& Økonomistyring Organisationer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dimensioner i refleksionsskabelon og introduktion til scoringer
Advertisements

Social Kapital – rig på relationer
Virksomhedsforståelse og økonomi Pindene er kun eksempler – der skal indøves en tankegang – lad nogle af pindene være valgfrit. Det vil være individuelt.
Balanced Scorecard i Dansk Landbrugsrådgivning
Modul 1 - Processer.
Arkitektur - data.
Forslag til Gårdbestyrelsen
Introduktion til kriterium 4 Partnerskab og ressourcer Excellence netværk 2004 Jørgen Kjærgaard.
Samarbejde med eller uden Service Level Agreement (SLA)
Økonomistyring og økonomiske modeller
Kapitel 2.
© 2001 Andersen Legal All rights reserved. Eksternt Årsregnskab •Eksamen 2 timers skriftlig eksamen maj/juni (uden hjælpemidler!) Sammenvejes med karakteren.
Forum for DanRåd & Regnskab 29. september 2009
Erhvervscase Erhvervscasen kan f.eks. indeholde:
Udviklingsplaner Sønderborg
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
Kommunikation i projekter
Udvikling og styring af en virksomhed
A ktivitets B aseret O mkostningsfordeling.
T raditionel O mkostningsfordeling.
Ansvarscentre Kapitel 12 ss
Budgetkontrol KAPITEL 12 ss. 504 – 519 samt
Fremtidens ledelse af en kulturvirksomhed
Virksomheder - definition
Ny Årsrapport Potentialet for din rådgivning. Hvad sker der Ny Årsrapport gør regnskabet til kunden mere personligt, individuelt og målrettet Årsrapporten.
Forretningsmodel.
Grundlæggende regnskabsforståelse
Formulering af strategi ud fra analyse og ”Scenarier”
Accounting - HA-int / Økonomistyring, , kapitel 3, s. 1 Institut for Regnskab, Tom Hansen O O mkostninger & Definitioner Adfærd.
Konsulenternes kompetencebehov i et forskerblik
Accounting - HA-int / Økonomistyring, , kapitel 11, s. 1 Institut for Regnskab, Tom Hansen B B udgettering.
IBC Kurser Ole Høyer 1 VVU Akademiuddannelse i Ledelse Lederskab Dag 3.
Accounting - HA-int / Økonomistyring, , Air-21, 1 Institut for Regnskab, Tom Hansen Air-21 Case spørgsmål.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Implementeringsplan Ny årsrapport Orienteringsmøder september 2008.
Quality Management Systems
Side Driftsøkonomi Kapitel 17 Supply Chain Management.
Intern Økonomi Forretning og Ledelse – Lektion 6 Budgetlægning/regnskab Cost Management ”Livet i et firma er nedfældet i bogholderiet”
29. Plan- og budgetlægning
Kapacitetsstyringens beskrivelsesmetoder
4 Interne forhold Oversigt Værdikæder Kernekompetence
INDHOLD Præsentation/drøftelse af hjemmearbejde. Økonomi Budget Sponsor og PR Afslutning ØKONOMI OG SPONSORER.
Økonomisk virksomhedsbeskrivelse Kapitel 5
Balanced Scorecard Økonomisk perspektiv ”Hvordan bør vi
Styrings- modelNy økonomi- 25. JUNI 2012 AARHUS UNIVERSITET NY ØKONOMISTYRINGSMODEL - I ETAPER MORTEN VILS SØRENSEN.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
2. En virksomheds økonomistyring
34. Plan- og budgetlægning
Kaplan og Norton: The balanced scorecard
Strategi i Vindervirksomheder Kapitel 2
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
Implementering af strategi
September 20031KUP - Projektstyring Formålet med projektstyring Formålet med projektstyring er at planlægge og styre et udviklingsprojekt, således at projektet.
People and solutions – working together værdier for millioner…..  hvis du kan SE dem…. Lau Jakobsen Channel Manager.
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Kaplan og Norton: The balanced scorecard Kap 1: Måling og ledelse i informationstidsalderen.
Business cases.
Forretning og Ledelse – Lektion 9
Kapitel 15 Logistik og Lagerteori
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Introduktion til KVIK Selvevaluering fra start til slut 27. september 2007 SCKK temadag.
Model-tour… Uddrag af modeller, der kan anvendes til fagprøven Marianne Bechmann.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Beskæftigelsesregion Syddanmark Budgetseminar Budgettering og dimensionering af indsatsen for de forsikrede ledige i 2010.
Betaler en professionel bestyrelse sig ?. Professionel bestyrelse og ejerskifte… Mindre pres på virksomhedens daglige ledelse En rigtig pris Mindre bøvl.
4 Interne forhold Oversigt Værdikæder Kernekompetence
Fra vision til handling
34. Planlægning og budgetlægning
Inspiration til at designe egen ledelsesmodel med KPI’ere
Virksomhedens livscyklus
Præsentation af forretningsplan
Firmanavn Forretningsplan.
Præsentation af forretningsplan
Præsentationens transcript:

& Økonomistyring Organisationer Om tilvejebringelse af beslutningsrelevant information og organisationer som aktivitetsnetværk.

Hvad er problemet? Beslutninger!! Administrerende direktør for LEGO Key Account Manager for TDC Erhverv Produktchef for Carlsberg Værkfører hos Danfoss Beslutninger!!

Temaer Virksomheden som værdikæde Økonomistyring Præstationsmål

Grundlag: Organisationen er et system af aktiviteter - en værdikæde -med det formål at levere et produkt/ service til en kunde. Alle led i værdi-kæden tilrettelægges med kunden for øje – ex. kunden ønsker billige produkter, leveret til tiden, uden fejl og af høj kvalitet. Kun-den R & D Produk-tion Distri-bution Salg og marke-ting Efter-salgs service

Hvorfor økonomistyring? Vision – Strategi - Mål Kun-den R & D Produk-tion Distri-bution Salg og marke-ting Efter-salgs service Økonomistyring handler overordnet om, hvordan virksomheden opnår alle sine mål - også de økonomiske. Økonomistyringssystemet skal derfor tilvejebringe et beslutningsgrundlag for ledelsen vedrørende alle led i virksomhedens værdikæde. Eksempler på beslutninger, som økonomistyringen giver inputs til: Formulering og implementering af strategi og langsigtede planer. Ressourceallokeringer og prisfastsættelser. Præstationsmåling. Omkostningsplanlægning og kontrol af driften. Omverden - eksterne miljø. Leverandører, grossister, konsumenter etc.

Økonomistyringsopgaver Vision – Strategi - Mål Kun-den R & D Produk-tion Distri-bution Salg og marke-ting Efter-salgs service Registrering og Rapportering Evaluering og kontrol Planlægning

Økonomistyringens univers Kontrol Omkostnings allokering Motivation Activity Based Costing Virksomheden Internt Produktions Layout Prissætning Udvikling Budgettering Ansvars fordeling Præstationsmåling Variansanalyse Balanced Scorecard

Hvad kan økonomistyring bruges til ? Økonomistyring benyttes ikke kun af regnskabsfolk, men af alle ledere og medarbejdere i en virksomhed: til at forstå den forretningsmæssige situation til kommunikation af (økonomisk) ansvar og som ”sprog” til varetagelse af deres opgaver, herunder ved forhandling, planlægning og beslutningstagen

Økonomistyring og lederniveauer Strategiplaner Strategiske niveau Benchmarking, værdi, kundetilfredshed og - præferencer samt markedsbetingelser Investerings- & driftsbudget Taktiske niveau prisfastsættelse, produktmix, kapacitetsbelægning, outsourcing, procesforbedringer, profit og efficiens Operationelle niveau kvantitative data - tider, priser, mængder. Afdækning af varianser dvs. afvigelser mellem faktisk og standard.

Forskelle mellem økonomistyring og eksternt regnskab Fagdisciplin Økonomistyring Eksternt regnskab Hvem er kunden ledelsen og medarbejdere interessenterne Hvad er tidsfokus fremadrettet fortidige resultat dokumenteres Lovreguleret nej ja Vigtigste opgave tilvejebringe beslutnings-grundlag for ledelsen og medarbejdere virksomheds info. til investorer, aktionærer og långivere

Nye opgaver til økonomistyringen Mindre fokusering på materialeomkostninger - værdiskabelse sker andre steder i værdikæden da der er mere viden end materialer i produkterne, eksempelvis viden om kunder og partnerskaber, procesforbedringstiltag etc. Måling og styring af omkostninger i alle led i værdikæden - ikke kun i produktionen. Salg og marke-ting Efter-salgs service Produk-tion Distri-bution Kun-den R & D

Præstations målinger Fastsættelse af de elementer der skal måles på (measures / mål): Bør fastsættes med udgangspunkt i en (evt. intern) kundesynsvinkel. Det er vigtigt at medtage alle de elementer, der er vigtige for kunden (evt. intern). Fastsæt mål (targets) for elementerne (målsætning) Foretag løbende målinger på elementerne og sammenlign de faktiske målinger med de fastsatte mål (kontrol) Er det nødvendigt at ændre adfærd? (hvad er årsagen til afvigelserne - styring)

Konklusion For at nå sine mål, iværksætter organisationen en række AKTIVITETER om hvilke der kræves information til styringen - systemet herfor er ØKONOMISTYRINGssystemet. - Aktivitetsperspektivet er grundlaget for lærebogen. Nøjagtig, relevant og ajourført finansiel og ikke-finansiel information om organisationens økonomi og performance er afgørende for succes. Information om både omkostninger og om værdiskabelse ved de enkelte aktiviteter og ved aktivitetskæderne. Til driftskontrol/produkt- kundevurdering/kontrol af ledelsen/ strategiimplementering og -kontrol/ samt til ad hoc beslutninger

HVAD ER ØKONOMISTYRING ? Styring i/ af en organisation i et økonomisk perspektiv med det formål at få virksomheden som et socialt-teknisk system til at fungere som økonomisk system ved at skabe økonomisk overblik og indblik i virksomheden og dens handlinger. Både de enkelte handlinger, handlingskæderne og det aggregerede billede af alle handlinger Fokus er på samspillet mellem ressourceindsats, virksomhedens aktiviteter og det økonomiske udbytte (lønsomhedsmønstret), dvs. på beslutning, koordinering mht. tid, personer og steder,planlægning samt kontrol hvilket kræver et FORMALISERET SYSTEM der BAGUDRETTET registrerer og kontrollerer og FREMADRETTET bruges til planlægning og beslutninger

HVAD ER ØKONOMISTYRING ? Systemet består af "det interne regnskab” / driftsbogholderiet / forretningsbogholderiet, budget, kalkuler og analyser Data kommer fra finansbogholderiet, driftsbogholderiet, driftsstatistikker, kunde- og konkurrentdata, og fra analyser Aktiviteterne og deres handlingskæder er helt centrale, da de bestemmer salgsindtægterne, omkostningsforbruget, pengebindingerne i lagre mm. og behovet for produktionskapacitet. Relationer til Driftsøkonomi: Økonomistyring bygger på bla. faget driftsøkonomi, men også på organisationsteori mm. Medens Driftsøkonomi er forankret i klassisk mikroteori med dets abstrakte, forenklede modelbeskrivelser - uden forbindelse med det sociale system og med virksomhedens data - går Økonomistyring ind i virksomhedens "black box" med et konkret og praktisk formål.

Hvad laver man i en økonomiafdeling? Næste gang Omkostningsbegreber Life cycle costing 2. Time - gæstelærer - Jesper Holm-Pedersen, Danisco: Hvad laver man i en økonomiafdeling?