Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
Information om Nøglehullet 2011
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Kost og træning.
Afgangsprojekt Tandplejerstuderende Århus Tandlægeskole
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Løberens kost og ernæring
Mad til unge på høj- og efterskoler
Sundhed, trivsel og læring på Glud skole
Kost & Væske Start med at fortælle soldaten at han/hun skal se sig selv som elite – og en elite præstation kan ikke udføres uden tanke på kost og væske.
KOST TIL SMÅBØRN Oplæg til Vordingborg Fælles Forældreråd d.22/1.2013
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Opgave – mål maden Gå ind på
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Alt du skal vide i ét oplæg!
Optimal ernæring Tri4, November 2012.
Byder velkommen til temaeftermiddag om kost og træning
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Energifordeling <4 gange træning/uge > 4 gange træning/uge
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Velkommen!.
- kom i konkurrence form v/Thomas Nordal Rasmussen
SPORTSERNÆRING FOR FODBOLDSPILLERE
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
VITAMINER OG MINERALER
Præsentation Birgitte Hoffmann, bor i Ølstykke. Jeg er 58 år
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Morgenmad Nogle spiser havregryn med mælk og sukker.
Ny i Triatlon.
Kostberegning.
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Forslag til dagskost for en kvinde med lav fysisk aktivitet
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Mineraler – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Protein – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Vitaminer – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Morgenmad Hvor kommer protein fra? Skinke 3 g Ost 9 g Rugbrød 1 g Peberfrugt - g Agurk - g Kiwi 0,6 g I alt 30,7 g protein 30 g havregryn, 200 g skummetmælk,
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Unge og overvægt.
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Faglig regning Kostberegning.
Præsentationens transcript:

Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere

Husk sammensatte måltider. - dvs Husk sammensatte måltider! - dvs. måltider som både indeholder kulhydrat og protein. Fx: rugbrød + skinke Havregryn + mælk Grovbolle + ost Pitabrød + tun Ris + kylling Pasta + kødsovs

Indkøbsguide ANBEFALET INDHOLD PR. 100 G/ML AF VAREN SUKKER FEDT HVEDEBRØD HØJST 5 G MORGENMADSPRODUKTER HØJST 10 G HØJST 10 G MÆLKE- OG SURMÆLKSPRODUKTER HØJST 12 G HØJST 1.5 G OST HØJST 18 G/30+ KØD OG PÅLÆG HØJST 10 G FÆRDIGRETTER,  KARTOFFELPRODUKTER HØJST 5 G DRESSINGER, SOVSER,PÅLÆGSSALATER HØJST 5 G ENERGI- OG PROTEINBAR HØJST 10 G SPORTSDRIK 4-8 G Kilde:

Mad og drikke før træning → Et større hovedmåltid 3-4 timer før. Fx rugbrød med magert pålæg og grøntsager til → Et mellemmåltid 1-2 timer før. Fx grovbolle med mager ost og 1 stk. frugt til

Væske indtag under træning <1 time = Vand > 1 time = tynd sød saftevand (≈ 5 % sukker/ ≈1,25 dl. saft pr liter) eller sportsdrik (4-8 % sukker)

Restitutionsmåltid → 1 g kulhydrat pr. kg kropsvægt Indtages hurtigst muligt efter endt træning → 1 g kulhydrat pr. kg kropsvægt → 0,25 g protein pr. kg. Kropsvægt (10-20 g) Fx 1 stor lys bolle med syltetøj og cacaoskummetmælk Spis et hovedmåltid, efter tallerkenmodellen 1-2 timer efter endt træning ).

Restitutionsmåltid - husk både kulhydrat og protein F.eks.:

Forslag til måltidsfordeling Træning fx kl. 6-7.30, (17-17.30) 17.30-19.30 Kl. 5.15 Morgenmad Under træning tynd sød saft kl. 7.40 Restitutionsmåltid/mellemmåltid kl. 9-10 Mellemmåltid kl. 12 Frokost kl. 14 Mellemmåltid Kl. 16.00 Mellemmåltid Kl. 17.30 restitutionsmåltid Under træning tynd sød saftevand kl. 19.40 Restitutionsmåltid/mellemmåltid Kl.20.15 Aftensmad

Forslag til måltidssammensætning Træning fx kl. 6-7.30, (17-17.30) 17.30-19.30 kl.5.15 Havregryn med mælk, rosiner. 1 gl. juice Under træning Tynd sød saft kl. 7.40 Stor lys bolle med figenpålæg. Cacaomælk kl. 9-10 Grovbolle m. mager spegepølse. Æble kl. 12 Rugbrød, magert pålæg, grønt. Evt. juice kl. 15 Grovbrød med ost. Banan Kl. 16.00 200 ml. cacaskummetmælk. Fruit biscuit kl. 17.30 1 pakke fruit biscuits Under træning Tynd sød saftevand kl. 19.40 1 håndfuld rosiner. Cacaomælk Kl. 20.15 Spaghetti med kødsauce. salat

Forslag til måltidsfordeling Træning fx kl. 15.30-17.30 og styrke 17.30-18 Kl. 5.15 Morgenmad Under træning tynd sød saft kl. 7.40 Restitutionsmåltid/mellemmåltid kl. 9-10 Mellemmåltid kl. 12 Frokost kl. 14.30 Mellemmåltid Under træning tynd sød saftevand Kl. 17.30 restitutionsmåltid kl. 18.10 Restitutionsmåltid Kl.19.00 Aftensmad 10

Forslag til måltidssammensætning Træning fx kl. 15.30-17.30, 17.30-18 kl.5.15 Havregryn med mælk, rosiner. 1 gl. juice Under træning Tynd sød saft kl. 7.40 Stor lys bolle med figenpålæg. Cacaomælk kl. 9-10 Grovbolle m. mager spegepølse. Æble kl. 12 Rugbrød, magert pålæg, grønt. Evt. juice kl. 14.30 Grovbrød med ost. Banan Under træning Tynd sød saftevand kl. 17.30 1 pakke fruit biscuits kl. 18.10 1 håndfuld rosiner. Cacaomælk Kl. 19.00 Spaghetti med kødsauce. salat 11

Stævne dage Spis en god portion morgenmad Små-spis! heller mange små måltider end få store... Prioriter kulhydrater med højt GI Toastbrød og lyse boller med syltetøj, honning, figenpålæg, magert kødpålæg og mager ost. Pastasalat, rissalat, ciabatta boller, hvede pitabrød Rosiner, figenstænger, kiks, bananer, cacaoskummetmælk Sportsdrik, sportsbarer, tynd sød saftevand, vand Spis aftensmad efter tallerkenmodellen – og drik vand til!

Sådan får du vitaminer & mineraler nok Spis nok mad! Spis varieret! Spar på sukker! Spar på fedt! Spis frugt og grønt hver dag! Spis 1 daglig multi vitaminmineralpille med max 100 % ADT* (*Anbefalet Daglig Dosis)

Gode hjemmesider WWW.ALTOMKOST.DK WWW.TEAMDANMARK.DK WWW.2GANGEOMUGEN.DK Nb! På Team Danmarks hjemmeside kan du beregne dit energibehov, downloade dagkostforslag samt en kogebog til eliteidrætsudøvere