Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sådan energitjekkes installationerne

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sådan energitjekkes installationerne"— Præsentationens transcript:

1 Sådan energitjekkes installationerne
Sådan ser tjeklisten for varmeanlæg og andre tekniske installationer ud

2 Tjeklister på ByggeriOgEnergi.dk
for indeklima for klimaskærm for varmeanlæg og andre varmeinstallationer for belysning Ved at benytte de 4 lister, kan man få et hurtigt overblik over husets energimæssige tilstand. Når tjeklisterne kombineres med energiløsningerne (næste modul), kan man også finde størrelsen på energibesparelserne. I denne ppt præsenteres tjekliste for varmeanlæg samt tjekliste for belysning.

3 Tjek varmeforbrug Hvordan tjekkes? Varmeforbrug aflæses ved fjernvarme eller gas direkte på en måler i kWh, MWh eller MJ eller m3. Ved oliekedel aflæses oliestand måned for måned. Aflæs forbruget regelmæssigt – f.eks. hver måned. En uventet stigning kan skyldes en fejl i varmesystemet. Find ud af om forbruget er højt i forhold til andres sammenlignelige huse

4 Varmerør og radiatorer
Hvad skal tjekkes? Tjek varmerør i uopvarmede rum som loft, bryggers, skunk Find alle rør, der har mindre end 20 mm isolering Hvad skal gøres Isoler rør, så de har 40 – 50 mm isolering. Så taber du ikke varme gennem rørene Der kan også sættes ekstra isolering uden på den eksisterende isolering, så længe den eksisterende isolering er tæt, og hvis der er plads omkring rørene Se for relevant energiløsning (næste modul)

5 Radiatorer Hvad skal tjekkes? Hvad skal gøres?
Tjek at radiatorerne ikke er tildækkede Hvad skal gøres? Flyt ting, der dækker radiatorer, f.x. møbler, radiatorskjulere og gardiner. Så kan varmen passere frit fra radiatoren og ud i rummet

6 Ventiler - termostater
Hvad skal tjekkes? Tjek at termostatventilerne ikke har ”sat sig” Mærk efter om du kan justere temperaturen på din radiator. Hvis din radiator ikke bliver varm, når du skruer op, eller kold, når du skruer ned, så har ventilen sandsynligvis sat sig fast Hvad skal gøres? Prøv at løsne ventilen: Tag termostathovedet af, og tryk meget forsigtigt på metalstiften. Den skal kunne bevæge sig et par mm frem og tilbage Denne er ikke i tjek-listen så den kan droppes.

7 Tjek at alle radiatorer og evt. gulvvarme har termostater
Hvad skal tjekkes? Tjek at alle radiatorer og evt. gulvvarme har termostater Hvad skal gøres? Få sat termostater på de radiatorer, der mangler Se for relevant energiløsning (næste modul)

8 Hvad skal tjekkes? Tjek om der er brug for at regulere individuelt i hvert rum med f.x. natsænkning eller lavere temperatur – så er termostat-ventiler med elektronisk automatik en god idé Hvad kan gøres? Hvis der er brug for at regulere individuelt i hvert rum med f.x. natsænkning eller lavere temperatur – så er termostat-ventiler med elektronisk automatik en god idé

9 Hvad skal tjekkes? Tjek at termostaterne på radiatorerne er indstillet ens i samme rum Hvad skal gøres? Sæt termostaterne ens på alle radiatorer i samme rum (Altså på fx 2 eller 3) Der kan gå flere timer før temperaturen stabiliserer sig. når du har ændret på termostaterne. Indstil termostaterne, så det svarer til en stue-temperatur på 20 – 21 grader. Det kan du måle med et stue-termometer

10 Varmtvandsbeholder Hvad skal tjekkes? Hvad skal gøres?
Tjek din varmtvandsbeholder Kig efter mærkatet med årgang på din varmtvandsbeholder Hvad skal gøres? Varmtvandsbeholderen bør skiftes, hvis den er ældre end 15 år Se for relevant energiløsning (næste modul)

11 Det varme vand Hvad skal tjekkes?
Tjek at dit varme vand i vandhanerne er ca. 50 grader. Mål temperaturen ved at lade det varme vand løbe ned i en skål med et termometer i Hvad skal gøres? Juster temperaturen i varmtvandsbeholderen til din måling viser 50 grader. Så undgår du bakterier og tilkalkning, og det sikrer, at du ikke skolder dig på det varme vand

12 Ur på pumper Hvad skal tjekkes?
Tjek om din cirkulationspumpe med det varme vand kører unødvendigt Hvad skal gøres? Få installeret et tidsur på pumpen, så den slukker om natten og evt. i dagtimerne Se for relevant energiløsning (næste modul)

13 Pumper Hvad skal tjekkes?
Tjek om cirkulations-pumpen til radiatorerne er forældet? Se efter elforbrug på fronten af cirkulationspumpen til radiatorerne. Hvis det mindste Watt-tal er på 50 Watt eller derover, er pumpen af ældre dato og bør måske skiftets ud Hvad skal gøres? Skift til en A-mærket cirkulations-pumpe Se for relevant energiløsning (næste modul)

14 Hvad skal tjekkes? Undersøg om du på varmeanlæggets betjeningspanel kan sænke rumtemperaturen Hvad skal gøres? Indstil den til at sænke temperaturen 2 – 3 grader om natten – samt når du er på ferie. . Kig i manualen til anlægget. Hvis der ikke er automatik på anlægget til natsænkning bør det installeres Se for relevant energiløsning (næste modul)

15 Tjek om anlægget tilpasser sig årstidens temperaturer
Hvad skal tjekkes? Tjek om anlægget tilpasser sig årstidens temperaturer Undersøg på anlæggets betjeningspanel, om anlægget tilpasser sig temperaturen udenfor. I manualen ses hvordan klimastyringen indstilles korrekt Hvad kan gøres? Der kan installeres automatik til vejr-kompensering Se for relevant energiløsning (næste modul)

16 Kedlen Hvad skal tjekkes? Tjek olie- eller gaskedel
Find mærkepladen på olie eller gaskedel. Her kan du se alderen. Er der ikke en mærkeplade, så tjek ”statuslisten på spareolie.dk (for olie) eller kontakt det lokale gasselskab Hvad skal gøres? Er kedlen gammel, kan du udnytte energien bedre ved at skifte den ud. Se for relevant energiløsning (næste modul)

17 Tjek om din kedel eller fjernvarmeunit har brug for et eftersyn
Hvad skal tjekkes? Tjek om din kedel eller fjernvarmeunit har brug for et eftersyn Find regningen fra sidste eftersyn frem, eller kontakt din serviceudbyder for at se hvornår kedlen eller unit sidst er er blevet tjekket Hvad skal gøres? Bestil et eftersyn Se for relevant energiløsning (næste modul)

18 Vedvarende energi? Hvad skal gøres? Hvad skal tjekkes?
Er der solceller. solceller kan ses på taget. Solceller producerer strøm Hvad skal gøres? Undersøg om der er interesse for vedvarende energianlæg. Se i energi-løsningerne på ByggeriOgEnergi.dk, om det kan være aktuelt Solceller kan ses på taget.

19 Hvad skal tjekkes? Er der solvarme? Solfangere til solvarmeanlæg kan ses på taget. Solvarmeanlæg producerer varmt vand Hvad skal gøres? Undersøg om der er interesse for vedvarende energianlæg. Se i energi-løsningerne på om det kan være aktuelt

20 Hvad skal tjekkes? Varmepumpen til et jordvarmeanlæg er placeret indendørs, mens en luftvarme-pumpe er kendetegnet ved en udedel. Varmepumperne henter energi fra jord eller luft og afleverer det i huset Hvad skal gøres? Undersøg om der er interesse for vedvarende energianlæg. Se i energiløsningerne på om det kan være aktuelt

21 Hvad skal tjekkes? Er der brændeovn? Hvordan tjekkes? Ses indendørs i rummet Tjek evt. om der er brændestak

22 Hvad skal tjekkes? Er der fast-brændselskedel, fx træpille-kedel Hvordan tjekkes? Ses ofte i tilbygning eller bryggers. Se evt. efter poser med træpiller eller træpillesilo

23 Sådan ser tjeklisten for belysning ud

24 Tjekliste - belysning Hvad skal tjekkes?
Er der stadig almindelige glødepærer i huset Hvad skal gøres? Skift til A-sparepærer med mindre det er lamper der er tændt meget sjældent Fra kommentaren på tjeklisten: Man kan også overveje at skifte lyskilde til LED. Priserne på LED er imidlertid endnu for høje til, at det kan betale sig (juni 2012), men disse priser er kraftigt på vej ned, så det er muligt at LED meget hurtigt bliver et økonomisk sundt alternativ. A-sparepærer lys har en relativ lav kvalitet (lav Ra-værdi), som betyder at pæren er uegnet, hvis man skal nyde fx et kunstværk. Nogle LED pærer har højere Ra-værdi medens andre har lavere.

25 Belysning Hvad skal gøres? Hvad skal tjekkes? Overvej at anvende LED
Er der spotlys med halogenpærer? Hvad skal gøres? Overvej at anvende LED Halogenspot baseres på en glødepære, som kun er marginalt mere effektiv en traditionel glødepære. Disse spot kan med økonomisk fordel skiftes til LED, hvis den daglige brændetid er lang.

26 Belysning Hvad skal tjekkes? Er der lysstofrør og er armaturerne rene?
Det er sjældent at det økonomisk kan betale sig at udskifte lysstofrør men armaturerne skal holdes rene Ved udskiftning af lysstofrør armaturer i fx i forbindelse med anden renovering bør man skifte til T5 rør. Disse rør kræver et nyt armatur – rørene passer ikke ind i et ældre armatur

27 Er der lys som ofte er tændt unødvendigt fx på bad og toilet?
Hvad skal tjekkes? Er der lys som ofte er tændt unødvendigt fx på bad og toilet? Hvad skal gøres? Det billigste er at slukke lyset, når man forlader et rum, men hvis man har erfaring for, at lyset ofte er tændt unødvendigt, kan det muligvis betale sig at monterer en PIR- føler Husk at PIR-føleren i sig selv bruger strøm. fx 1 -2 W

28 Er der udendørsbelysning? Hvad skal gøres?
Hvad skal tjekkes? Er der udendørsbelysning? Hvad skal gøres? Lyset kan ofte med fordel styres af en bevægelsessensor Sørg for at bevægelsessensorer har indbygget skumringsrelæ så lyset ikke tændes ved bevægelse i dagslys. Selve lyskilden i udendørsbelysningen bør være A-sparepærer eller eventuelt LED. A-spare prærene er pt. (juni 2012) at fortrække, men priserne for LED falder kraftigt. En ulempe ved A-sparepærer kan være at lysstyrken stiger relativt langsomt især i koldt vejr – dette er ikke et problem med LED.

29 Er der en badeværelse-ventilator, der kører en stor del af tiden?
Hvad skal tjekkes? Er der en badeværelse-ventilator, der kører en stor del af tiden? Hvad skal gøres? Badeværelses-ventilatorer bør være fugtstyrede og/eller tidstyret Man skal være opmærksom på at ventilatoren på uhensigtsmæssig vis kan køre i lange perioder - især om sommeren hvis man sætter den RF (relativ fugtighed) som starter ventilatoren meget lavt.


Download ppt "Sådan energitjekkes installationerne"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google