Sammen mod mobning - For trivsel, tolerance og tryghed -

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Trivsel - et fokusområde
Advertisements

Vision Ganløse og Slagslunde Skole
VALG TIL SKOLEBESTYRELSEN VELKOMMENtil Orienteringsmøde, den 26. Januar 2006.
Orientering om skolebestyrelsesarbejdet
Skolebestyrelsesvalg 2012
Vore børn skal trives, og det kan vi forældre være med til at styrke.
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Temadag om undervisningsmiljø
Forældremøde på Stestrup Skole
Skolereformen – Skovvangskolen fra 1. august 2014
1 EKSTENSION Ny klub i området? Hvordan kan det gøres? DGe okt
Sammen mod mobning - For trivsel, tolerance og tryghed -
Trivselsgrupper for forældre
Et væksthus for børn og voksne
Frøslev-Padborg skole
Valg til Skolebestyrelsen
Profilskole Fyrtårn C ”Det hele barn” Fyrtårn A ”Fortsat høj faglighed”
Velkommen til informationsmøde om 0. klasse på Skovshoved Skole
ØSTERVANGSSKOLEN Møde for Trivselsambassadører (og andre trivsels-interesserede) 23/ Kl. 19:00-20:30 Dagsorden 19:00Velkomst 19:10Kort oplæg om.
Skelgårdsskolens skolebestyrelse Velkommen Kontaktforældremøde på Skelgårdsskolen 23 april 2009.
Velkommen til valgmøde
SAMARBEJDE OG MEDINDFLYDELSE. Overordnede bestemmelser Ledelse og medarbejdere skal i samarbejde føre de af kommunalbestyrelsen fastsatte mål ud i livet.
Vestre Skole og Åløkkeskolen 2014
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
Kontaktforældremøde Skelgårdsskolen
Januar Indledning Vi har i skolebestyrelsen udarbejdet et årshjul som viser de faste aktiviteter og emner, vi skal arbejde med i løbet af skoleåret.
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Trivselsaften for 0.A Børn mobber ikke deres forældres venners børn.
Velkommen til Kontaktforældremøde 01 NOV Dagsorden Velkomst (RC) Kontaktforældrearbejdet (SHC) Skole-/SFO-hjem samarbejdet, samt fælles forældremøder.
Mandag d. 1.november 2010 på Mørdrupskolen
Vor børn skal trives og det kan vi forældre være med til at styrke Formålet er at skabe et kontinuerligt og fremadrettet skole/hjem samarbejde der sikrer.
Formål: Gøre Aalborgs skoler mere rummelige, således at man på distriktsskolen bliver i stand til at undervise flere af de elever, der i dag henvises til.
Kontaktforældremøde den 12/1-12 Kontaktforældrerollen?
Kontaktforældremøde Skelgårdsskolen 12. april 2011.
På Filstedvejens Skole er vi klar over, at mobning forekommer og vil forekomme, men vi vil med dette sikre os ansvar, viden og engagement i arbejdet mod.
Skolebestyrelsens beretning Skåde skole.
Idékatalog til Klasseforældrerådet
Resultatkrav: Sikkerhed, sundhed og trivsel Kompetenceudvikling
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
Dit barn gør ikke hvad du siger men hvad du gør
Disposition Præsentation af emne Mobning
Skanderborg Kommune Valgmøde 3. marts 2014 Baggrundsviden for at kunne varetage skolebestyrelsesarbejdet.
Fri for Mobberi.
Dialogmøde 17. januar 2011.
Velkommen til fælles Informationsmøde
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
Møde mellem kontaktforældrene og skolebestyrelsen tirsdag den 18
Årsmøde Egeskovskolen Dagsorden – 19.10: Velkomst – 20.10: SSP samarbejdet Vi har besøg af SSP konsulenter fra Viborg Kommune - Hvilke.
Elevplaner Debatmøde med kontaktforældre. Dagsorden Velkommen Elevplaner Skolebestyrelsens indflydelse Elevplaner i den offentlige debat Fiktive elevplaner.
Præcisering Oplægget baserer sig på den indstilling, der er på vej til byrådets behandling Indstillingen har været i høring i perioden 20/ /1-14.
AKT på Dybbøl Skolen.
Skelgårdsskolens skolebestyrelse Velkommen Kontaktforældremøde på Skelgårdsskolen 23 april 2008.
Hvem, hvad, hvor om mobning
Velkommen til Klasseforældremøde i x klasse. Aftenens program 1. Status på arbejdet med ”Forventninger til elever” v. klasselærer/ forældre 2. Udvikling.
Velkommen til Ganløse Skole
Den usynlige klassekammerat v. Lysholm Skoles forældrebestyrelse
Trivselsambassadører ….Når forældre aktivt tager medansvar for trivslen på skolen..
Handlingsplaner - Skolebestyrelsen ved Engelsborgskolens strategiske indsatsområder.
Korsager Skole 3. februar Præsentation og referat fra Kontakt- og trivselsforældre ekstra møde.
Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse. Formål: …at styrke medarbejdernes interesse for effektivitet i kommunens forvaltning og i dennes institutioner.
Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole August
SSP Furesø Social pejling i praksis Som det er forsøgt i Furesø Kommune Du må meget gerne hente app’en ‘socrative student’. Den kan hentes til Iphones-
Antimobbestrategier for Langhøjskolen. Ved mobning forstår vi: Mobning er groft, verbalt drilleri og/eller fysisk vold, som foregår over længere tid.
Hvad er en trivselsgruppe ?  3-5 forældregrupper, som er sammensat af lærerteamet  Trivselsgrupperne forsøges blandet ifht. sociale kompetencer  Det.
Overordnede bestemmelser
Princip for kontaktforældre
Princip for udarbejdelse af principper
Møde 11. april 2019 GRØNT RÅD.
Præsentationens transcript:

Sammen mod mobning - For trivsel, tolerance og tryghed - Iværksat af Undervisningsministeriet og Skolestyrelsen i samarbejde med BUPL, Børnerådet, Børns Vilkår, Danmarks Lærerforening, Danmarks Radio, DCUM, Danske Skolelever, KL, Mary Fonden, Red Barnet, Red Barnet Ungdom, Skolelederne og Skole og Samfund.  

Aftenens program Kl. 19. 00. Velkomst Kl. 19. 10. Hvad er mobning. Kl Aftenens program Kl. 19.00 Velkomst Kl. 19.10 Hvad er mobning? Kl. 19.35 Pause Kl. 19.50 Et nyt initiativ mod mobning - Trivselsambassadører Kl. 20.30 Gruppearbejde / debat Kl. 20.55 Tak for i aften og kom godt hjem

Trivselserklæringen af 10. Marts 2004

Kampagnen Attention Mobning efteråret 2006 Metodehåndbogen: Er du med mod mobning – 42 veje til bedre trivsel

Hvad er mobning? Dan Olweus, professor med speciale i mobning, Norge: ”En person bliver mobbet eller chikaneret, når han eller hun gentagne gange og over en vis tid bliver udsat for negative handlinger fra én eller flere andre personer” Fra mobning i skolen, 1992

Hvad er mobning. Helle Raabøl Hansen, cand Hvad er mobning? Helle Raabøl Hansen, cand. Jur og mobbekonsulent, Danmark: ”Mobning er gruppens systematiske forfølgelse eller udelukkelse af en enkelt person på et sted, hvor denne person er tvunget til at opholde sig”. Fra: Grundbog mod mobning, 2005

Konsekvenser for dem der mobbes Angst Søvnbesvær Manglende koncentration i skolen Stagnation i en faglig udvikling Ingen skoleglæde eller lyst til at komme i skole Fysiske gener som mave- og hovedpine Stress På længere sigt kan det føre til: Manglende selvtillid /lavt selvværd Depression Tanker om selvmord

Konsekvenser for dem, der mobber At de bliver mere aggressive og voldelige At de mister fornemmelsen for, hvad der er socialt og menneskeligt acceptabelt At de bliver forstærket i et negativt socialt mønster med en dårlig omgangstone At de får magt over andre ved en truende og negativ dominerende adfærd At de oplever angst for selv at blive mobbet At de er til skade for andre og sig selv

Konsekvenser for øvrige elever Medløberne – støtter dem der mobber, men er ofte i et dilemma Det er synd for dem, der bliver mobbet, men er bange for selv at blive mobbet. Tilskuerne – det tavse flertal De bliver passive mobbere, fordi de ikke griber aktivt ind. De forsøger at holde sig uden for mobningen blandt andet af angst for selv at blive mobbet eller fordi, de ikke ved, hvad de skal gøre

Konsekvenser for øvrige elever - fortsat Konsekvenser for alle - Utryghed - Med til at legitimere mobning - Manglende sociale kompetencer - Et dårligt undervisningsmiljø - Klassen bliver et dårligt sted at være

Antimobbestrategi Hvad forstår vi ved ”trivsel”? Hvad forstår vi ved ”mobning”? Hvad forstår vi ved ”konflikter”? Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Hvad gør vi for at forebygge mobning? Hvad gør vi helt konkret, når mobning er konstateret, og hvordan sikrer vi, at mobningen ikke gentager sig? Hvordan inddrager vi eleverne i arbejdet for at fremme den sociale trivsel og modvirke mobning?

Antimobbestrategi – fortsat Hvordan inddrager vi forældrene i arbejder for at fremme den sociale trivsel og modvirke mobning? Hvad gør vi for at udvikle de ansattes kompetencer i forhold til at fremme elevernes sociale trivsel og modvirke mobning? Hvilke ressourcepersoner kan elever, ansatte og forældre henvende sig til med spørgsmål vedrørende elevernes sociale trivsel? Hvordan gør vi vores antimobbestrategi kendt af alle? Hvordan sikrer vi optimal samarbejde mellem skole, SFO og fritidshjem/klub omkring elevernes sociale trivsel? Hvornår og hvordan vil vi evaluere på vores antimobbestrategi? www.dcum.dk/undervisningsmiljoe/vaerktoejer

Undervisningsmiljøkortet – www.um-kort.dk Indberet antimobbestrategi og/eller UVM Se Danmarkskortet over skoler med UVM Antimobbestrategi Lokale Trivselserklæring – forpligter til at udarbejde en antimobbestrategi - skabelon på www.dcum.dk/undervisningsmiljoe/vaerktoejer Brug et eller flere af disse ikoner på skolens hjemmeside

Fakta fra Børnerådets rapport”Mobning 2008” Hver 4. elev har været udsat for mobning inden for de seneste par måneder 1 ud af 25 elever oplever mobning ugentligt 58% svarer at mobning forgår i frikvartererne Venner og forældre er de foretrukne personer at henvende sig til hvis man bliver mobbet.

Skolernes indsats for at øge trivslen og nedbringe mobning Antimobbestrategi og undervisningsmiljøvurdering -Ordensregler (elever, medarbejdere, skolebestyrelse) Kontaktforældre arbejder for klassen

Trivselsambassadører Nyt begreb Trivselsambassadører -Findes blandt interesserede forældre på skolen -Skal arrangere og medvirke ved aktiviteter, der forebygger mobning og fremmer trivslen på skolen. -Udpeges af skolebestyrelsen / eller direkte valg -En arbejdsgruppe under skolebestyrelsen

Opgaver for trivselsambassadørerne Trivselsambassadørerne skal være nøglepersoner i en strategi for at involvere skolens forældre mere aktivt i skolens trivsels- og antimobbestrategi. Opgaven for trivselsambassadørerne er først og fremmest -at arrangere og medvirke ved aktiviteter der forebygger mobning og fremmer trivslen på skolen, på årgange, i de enkelte faser, på tværs af faserne og på hele skolen. Ligesom der kan arbejdes på tværs af kommunens skoler. Opgaver for trivselsambassadørerne

Mulige aktiviteter for trivselsambassadørerne Etablering af legegrupper i indskolingen Etablering af madgrupper på mellemtrinnet Etablering af videolørdage i udskolingen Internetcafe for elever og forældre på mellemtrin og i udskolingen Gå-hjem-møder /cafe om forskellige emner Igangsætte legepatruljer, elevmægling Igangsætte storebror/-søster ordninger på tværs af årgange Afvikle markedsdagen el. lign på skolen Afvikle fælles gåture / motionsløb Osv

Hvordan kommer vi i gang? Punkt på skolebestyrelsens dagsorden Temadrøftelse: Trivsel Skolens antimobbestrategi Lokal trivselserklæring Seneste undervisningsmiljøvurdering Princip for Trivselsambassadører Kommissorium for arbejdsgruppen af trivselsambassadører

Forslag: Princip for Arbejdsgruppen af Trivselsambassadører -Arbejdsgruppen af trivselsambassadører fungerer som et permanent underudvalg nedsat af skolebestyrelsen og refererer direkte hertil. -Et af skolebestyrelsens medlemmer fungerer som koordinator mellem arbejdsgruppen og skolebestyrelsen. -Arbejdsgruppen afholder min. et møde hvert kvartal. Formanden indkalder hertil med min. tre ugers varsel. Derudover kan arbejdsgruppen afholde de møder, der er nødvendige. -Det er trivselsambassadørernes opgave at arbejde for at forebygge mistrivsel og mobning på skolen. Dette arbejde skal ske i samarbejde med skolens øvrige parter samt de parter som arbejdsgruppen finder relevant udenfor skolen.   

Forslag: Princip for Arbejdsgruppen af Trivselsambassadører -Såfremt trivselsambassadørernes initiativer kræver ressourcer i form af penge og/eller medarbejderes tidsforbrug, samt lokaler skal dette godkendes i skolebestyrelsen inden initiativet igangsættes.  -Arbejdsgruppens opgaver og sammensætning er nærmere beskrevet i ”Kommissorium for arbejdsgruppen af trivselsambassadører”  Godkendt af skolebestyrelsen den / 2008 ________________________ _________________________ Skolebestyrelsesformand Skoleleder    

Forslag: Kommissorium for arbejdsgruppen af trivselsambassadører Skolebestyrelsen nedsætter hermed en arbejdsgruppe kaldet ”Trivselsambassadører”. Arbejdsgruppen refererer direkte til skolebestyrelsen. Det er trivselsambassadørernes opgave -at arrangere og medvirke ved aktiviteter der forebygger mobning og fremmer trivslen på skolen, både i de enkelte faser, på tværs af faserne og på hele skolen. Ligesom der kan arbejdes på tværs af kommunens skoler. -at arbejde for at sikre trivslen på skolen gennem inddragelse af alle skolens parter herunder også skolens AKT-lærere samt relevante parter udenfor skolen.

Forslag: Kommissorium for arbejdsgruppen af trivselsambassadører -at overveje og fremkomme med forslag til, hvorledes denne proces bedst fremmes -at overveje, indsamle eksempler på og fremkomme med forslag til aktiviteter der forebygger mistrivsel og sikrer et trygt og mobbefrit miljø omkring eleverne både i og uden for skolen -at overveje, indsamle eksempler på og fremkomme med forslag til, hvorledes samarbejdet mellem skolens parter kan foregå. Arbejdsgruppen sammensættes af min. 7 medlemmer, som fordeler sig således: 2 medlemmer udpeget blandt skolens forældrekreds i indskolingen, 2 medlemmer udpeget blandt skolens forældrekreds på mellemtrinnet, 2 medlemmer udpeget blandt skolens forældrekreds i udskolingen, 1 repræsentant fra skolebestyrelsen som er koordinator mellem arbejdsgruppen og skolebestyrelsen.  

Forslag: Kommissorium for arbejdsgruppen af trivselsambassadører Arbejdsgruppen konstituerer sig med en formand. Arbejdsgruppen sammensættes for to år ad gangen, men med valg hvert år, således at halvdelen af udvalgets medlemmer er på valg hvert år. Godkendt af skolebestyrelsen den / 2008 _______________________ ________________________  Skolebestyrelsesformand Skoleleder  

Handleplan / tidsplan Maj/juni På skolebestyrelsesmødet Temadrøftelse omkring trivsel. (Se forslag til dagsordenspunkt på side X) Herunder vedtagelse af princip og kommissorium for Trivselsambassadører. Beslutning om hvordan trivselsambassadørerne skal vælges eller udpeges. Evt. udarbejdelse af antimobbestrategi. Evt. lokal trivselserklæring.

Handleplan / tidsplan Aug./sept. Skolebestyrelsen orienterer forældrene om nedsættelsen af arbejdsgruppen af Trivselsambassadører, dette kan ske på flere måder fx: Ved besøg i klasserne på forældremøderne. I skolebladet /nyhedsbrevet o.lign. I et brev til alle hjem På skolens hjemmeside / intranet Forældrene opfordres til at melde sig som kandidat til arbejdsgruppen af Triveselsambassadører. Husk at sætte en deadline på der ligger før det næste skolebestyrelsesmøde.   Der kan også afholdes direkte valg i forbindelse med arrangementer på skolen hvor forældrene er samlet fx skolefest, forældredage o.lign..

Handleplan / tidsplan Sept. På skolebestyrelsesmødet Udpegning af medlemmer til arbejdsgruppen af Trivselsambassadører blandt de interesserede tilmeldte kandidater. Udpegning af det skolebestyrelsesmedlem som skal være koordinator og deltage i arbejdsgruppen. Invitation til/indkaldelse af trivselsambassadører udarbejdes. Arbejdsgruppen af Trivselsambassadører offentliggøres på skolens hjemmeside og/eller i skolebladet o.lign. Navne og adresser på trivselsambassadørerne meddeles Skole og Samfunds sekretariat. Sept./okt. Trivselsambassadørerne samles og orienteres kort om arbejdsgruppens opgaver, muligheder og begrænsninger m.v. Princip og kommissorium forlægges. Okt./nov. Trivselsambassadørerne inviteres på kursus sammen med kommunens øvrige trivselsambassadører. Skole og Samfund inviterer.

Tidslinie Møder for landets skolebestyrelser April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov. Møder for landets skolebestyrelser -Temadrøftelse i skolebestyrelsen - Orientering af forældrene - Princip og kommissorium - Direkte valg eller udpegning -Antimobbestrategi -Trivselsambassadørernes første møde -Trivselsambassadørerne på kursus

Gruppearbejde / Debat Hvordan kan vi som skolebestyrelsen medvirke til at trivselsambassadørerne får gode arbejdsbetingelser på skolen? Og i kommunen som helhed? Forslag og idéer til trivselsambassadørernes arbejde.

www.sammenmodmobning.dk