På vej til skole 1 Børnekulturhuset i Århus og Landsforeningen Børn, Kunst og Billeder Anne Line Svelle.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Uddannelsesseminar 25.August 2008 Horesta – 3f DK 1 De lokale uddannelsesudvalgs arbejdsopgaver og kompetencer Bruno Clematide.
13 SEPTEMBER 2012 TIPS OG TRICKS OM KOMMUNEPLANTILLÆG 1 Brugerseminar 2012 Tips og tricks om kommuneplantillæg Hanne Klit Johansen, Byplanlægger, afdeling.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Værktøjer/tips og tricks - til implementering af ændringer i egen organisation Hvorfor benchmarking/evaluering Er der nogen, der ved, hvorfor vi laver.
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
”Intet” af Janne Teller
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Dialogisk læsning Hvorfor og hvordan.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen - Vejen til nye initiativer i din kreds, og ikke mindst: Til succes!
Bevægelse og sundhed Horne Skole 20. januar 2009.
Hvad er oplevelser – og hvad skal vi med dem?
Internationalisering UNDERVISNINGSPLAN. Navigation BAGGRUND Folkeskoleloven og Fælles Mål MÅL – og vision RAMMERUNDERVISNINGSPLAN Eleverne - aktive deltagere.
100 år er gået… Tag på historiejagt og lyt til fortællinger
”Udsatte unge med Sjældne Diagnoser” Oplæg til Sjældne Diagnosers repræsentantskabsmøde d. 15.september 2006.
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
The Sims2 Double Deluxe + Sims 2 Pets
Fagets formål, fokus og fagmål
Tidlig skriftsprog i dagtilbud
Hvor der er fokus på klimaet.
Formidling og forankring i organisationen – hvordan
1 Effektevaluering højner kvaliteten af hjælpemiddelformidlingen SidLigGodt konference 28 januar 2014 Mette Andersen Team Hjælpemiddelspecialisterne Odense.
Julekalender 2010 For Herren i Huset For Fruen i Huset
Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen - Vejen til nye initiativer i din kreds, og ikke mindst: Til succes!
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
PROGRAM Introduktion til internettet Hvad er en PC? Musetræning
Mere liv i samtalen Liv i samtalen Liv i hverdagen.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Relationer – børn og voksne
Kursus om borger.dk og brugen af digital signatur
Naboskabet - en undersøgelse af det sociale liv i Skovengen Skovengen.
Opdagende skriftsprog i et inklusionsperspektiv
Den anerkendende interviewform
Tema 3 Samarbejde om indsatsen for barnet Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Friluftsrådet – mere natur – mere friluftsliv Velkommen til Fællesmøde den 29. oktober
”Et fællesskab af tjenester” Kirke som TEAM Et netværk af menigheder… 1.
1 - sikkert og enkelt netværk for ældre Konference for Biblioteksassistenter Torsdag på Scandic Hvidovre Biblioteket som bindeled.
Fritidshjemmet Villaen Per Schultz Jørgensen 10. Oktober 2012
Start test 1 KLIK HER. Hvilken tast skal du bruge for at redigere en celle direkte? 2 F1 F2 F5 F7.
1 Test i Word 2007 Klik her for at begynde. 2 Hvor skal du klikke for at gemme dit dokument?
Neuropædagogik som redskab i pædagogisk arbejde Uddannelseskode: 44859
klasse Livet på godt og ondt - Lidelsen - Adams Æbler

Tryghed blandt unge nydanskere Tryghed med brune øjne – indblik i unge nydanskeres håb og ønsker. Resultater fra en undersøgelse gennemført af CeFU og.
1 Borgerpanelet i Silkeborg Kommune.
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Velkommen til Ny Nordisk Skole akademidag 2015 #nynordiskskole.
Lærings- og praksisfortælling
Rapporter (Access, del 5). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller, og.
Grunde til at jeg elsker dig
Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst
Æstetisk kommunikation i teori og praksis
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
Geokommunikation - visualisering af geografiske data.
Præsentation af forårs-sfo
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Opgave af ren kreativitet… Kunst i det offentlige rum
DE-L Årsmøde, Workshop: ”De voksnes vej ind i de erhvervsrettede uddannelser ” Kirsten Holmgaard, direktør Mercantec Tirsdag den 29. april.
Retspsykiatri Middelfart Rehabiliteringsafsnit P5.
Hvordan kan vi se det? - Recovery-screening af behandlingstilbud Vingstedseminar – 6. maj 2015 Vingstedcentret – 6. maj 2015.
Ny Nordisk Skole Oplæg for NLS 13. okt.. Ny Nordisk Skole er Nyt politisk signal om værdier og mål for uddannelsessystemet – herunder folkeskolen Inspiration.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
FÅ MEST UD AF DAGEN: UNDERVISNINGSMATERIALE (9. -10
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

På vej til skole 1 Børnekulturhuset i Århus og Landsforeningen Børn, Kunst og Billeder Anne Line Svelle

Søge spor - sætte spor 2 Modelkommuneforsøg i Århus med henblik på udvikling af metoder til formidling af arkitektur til børn og unge Gennemført i 2007 - 2009 Fokus på arkitektur, kulturarv og sanseoplevelser Titlen valgt mhp. at udpege dobbelthed: både receptions- og produktions-dimension

Inspiration fra Norden 3 Det norske projekt “Bydetektiverne”, som blev udviklet i Bergen i forlængelse af byens status som europæisk kulturby i år 2000. Erfaringer, som Landsforeningen “Børn, Kunst og Billeder” bragte med sig ind i projektet fra andre nordiske lande, ikke mindst Finland.  Egne erfaringer med arkitekturforløb for børn i Århus.

Bydetektiver 4

Hvorfor arkitektur? 5 Arkitektur er grundlæggende for vores måde at opleve og erfare verden på Alle de indtryk, der sætter form på vores hverdag, modtager vi under indflydelse af arkitektur Arkitektur er ikke en selvfølgelig del af børns curriculum Det indgår ikke i kunstfagene og optræder kun perifert i andre fag Tese: Arkitekturformidling er en effektiv vej til at stimulere engagement, empowerment og medborgerskab

Bydetektiver i Berlin 6

Projektmål for “På vej til Skole” 7 At de oplever, hvordan arkitekturen i deres lokalområde påvirker dem At de får indblik i de historier, som deres lokalområder gemmer på At de bliver nysgerrige efter selv at opsøge nye historier At de reflekterer over, hvordan de selv ville forme en bydel - lyde, store og små huse, veje, grønne område m.m. At de ved at åbne øjnene for arkitekturen i deres lokalområde får en ny æstetisk dimension i hverdagen At de får indsigt i arkitektoniske grundbegreber lys og skygge materialer geometriske figurer skala, mv.

Institutionsmål 8 At der skabes bånd mellem de store børn via et fællesprojekt At der skabes netværk mellem de involverede børnehaver, skoler og SFO’er At tilhørsforholdet til lokalområdet forbedres At børnene bliver bedre til at tage vare på deres miljø og hinanden (medborgerskab) At der kan testes for skoleparathed

Projektets dobbeltkarakter 9 Samarbejdet med institutionerne synliggjorde et særligt potentiale ved arkitekturprojektet Mulighed for at forbinde de to dimensioner, der ifølge Bamford karakteriserer en “arts rich education” Vores æstetisk orienterede mål “Education in art” - arkitektonisk indsigt mv. Institutionernes mere instrumentelle mål “Education through art” - bedre samvær mv.

Faser i “På vej til skole” 10 Del 1: Forberedelse Fase 1: Vandring for voksne Fase 2: Inspirationsdag for voksne, hvor øvelser og oplæg introducerer de samme temaer, som børnene arbejder med Del 2: Projektafvikling Fase 1: En vandring for hver børnegruppe i lokalområdet Fase 2: To workshops med udgangspunkt i vandringerne laver børnene deres egen modelby Fase 3: Udstilling og afslutning

11

Særlige fokuspunkter Tag målgruppeovervejelser seriøst 12 Tag målgruppeovervejelser seriøst I dette projekt: de ældste børnehavebørn i fire børnehaver i lokalområdet Trøjborg Fokuser via tema Her: lyd, facader og bag facaderne Vælg passende registreringsværktøj Her: tegninger og delvis digitale fotos Fokuser workshopdelen ved at stille en klar opgave Her: lav en modelby med udgangspunkt i fotos, vandring og oplevelser  

13

Temabaserede spørgsmål til vandringen 14 Lyd: Hvordan lyder en baggård, en have, port, en befærdet gade, en legeplads, i urmagerbutikken og en skolegård ... ? Facaderne: hvordan ser facaderne ud? Hvilke farver, mønstre og materialer er de lavet af? Hvad fortæller det om husene og de mennesker, der bor i dem Bag facaderne: Hvad er der inde i baggårdene, haverne, portene? Hvordan ser der ud? Hvad fortæller det om de mennesker, der bor her?

Lyd 15

Stikord til vandringen 16 Dialog Vandringen er baseret på samtaler med børnene med udgangspunkt i det, vi oplever Sansning Vi kigger op, ned, hen, om hjørner, under bagved Vi rører ved tingene og mærker deres overflade Lyde Vi hører lyd og stilhed, vi laver lyd og overraskes af lyd Gammelt og nyt Hvor gamle er husene mon? Hvordan kan man se, om det er nyt eller gammelt?

Workshop 1 og 2 Opbygning af børnenes egen modelby 17 Opbygning af børnenes egen modelby Bag facaderne, lyd og facader Sammen opfinder børn og arkitekt en historie om den fantasifulde arkitektur, de møder på vej til skole Hvad sker der med rummet, når lydene ændrer sig? De store og vigtige huse. Hvorfor ser nogle huse anderledes ud? Hvor skal husene placeres i vores by? Opbygning af byen med veje, stier, huse og lyde

18

19

Det cirka cirkulære forløb 20 Oplevelsesaktivitet Forankret viden Åbne øjne Selvudfoldelse

Medborgerskab og empowerment 21 Medborgerskab At tage ansvar for udviklingen af samfundet og for sine medborgere Empowerment At føle sig kraftfuld nok til at kunne handle som demokratisk medborger

Arkitekturprojekters særlige potentiale 22 Oplevelse af at være ekspert Ikke behov for forhåndserhvervede færdigheder Den umiddelbare sanseoplevelse i centrum - alle erfaringer er lige gyldige Forhåndskendskab til nærmiljøet Oplevelse af umiddelbar indflydelsesfære Faktisk muligt at forbedre omgivelserne i nærmiljøet Erfaring af at have en identitet At blive indskrevet i en kulturhistorie, der giver billeder af, hvem vi er Erfaring af et umiddelbart fællesskab Vores rum, vores bygninger, vores skolevej Erfaringernes ligeværdighed udligner almindelige statusmarkører eksperter, selvværd, empowerment Det ligestiller, individuelle vi er fælles om metoden-

23

24

25

26

Videre perspektiver Projektet gentages - nu med køer og kirkegårde 27 Projektet gentages - nu med køer og kirkegårde Køer køerne tilbage på torvet hver institution sin ko køerne samles kunstnerkøer kolyde Kirkegårde ? Gentagelser medfører yderligere empowerment børn som kulturbærere til andre børn børn som kulturbærere ind i familien Alt i alt: en god start på livet!

Erfaringerne er beskrevet: 28 på bloggen www.sporiaarhus.dk I rapporterne Bydetektiverne, Huler, hytter og huse – BygAmok og På vej til Skole (PDF) På multimedie-cd’en Søge spor – sætte spor