Cancerscreening og økonomi Screener vi for meget eller for lidt... - og hvad får vi for pengene. Jakob Kjellberg/DSI.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Advertisements

Hvad er behovene i Danmark?
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
København, 25. november Dias 1 Patienters berettigede forventninger til informationsniveau og informationsmåde – en udfordring for sundhedsvæsenet Professor,
Hvornår bider medierne på? Få dine budskaber igennem.
Vores krav til økonomiforhandlingerne v/Palle Simonsen, Det Sociale Netværk.
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
ØKONOMIEN I HJEMMEDIALYSE
Hvor meget må kvaliteten i et robust og forsvarligt beredskab koste?
Kap. 9 i Almen patologi, 2. udgave + forelæsningsnoter
Samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger ved udvikling af ”orphan drugs” v. Dorte Gyrd-Hansen Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU.
EU og det danske sundhedsvæsen
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Medicinsk relevante filosofiske og videnskabsteoretiske spørgsmål
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
Brugerinddragelse i et uddannelsesperspektiv
  Diagnostik af urinvejsinfektion ved hjælp af urinstix hos kvinder i almen praksis.
de sundhedsøkonomiske perspektiver
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Dansk Selskab for Medicinsk Prioritering, 6-7 maj 2009 Privathospitalerne i fremtidens sygehusvæsen ved Nis Alstrup, formand for Brancheforeningen for.
Almen praksis rolle i det nære sundhedsvæsen
3 eksempler på, hvordan sundhed.dk hjælper borgerne
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Session 8: Medicinsk behandling - hvad skal jeg selv gøre Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv lidelse.
Ambassadør for Vidunderlivet
Følgende temaer går som en rød tråd gennem målene og de strategier, der knyttes til dem: det multisektorielle ansvar for sundhed sundhed gennem hele livet.
Helle Ulrichsen Screening i et organisatorisk perspektiv Hvad er konsekvenserne af indførelse af screeningsprogrammer?
De samfundsøkonomiske konsekvenser ved behandling af slidgift i Danmark Udarbejdet for Gigtforeningen i Danmark af DSI, 2003.
Mobility management og sundhed Mobility og Sundhed.
Hvad er telemedicin og hvordan fungerer det.
Topmødeerklæring ► ► Sammenhængende og tidlig indsats Først og fremmest skal vi have en indsats, der tager udgangspunkt i de unges problemstillinger.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode” Rasmus Højbjerg Jacobsen CEBR Copenhagen Business School.
- i et strategisk og sundhedsøkonomisk perspektiv
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
Sundhedsøkonomiske overvejelser om prioritering
Specialeplanlægning – status og udfordringer Forårsmøde i Dansk Selskab for Medicinsk Prioritering 6. maj 2009 Adm. direktør Jesper Fisker, Sundhedsstyrelsen.
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Patienten i centrum for den bedste europæiske behandling Morten Freil Direktør
Hvor mange traktorer er nødvendige? - en tommelfingerregel !
Er nye lægemidler pengene værd
Den demografiske trussel -et drama i 3 akter 2. februar 2006 Bjarne Laursen CUF/Registerprogrammet.
Sygehus perspektiv Afgiftning og motivation af misbrugere.
Nye ældre – nye muligheder
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 25.september 2014
Generel introduktion til kræftområdet Hans Peder Graversen, cheflæge Afdelingschef Kvalitet og Sundhedsdata.
Strategier, udfordringer og udvikling Visitatorernes årsmøde 2011.
Patientforløb for onkologiske patienter
Nytænkning, konkurrence og mest kvalitet for pengene Temamøde Regionsrådet, 14. marts 2007.
NICE (2003) om metoder til Medicinsk Teknologivurdering: hvilke data og analyser?) National Institute for Clinical Excellence.
”Det Nære Sundhedsvæsen” Jan Trøjborg KKR Syddanmark, Januar 2012.
Omkostningsstyring og valg af mekanisering?
Klinten, Rødvig 24. januar 2007 CEEH CEEH Analyser af helbredsmæssige og økonomiske konsekvenser af ændret adfærd omkring frugt og grønt, fysisk aktivitet.
Hvordan kan vi have fokus på indsatser med afsæt i borgerens behov og ønsker mere end systemets muligheder? Bjarne Yde ledende sygeplejerske Regionspsykiatrien.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler FAS’ Års- og medlemsmøde, 3. oktober 2014 Ane Friis Bendix Vicedirektør, dr.med. Sammenhæng.
Sundhedsøkonomisk analyse af reduktion af risikoen for livmoderhalskræft ved introduktion af vaccination mod HPV Jens Olsen, Syddansk Universitet Martin.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
Reduktion af risikoen for livmoderhalskræft ved vaccination mod humant papillomvirus (HPV) -En medicinsk teknologivurdering Teknologi!
Svend Andersen, professor dr.theol. A A R H U S U N I V E R S I T E T CENTER FOR BIOETIK OG NANOETIK MTV: Vaccination mod HPV Etiske aspekter.
Lægeforeningen Lægemøde 2007 Tilbagemelding på workshops om forebyggelse.
Erfaringer med MTV: Hvad kræves og hvad virker? Hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen Regionshospitalet Silkeborg, Hammel.
Fremtidens sundhedsvæsen - Fra patientens perspektiv Lars Engberg Formand
Kvalitetsudvikling hvordan
Kvalitet i plejen.
MTV af Demens: Økonomi Monitorering og MTV
E-læring på patientens præmisser
Viden indbygget i hverdagen - arbejdet med standarder og kvalitet
E-læring på patientens præmisser
Metoden fælles beslutningstagning
Præsentationens transcript:

Cancerscreening og økonomi Screener vi for meget eller for lidt... - og hvad får vi for pengene. Jakob Kjellberg/DSI

Hvad er/bør være præmissen om noget er dyrt •Vi har – i hvert fald i nyere tid – ikke udbygget serviceniveauet i sundhedsvæsenet for at spare penge Men noget er bedre og billigere, så bør behandling nok ”alt andet lige” indføres Der står intet i sundhedsloven om at vi skal sundhedsydelser skal være omkostningsbesparende

Sundhedsloven •Sundhedsvæsenet har til formål at fremme befolkningens sundhed samt at forebygge og behandle sygdom, lidelse og funktionsbegrænsningfor den enkelte 1) let og lige adgang til sundhedsvæsenet, 2) behandling af høj kvalitet, 3) sammenhæng mellem ydelserne, 4) valgfrihed, 5) let adgang til information, 6) et gennemsigtigt sundhedsvæsen og 7) kort ventetid på behandling..

I mangel af bedre tager vi så udgangspunkt i effektivitet •Pris per leveår, eller kvalitetsjusterede leveår •Men heller ikke den store danske hjælp at hente her –Så vi ser på de engelske £ £ •Alternativt kunne vi se hvad vi var parate til at betale for behandling...

Bilag 9.2 A i kræftplan II / lægemidler, MTV metodik

Resultaterne af de tekniske analyser af cancerlægemidler •De fleste ligger i niveauet – kr. per leveår. •Dette er over hvad der accepteres i almen praksis eller i udlandet.

Men hvad er resultatet af arbejdet •Kræftstyregruppen har bevilliget ressourcer til alt hvad der er blevet foreslået, uagtet prisen og analysens kvalitet •Skyldfølelse over dårlige resultater inden for cancerområdet? –Rækker skyldfølelsen til screening og anden forebyggelse?

Særlige vilkår for at tilbyde patienter med en livstruende kræftsygdom behandling i fx udlandet ”§26” •Der skal foreligger en vis sandsynlighed for, at en given behandling kan gavne den aktuelle patient, men der kræves dokumentation i gængs videnskabelig forstand. ”Panelet” inkluderer således ved sin vurdering af data baseret på fx mindre studier, som kan sandsynliggøre, at en given behandling har mulighed for at gavne den aktuelle patient, ligesom panelet kan også inddrage ikke-publicerede data fra en given behandlingsinstitution

Begrebet livstruende har en tidsdimension (og en synlighedsdimension) •Er forebyggelse og screening at betragte som ”§26”? –Man er vel livstruende syg, man ved det bare ikke.. –I praksis er man nok ikke i målgruppen •Men finder man en ”diagnose” via cancerscreening, så er den klart omfattet af ”§26”

Det giver nogle udfordringer for sundhedsøkonomen •Det statistiske liv har en helt anden værdi end det identificerede liv. •Med screening konverterer man statistiske liv til identificerbare patienter, –Tvinger det cost per qaly op i beregning af værdien af screeningen, da man også skal medtage omkostningen til ”værdiløse” behandlinger i screeningsomkostnignerne. –Modsat kan der være besparelser, ved succesfulde behandlinger som kan igangsættes tidligere. •Retningslinerne giver ikke klart svar, de der henvises til hvad der er standard behandling.

Hvis vi ignorerer det er kompliceret •Cost-effectiveness analyse af de langsigtede overlevelseseffekter og omkostninger for sundhedsvæsenet viser omkostninger ca kr. pr. vundet leveår ved tarmkræftscreening hvert andet år og ca kr. pr. vundet leveår ved screening hvert år. Til sammenligning er omkostningerne pr. vundet leveår ca kr. ved både livmoderhalskræftscreening og mammografiscreening •Kilde: Medicinsk Teknologivurdering 2001; 3 (1)Kræft i tyktarm og endetam Diagnostik og screening

Men, man skal se på det marginalt Ved at screene en årgang (cervix) hvert andet frem for hvert tredje år, er omkostningerne for samfundet ca kr. per leveår. Til sammenligning finder modellen, at omkostningerne per leveår ved at gå fra ingen screening til screening hvert femte år for aldersgruppen år er knap kr., og fra screening hvert femte til hvert tredje år er ca kr. Effekten af at intensivere screeningsinterval fra hvert tredje år til hvert andet år svarer til den effekt, der kunne vindes ved alternativt at øge deltagerprocenten med ca. 1,5 procentpoint. I modellen er det forsøgt at estimere betydningen af at øge aldersgrænsen for screeningsprogrammet fra 59 til 69 år. Her findes prisen på et leveår er ca kr. Kilde Væskebaseret teknik og udstrygningsteknik anvendt til screening for livmoderhalskræft i Danmark – en medicinsk teknologivurdering

Screening vs. vaccine og bekymringen ved modeller...(cervix) •Såfremt der introduceres en årlig vaccination af 12-årige piger … estimeres en omkostningseffektratio på ca kr. pr. vundet leveår •Besparelser i høj grad bygget på færre celleskrab fra livmoderhalsen, colposkopi og biopsi til gråzone drg takst fra 2007 •2007: I hospitalets ambulatorium henregnes undersøgelsen somgråzone DRG 1309 til kr. •I DAGS takst (PG08C) på kr. (simple gynækologiske •indgreb), DRG takst på ca kr. •Speciallægetakst 1423 alt inkl.

Hvad kan man så sige •Effektiviteten af programmerne afhænger meget af deltagerprocenten. –Der screenes for lidt i eksisterende programmer –CEA ratioer passer rimelig godt i forhold til gængse kriterier på eksisterende behandlinger i sundhedsvæsenet –For cancerbehandling gælde ikke de gængse kriterier, hvilket faktisk medfører at screening ikke nødvendigvis gavnes •Modsat kan det screene sygdom frem der kan behandles rutinemæssigt, så det ikke ender i ”§26” •Behov for rimelighed i prioritering inden for cancer – ”§26” fortolkningen er uholdbar fra et prioriteringsperspektiv. –Behov for bedre modeller •Små forskellige i effekt / omkostninger kan have stor betydning •Alternativ omk. skal håndteres bedre.. •Effekt data kunne være meget bedre...

Prioritering bliver mere og mere presserende