Balance i energiregnskabet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

LIVSSTIL EFTER KRÆFTBEHANDLING
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Helhjertet træning og et længere liv.
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Lungerne Biologibogen s
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Kredsløbstræning
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
Energiomsætning hos mennesket
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Vores kondital falder % % Død (54 år) 2000 (50 år)
Masse- og energifordeling
Alt du skal vide i ét oplæg!
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
- Hvordan du kan mindske risikoen for osteoporose
Byder velkommen til temaeftermiddag om kost og træning
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere mellem år gennemført.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Byder velkommen til temaaften om kost og træning
Velkommen. Sund livsstil Regelmæssige mættende måltider (gerne 4-6 måltider) Kost som indeholder frugt og grønt Kost med rigt indhold af fuldkorn og.
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Kostråd og sundhed.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
8.1. Få bevægelse ind i hverdagen - voksne mindst 30 minutter om dagen 8.2.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Himmelev gymnasium & Ungeprojektet Uge
Målet med hjerterehabilitering
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Kostberegning.
-kroppens største organ
Session 7 – Livsstil Undervisere:
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Unge og overvægt.
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Præsentationens transcript:

Balance i energiregnskabet Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Hvad har unge fokus på Lidt fokus på hvem man er og hvad man er Fokus på udseende Fokus på hvad andre ser Fokus på hvordan andre opfatter en Fokus på vægten Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

BMI = Bare mad indenbords? BMI = vægten højde x højde (højde angives I meter) BMI-zoner: < 18,5 : undervægtig 18,5 – 25,0: normalvægtig 25,0 – 30,0: overvægtig > 30,0 : fedme > 35,0 : ekstrem fedme Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Hvor er taljen? Taljen siger også lidt om vægten Talje / hofteforholdet skal være i orden: THR = taljen hoften Kvinder: max 0,8 Mænd: max 1,0 Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Vidde i livet Livvidden er ikke kun et tal: Kvinder: max 80 cm (88 cm) Mænd: max 94 cm (102 cm) Der er en øget risiko for følgesygdomme ved fedme hvis livvidden er større end tallene i () Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Er du for fit eller for fat? Mange unge har svært ved at tage på, fordi de bruger meget energi på bl.a. at vokse Andre har det svært med at skulle tage på, fordi de ikke har lyst til at spise Nogle unge vejer for meget fordi de af forskellige grunde spiser for meget Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Dit energibehov Afhænger af: Kropssammensætning Fysisk aktivitet Alder Køn Vægt Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Dit energibehov Alder / køn Ca. kropsvægt i kg Kalkuleret BMR kJ / døgn Mand 18 – 30 56 – 65 6650 – 7000 Mand 30 – 59 75 – 85 7250 - 7700 Kvinde 18 – 30 55 – 65 5400 – 6080 Kvinde 30 – 59 60 – 70 5580 - 5900 BMR er den mængde energi du har behov for, når du ligger stille og intet foretager dig Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Dit energibehov Hvis du er fysisk aktiv, og det kan ikke helt undgås, vil dit energibehov stige Køn arbejde + let fysisk aktivitet arbejde+ middel fysisk aktivitet arbejde + høj fysisk aktivitet Mand 75 kg 10875 kJ 12325 kJ 13775 kJ Kvinde 60 kg 8370 kJ 8830 kJ 9490 kJ Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Energiforbrug Aktivitetsform Mand 75 kg kJ / time Kvinde 60 kg Stillesiddende arbejde 490 370 Husarbejde 850 580 Langsom gang, 4km/t 1000 930 Hurtig gang, 8 km/t 2300 2000 Svømning, 30 m/min 2200 1950 Jogging, 7 km/t 2600 2400 Cykling, 20 km/t 2700 2450 Løb, 10 – 12 km/t 3100 2900 Terrænløb 3300 Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Der skal være energibalance: Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Energien du indtager bruges til: at klare hverdagen såvel fysisk som psykisk at modtage undervisning at være fysisk aktiv at holde varmen at vokse at danne depoter meget andet Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Energigivende stoffer: Næringsstofferne indeholder forskellige mængder energi: Kulhydrat 17 kJ / g Protein 17 kJ / g Fedt 39 kJ / g Alkohol 30 kJ / g Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Næringsstoffordeling Din kost skal være varieret og det anbefales at fordelingen af energien fra de forskellige kilder er: Kulhydrat bør udgøre 55 – 60 E % Protein bør udgøre 10 – 15 E % Fedt bør udgøre 20 – 30 E % Alkohol bør ikke udgøre mere end: 14 genstande om ugen for kvinder 21 genstande om ugen for mænd Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Kulhydrater Primære funktion er at give energi Lagres i muskler og lever Der er tilgængelige depoter til et par timers arbejde afhængig af intensitet Komplekse kulhydrater giver mæthed i længere tid Komplekse kulhydrater giver bedre fordøjelse Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Kulhydrater med højt glykæmisk indeks: Kulhydrat bør udgøre 55 – 60 E% Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Kulhydrater med middel glykæmisk indeks: Kulhydrat bør udgøre 55 – 60 E% Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Kulhydrater med lavt glykæmisk indeks: Kulhydrat bør udgøre 55 – 60 E% Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Proteiner Strukturproteiner i hud, negle, sener, bindevæv Kontraktile proteiner sikrer bevægelse i musklerne Enzymer der er fremmer nedbrydning og fordøjelse Transportproteiner til O2 og fedt i blodet Hormoner der regulerer blodsukkerkoncentrationen i blodet Beskyttelsesproteiner der hjælper immunforsvaret Næringsproteiner i mælk, æggehvide og hvede Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Proteinkilder: Protein bør udgøre 10 15 E% Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Fedt Energidepot Isolering mod kulde og varme Skjold for de indre organer Danner hormoner Sikrer transport af nerveimpulser Og meget mere Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Fedtkilder: Fedtmængden bør udgøre 20 – 30 E% Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008     Kostpyramiden Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Tallerkenmodellen Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Tallerkenmodellen Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 En stor fadøl (o,5 l) Energiindhold: 850 kJ Løb (10 km/t) for en mand på 65 kg: 2,7 km Løb (10 km/t) for en kvinde på 55 kg: 2,9 km Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Matadormix 1 pose (215 g) Energiindhold: 3049 kJ Løb (10 km/t) for en mand på 65 kg: 9,8 km Løb (10 km/t) for en kvinde på 55 kg: 10,5 km Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 1 pose chips (200 g) Energiindhold: 4500 kJ Løb (10 km/t) for en mand på 65 kg: 14,5 km Løb (10 km/t) for en kvinde på 55 kg: 15,5 km Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Kylling / kalkun (100g) Energiindhold: 500 kJ Løb (10 km/t) for en mand på 65 kg: 1,6 km Løb (10 km/t) for en kvinde på 55 kg: 1,7 km Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Sodavand (0,5 l) Energiindhold: 850 kJ Løb (10 km/t) for en mand på 65 kg: 2,7 km Løb (10 km/t) for en kvinde på 55 kg: 2,9 km Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Blandet frugt (100g) Energiindhold: 200 kJ Løb (10 km/t) for en mand på 65 kg: 0,65 km Løb (10 km/t) for en kvinde på 55 kg: 0,69 km Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Burgermenu Energiindhold: 5200 kJ Løb (10 km/t) for en mand på 65 kg: 16,8 km Løb (10 km/t) for en kvinde på 55 kg: 17,9 km Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 Kostkompasset Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008 De 8 kostråd Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008

Og rigtig god fornøjelse Tak for nu Og rigtig god fornøjelse Mette Riis, Hoptrup Efterskole 2008