Mindreåriges patientrettigheder

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Diverse spørgsmål vedr. Digital Post
Advertisements

FAQ – vedr. forældreansvarsloven
Skolebestyrelsesvalg 2012
København, 25. november Dias 1 Patienters berettigede forventninger til informationsniveau og informationsmåde – en udfordring for sundhedsvæsenet Professor,
Socialfagligt oplæg Underretning, Tavshedspligt mv.
Disposition Forvaltningsloven Partshøring Begrundelse i afgørelser
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Etik – Tavshedspligt og informationspligt
Forældreindflydelse ift. børn med psykiatriske vanskeligheder
Forudgående underretning om tvangsindgreb
Region Hovedstadens Psykiatri & Psykiatriforeningernes fællesråd
Lovgivning og etik i forhold til unge og deres retsstilling
Serviceloven Serviceloven er en rammelov
Psykoedukation for unge i OPUS-behandling
Mogens K. Skadborg exam.art.phil., MEVO Overlæge
Valg til skolebestyrelsen - en orientering om de regler, der gælder for skolebestyrelsesvalget 2010.
Sygeplejerskers juridiske ansvar mv.
Psykiatriloven Almindelige bestemmelser Regler for anvendelse af tvang
LÆGEORDINERET HEROIN Love og regler
Temadag for tandlægekonsulenter
De særlige krav i komiteloven - når der skal inddrages børn i projektet Margit Sonne juni 2014.
Hvordan håndterer lægen børns deltagelse i forsøg? Pediatric Research and Ethics Søren Pedersen, Dr. Med. Professor, Overlæge Pædiatrisk forskningsafsnit.
Tema 3 Samarbejde om indsatsen for barnet Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Dokumentation og ankesager Jannie Dyring Ph.-d.-stipendiat.
Sygeplejerskers juridiske ansvar mv. 21. September 2011 Souschef, cand. jur., Anna Murphy Tilsyn og Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen.
Tema 4 Overgange i barnets liv
Lægedage Tirsdag 11. november 2014 KL – 12.30
Hospitalsenheden VEST
Paragrafferne i Serviceloven almindelig underretningspligt
1.Introduction to consent: ethical and legal issues - Forskellige former for samtykke. 2. Ethics of rationing -Prioritering i sundhedsvæsnet 3. Confidentiality.
Muligheder og rettigheder
Introduction to consent: ethical and legal issues
Sådan administrerer vi § 82a – samspillet med § 82
Tvang i psykiatrien – i et menneskeretligt perspektiv Det Centrale Handicapråd 15. marts 2010 Birgitte Kofod Olsen Rådgiver, PhD.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 3. MARTS 2016 PALLIATIV INDSATS PROFESSOR, DR. JUR. HELLE BØDKER MADSEN AARHUS UNIVERSITET AU RETTEN.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Etik -tavshedspligt – informationspligt (og lidt mere…) Jura og etik – sammenhæng? dilemmaer? Embedslæge Ellen Breddam, september-oktober 2013.
1 Vejledning om anmeldelse af voldssager til politiet. Vold og trusler Vold er når en person angriber en anden person, f.eks. med slag og spark. Lette.
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Oplæg om DUKH DH - Sønderborg 9. marts Dagens program:  Kort præsentation  Orientering om DUKH  Retssikkerhed  Hvad kan DUKH – opgaver  Henvendelse.
Antimobbestrategier for Langhøjskolen. Ved mobning forstår vi: Mobning er groft, verbalt drilleri og/eller fysisk vold, som foregår over længere tid.
Brønderslev Kommune Den 14. juni 2016 Tema: Forældre der går fra hinanden i relation til daginstitution og skole. Ved Lotte Bjerring Jurist, advokat, ekstern.
Voksenansvar for anbragte børn og unge Rusmiddeltest
Voksenansvar overfor anbragte børn og unge Fysisk guidning
Opholds-, handle- og refusionskommuneforpligtigelser på STU-området
Uddannelsessøgendes indhentning anvendelse og videregivelse af patientoplysninger i forbindelse med praktik i grunduddannelsesforløb på OUH. Hvorfor denne.
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
Voksenansvar for anbragte børn og unge Børn og unges rettigheder
Sikrede døgninstitutioner
Voksenansvar for anbragte børn og unge Fysisk magtanvendelse
Voksenansvar for anbragte børn og unge
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Sådan administrerer vi § 82a – samspillet med § 82
Sikrede døgninstitutioner Særlig sikrede afdelinger
Voksenansvar for anbragte børn og unge Husorden
Voksenansvar for anbragte børn og unge
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
Persondata v/kontorchef Peter Fogh Knudsen
Medlemsmøde om GDPR Bestyrelsesreferater mv. og fotos
Kontakt til deltagerne
Underretning, handleplan, børnefaglig undersøgelse mv
v/specialkonsulent Birgitte Mohrsen
Sådan administrerer vi § 82a – samspillet med § 82
Tvang i somatikken Præsentation af os 27. September 2018.
Tvang ved behandling af varigt inhabile
Sofie Kryger Jurist 28. november 2018 justitia-int.org
FIR morgenmøde 22. november 2018
Kvalitet i § 50 - undersøgelser
Præsentationens transcript:

Mindreåriges patientrettigheder

Hvad siger de almindelige regler? Børn og unge under 18 år er under forældremyndighed, medmindre de har indgået ægteskab. Forældremyndighedens indehaver skal drage omsorg for barnet og kan træffe afgørelse om dets personlige forhold ud fra barnets interesse og behov. Barnet skal behandles med respekt og må ikke udsættes for krænkende behandling.

Hvad siger sundhedsloven? En patient, der er fyldt 15 år, kan selv give samtykke til behandling. Forældremyndighedens indehaver skal også have information og inddrages i den mindreåriges stillingtagen. Gælder ikke, hvis sundhedspersonen vurderer, at den unge ikke er i stand til at forstå konsekvenserne af sin stillingtagen. I sådanne tilfælde meddeler forældremyndighedens indehaver samtykke.

Hvad siger sundhedsloven ? For børn og unge, som ikke er fyldt 15 år, meddeler forældremyndighedens indehaver samtykke til behandling på barnets/den unges vegne. (Fælles forældremyndighed: ”væsentlige beslutninger” kræver enighed.) Barnet/den unge skal informeres og inddrages i drøftelserne af behandlingen, hvis den pågældende forstår behandlingssituationen, medmindre det kan skade. Barnets aktuelle og relevante tilkendegivelser skal tillægges betydning.

Uenighed om behandlingstilbud 15-17 årige: Den unge har den endelige beslutningskompetence. Børn og unge, der ikke er fyldt 15 år: Forældremyndighedsindehaveren har den endelige beslutningskompetence

Krav om informeret samtykke ”Ingen behandling må indledes eller fortsættes uden patientens informerede samtykke, medmindre andet følger af lov eller bestemmelser fastsat i henhold til lov eller af §§ 17-19.” § 17: 15-17 årige. § 19: Tilfælde, hvor der foreligger et øjeblikkeligt behandlingsbehov.

Sundhedsrettens tvangsbegreb Hvis behandling, herunder undersøgelse og diagnosticering, indledes uden et informeret samtykke fra patienten selv eller dennes stedfortræder, er der efter sundhedsloven tale om tvang. Tvangsanvendelse som led i behandling kræver særskilt lovhjemmel (eller hjemmel i nødret). Udtrykkelig hjemmel til at anvende tvang som led i behandling foreligger i psykiatriloven og epidemiloven.

Sundhedsrettens tvangsbegreb Hvis forældremyndighedens indehaver har givet et stedfortrædende samtykke til behandling af et barn eller ung under 15 år, foreligger der principielt ikke tvang, selvom barnet eller den unge verbalt modsætter sig behandling. Hvis en 15-17 årig ikke har givet et informeret samtykke til behandling, foreligger der tvang, selvom forældremyndighedens indehaver tilslutter sig behandlingsforslaget.

Faktisk modstand mod behandling Barnet eller den unge, der ikke er fyldt 15 år, yder faktisk modstand. Er sundhedspersonen berettiget til at behandle? Er sundhedspersonen forpligtet til at behandle?

Faktisk modstand Sundhedsloven forholder sig ikke til denne situation, dvs. der er ikke i sundhedsloven hjemmel til at anvende magt (fysisk tvang). Akut livstruende tilfælde kan legtimeres ved nødret. Kortvarigt og afpasset efter forholdene. Udgør forældremyndighedsbeføjelserne den fornødne hjemmel til at anvende magt i behandlingsøjemed?

Må behandling gennemtvinges med magt? Fysisk magtanvendelse kan være mere eller mindre vidtgående. Eksempler. Barnets alder. I hvert fald videregående magtanvendelse kræver et klart hjemmelsgrundlag. Aflåsning af døre til afdeling, patientstue, fiksering , fastspænding, som sker mod barnets eller den unges vilje, kan kun ske, hvis der foreligger en klar og utvetydig lovhjemmel.

Må behandling gennemføres med magt? Der findes ikke en klar hjemmel til at anvende fysisk magt som led i behandling af en mindreårig under 15 år, der modsætter sig behandling. Principielt er en sundhedsperson derfor ikke berettiget og heller ikke forpligtet til at anvende magt. Der er behov for etablering af en klar hjemmel ikke blot af hensyn til barnets (og forældrenes), men også af hensyn til sundhedspersonalets retssikkerhed. En sådan bør medtage ikke alene livstruende tilfælde, men også tilfælde, hvor barnet på grund af manglende indsigt risikerer at pådrage sig en væsentlig helbredsskade. - Formelle retssikkerhedsgarantier bør være tilknyttet nødvendig magtanvendelse

Usikker retstilstand Ledende synspunkter: Magtanvendelsens karakter. Barnets alder. ”Barnets interesse” ”Ikke krænkende behandling”

Aktindsigt i patientjournalen 15-17-årige har efter sundhedsloven på anmodning en selvstændig ret til aktindsigt. Forældremyndighedsindehaveren har principielt tillige adgang for at varetage den omsorgspligten. Kan den unge modsætte sig? Klageret til Patientombuddet.

Aktindsigt i patientjournalen Børn og unge, der ikke er fyldt 15 år: Forældremyndighedsindehaveren har på anmodning et selvstændigt krav på aktindsigt i den mindreåriges patientjournal, hvis det er nødvendigt for at varetage dennes interesser. Har barnet og den unge også adgang til aktindsigt?

Aktindsigt i patientjournalen Begrænsning af forældremyndighedsindehaverens adgang til aktindsigt: - afgørende hensyn til den mindreårige. - forebyggelse, efterforskning og forfølgning af lovovertrædelser, beskyttelse af vidner eller andre i sager om strafferetlig forfølgning(vold og misbrug af børn). Den mindreåriges klageret.

Forældre uden del i forældremyndigheden Har på anmodning ret til orientering om den mindreåriges helbredsforhold . Omfang. Afslag: hvis orientering må antages at være til skade for barnet. Klageret.

Rådighed over helbredsoplysninger 15-17 årige: Råder selv. Ikke fyldt 15 år: Forældremyndighedsindehaveren råder.

Frit sygehusvalg 15-17 årige : har principielt en selvstændig ret til at benytte fritvalgsreglerne. - Befordringsudgifter. Ikke fyldt 15 år: Forældremyndighedsindehaveren har beføjelsen til at vælge på barnets vegne.

Valg af sikringsgruppe og alment praktiserende læge 15-17 årige: Vælger selv. - Egenbetaling gruppe 2. Ikke fyldt 15 år: Forældremyndighedsindehaveren vælger på barnets vegne.