KOST TIL SMÅBØRN Oplæg til Vordingborg Fælles Forældreråd d.22/1.2013

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Information om Nøglehullet 2011
Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Mad til unge på høj- og efterskoler
- vejen til en sund balance
Sundhed, trivsel og læring på Glud skole

Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
Kostpolitik Revideret 24. september 2013
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Skal dit barn med på sommerkoloni ?
Seminar v.Fødevarestyrelsen og Kommunernes Landsforening Madordninger i daginstitutioner 2010 Måltidet – hvordan gøres det nærværende?
Information om Nøglehullet 2011
Nem planlægning af børnemad
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Kantineordning. KANTINEORDNING - ET TVÆRSNIT AF EN PLAN.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Sundhed i skolen Ifølge ”Fælles mål” fra Undvisningsministeriet er sundhed et obligatorisk emne i skole regi.
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker Sukker er tomme kalorier
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
VITAMINER OG MINERALER
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Morgenmad Nogle spiser havregryn med mælk og sukker.
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Seminar v.Fødevarestyrelsen og Kommunernes Landsforening Madordninger i daginstitutioner 2010 Måltidet – hvordan gøres det nærværende.
Velkommen til uge 8 Ugens emner: Søvn – får du nok? Sult – mærk efter
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
1 Dias 1 – kostkompasset udfoldet for fedt Lidt, men godt
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
+ Sukker og børns adfærd. + Hvem er vi? Mia og Michelle Ernæring og sundhedsstuderende fra VIA university collage I Århus Praktik I Randers Sundhedscenter.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Evaluering af Aktiv rundt i Danmark lærernes observationer Følgende resultater er på baggrund af 1215 lærerbesvarelser af vores elektroniske spørgeskema.
Lægedage Velkommen til Lægedage Behandling af overvægtige børn og unge efter “Holbæk-metoden” Behandling i praksis Projektsygeplejerske Rikke Haslund Melskens.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Seks veje til din sundhed
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Faglig regning Kostberegning.
Præsentationens transcript:

KOST TIL SMÅBØRN Oplæg til Vordingborg Fælles Forældreråd d.22/1.2013 Ved Sundhedsplejerske Monica Raae Jensen Mail: mrje@vordingborg.dk

Kost til småbørn AFTENENS PROGRAM: Introduktion Aktivitet: Er du enig eller uenig? Oplæg: Kost til småbørn – Sunde børn er glade børn !!! Aktivitet: Debat om kostpolitik Spørgsmål 

SUNDE BØRN ER GLADE BØRN ! Børn, der udvikler mod, lyst og vilje til at lære at træffe sunde valg, får sunde vaner. Når de bliver voksne, går de i højere grad uden om fedme og typiske livsstilssygdomme Dagligdagen i institutionen og den pædagogiske praksis har afgørende betydning for om børnene trives og får sunde mad- og bevægelsesvaner, de har glæde af hele livet

KOSTVANER De holdningsmæssige normer og fysiske rammer børn møder til hverdag uden for hjemmet, har stor indflydelse på deres kostvaner. Derfor er det vigtigt, at der kommer flere sunde mad - og måltids tilbud i dagpasning - daginstitutioner og i SFO og skoler. Også de gældende normer i de enkelte institutioner skal stimulere børn og unge til sunde kostvaner. Kommuner med sundhedspolitikker for dagpasning og skoler har et bedre grundlag for dialog med forældrene om børnenes sundhed. http://www.sst.dk/Sundhed%20og%20forebyggelse/Overvaegt/Anbefalinger/Boern_og_unge_generelt/Kost.aspx

Hvad findes der af retningslinier i Vordingborg Kommune? Dagplejen i Vordingborg Kommune har retningslinier på området: Link: http://www.vordingborg.dk/Everest/Publications/Afdelinger/Daginstitutioner/Dagplejen/Pjecer%20i%20Dagplejen/20100723121705/CurrentVersion/Dagpleje%20Folder_Kost.pdf

Hvad findes der af retningslinier i Vordingborg Kommune? Ingen retningslinier på institutionsområdet??? Mange institutioner har deres egne kostpolitikker. Er det vigtigt med en kostpolitik i Jeres institution? Fælles retningslinie for alle daginstitutioner i Vordingborg Kommune ? ?? Hvad kan en retningslinie eller ”kostpolitik” indeholde?

”KOST POLITIK” – hvad er det? En politik er en fælles vedtaget og nedskrevet målsætning for maden, måltiderne og hvordan i arbejder med bevægelse. En politik kan indeholde beskrivelse af: Maden: madens kvalitet, mængde, variation, tilberedelse m.v. Måltiderne: måltidernes art (hvilke tilbud gives der?) og afvikling (normer og regler) , fødselsdage (normer og regler Bevægelse: børnenes muligheder for bevægelse i institutionen − aktiviteter, opgavefordeling mv.   Politikken redegør for, hvordan man, i institutionen forholder sig til mad, måltider og bevægelse, og hvordan denne holdning skal komme til udtryk i praksis

”KOST POLITIK” – hvad er det? Det er væsentligt at forsøge at tilstræbe intern enighed. Dialogen med både børnene bliver lettere, når alle voksne i institutionen er enige om de retningslinjer, der udstikkes for børnene omkring mad og bevægelse. Det samme gælder med hensyn til forældrene, hvor dialogen lettes, når en personalegruppe giver samstemmende svar og dermed giver institutionen en tydelig profil udadtil. http://www.altomkost.dk/Kommune_skole_daginstitution/Daginstitutioner/Politik_for_mad_og_bevaegelse/En_politik_forbinder_teori_og_praksis/En_politik_forbinder_teori_og_praksis.htm

”KOSTPOLITIK” – hvordan? Sundhedsplejen kan hjælpe med at udarbejde en fælles kostpolitik på daginstitutionsområdet Brug SST´s anbefalinger: www.sst.dk Brug Fødevarestyrelsens hjemmeside: www.altomkost.dk

”KOSTPOLITIK” - hvordan? Eller brug: Fødevarestyrelsens 'Alt om kost rejsehold’, som tager rundt til alle kommuner og tilbyder gratis procesbistand, sparring og viden i forhold til arbejdet med at formulere og implementere politikker for mad, måltider og bevægelse http://www.altomkost.dk/NR/rdonlyres/339BE4B0-639A-44A7-82A9-588F95958733/0/AOKarktildaginstitutioner.pdf

”KOSTPOLITIK” - hvordan? 'Alt om kost rejseholdet' findes over hele landet. Kontaktes på: Web: www.altomkost.dk – under Kontakt Telefon: 7227 6900 – spørg efter 'Alt om kost rejseholdet’ Mail: rejsehold@altomkost.dk

Anbefalinger for kost til småbørn Børn har ikke samme appetit som voksne til at spise store portioner til hovedmåltiderne. Mellemmåltiderne er derfor en vigtig del af børnenes daglige mad indtag. Når maden er fordelt på forskellige måltider over hele dagen, er det lettere for børnene at få dækket behovet for energi, vitaminer og mineraler.

Morgenmåltidet En sund morgenmad giver en god start på dagen. Nogle børn bliver afleveret tidligt i institutionen og har måske ikke spist morgenmad hjemmefra. Fødevarestyrelsen anbefaler at disse børn har mulighed for at spise morgenmad i institutionen. Et sundt morgenmadssortiment kan du sammensætte af fx: Fuldkornsbrød  Havregryn  Øllebrød og/eller havregrød Mælk, minimælk til børnehavebørn og letmælk til vuggestuebørn Frugt og grønt Plantemargarine eller ost

De mindre mellemmåltider Mellemmåltiderne skal stille den lille sult mellem hovedmåltiderne Formiddag Fødevarestyrelsen anbefaler, at du til det mindre mellemmåltid til formiddag sammensætter fuldkornsbrød, fx en rest fra det større eftermiddagsmåltid dagen i forvejen, smurt med skrabet fedtstof, fx plantemargarine eller smørepålæg, fx friskost 30 +, humus eller leverpostej suppleret med lidt frugt eller grønsager, fx både af æbler eller pære.  Sen eftermiddag Til mellemmåltidet sidst på eftermiddagen kan du bruge rester fra det tidligere tilbudte større mellemmåltid. Fra brødgruppen tilbydes, fx en skive brød, ½ bolle eller fra frugt og grøntgruppen, fx hvad der svarer til et stykke frugt. 

Middagsmåltidet Giv madpakken en hånd:

Madpakken: En god og sund madpakke består af fem ingrediensgrupper - en for hver finger. Husk 'hånden' når du køber ind og når du smører madpakken. Fingrene består af: Grønt - gnavegrønt, salat eller pålæg Brød - helst rugbrød eller groft brød Pålæg - kød, ost eller æg Fisk - mindst en slags fiskepålæg Frugt - det friske og søde

Anbefalinger for kost til småbørn Vær stadig opmærksom på følgende fødevarer Giv ikke hele nødder, peanuts, popcorn, hele rå gulerødder, gulerodsstave eller lignende, før barnet er mindst 3 år. Vitaminpiller, der er beregnet til at blive tygget, kan tidligst gives fra 1 . år. Giv ikke ylette, ymer, frugtkvark og frugtyoghurt før 1-års-alderen Begræns de nitratrige grøntsager frem til 1-årsalderen Begræns rosiner, max 50 g om ugen (ca. 3 små pakker). Begræns rovfisk. Sukkerholdige produkter, som sodavand og saftevand, slik, is og kager, bor også begrænses meget Honning indeholder toxiner og må ikke gives til børn under 1 år

Fakta om sukker De fleste børn i Danmark får for meget sukker, især fra slik, kager og søde drikkevarer. Sukker tilfører maden energi, men ingen gode næringsstoffer. Hvis børn spiser for mange sukkerige madvarer, kan det tage appetitten fra den sunde mad, og derved bliver det vanskeligere at sikre kroppen dækning af væsentlige næringsstoffer. Små børn har stort set ikke plads til slik, kager, sodavand, saft og andre sukkerholdige madvarer i måltiderne. Spar på sukkeret

Anbefalinger for sukker for børn 0-3 år 0-2 år: I institutioner bør sukkerholdige produkter ikke gives til børn under 2 år 2-3 år: I institutioner bør indtagelsen af sukkerholdige produkter til børn fra 2 år og opefter begrænses mest muligt

Fakta om sukker

Anbefalinger for sukker for børn 3-6 år Fødevarestyrelsen anbefaler at begrænse indtaget af tilsat sukker til maks. 10 % af det totale energiindtag. For et barn i alderen 3-6 år anbefaler Fødevarestyrelsen, at det daglige råderum, dvs. både privat og i institution, til slik, kager, sodavand, saft og andre sukkerholdige varer ikke udgør mere end 300 kJ pr. dag (svarer til 30-40 g), svarende til 2100 kJ på en uge

Anbefalinger for sukker for børn 3-6 år Får børnene søde sager i institutionen, vil størsteparten af råderummet blive “fyldt op”, og der vil ikke være plads til, at børnene kan få søde sager derhjemme Kilde: http://www.altomkost.dk/Fakta/Sukker/forside.htm

Anbefalinger for sukkerholdige drikke for 3-6 årige Sodavand og saft indeholder ca. lige meget sukker – og det er alt for sødt. Husk at børn bør slukke tørsten til hverdag med vand og mælk !!! Maks. 1⁄4 L sodavand eller saft om ugen for 3-6 årige. ¼ L sodavand indeholder 25 g sukker- 12½ stk.sukker

Aktivitet Debat: Skal der udarbejdes en fælles kostpolitik i Vordingborg Kommune på Daginstitutionsområdet ???

Afslutningsvis SPØRGSMÅL???

Tak for i aften  Sundhedsplejerske Monica Raae Jensen Sundhedsplejen Vordingborg Kommune Mail: mrje@vordingborg.dk Tlf.23829720