Socialt udsattes adgang til sundhedsydelser Samarbejdskonference 2013 Faglig konsulent Nina Brünés.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvad er behovene i Danmark?
Advertisements

ADHD – en kommunalpolitiske udfordring
Livsvilkår for børn på asylcentre
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Tværsektoriel ledelse – hvorfor, hvordan, hvorhen?? Volume II
Langvarigt sygefravær
FORSKNINGSTRÆNINGSOPGAVE HOLD 001
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Oplæg ved Claus Graversen, chefsygeplejerske 3. April 2013
Projekt Socialsygepleje
Hvad er et rationelt brug af benzodiazepiner
Projekt Socialsygeplejerske
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
Diana Kristensen, Overlæge, Psykiatrisk Center København
KOMMUNIKATIONSAFTALE
Netværk af forebyggende sygehuse
Simon Sjørup Simonsen Kolding 25. September
Almen praksis rolle i det nære sundhedsvæsen
Sygeplejerske Lone Woelders
Velkommen til Kick off for kommuner og hospitaler
Mogens K. Skadborg exam.art.phil., MEVO Overlæge
Hjemmebehandling af medicinske patienter
Sygeplejerskeuddannelsen
Psykiatritopmøde 2009 DE BARSKE KENDSGERNINGER: DET KOMMER IKKE AF SIG SELV Knud Kristensen Landsforeningen SIND De barske kendsgerninger: Det kommer ikke.
Nov J.J. O-3 Kvalitet i sygeplejen i det accelererede forløb ved hofte- og knæalloplastik Trine Kruse Helle Bergstedt Marianne Lundegaard.
Akutafdelingen HEV Status
En faglig og effektiv misbrugsbehandling
Hvordan kan regionerne udfører misbrugsbehandling i praksis
Pitch af sygeplejerskeuddannelsen af Lykke og Trine
Tværsektorielt samarbejde omkring dele af KOL-Forløbsprogrammet
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
- i et strategisk og sundhedsøkonomisk perspektiv
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Geriatrisk Afdeling, AUH
Status for sundhedsaftalerne og et kig fremad på 2. generations sundhedsaftaler – Et regionalt perspektiv Christian Blaase Johansen, enheden for kommunesamarbejde.
Projekt Socialsygepleje
Projekt om forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser i planlægningsområde Nord Resultater, erfaringer og læringspointer Karen Gliese Nielsen Patientforløbsenheden,
Patienten i centrum for den bedste europæiske behandling Morten Freil Direktør
SAMARBEJDE OM PSYKISK SYGE – 16. JUNI GENERATIONS SUNDHEDSAFTALER REGION KOM- MUNE PRAKSIS Ballerup Kommune direktør Ole Nielsen.
” Samarbejde i snitfladen” - Ældreudvalgets møde 4. maj 2010.
Sundhedsstyrelsens opgaver Det Medicinske Patientforløb Konference – Christiansborg, 18. Januar 2006 Jens Kr. Gøtrik Medicinaldirektør.
Målsætninger på psykiatriområdet
Velkommen til Lægedage
Anne-Mette Sørensen, Allerød Kommune
Patienters oplevelser på færøske sygehuse 2010 Spørgeskemaundersøgelse blandt 886 indlagte patienter Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af det færøske.
6. maj Henning Nilausen, vicekommunaldirektør, Gribskov Kommune Kommunernes rolle og udfordringer i forhold til sygehus- og specialeplanlægning.
Den nye overenskomst for praktiserende læger. Nye muligheder og udfordringer Regionsældreråd. Hovedstaden.
Almen praksis – Ønsker fra en kommune 13. november 2014 Det samarbejdende sundhedsvæsen Perspektiver og visioner.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Sygehus perspektiv Afgiftning og motivation af misbrugere.
Der var engang…………….. Broen til bedre sundhed Preben Cramon, sundhedsfaglig chef, overlæge Region Sjælland.
Indhold, indsatser, implementering
Behandling og pleje Formål: at alle borgere med behov herfor tilbydes sammenhængende behandlings- og plejeforløb af høj kvalitet.
Sygeplejersken Vi er modul 5 studerende og går på Via University College i Silkeborg. I vores klasse er vi 40 piger og 2 drenge.
Hospitalsenheden Vest Velkommen til Hospitalsenheden Vest Afsnit for patienter med hoftenære brud – mulighed for ”fast-track forløb”? Oplæg af: Marianne.
AG Christiansborg  Flere og flere lever i mange år med én eller flere kroniske sygdomme  Gå fra et system, indrettet til at behandle akutte.
Grundaftale for hjælpemidler i et overordnet perspektiv
Ældre- og Handicapforvaltningen Seminar for tillidsrepræsentanter og Kredsbestyrelse i DSR Kreds Nordjylland Mandag den 3. juni 2013 Sundhedsaftaler i.
Region Hovedstaden Temadag for Udviklingsgruppen vedrørende IT og informationsudveksling den 10. juni 2013 Michel Kjeldsen. Praktiserende Læge og Praksiskoordinator.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler FAS’ Års- og medlemsmøde, 3. oktober 2014 Ane Friis Bendix Vicedirektør, dr.med. Sammenhæng.
Den gode overlevering og samarbejde på tværs
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Karen Nielsen Breidahl Peter Kragh Jespersen Heidi Houlberg Salomonsen Institut for Økonomi, Politik.
Sammenhængende patientforløb Regionsrådets midlertidige udvalg nedsat REGIONSÆLDRERÅD HOVEDSTADEN.
Hvem underbehandles, hvorfor og hvad skal vi gøre ved det? Søren Bredkjær.
Er din klinik klar til surveyorbesøg?
AKUTTEAMET I SILKEBORG KOMMUNE
Ældre i et sundhedsvæsen - set fra almen praksis
Præsentationens transcript:

Socialt udsattes adgang til sundhedsydelser Samarbejdskonference 2013 Faglig konsulent Nina Brünés

Karakteristik • Gradient –> gab • Hjemløse, misbrugere, ingen uddannelse, fattige, omsorgssvigtede, psykisk sårbare og psykisk syge • Middellevetid 57 år 79 år (tab på 22 år) (SUSY UDSAT) • Gennemsnitsalder ved død for en stofmisbruger er 39,6 år (SST) • I gennemsnit 13,7 diagnoser (SundhedsTeam) • Ingen kontakt til almen praksis (91 %) (SundhedsTeam) • Akutte indlæggelser (95 % akut) (Projekt Socialsygepleje) • Oplever sig dårligt modtaget og behandlet på hospitalerne… (SUSY UDSAT)

Er der lige adgang til sundhed?

• Let og lige adgang er en af hjørnestenene i det danske sundhedsvæsen • Lige adgang, men er der lige udbytte? • Effektivisering og specialisering er nødvendigt, men en udfordring – gennemtænke konsekvenserne for de 2- 3% • Bedste intentioner – men mangler specifik viden om patientgruppen og deres levevilkår/livsvilkår • Gensidig mistillid og mistro – den besværlige patient…

Behandlingen på hospitalet -> Knap 10 % af de socialt udsatte forlader hospitalet før de er færdigbehandlede ( ex bylder på hjernen) og et mindre antal (2 %) smides ud (ex vold eller trusler om vold, tyveri mm). (Projekt Socialsygepleje) -> 90 % af de socialt udsatte bliver til de er færdigbehandlede….

Færdigbehandling og udskrivningsparat. Sundhedsstyrelsens definition af en færdigbehandlet patient lægges til grund for samarbejdet om patientens udskrivningsforløb: ”Patienten er efter lægelig vurdering færdigbehandlet, dvs. at behandling er afsluttet eller indlæggelse er ikke en forudsætning for den videre behandling”. ”En patient er således færdigbehandlet, når patienten er klar til udskrivning og hospitalets nødvendige administrative opgaver er tilendebragt og indlæggelse ikke længere er nødvendig eller gavner patienten. Det beror på en lægelig vurdering, som foretages af det hospital, hvor patienten er indlagt, om patienten kan betragtes færdigbehandlet. Den lægelige vurdering er uafhængig af, hvilke eventuelle forhold der i praksis forhindrer, at patienten kan udskrives”.

Fra færdigbehandlet til rask… Faglig konsulent Nina Brünés

En etisk udfordring 70 gadehjemløse -> 35 tilbage til gaden (Projekt Socialsygepleje) Og hvad med alle de andre???

Kontakt til almen praksis 57 % kender slet ikke egen læge 43 % kender egen læge, men 80 % ”kan ikke, vil ikke eller må ikke” 91 % har ikke – og har aldrig haft – en fungerende kontakt med almen praksis (SundhedsTeam)

Fremtidige indsatsområder? • Tilgængeligheden til almen praksis øges • Optimal udnyttelse af eksisterende tilbud i kommunen – brobygning mellem sektorer • Aflastningspladser • En diskussion af, hvornår det ikke længere ”gavner” patienten at være indlagt. • En løbende etisk diskussion om udskrivelse – hvem har ansvaret og hvornår?

Spørgsmål og diskussion