Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sining og eftergydning

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sining og eftergydning"— Præsentationens transcript:

1 Sining og eftergydning
Temaaften #3: Sining og eftergydning

2 Indhold Sining - grundlæggende Sikarret Tid Eftergydning
Si- og eftergydningsmetoder / Hardware ’Stuck-mash’ Kavent Effektivitet / Ekstraktudbytte

3 Sining – grundlæggende
Stort samspil med: Malten Valsegraden Mæskeprocessen En separation af opløselige- og uopløselige partikler Mål: At opsamle mest mulig ekstrakt! Krav for at nå mål: Tid og tålmodighed! I praksis en sukkeropløsning med optil => 25% sukkerindhold = ekstrakt Typisk opsamles der % urt i forhold til den ønskede slutvolume, grundet fordampning u/kogning

4 Sining – grundlæggende
Fakta: Siningen foregår IKKE på den ’Falske bund’,Trådnet’ el.lign.! Den ’Falske bund’ er IKKE en si-plade (Si) el. lign.! Den ’Falske bund’ er en ’understøttelse’ for masken Siningen foregår i selve masken Den ’Falske bund’ skal derfor blot: Have tilstrækkelig hulstørrelse og antal, for at sikre tilstrækkeligt urtflow – uden at stoppe til Prof. ’falsk bund’ er typisk med hulstørrelse 0,7-1,0 m/m og bredere i ’bunden end i toppen’ = selvrensende

5 Sining – grundlæggende

6 Sining – grundlæggende
Dette forklarer: Hvorfor hurtig sining ofte giver lav effektivitet Hvorfor en ’pause’ – efter kaventen kan have en høj OG Hvorfor fraløb efter kaventen er en dårlig idé Hvorfor valsegraden er en væsentlig faktor

7 Sining – grundlæggende
Tryk (eller vaccum) over og under den falske bund Eller med et fint ord: Differenstryk B =< A A Masken tynger Mulighed for trykforskel på hver side! Pumpe eller tyngdekraften hiver B

8 Sikarret

9 Sikarret

10 Sikarret

11 Sikarret

12 Sikarret

13 Sikarret

14 Sikarret Fra ’HowtoBrew’ der også har et helt afsnit om dimensionering
af sikar

15 Eftergydning Typisk anvendes 1½ gange mængden af mæskevandet
pH justering af eftergydevandet giver sjældent mening (som med mæskevandet) I så fald: 5,7-6,0 pH Temperaturen bør være 75-78C Max. 80C

16 Si-metoder English sparging Batch sparging Continuous sparging
Fuld dræning af sikar før eftergydning Batch sparging Alt eftergydevand tilsættes inden sining Continuous sparging Eftergydevandet tilsættes løbende

17 Si-metoder Må masken blottes eller ej? Der er delte meninger
Ved blotning: Øger ofte udbyttet Risiko for kollaps af ’Grain Bed’ Risiko for iltning Langsommere urtflow efterfølgende, pga. proteiner vokser i partikelstr. v/iltning Forstyrrelse af Grain Bed = uklar urt

18 Kavent ’Sweetwater’, ’Glattwasser’, ’Last runoff’, ’Final wort’, ’Sidste fraløb’ Aka.: ’Det tynde øl’ Aldrig under SG 1.008, grundet risikoen for udtræk af tanniner/skal-smag Vægtfylde

19 Kavent - fortsat

20 ’Stuck-mash’ ’Underletting’ Ved ’Stuck-mash’ er nøgleordet: I praksis:
Indpumpning af varmt – optil 80ºC vand under den falske bund

21 1 liter i minuttet Tid Hvor hurtigt bør man si?
Tommelfinger-regl for haandbryggere (20-25 ltr.): 1 liter i minuttet

22 Et effektivt ’run-off’
Handler bl.a. om. At forvarme sikarret At holde temp. (isolering m.v.) At trække urt af således: Lad masken hvile – min. Recikuler urten - ’vorlauf’ Lad masken hvile – <5 min. Første urt – langsomt Hovedmængden – ’normal hastighed’ Afslutning (opmod kavent) - langsomt

23 Effektivitet Effektiviteten = Mængde ekstrakt der er
opsamlet (udtrækket) ud fra et teoretisk indhold i råvarerne I praksis bør ’Bryghuseffektiviteten’ for håndbryggere være => 75% Ligger den under – check da: Dit tempo v/sining Måske dårlig konvertering u/mæskning (jodprøve) For grov valsning Forkert temperatur / For kort tid Manglende udmæskning (for lav temperatur) pH

24 Si Tips Dimensioner (v/20-25 ltr. bryg)
Et ’smalt og højt’ sikar giver (Grain Bed >30 cm): Langsomt fraløb Større risiko for kanaldannelse Større risiko for ’stuck-mash’ Bedre sining Et ’bredt og lavt’ sikar giver (Grain Bed <30 cm): Hurtigt fraløb Mindre risiko for kanaldannelse Mindre risiko for ’stuck-mash’ Dårligere sining OBS: ’Grain bed’ må ikke komme under 10 cm. i højden

25 Si tips Undgå kanaldannelse Tålmodighed er en dyd (el. en go’ brygger)
Omrøring = generelt en dårlig idé Undgå urtaftræk fra sider = placer evt. manifold m.v. væk fra siderne ’Huller’ i manifold skal vende op el. til siderne – for at undgå ’kanaliseret’ vand trækker op fra bunden


Download ppt "Sining og eftergydning"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google