'Vis mig dit bryganlæg..' og 'Hvordan brygger jeg..'
Kogekar Opvarmning af vand til Kogning af urt mæskning eftergydning Kogning af urt Gas frem for el pga. effekt Det kræver meget energi at opvarme vand -> tager laaaang tid! Virkningsgrad Elkedel, gruekedel ca. 84% Komfur >50%
Kogekar
Mæskning Mæske i køletaske Infusions mæskning 62-67C Simpel løsning Isolering Undgå klumper i mæsken, rør rundt Infusions mæskning 62-67C Strike temperatur beregnes, ca.77C Mæskningen mellem 45-90 min Malt vand forhold 2.5-3 l/kg
Mæskning Fungere godt i praksis Begrænset kapacitet ;o( passer sig selv Temperatur stabil Begrænset kapacitet ;o(
Urtseperation Manifold, www.howtobrew.com
Eftergydning Recirkulation til urten er klar Start og slut Laaangsom Ca. 1 l/min Hullet foliebakke for at undgå forstyrrelse af mæsken Kogekar Mæskekar Spand
Urtkogning Urt skal koge ikke simre Skummer urten, med hulske kogt urt klar urt, måske? Skummer urten, med hulske inden humlen tilsættes. Humlen afmåles og stilles klar til brug
Urtkogning Chiller koges med de sidste 10-15 min. Klar-urt tilsættes om nødvendigt Den største del af humlen samles op med en si ved afsluttet kogning. Den resterende mængde humle samles op i dørslag ved overførsel til gærspand.
Køling Urten afkøles med chiller Recirkulation giver hurtigere afkøling 20-30 min til urten er under 30C Rengøring med ’spildevandet’
Gæring Temperatur under gæring Aflagt kummefryser, olieradiator og digital termostat sikre temperaturen er rimelig konstant +/-1C Omstikkes efter 1 uge, flaskes typisk efter 2 uger
Flaskning Øl på flasker Kapsler i iodophor opløsning Rengøres, skylles og skoldes Karbonerings sukker, Druesukker Kapsler i iodophor opløsning Kapselpåsætter, hævert og flaskepåfylder Etiketter påsættes med limstift
Værktøjer Google Haandbryg.dk forum & beercalc Bøger Beersmith Designing great beers Clone Brews Håndbog i ølbrygning Beersmith Google Photoshop