to ord rigtigt
F Forældremøder…. Forældremøder v. Birgitte Ravn Olesen.
Johannesevangeliet kap 15,1-11.
Omskrivning med ”to do”
Maritim Miljøstyring HVAD ER MILJØSTYRING (ISO 14001) ?
Introduktion til PECS på Lysholm
For mange hundrede år her på vor jord Uden for byen Damaskus. Gik en mand, fuld af had, på vej ind til byen den grusomme mand, det var Saulus.
ORDKLASSER I FARVER 2010.
Hva’ ska’ du med en telefon og et nummer når du ikke tør brug det.!
ORDKLASSER og SÆTNINGSLED
Klik for næste billede eller vent 30 sek. Rando i skole!
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
Dansk sprog og sprogbrug 2 Michael Dal
Semiotik, Lingvistik og sprogbrug
Nøgler til menighedens vækst
Grammatik hvorfor og hvordan?
Min hobby Fornuftig og relevant tekst af emnet:
Jesus beskriver vejen til et stormsikret liv!
Der var engang en by som hed Tawnswill og det var en dejlig by. Men så kom der et stort monster og hærgede byen og den brændte mennesker, ødelagde bygninger.
Introforløb i grammatik
ORDKLASSER I FARVER 2009.
Kommunikation Dit budskab består af: 7% ord 38 % toneleje
Kommunikation.
Gud og penge Penge som en test på vores administration af ’de sande værdier’.
Jeopardy Navneord Udsagnsord Brug af tegn
Denne præsentation er specielt for begyndere. Se hele serien igennem før start. Hav værktøj og ler klart. GOD FORNØJELSE.
Dansk 1. klasse.
Skabelsen Da Gud i sin kærlighed havde skabt manden og kvinden – betragtede han sit værk , og sagde:
Skriftlighed og læring
Overvældet af Jesu opstandelse!
”Men ved Jesu kors”.. Joh.19:25 Hvem blev ved Jesu kors?
Dette diasshow er udarbejdet af:  Gitte Larsen  Charlotte Pedersen Fra O 27.
En menighed, der søger enhed
Hvad betyder ventetid for det enkelte menneske?
Vokse gennem venskab!.
NP struktur - Eller hvordan engelsk er nominelt, mens dansk er verbalt.
Hanne og Marianne siger tak for et par gode uger. Vi glæder os til resten af året sammen med jer! Opstartsugerne på Sønderholm Skole På de følgende sider.
Moderne Kvinder Frøkongen.
Sprog og sprogvidenskab - introduktion til danskfaget
ORDKLASSER I FARVER 2009.
Folkeskolens afgangsprøve
ER-diagrammer (databaser, del 4)
Kate-QUIZ-mus.
Kære Gud. Tak for livet du har givet os, og denne gudstjeneste.
Hvor skal vores fokus være? - midt i alt det, der kalder på vores opmærksomhed?
»En mand havde to sønner
Prisen for efterfølgelse – vi du betale den?. Teksten til 3. søndag eft. Trinitatis v25 Store skarer fulgtes med Jesus, og han vendte sig om og sagde.
Historien begynder for lang tid siden, da en mand straffer sin 5 årige datter, fordi hun har tabt en værdifuld genstand. Dengang havde de ikke mange penge.
Hvis jeg havde mulighed for at fange regnbuen ville jeg have gjort det
Budskabet skal ud Derfor Ingen fugleklatter på ruden Mundret sprog Ingen formelle fejl Spændende layout.
Den gældbundne tjener Himmeriget ligner en konge, der ville gøre regnskab med sine tjenere. Da han begyndte på regnskaberne, blev en, der skyldte ti tusind.
Ordet er dit. Selv om man egentlig ikke er spor blind kan man godt være temmelig ordblind.
Ordklasser.
Livets Ord Livets Ord Januar 2012 Januar 2012 Også i år fejres Den Økumeniske Bedeuge - også kaldet Bedeugen for Kristen Enhed. Den finder sted over.
Projekt It for alle Projektets deltagere: Hanne Bjørn, Roskilde Bibliotekerne Susanne Kierkegaard, Roskilde Bibliotekerne Kirsten Syska, Roskilde Bibliotekerne.
Eventyrforløb 8.a½ Præsentation af forløb Gennemgang af genretræk
Sætningsanalyse Velkommen- hvad vil jeg gennemgå
ER-diagrammer Hvad er det? Og hvad bruges det til?
Fredes 60 års fødselsdag En hyldest fra dine børn.
Substantiver Navneord.
Ordklasser.
Introduktion til. Eksempler på anvendelse Jeg skal bruge avisartikler på fransk til min gymnasieopgave Jeg vil gerne se avisen fra mit hjemland Libanon.
Semantiske roller Roller (ifølge Yule 2001, 117):
Skabt som mand og kvinde
Mit Navn Er Susi DE første 17 år boede jeg på landet. Jeg keder mig...og vil gerne vide hvordan det er at være i “byen”.
Tidslinje Charles Darwin.
Få styr på ordklasserne
Præsentationens transcript:

Sproglige finurligheder 1. Hvor mange præpositioner kan man have efter hinanden på dansk? Se på denne tekst: Gik den forkølelse over på under en uge??? 2. Her er 3 ord der bruges i 3 sætninger. Hvad er forskellen på sætningerne? De kommer bare. De bare kommer. Bare de kommer.

Grammatiske hjælperegler ”Navn på alle ting på jord – kaldes navneord”. (Navneord = substantiver) ”Udsagnsord, nu skal du høre, er det, tingene kan gøre.” (Udsagnsord = verber) Tillægsord, nu skal du lære, er det, tingene kan være.” (Tillægsord = adjektiver)

Hvor lange kan danske ord blive? Her er et par bud: ”ansvarsforflygtigelse” ”afdelingssygeplejerske” ”proportionsforvrængning” ”menneskerettighedskonventionens …” ”arbejdsløshedsundersøgelsesperioden” a) Hvilken ordklasse tilhører de? b) Hvordan bliver de så lange?

Danskerne og det engelske sprog ”Timing er et must i joint ventures” Hvor mange af følgende ord findes mon i den danske retskrivningsordbog? Approach, audition, band, beat, bestseller, blues, campus, chips, copyright, eyeliner, fan, feedback, gimmick, handy, healer, hooligan, input, intercity, jogging, joke, juice, keyboard, knockout, large, live, look, match, must, odds, pickup, rap, rock, scoop, shake, shop, shit, smog, speed, test, thriller, VIP, workout, yes.

Ord kommer og går Nogle ting findes ikke mere: knækflip, sofacykel, pludderbukser Nogle ord fortrænges af synonymer: bjergsom / = (penge)grisk, gemen / = tarvelig, fiffig / = smart Ved du fx hvad følgende ord betyder? at afæske nogen et svar, grangivelig, en kindhest, en lurendrejer, at være rørstrømsk / trættekær / uefterrettelig / vederstyggelig, en årle morgen, en bly viol

Her er en tekst, der udelukkende består af arveord: Der var engang en mand Han boede i en spand Spanden var af ler Konen vasked’ bleer Nu kan jeg ikke mer.

Forbrugerjournalistik anno 1846 Det stod i avisen 25/3 1846 ”Enhver, som ifølge min Bekendtgørelse om at jeg ville udsælge fransk og engelsk Brød a 7 skilling pr. pund, har beæret mig med Bestilling, beder jeg modtage min forbindtlige Tak; men for at undgaa Mistanke om Mangel paa Opmærksomhed seer jeg mig nødsaget at offentliggøre, at uagtet jeg havde bagt et temmelig stort Antal Brød meer end de indløbne Bestillinger, kunde det ikke undgaaes, at den stedfundne Trængsel foraarsagede en Confusion ved Udleveringen saa at adskillige ikke ere blevne saaledes tilfredsstillede som jeg gerne havde ønsket. Hvilket jeg herved beder meget at undskylde.” Ærbødigst Franskbager C. Nielsen