v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lovlig sagsbehandling
Advertisements

V./ Leif Tøfting Kongsgaard, Væksthuset
Finsenscentret den 25. marts 2014
At forholde sig professionelt Anne Skov
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Intern kommunikation – hvordan arbejder vi mere bevidst med den?
Værktøjet til planlægning af arrangementer og Værktøjet til politikformuleringsprocesser To ud af otte værktøjer under Projekt Mainstreaming af handicapområdet.
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Opbygning af kapacitet til det videre arbejde med tobaksforebyggelse blandt socialt udsatte borgere Resultater fra den eksterne evaluering af projekt Røgfrihed.
direktør for Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg kommune
Formål med lokalpolitisk indsats Hvad vil vi opnå? Hvordan vil vi gøre det? 1Basiskursus september 2012 Bente Röttig.
Mainstreaming af Handicappolitikken Mogens Wiederholt Centerleder, Center for Ligebehandling af Handicappede Randers, 23. oktober 2008.
Indarbejdelse af handicapaspektet i sagsfremstillinger og interne styringsredskaber Mainstreaming af handicapområdet.
Udfordringer i den kommunale byggesagsbehandling
1 Erfaringer med at indtænke handicapaspektet i sagsfremstillinger v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune.
1 Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse Borgerinddragelse og udvikling af lokaldemokratiet i de ny kommuner Om udvikling af en demokratistrategi og eksempler.
Aalborg Universitet og Aalborg Kommune.  Gearing af organisationen til at understøtte et højt specialiseret neurofagligt niveau i kommunen gennem målrettet.
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
FN’s standardregler Modul 1 Historie •Verdenshandlingsprogrammet 1982 •FN’s handicap-tiår •Midtvejsmøde i Stockholm 1987 •Forslag til konvention.
Læring og videndeling om god arbejdsmiljøpraksis Oplæg på AM 2006 ved: Brian Knudsen, Arbejdsmiljøinstituttet Sune Netterstrøm og Peter Frimer, Bymusen.
Historier fra et demonstrationsprojekt
Hvem skal være med til at definere kerneopgaven – og hvordan
Hvordan kan budget og regnskabstal anvendes i praksis?
Danske Handicaporganisationer Handicapbevægelsens paraplyorganisation siden 1934.
Aarhus Kommunes Røgfri Arbejdstid
Øjeblikkets kunst Facilitering af tværfaglighed
Tema: Handicappolitik i kommunerne
4. Det kommunale valgår –Nyvalg til handicaprådet, LBR og klagerådet –Valgkampen generelt –Andet.
RegionsMEDudvalget Seminar juni 2010 Resultater fra evalueringen af MEDaftalen 2010.
Inklusion i teori og praksis Inddragelse af studerende i FoU projekter
Arbejde i temagrupper Metode:
1 Hvordan implementeres mainstreaming tankegangen og værktøjerne i den kommunale organisation v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune TOVHOLDER.
Værktøjet til det gode møde Et ud af otte værktøjer under Projekt Mainstreaming af handicapområdet Kan downloades på:
Mainstreaming af handicapområdet Konference for Handicaprådene i Region Midt Konsulent Henrik Hauritz, Kulturforvaltningen Viborg Kommune
Grundkursus for frivillige i DH Politisk indflydelse.
Det Sociale Kapitel
Værktøjet til planlægning af arrangementer og Værktøjet til politikformuleringsprocesser To ud af otte værktøjer under Projekt Mainstreaming af handicapområdet.
GRUPPEARBEJDE Opsamling for Middelfart 25 grupper (ca. 6 pers. i hver gruppe)
Vis Stedet - i kommunal sammenhæng Maj-konference 2009 Områdechef Kim Lindskov Knudsen Anvendelse & Rådgivning Kort og Matrikelstyrelsen.
Ulla Eriksen Maj GLOSTRUP KOMMUNE Mainstreaming. Procesguide til interne styringsredskaber. Fokus : Børnemiljøvurderingerne. Hvorfor – hvordan –
Udarbejdelse af Viborg Kommunes handicappolitik Oplæg ved workshop på konferencen: Mainstreaming af handicapområdet 26. Maj 2009 v/Jannik Boel.
Samskabelse Den 19. februar 2014 blev der afholdt Visionsseminar for Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune, hvor der på politisk niveau blev drøftet og.
Dagsorden Introduktion til hinanden og opgaven
Infinit - Usability Usability test i en mindre IT virksomhed.
Birgit Mikkelsen FC FIRST CLASS. Birgit Mikkelsen FC Hvad? Hvordan?
Jord-ERFA-Midt Den 11. december 2014
Kortdage 2004 Omlægningerne i de offentlige GI/GIS relaterede forvaltninger. Hvordan håndterer man de menneskelige og organisatoriske omstillingsprocesser?
Glostrup Kommune. Peter Sørensen. Formand for Social- og Sundhedsudvalget. Formand for Handicaprådet.
”Mainstreaming af handicapområdet” Workshop C Det gode møde Konsulent Birthe Moksha Mainstreaming af handicapområdet: “Det gode møde” Konsulent Birthe.
Introduktion til tilgængelig web Hvorfor er tilgængelig web vigtig? Hvad er tilgængelig web? Hvordan sikres tilgængelig web?
Kristina G. H. Kristensen Kommunikation og it eksamen 22. juni 2009 kl – Opgave: Markedsføring af Kulløse miljømesse.
Handicapråd og kommunale botilbud Et oplæg om: idealer, paradokser, dilemmaer og udfordringer til kommunerne i krydsfeltet mellem den kommunale økonomi.
Mainstreaming af handicapområdet Det Centrale Handicapråd National konference for Kommunale Handicapråd Konsulent Henrik Hauritz, Kultur og Service
Sådan kommer Handicaprådene i spil v. Ældre- og handicaprådmand Jane Jegind Odense Kommune.
Herning Kommunes Handicapråd Høringer Nyborg Strand d. 9. juni 2008.
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Formålet med dagen Styrke Handicaprådenes samarbejde og indflydelse i kommunerne Ny viden, erfaringsudveksling og inspiration til det fremtidige arbejde.
Workshop 4 Hjerteforeningens politiske arbejde
Tidsplan 1 ProcesMedarbejdere/ledere/forældrePolitisk niveau Marts19: Skriftlig orientering til involverede ledere Uge : Samtaler med ledere 16:
Rekruttering og fastholdelse af frivillige Brønden, Brøndby kommune 2. oktober 2010 Anders Jacobsen Konsulent Center for frivilligt socialt arbejde 1.Motiver.
Kampagne 3 Tiltrække og anerkende frivillige Navn Navnesen.
Borgerne som medspillere -. Tidspunkt for og formål med inddragelsen Ide Analyse og planlægning Formål Udvikling og styring Implementering Evaluering.
#DCHårsmøde2016 #DCHårsmøde2015 Afstemning. #DCHårsmøde2016 Så længe afstemningen er åben, kan du ”skifte mening”. #DCH-Årsmøde2015 bruges ikke blinker.
Planlæg din kommunikation. Dette værktøj er til dig, som Står over for en kommunikationsindsats Vil sikre, at dine budskaber kommer frem Vil kommunikere.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
OBS: E2012 programmet fra 2009 til juni Herefter revideres mål og indsatsområder på baggrund af den fælleskommunale og fællesoffentlige digitaliseringsstrategi.
Hvorfor er vi her i dag?. Databeskyttelsesforordningen (GDPR) og Databeskyttelsesrådgiveren (DPO)
Fremtidens Forening Dialogseminar lørdag d. 8. oktober 2016
Dialogmøde med Rådet for Socialt Udsatte
Præsentationens transcript:

v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune Oplæg om implementering af handicappolitik, herunder handicapmainstreaming i den kommunale praksis. v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune

Emner jeg kommer ind på i mit oplæg: Projekt Mainstreaming af handicapområdet Tilblivelsen af Middelfart Kommunes handicappolitik, hvilken rolle havde mainstreamingsværktøjerne og Handicaprådet i denne proces Handicaprådets rolle ved implementering af handicappolitikken

Projekt Mainstreamning Handicapmainstreaming, projektets formål var at skabe værktøjer, der sikrer lige muligheder for mennesker med handicap

Middelfart Kommunes del af projektet omhandlede; Manual til brug for sagsfremstillinger Udarbejdelse af værktøjer til ”Det gode møde” Udarbejdelse af værktøj til planlægning af arrangementer Udarbejdelse af guiden ”Handicaptilgængeligt Web”

Projektets øvrige værktøjer: Et liv med handicap oversigter over hjemmesider, film, artikelserie m.v., der fortæller, hvad det vil sige at leve med et handicap Interne styringsredskaber hvordan får man tænkt handicapaspektet ind i virksomhedsplaner, temaplaner o.s.v. Politikformuleringsprocesser hvordan inddrager man borgere med handicap i politikformuleringsprocesser Fysisk tilgængelighed hvordan arbejder man med fysisk tilgængelighed ved byggeri, design og brugervenlighed, der optimerer tilgængelighed

Manual til sagsfremstillinger Der er udarbejdet en manual til sagsfremstillinger Manualen skal medvirke til at sikre, at hensynet til handicappede altid tænkes ind ved nye indsatser og fremgår af sagsfremstillingerne. Eksempler på sager: - Etablering af nyt rådhus - Placering af borgermøder – er lokalet tilgængeligt ? Er der handicaptoilet ? - Skiltning – skrift og tegninger - Nye vejbelægninger – byggematerialer

Værktøjet til ”Planlægning af arrangementer” Når et arrangement skal være tilgængeligt, hvilke forhold skal så overvejes - Stedets geografiske placering - Valg af lokale - Planlægning af indhold - Annoncering af arrangementer - Hvordan tilmelder man sig - Formidling og kommunikation under arrangementet Der er udarbejdet en guide, som beskriver ovennævnte forhold - ikke mindst en meget anvendelig tjekliste

Værktøjer til ”Det gode møde” Medarbejdere i Borgerservice er blevet interviewet mht. udfordringerne i mødet med en handicappet borger Der er udarbejdet en brochure, som beskriver forskellige typer af handicap Kommunikationsform afhænger af handicap Der har været afholdt en undervisningsdag hvor temaet er kommunikation særligt med henblik på kommunikation med borgere med handicaps

Guide til ”Handicaptilgængeligt Web” Et firma har testet kommunens hjemmeside mht. tilgængelighed. Der udarbejdes en guide, som skal medvirke til at sikre, at kommunens hjemmeside – og kommunikation generelt - bliver mere handicaptilgængelig. Medarbejdere, som arbejder med kommunikation skal gøres bevidste om, hvad der skal til, for at elektronisk kommunikation bliver mere handicaptilgængelig.

Hvorfor valgte vi at være med ? Generelt at arbejde for at eliminere forskelsbehandlingen af handicappede. Vi fik langt større viden om de forskellige handicapgrupper og deres individuelle behov – og dermed, hvilke løsninger vi skal pege på. At vi undgår lappeløsninger og pinlige situationer – vi får tænkt løsninger ind fra start ved nye tiltag, og de fremgår af sagsfremstillinge,r når sagerne forelægges det politiske niveau. Forståelse for ”Det gode møde” skal sikre god kommunikation mellem alle borgere og kommunen. Kommunens hjemmeside bliver mere handicaptilgængelig.

Projektets betydning for Handicaprådets arbejde. Handicaprådet får en mere udviklende rolle frem for en rolle som fejlfinder/kontrollant Handicaprådet får bedre information i sagerne der sendes til høring, og kan derfor i de enkelte sager bedre være konsulent på konsekvenser for de handicappede Mulighed for større dialog i Handicaprådet mellem organisationsrepræsentanterne, embedsmænd og politikere om prioritering mellem lige muligheder og individuel kompensation

Mainstreamingværktøjernes rolle i forbindelse med vedtagelsen af Middelfart Kommunes Handicappolitik Politikformuleringsprocessen Afholdelse af borgermøder Handicaprådets rolle i hele processen Implementeringen af politikken

Afholdelse af borgermøder og politikformuleringsprocessen Hvordan sikres inddragelse af de handicappede, når Handicappolitikken skal skabes. Overvejelse om, hvordan får vi alle målgrupper til at komme til borgermøderne Dem der ikke kommer trods de gode hensigter, hvordan bliver de repræsenteret hvad skal der til, for at borgermøderne er tilgængelige hvilken form skal mødets holdes i, så alle har lyst og mod til at komme til orde

Afholdelse af borgermøder og politikformuleringsprocessen, forsat Når ideerne er kommet, hvordan sikrer vi så aktiv medvirken i formuleringsprocessen ? Middelfart Kommunes valg af model – udvælg fokusområder og udpeg relevante til at sidde i ”skrivegrupperne”

Handicaprådets rolle Sikre at I som Handicapråd er med til at planlægge processen, sidder med i skrivegrupperne og med i ”redaktørgruppen”. Være øjen-åbner Italesætte de handicappede vilkår Være dobbelt ambassadører – I er et kommunalt råd – ikke et brugerråd

Implementeringen af politikken Jo mere interesse, kombineret med overskud, kompetence og gennemslagskraft, der er i Handicaprådet, jo større indflydelse Jo større intern afklaring i Handicaprådet – det vil vi – jo større indflydelse Jo mere arbejdskraft man vil lægge i arbejdet – jo større indflydelse

Implementeringen af politikken Middelfart Kommunes handicappolitik har 8 fokusområder. Der er nedsat arbejdsgrupper for hver af fokusområderne med det formål, at få gennemført målsætninger på hver af de 8 områder. Handicaprådet burde have haft en plads i hver gruppe. Middelfart Kommunes model er, at Handicaprådet modtager en status på arbejdsgruppernes arbejde. Der er endvidere krav til, at de bo- og dagtilbud, vi har i kommunen til handicappede, skal have de 8 fokusområder med i deres virksomhedsplaner.