Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ambassadør for Vidunderlivet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ambassadør for Vidunderlivet"— Præsentationens transcript:

1 Ambassadør for Vidunderlivet

2 Indledning Hvilken seksuelt overført sygdom dræber flest mennesker i Danmark? Jeg hedder xx. Jeg er xx år gammel og er ambassadør for forebyggelse af livmoderhalskræft. Det vil jeg fortælle jer mere om nu. Men først vil jeg stille jer et spørgsmål: Hvilken seksuelt overført sygdom dræber flest mennesker i Danmark? (Nogen vil måske svare HIV.) Jeg ka’ gi’ jer en ledetråd. Navnet er en forkortelse og består af tre bogstaver. Det er faktisk en seksuelt overført virus, der hedder HPV - Human papillomavirus. Hvis du bliver smittet, kan du i værste tilfælde udvikle livmoderhalskræft. Du kommer i risikozonen, så snart du bliver seksuelt aktiv. Vidste I det? Jeg vil kort fortælle jer om HPV og livmoderhalskræft, og om kampagnen Vidunderlivet. Jeg vil også fortælle, hvorfor jeg er blevet ambassadør for forebyggelse af livmoderhalskræft.

3 200 ambassadører Jeg er blevet ambassadør, fordi:
livmoderhalskræft kan forebygges alt for mange kvinder dør pga. manglende viden mange af mine veninder ved slet ikke noget om HPV og livmoderhalskræft jeg har fået en viden, som jeg kan bringe videre jeg kan gøre en forskel Jeg vil gerne være med til at udbrede kendskabet til kampagnen Vidunderlivet. Fordi livet er vidunderligt, og underlivet er noget, man ska’ passe på. Ingen kvinder skal dø på grund af manglende viden om en sygdom, der kan forebygges. Jeg har følt mig magtesløs omkring sygdommen kræft. Nu føler jeg, at jeg kan gøre noget

4 Hvorfor Vidunderlivet?
Hvert år får mere end 400 danske kvinder livmoderhalskræft Hver tredje dag dør en kvinde af livmoderhalskræft i Danmark Hvert år får danske kvinder konstateret celleforandringer Celleforandringer kan være forstadier til livmoderhalskræft Hvert år bliver danske kvinder behandlet for forstadier til livmoderhalskræft Hvorfor er det så vigtigt at fortælle om HPV og livmoderhalskræft? Fordi der er kvinder, der dør af sygdommen, og fordi den også rammer unge kvinder. Forstadier kan behandles, så de ikke bliver til kræft.

5 Hvad er årsag til livmoderhalskræft?
HPV - Human papillomavirus er årsag til celleforandringer og livmoderhalskræft HPV-virus overføres seksuelt HPV er en meget almindelig infektion hos både mænd og kvinder Op mod 80 pct. af alle seksuelt aktive bliver (på et tidspunkt) smittet med HPV Rigtig mange unge får en HPV-infektion Man kan ikke mærke, at man er smittet med HPV Jeg vil fortælle lidt mere om årsagen til livmoderhalskræft. Det er altså en virus, der er årsag til livmoderhalskræft. Der findes mere end 100 forskellige slags HPV-virus. Men kun nogen af dem medfører celleforandringer og livmoderhalskræft. Det er særligt to af dem - HPV 16 og HPV 18. Dem fortæller jeg lidt mere om senere. De fleste gange forsvinder infektionen af sig selv. Ligesom når man har influenza, der jo også skyldes en virus. Blandt unge mellem er 40% smittet med HPV. Blandt unge mellem år er 45% smittet med HPV.

6 Hvad er celleforandringer?
Når cellerne på livmoderhalsen ser unormale ud i et mikroskop Celleforandringer er ikke kræft Lette celleforandringer bliver kontrolleret Svære celleforandringer bliver behandlet Man får taget en celleprøve fra livmoderhalsen i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse. Celleprøven bliver undersøgt i mikroskop. Celleforandringer deles op i lette og svære celleforandringer. Piger, der har lette celleforandringer, skal gå til kontrol hos lægen. Piger, der har svære celleforandringer får lavet et keglesnit. Det er en lille operation, hvor man får fjernet et lille kegleformet stykke af livmoderhalsen. Det stykke, hvor der er celleforandringer.

7 Hvordan ser celleforandringer ud?
Normale celler Unormale celler

8 Livmoderhalskræft kan forebygges
På to måder: Ved vaccination Piger i 12-års alderen gratis fra Piger i års-alderen gratis – Piger over 15 år – skal selv betale Ved screening Der kommer brev med posten, når du fylder 23 Du skal selv ringe og bestille tid hos lægen Selvom du er vaccineret, bør du blive screenet hvert tredje år Man skal helst vaccineres, inden man har sin seksuelle debut. Men seksuelt aktive kan osse ha’ gavn af at blive vaccineret. For man er ikke nødvendigvis smittet med HPV. Og selv om man er smittet med den ene type HPV, beskytter vaccinen mod den anden type. Vaccinen beskytter mod de typer HPV, der er årsag til 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Den beskytter altså ikke 100 pct. Selvom man bli’r vaccineret, bør man altså blive screenet hvert 3. år Men hvordan virker vaccinen….. (se næste slide)

9 Hvordan virker vaccinen?
Vaccinen beskytter mod HPV 16 og 18. Når man bliver vaccineret, danner kroppen antistoffer mod HPV. Hvis man bliver smittet med HPV, bekæmper kroppens antistoffer HPV-virussen Der er som sagt omkring 100 forskellige typer HPV-virus. Vaccinen medfører, at kroppen danner antistoffer mod HPV-virus. Antistofferne bekæmper HPV-virus, så man ikke udvikler celleforandringer og i værste fald livmoderhalskræft.

10 Hvad er screening for livmoderhalskræft?
Undersøgelse hos lægen, når du fylder 23 år Du får brev med posten Du skal selv bestille tid hos lægen Lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen. Celleprøven kan vise, om der er celleforandringer på livmoderhalsen. Screening for livmoderhalskræft er et tilbud til alle kvinder mellem 23 og 65 år. De bliver tilbudt en celleprøve fra livmoderhalsen hvert 3. år. Livmoderhalskræft er som regel år om at udvikle sig. Derfor er det nok at blive undersøgt hvert tredje år.

11 Vidunderlivet er et netværk
200 ambassadører Vi netværker Vi holder oplæg Vi skriver læserbreve Vi stiller op til interview Vi blogger på Vidunderlivet.dk Og meget meget andet Facebook: søg på Vidunderlivet

12

13 Hvordan kan du støtte Vidunderlivet?
Fortæl dine veninder og andre om Vidunderlivet Tilmeld dig applikationen på Facebook Køb og støt: T-shirt Taske Halskæde Mobilvedhæng Ligesom jer vidste ingenting om forebyggelse af livmoderhalskræft, før jeg blev ambassadør for Kræftens Bekæmpelse. Den viden, jeg har fået, har jeg nu givet videre til jer. Men jeres veninder, søskende og bekendte fortjener også at få glæde af denne viden. Så jeg vil opfordre jer til at gå videre med budskabet til dem, I kender. På den måde ka’ vi redde liv og undgå, at kvinder dør på grund af manglende viden. Jeg håber, I vil gå ud og fortælle andre om Vidunderlivet. Vi ka’ alle sammen gøre en forskel. Tak fordi I kom i dag og lyttede til mig……


Download ppt "Ambassadør for Vidunderlivet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google