”Præster hænger ikke på træerne” Oplæg v. TU-udvalget forår 2013.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Gudstjeneste 11. juni 2006 Velkommen!. Gudstjeneste 11. juni 2006 Tre ting vi skal passe på >< Tre ting vi skal gøre.
Advertisements

Svend Gønge-skolens værdier...
NATO OSCE EU DE BLÅ BARETTER Visioner!.
Oplæg v Stine Liv Johansen, ph.d., Aarhus Universitet Opstartsdag i Skanderborg Lørdag den 22. januar 2011.
PengeSpillet.
Leder Oase 2011 Hvorfor tjene mennesker ?. 5.Mosebog Du skal give ham, og du skal ikke være ked af at give ham. For gør du det, vil Herren din.
Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen - Vejen til nye initiativer i din kreds, og ikke mindst: Til succes!
Hvad siger bibelen som socialt evangelisk arbejde? John Lorenzen Præst i Saralystkirken.
UDVIKLINGSTRÆ PÅ EN UDDANNELSESINSTITUTION
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
Jesus beskriver vejen til et stormsikret liv!
Det personlige vidnesbyrd Undervisning Aalborg lørdag den 2. maj 2009.
Velkommen til Generalforsamling i SAK 77 Tirsdag d Svømmecenter Nordvest.
Hvad så med kirkernes sociale ansvar? Konference og høring på Christiansborg d. 22. oktober 2013.
Danske fysioterapeuters og ergoterapeutforeningens Lederkonference
Havde Luther en teologi om Guds rige?
1 Rekruttering og fastholdelse • Få fat i de rigtige folk til din afdeling • Skab en spændende arbejdsform, så de har lyst til at blive.
Area-konvent 2013 ”FRED I VORE HJERTER” af DG Mona Østergaard Klit.
Tradition og Fornyelse
”Kaldet til kærlighed”
Livets Ord Livets Ord Maj 2012 Maj 2012 « Ild er jeg kommet for at kaste på jorden, og hvor ville jeg ønske, at den allerede havde fænget ! » ( Luk 12,
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen - Vejen til nye initiativer i din kreds, og ikke mindst: Til succes!
Livets Ord Juni 2011 ”Og tilpas jer ikke denne verden, men lad jer forvandle, ved at sindet fornyes, så I kan skønne, hvad der er Guds vilje: det gode,
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Vokse gennem venskab!.
Livets Ord Livets Ord Februar 2012 Februar 2012 «Omvend jer og tro på evangeliet» (Mark 1,15).
Afrapportering AEM Medarbejdere Den 2. september 2009.
Tid til ”jordbunds- undersøgelse”
FRA BIKS TIL BUSINESS Vækstmuligheder for kvindelige selvstændige - OPGAVER Århus september 2010.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
. Præsentation af Handicapområdets udviklingsproces.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Værktøjer i KVIK og opsamling på forbedringsprojekter Hvordan foregår en KVIK-selvevaluering?
Præsten og lederen, rolle og ansvar. Hvordan kan ledergruppen være til glæde og gavn for præsten og omvendt?
De nye kommunikationspolitikker - hvad skal de indeholde?
Procesværktøjer.
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Erasmus-pladser - Hvad er det? Og hvordan kommer jeg afsted?
Nye højder Mod Drømmen om fremtidens frikirke i Danmark Alene – eller en del af det større fællesskab?
Formulering af strategi ud fra analyse og ”Scenarier”
Leder af Frivilligcenter Aarhus
Hvor skal vores fokus være? - midt i alt det, der kalder på vores opmærksomhed?
”Et fællesskab af tjenester” Kirke som TEAM Et netværk af menigheder… 1.
Det vi skal på dette møde Tale om de nye input til principperne for skole-hjem samarbejde, som I, bestyrelse og elevråd fandt frem til for nogle uger siden.
Velkommen til Nationalråd Velkomst v/ Kenneth Skov, Lyngby Lovsang v/ Michael Jeppesen, Vejle Et fællesskab af tjenester v/Niels-Peter Hedegaard,
Oplæg til Strategi for kreds-FDF HB møde februar 2012, bilag 4.2 Status – februar 2012 Ver.2.5.
Baggrund for forslagene: På overfladen: – indre anliggender, ritualer, salmebøger – initiativpligt, høringsret. (mod.1) – uomgængelig dialog med ministeren.
Fokus på køn på Roskilde gymnasium Skoleåret 2013/2014.
Opsummering af strategiske mål fra analysearbejdet Noter alle de strategiske mål, du/I er nået frem til i analysearbejdet Prioriter, sorter, saml og tilføj.
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Regionalsamlinger LEDELSE OG TJENESTE – I KRYDSPRES Regionalsamlinger 2013.
Præsentation af presseteamet Lille og effektivt team Joachim, Nanna og Louise (løntilskud). Efter sommer en praktikant fra Journalisthøjskolen. Timing.
STABILITET I EN FORANDERLIG VERDEN Hvordan skal itSMF udvikle sig fremadrettet Michael Imhoff Nielsen
Uddannelse “gode præster skaber gode præster”. FFU Fælles Frikirkelig Uddannelse.
På vej mod er du med ? Strategi, ledelse og netværk - hvis du fortsat vil være i business Ved chefkonsulent i driftsøkonomi Bjarke Poulsen.
Sprog og International Virksomhedskommunikation engelsk, fransk, spansk og tysk Velkommen til brobygning 2010.
INSTITUTLEDERFORLØB, KICKOFF 27. FEBRUAR 2012 AARHUS UNIVERSITET PROGRAM FOR KICK OFF-MØDE 1 Velkomst v. Lauritz B. Holm-Nielsen Præsentation af forløbet.
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
Internationalisering på SUND - strategi At styrke den internationale dimension i fakultetets uddannelser. Studerende skal tilegne sig et globalt perspektiv,
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Design af KVIK-selvevaluering Tovholderens rolle og opgaver 17. januar 2007.
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
Strategisk kompetenceudvikling - konteksten
Ti bud på det gode menighedsrådsmøde Inspirationsdag for menighedsrådsmedlemmer, præster og medarbejdere ved kirkerne i Fyens Stift Odense 18. april 2015.
Herren burde måske lette måsen, og løbe en tur i stedet
KVIK erfa-dag 22. Maj 2006 Hvorfor gør det en forskel at blive ved med at selvevaluere?
Bæredygtighed i tjenesten Hvordan bevare passion og motivation som børneleder på den lange bane?
5 gode argumenter for hvorfor det skal til din klub
Den glade skole på bjerget.
”Baptistkirken vil:”.
Præsentationens transcript:

”Præster hænger ikke på træerne” Oplæg v. TU-udvalget forår 2013.

Præster Træet bærer ikke frugt…  Præster hænger ikke på træerne… tværtimod er de fleste på vej ned og meget få er på vej op igen….. .….fastholdelse, at gøre tjeneste, kaldstanken m.m. er under pres til fordel for aktualitet, vedkommenhed og personlige oplevelser.

Præster  Kun få menigheder vil have en fastansat PRÆST med en teologisk uddannelse om 5– 10 år. Hvad enten det skyldes manglende præster, manglende mulighed rent økonomisk eller …...  Flere menigheder vil dermed også mangle en MENIGHEDSLEDER om 5 – 10 år.

Præster  Der er p.t. 7 – 10, der studerer på noget der traditionelt kunne være relevant for en fremtid som præst i Baptistkirken  på Universitet  3-K  i udlandet  Men p.t. giver de udtryk for at det nok ikke er en ansættelse som traditionel præst i en menighed de søger…

Præster  Historien:  Seminariet i Tølløse  SALT  Videreuddannelse i Rüsclikon/Prag  Universitetet (Teologi el. lign)

Præster  Nutiden/den nærmeste fremtid:  Universitetet  3-K (Kirke, Kommunikation Kultur)  Bibellinjer/-skoler (Mariager/Kolding)  Udlandet  Baptistdøgn/Kompaktkursus (FFU)  … enten på SU eller brugerbetaling/markedsvilkår

Videreuddannelse af præster  Skal præster videreuddannes i større omfang så koster det, idet det skal ske på almindelige markedsvilkår…  , , , d.kr.  Hvem vil/bør betale!!!

Konklusion:  Vores bud er at flere/mange menigheder må erkende og begynde at medtænke at de IKKE kan ansætte en traditionel præst/menighedsforstander i fremtiden!  Vi skal passe godt på de præster vi har/får – og give dem gode betingelser i deres ansættelsesforhold og gode muligheder for videreuddannelse !

Uddannelse af lægfolk til ”præstegerning” m.m.

 Der sker tiltag forskellige steder –  Fælleskirkeligt: ”Væksthuset” i Aalborg  Metodistkirken :”M4” ( Mester, Mission, Multiplikation og Movement (Bevægelse )  Arrow  Regen -

Uddannelse af lægfolk til ”præstegerning” m.m.  Spørgsmålet er om der skal etableres et ”Baptist-relateret” uddannelses-projekt.  Vil et sådant projekt blive prioriteret  Af den enkelte??  Af menigheden (tid/økonomi)??

Uddannelse af menighedsråd/ menighedsledere

 Hvorfor?  Der er udtrykt et stort behov for dette bl.a. ved generalsekretærens rundrejse…..  Menigheder der ikke har/kan få en præst skal også ledes….  Hvis man ikke skaber udvikling så er det afvikling..

Uddannelse af menighedsråd/menighedsledere  LEDELSE ER IKKE:  At gøre det hele selv  At tage alle beslutninger uden at inddrage og tage hensyn til andre  Blot at organisere og planlægge guds- tjenester og/eller møder

Uddannelse af menighedsråd/menighedsledere  LEDELSE ER MERE AT …  Fokusere på det, som er organisationens eksistensberettigelse og vision  Evne til at skabe og fastholde relationer  Evne/vilje til at samarbejde  Evne til at motivere frivillige  Evne til at fortælle historier om det, ”organisationen” er ”sat i verden for at gøre”

Uddannelse af menighedsråd/menighedsledere  Det er værd at bemærke Jesus’ måde at lede på når det gjaldt ”planlægning”: Han holdt ikke strategimøder eller planlægnings- møder – i hvert fald ikke hvad vi ved af. Han fulgtes imidlertid med tolv andre mennesker hver dag i næsten tre år - det kom der nogle interessante ledere ud af…

Uddannelse af menighedsråd/menighedsledere  ”Vejen – en fælles trosrejse”  Et tilbud fra Poul Asger Beck om et forløb til grundlæggende fornyelse af menighedslivet.  ”Kunsten at navigere i forskellighed”  Et tilbud fra Simon Skårhøj om at styrke samarbejdet i menigheden.  ”Fremtidens kirke”  Et tilbud fra Jan Kornholt om inspiration og hjælp til at blive fremtidens kirke.

Uddannelse af menighedsråd/menighedsledere  TU har to bud på uddannelse/udrustning :  Naturlig menighedsudvikling /profil (tidl. naturlig kirkevækst)  www. nkv.dk  Kirke Planter Net  www. kirkeplanternet.dk

Uddannelse af lægfolk til ”præstegerning” m.m.  Menighedsprofilen er hjertet i Naturlig MenighedsUdvikling. Menighedsprofilen giver på en enkel og overskuelig måde overblik over menighedens liv med konkret information omkring menighedens nuværende kvalitet og udvikling.  BiD er medbetaler!!!

Uddannelse af lægfolk til ”præstegerning” m.m.  Kirke Planter Net  Kirke Planter Net er ”Læringsnetværk for menigheder” Læring - Strategi - Handling  Kirke Planter Net er en selvstændig organisation – der har sit udspring i Århus Valgmenighed.  Flere baptistmenigheder har været eller er med.

Uddannelse af lægfolk til ”præstegerning” m.m.  Kirke Planter Net  1. Discipelskab - Hvad er en discipel og hvordan gør vi disciple?  2. Ledelse - Hvordan træner vi missionale ledere?  3. Mission - Hvilke missionale modeller hjælper mennesker at finde troen og blive disciple?  4. Centre for mission - Hvordan bliver vi bæredygtige kirker med aktivt netværk?

Uddannelse af lægfolk til ”præstegerning” m.m.  Kirke Planter Net  En menighed deltager med et team på 3- 5 personer  2-årigt forløb med 2 samlinger om året over 3 dage – torsdag – lørdag.  Samlingerne afholdes i Århus  Månedlige coaching-sessions via Skype  Pris: kr. per år for et team på 3 personer.

Debat

Debat:  1) Hvad tænker du og din menighed omkring præstesituationen?  2) Vil I, i din menighed, vælge at bruge Naturlig Menighedsudvikling - eller gør I det allerede?  3) Hvilke muligheder ser du i KirkePlanterNet - og hvad kan være en hindring for at vælge dette tilbud?  4) Ville I investere i en speciel baptist- lægmandsuddannelse, både økonomisk og tidsmæssigt.