Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Af Flemming Just Pedersen, 2008

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Af Flemming Just Pedersen, 2008"— Præsentationens transcript:

1 Af Flemming Just Pedersen, 2008
Mit bryganlæg Af Flemming Just Pedersen, 2008

2 Kogekar & mæskekar Mit bryganlæg er grundlæggende baseret på to ens plastikkasser fra Jem og Fix (bedroller typen). De to kasser passer ind i hinanden, den nederste bruges som kogekar, mens den øverste fungerer som indsatssi.

3 Kogekar & mæskekar På kogekaret er der monteret to styk 1000W varmelegmer. De kommer fra et par billige elkedler fra BilTema. I indsatssi-kassen er der boret nogle 2mm huller. Desuden er der nogle trekantede huller i siderne som urten kan løbe ind af når sien presses ned i kogekaret.

4 Modstrømskøler Til at nedkøle urten har jeg valgt at bygge en modstrømskøler, men første konstruktion var ikke effektiv nok. (Den varme urt løber igennem inderst, mens koldt vandhane vand løber modsat rundt i yder røret). Første udgave bestod af 7 meter gulvvarme slange med beskyttelses kappe, samt et kobber T-stykke og et par spændbånd. Desværre isolerede det inderste plastikrør for godt, så den kogende urt blev kun kølet end til ca. 60 grader.

5 Modstrømskøler Efterfølgende købte jeg 7 meter kobberrør og det er den absolut dyreste del af mit anlæg. Ved at skifte til et inderrør af kobber var der ingen problemer med at køle urten.

6 Det samlede bryganlæg For at mindske varme tabet for kogekaret, har jeg bygget en trækasse med isolering omkring karet. De to varmelegmer kan via nogle kontakter enten kobles i serie (500W), eller i parallel (2000W). Planen er at bygge en temperatur regulering så det bliver lettere at holde en mere konstant temperatur under mæskningen.

7 Brygprocessen Da mit anlæg minder lidt om en Nimbus gryde med indsatssi fra fx. Lund Teknink, er selve bryg processen også meget den samme. Der hvor mit anlæg skiller sig ud er ved cirkuleringen af urten under mæskningen. Det jeg gør er blot at hæve si-karet så væsken løber ned i kogekaret, hvor efter jeg presser sien ned så urten stiger op uden på sien og løber ind gennem hullerne på siden af sien. Denne motionering af malten kan dog udtrække strå-smagsstoffer, og bør derfor begrænses.

8 Brygprocessen Efter mæskning hæves og fjernes den øverste kasse (indsatssien), og temperaturen hæves til kogepunktet. Det med at få urten op at koge gav mig dog lidt problemer første gang, fordi termosikringen der fulgte med elkedlerne slog fra da urten var 93 grader, men efter at have fjernet disse kunne jeg fint få det til at bulderkoge.

9 Nedkøling Urten nedkøles hurtigt fra de 100 grader til ca 25 grader. Slut temperaturen afhængig af hvor meget der åbnes for det kolde vandhane vand.

10 Filtrering af humle pellets
Ved dette bryg brugte jeg humle i pellets, og forsøgte at filtrere noget af humlen fra via en filter pose, men den blev meget hurtigt tilstoppet af humle rester. Som det ses af billedet til højre forbliver det meste af humle resterne tilbage i kogekaret, men skulle noget slippe gennem sien i bunden gør det ikke så meget. Det er nemlig ikke svært at si det fra når jeg omstikker til ny gærspand efter få dage.

11 Egenkontrol :o) For at checke at urten er ikke indeholder alt for meget vildgær, ud tager jeg to prøver. Den ene tages af den nedkølede urt, der hvor den løber i gærspanden. Den anden tager jeg fra den rest der bliver tilbage i kogekaret. Først efter ca. en måned kunne jeg på gærspands-prøven se lidt vildgæring, men da havde den ønskede gær i gærspanden forlængst gjort sit arbejde.

12 Gærring Gærringen foregår helt på traditionel vis i enten i en plastik spand eller en 27L’s ”glaskolbe”.

13 Tapning på flasker Det færdige øl hælder jeg på flasker med enten patentprop eller kapsel. Påsætningen af kapsler foregår via min søjleboremaskine og et stykke rør fra en gammel hyldeknægt. Jeg afmonterer borepatronen, og så er der lige præcis plads til en standard halv liters flaske.

14 Materialer & Pris Bryganlæg Plastik kasser: 2 stk. 100,- Jem & Fix
Elkedler: 2 stk ,- BilTema Stophane ½”: ,- Harald Nyborg Diverse rør/nippler/T-stykke: ,- Bauhaus Pakninger: ,- Jem & Fix Kobbervinkler: 4 stk ,- Bauhaus Kobberrør: 1 m ,- Bauhaus Diverse el, træ og isolering: ,- (fra lager) Ialt: ,- Modstrømskøler Pex rør i rør: 7 m ,- Bauhaus Kobberrør 12mm: 7 m ,- Jem & Fix Spændebånd: 2 stk ,- Bauhaus T-stykke ,- Bauhaus Ialt: ,-


Download ppt "Af Flemming Just Pedersen, 2008"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google