Varedeklarationer Og lightprodukter.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Flashcard-spil Kost - kostråd
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Information om Nøglehullet 2011
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Information om Nøglehullet 2011
Vigtige begreber i naturfag
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Masse- og energifordeling
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Kommende mærkningsregler og GDA
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Kostberegning.
”Lineær Programmering - Minimering”
Fedt, protein og kulhydrater
1. Undlad eller skrab fedtstof på brødet 2 Så meget fedt bliver det til på en uge 3.
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Opgave 10 Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
+ Sukker og børns adfærd. + Hvem er vi? Mia og Michelle Ernæring og sundhedsstuderende fra VIA university collage I Århus Praktik I Randers Sundhedscenter.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Stegt 15 g fedt Rå 15 g fedt Uden fedtkant 8 g fedt FEDTINDHOLD I EN SVINEKOTELET Landbrug & Fødevarer.
Stegt 8 g fedt Rå 11 g fedt Uden fedtkant 4 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE FLÆSKESTEG Landbrug & Fødevarer.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Kommende mærkningsregler og GDA
Hvor kommer kulhydrat fra?
Seks veje til din sundhed
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
- og næringsdeklarationer
Fedtstoffer.
Hvor kommer kulhydrat fra?
Diabetes diæt Hvad anbefaler vi i dag
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Faglig regning Kostberegning.
Præsentationens transcript:

Varedeklarationer Og lightprodukter

Varedeklarationer skal være anført på varen eller på en vedhæftet etiket skal indeholde mængdeangivelse af ingredienser varebetegnelse ingrediensliste

Varedeklarationer På færdigpakkede fødevarer skal der stå hvilken vare det drejer sig om, der må altså ikke angives et eller andet smart fantasinavn Færdigpakkede varer der består af mere end én ingrediens, skal være påført en liste hvor ingredienserne fremgår. Den ingrediens der er mest af skal stå først, og den der er mindst af skal stå til sidst.

Ingredienslisten Hvis ingrediensen indgår i varebetegnelsen skal mængden angives. Fx kylling i ”kyllingesalat” Er ingrediensen vist på et billede eller på anden måde fremhævet, skal mængden angives. Fx billede af asparges på en ”kyllingesalat Mængden af en ingrediens som må forventes at være i varen. Fx kød i spegepølse

Ingredienslisten Er ingrediensen væsentlig for at karakterisere varen og adskille den fra lignende varer skal den fremgå af ingredienslisten. Fx marcipan som kan indeholde varierende mængder af mandler. Mængden skal angives med den procentdel af varen som den udgjorde på fremstillingsdatoen

Ingredienslisten Hvis der er tilsætningsstoffer i varen skal disse fremgå af ingredienslisten, både hvilken kategori de tilhører, samt deres navn eller E-nummer. Det skal også fremgå, hvis der er tilsat aroma

Markedsføringen “Med citronsmag” og “med vanillesmag” betyder, at produkterne ikke indeholder citron og vanille, men at produktet i stedet indeholder aroma, der smager af citron eller vanille. “Solbærdrik”, “Hindbærdrik” osv. er betegnelser for saft, der ikke udelukkende består af rene bær, men også af aromastoffer. “Luksus” må kun anvendes, hvis det kan dokumen- teres, hvori det luksuriøse ligger.

Markedsføringen Produkter med betegnelsen “af fransk type” eller “efter engelsk opskrift” stammer ikke fra Frankrig eller England. Børnemad må ikke mærkes “uden farvestoffer”, fordi farvestoffer altid er forbudt i børnemad i Danmark Hvis du som forbruger oplever, at produktet ikke holder hvad det lover, f.eks. at mærkningen eller markedsføringen er vildledende, kan du rette henvendelse til den lokale Fødevareregion

Næringsdeklarationen oplyser en fødevares indhold af energi og næringsstoffer er et nyttigt redskab til at kunne sammenligne energiindholdet og den ernæringsmæssige sammensætning mellem forskellige produkter kan være en hjælp til at kunne sammensætte en sund kost.

Næringsdeklarationen Det er som udgangspunkt frivilligt at næringsdeklarere Fremsætter producenten en ernæringsanprisning er næringsdeklarationen obligatorisk Ved ernæringsanprisning forstås enhver angivelse på emballage eller i markedsføringen, der giver forbrugeren indtryk af, at en fødevare har en særlig ernæringsmæssig egenskab med hensyn til energi eller næringsstoffer.

Næringsdeklarationen Næringsstoffer, der kan optræde i en næringsdeklaration, er: protein kulhydrat sukkerarter fedt og fedtsyrer kostfiber natrium vitaminer og mineraler

Næringsdeklarationen Mængden af næringsstoffer angives pr. 100 gram eller pr. 100 ml af varen Angivelse af næringsindhold pr. portion kan evt. gives som supplerende oplysning under forudsætning af, at portionen er klart defineret.

Kort næringsdeklaration Den indeholder følgende oplysninger i den givne rækkefølge: energi protein kulhydrat fedt

Lang næringsdeklaration rækkefølgen er også her fastlagt: energi protein kulhydrat  heraf sukkerarter fedt heraf mættede fedtsyrer kostfibre natrium

Næringsdeklarationen angivelse af indholdet af salt i produktet, er angivet i form af natrium mængden af salt, findes ved at gange mængde af natrium med 2,5

Næringsdeklarationen anpriser man sukker eller kostfiber, skal man angive den lange næringsdeklaration Næringsdeklarationen skal være anført i tabelform, dvs. oplysningerne skal være listet under hinanden. Kun hvis dette ikke er muligt, eksempelvis på grund af pladsproblemer på etiketten, kan en angivelse i lineær form anvendes.

Beregning af energi kulhydrat (undtagen sukkeralkoholer): 17 kJ/g og 4 kcal/g sukkeralkoholer: 10 kJ/g og 2,4 kcal/g protein: 17 kJ/g og 4 kcal/g fedt: 37 kJ/g og 9 kcal/g alkohol (ethanol): 29 kJ/g og 7 kcal/g organisk syre: 13 kJ/g og 3 kcal/g salatrim (energireduceret fedtstof):  25 kJ/g og 6 kcal/g

Kims når du er sulten for sjov Minimal Pikant Næringshold pr. 100 g Energifordeling    I varen Anbefalet/dag Energi 1950 kJ 460 kcal Protein 6,5 g 6% 10-15% Kulhydrat 60 g 52% 55-60%  Heraf sukkerarter 1,9 g Fedt 22 g 42% Højst 30%  Heraf mættet fedt 9,5 g Kostfibre 4,0 g 25-30 g Natrium 0,81 g

Kims når du er sulten for sjov Saltede Peanuts Næringshold pr. 100 g Energifordeling    I varen Anbefalet/dag Energi 2400 kJ 570 kcal Protein 27 g 19% 10-15% Kulhydrat 3 g 2% 55-60%  Heraf sukkerarter 2,5 g Fedt 51 g 79% Højst 30%  Heraf mættet fedt 11 g Kostfibre 13 g 25-30 g Natrium 0,16 g

Lightprodukter er enten "light" pga. et lavere sukkerindhold eller et lavere fedtindhold  Når man kalder et produkt for light eller let, så skal sammenligningen, ifølge levnedsmiddelloven, referere til et typisk produkt af lignende karakter. En vare kan altså kaldes light eller let, hvis den indeholder 50 procent mindre fedt eller sukker i forhold til standardproduktet.

Lightprodukter Hvis lightprodukterne indeholder et meget lavere antal kalorier end din tidligere kost, vil du naturligt tabe dig. Sukkerfrit slik har som regel stadig et højt antal kalorier og fedtindholdet kan være højere end i udgaverne med sukker

Lightprodukter Betegnelserne let og light kan anvendes på fedtholdige produkter, hvis: Fedtindholdet er reduceret med minimum 50 pct. i forhold til et tilsvarende standardprodukt Energiindholdet er reduceret med 30 pct. i forhold til et tilsvarende standardprodukt

Lightprodukter Betegnelserne let og light kan anvendes på sukkerholdige produkter, som sukkersødede drikkevarer, syltetøj mv. hvis: Både sukker- og energiindholdet er reduceret med 30 pct. i forhold til et tilsvarende standardprodukt

Lightprodukter Anvender producenten betegnelsen "reduceret" eller "reduceret med x pct." skal reduktionen af indholdet af fedt eller sukker som minimum være 30 pct.

Lightprodukter De hyppigst anvendte sødemidler er saccharin, aspartam, acesulfamkalium, cyclamat, sorbitol, xylitol og mannitol Fælles for saccharin, aspartam, acesulfamkalium og cyclamat er, at det er kunstigt fremstillede stoffer De ligner ikke almindeligt sukker kemisk. Disse stoffer har en sød smag, der kan være flere hundrede gange kraftigere end almindeligt sukker.

Lightprodukter Sødemidlet aspartam (NutraSweet) er omdiskuteret Kan give gener som hovedpine, træthed, søvnløshed, kløe, depression og kræft Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har konkluderet, at stoffet fortsat er sikkert i brug af fødevarer. I Danmark går aspartam under betegnelserne: "sødestof (aspartam)" eller "sødestof (E951)".

Lightprodukter Sorbitol, xylitol og mannitol er kemisk beslægtede med sukker (sukkeralkoholer) Anvendes i blandt andet tyggegummi De skader ikke tænderne De omdannes til sukker i kroppen, og derfor kan diabetikere ikke tåle sødestofferne bedre end almindeligt sukker.

Lightprodukter En større amerikansk undersøgelse fra 1990 forsøgte at afklare, om sødemidlerne aspartam og saccharin gjorde folk mere sultne. Det kunne ikke bekræftes, Derimod kan måden maden blev serveret på, være mere afgørende for appetitten

Gode råd Brød Fedt: max. 2 g/ 100 g Kostfibre: min. 8 g/ 100 g Morgenmadsprodukter Fedt: max. 10 g/ 100 g Kostfibre: min 8 g/ 100 g Frosne færdigretter Fedt: max. 5 g/ 100 g

Gode råd Ost: Fedt: max. 13 g/ 100 g (svarende til 20+) Mælk og yoghurt Fedt: max. 0,5 g/ 100 g Tilsat sukker: ingen Sauce og dressing: Fedt: max. 5 g/ 100 g Tilsat sukker: max. 10 g/ 100 g

Gode råd Mager fisk Fedt: max. 5 g/ 100 g Fed fisk Fedt: > 5 g/100 g Kød, fjerkræ og pålæg Fedt: max. 6 g/100 g

Links www.foedevarestyrelsen.dk/Publikationer www.foedevarestyrelsen.dk/Maerkning/ www.netdoktor.dk www.sst.dk