Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Information om Nøglehullet 2011
Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Måltidssammensætning
Nyt projekt ”Nordisk sundere mad på farten”
Hjertevenlig kost i praksis
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Maden stiger dig til hovedet!
Energiomsætning hos mennesket
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Sådan skaber vi Fuldkornsfordele sammen
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultaterne er baseret på interviews gennemført af ACNielsen AIM. Minerva.
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere mellem år gennemført.
Danisco A/S Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere over 15 år gennemført.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Linjeuge fedme Hvad skal vi spise i dag?
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
3.1. Hvor meget skal du spise om dagen (10 MJ) 3.2.
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
VITAMINER OG MINERALER
Nedsætter fedtindholdet
Fordøjelseskanalen.
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Hjertevenlig kost Ved klinisk diætist Kristel Van Deuren.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Sådan skaber vi Fuldkornsfordele sammen
Hvor kommer kulhydrat fra?
Seks veje til din sundhed
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Hvordan kan jeg arbejde med fuldkorn på mit fagområde?
Mel og kornets opbygning
Hvor kommer kulhydrat fra?
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Præsentationens transcript:

Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen Brød og gryn - sundhedsmæssige aspekter. Hvorfor vælge fuldkornsprodukter? Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen

De 8 kostråd Spis frugt og grønt – 6 om dagen Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød – hver dag Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kage Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød Spis varieret – og bevar normalvægten Sluk tørsten i vand Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen

Hvor meget skal du spise om dagen? Nr. 3.2: Hvor meget skal du spise om dagen (10MJ) Hvor meget skal du spise? Brød og gryn samt kartofler, ris eller pasta bør udgøre en væsentlig del af den daglige kost. For større børn og voksne anbefales i alt ca. 500 g pr. dag, fordelt ligeligt på brød/gryn og kartofler/ris/pasta. Mængden er vejledende og beregnet ud fra et energibehov på ca. 10 MJ. Ved større eller mindre energibehov kan mængderne justeres tilsvarende ± 50 g/MJ. Kik på næringsdeklarationen når du køber ind Det kan være en god idé at checke næringsdeklarationen på brød og morgenmadsprodukter. Skemaet viser nogle grænser, som er gode at rette sig efter, hvis du vil være sikker på, at produkterne indeholder kostfibre og ikke for meget fedt og sukker. Indkøbsguide Anbefalet indhold pr. 100 g af varen Kostfibre Sukker Fedt Lyst brød mindst 5 g højst 5 g højst 5 g Knækbrød mindst 5 g højst 5 g højst 5 g Rugbrød mindst 8 g højst 5 g højst 5 g Morgenmad fx cornflakes, havregryn mindst 8 g højst 10 g højst 10 g På billedet: 250 gram brød og gryn og 250 gram kartofler Rugbrød 125 gram Havregryn 60 gram Grovbolle 65 gram Kartofler 250 gram

Fuldkornets pionerer

Burkitt’s fiber hypothesis Engelsk skole Afrikansk landsby Vægt af afføring (g) 113 432 Passagetid (h) 80 30 Burkitt. Cancer 1971;28:3 Sygdomme, der hænger sammen med nedsat fiberindtag Hjertesygdom Tyktarmskræft Galdesten Diabetes Fedme

Arbejderes og velstilledes kost og anbefalinger 1912/13 (g/dag) Rugbrød 220 100 425 Franskbrød 170 250 Kartofler 200 165 350 Gryn 20 25 90 Sødmælk 335 Skummetmælk 150 110 Kød/Flæsk 180 Fedtstoffer 65 45 Grøntsager 50 Brød af Ekskretmængde (g) Knust hvede 497 Flormel 56 Hindhede M. Ugeskrift for Læger 1934;96

Hvad er fuldkorn?

Definition Fuldkorn er, som navnet siger, hele korn (eller kerner), bestående af skal, kim og endosperm. Hvis kornet er forarbejdet – knækket, malet eller presset – skal det forarbejdede produkt indeholde fuldkornets bestanddele i samme indbyrdes forhold som i det hele korn. Fuldkornslevnedsmidler er levnedsmidler, hvor en større andel (fra 25-50% af vægten) af indholdet udgøres af fuldkornets bestanddele.

Fuldkornslevnedsmidlernes Rolls Royce Mørkt rugbrød Fiber: 9,2 g/100 g Omkring 2/3 af vægten fuldkorn

Hvor meget fuldkorn spises i Danmark?

Indtaget (g/dag) af rugbrød og hvedebrød Udviklingen i danskernes kost 2004 P D P D P M K M K M K Rugbrød Groft hvede Fint hvede Rugbrød Groft hvede Fint hvede

Forsyningen af mel Statistisk Årbog

Indholdsstoffer i korn

Kornets opbygning Skaldelene indeholder fiber (opløselige (20-50%) og uopløselige), B-vitaminer, mineraler og antioxidanter (fenoler) samt fytoøstrogener (lignaner) 2. Endospermen indeholder kulhydrater og protein 3. Kimen indeholder mineraler, B-vitaminer, E-vitamin og flerumættede fedtsyrer

Fra fuldkorn til mel Næringsstof Fuldkorn Mel Skal (%) 14 <0,1 Kim (%) 2,5 Fiber (%) 13 3 Protein (%) Fedt (%) 2,7 1,4 Mineraler (%) 1,8 0,6 Vitamin B6 (mg/g) 7,5 Folsyre (mg/g) 0,57 0,11 Thompson 1992; modificeret

Sundhedseffekter af fuldkorn

Den sundhedsmæssige virkning af fuldkorn er især undersøgt overfor Blodprop i hjerte og hjerne Sukkersyge Kræft

Fuldkorn nedsætter risikoen for blodpropper Adventist Health Study Fraser 1992 CHD ATBC Study Pietenen 1996 CHD Iowa Women’s Health Study Jacobs 1998 IHD Nurses’ Health Study Liu 1999 CHD Nurses’ Health Study Liu 2000 CVD Norwegian County Study Jacobs 2001 CHD Cardiovascular Health Study Mozaffarian 2003 CVD Atherosclerosis Risk in Communities Study Steffen 2003 CVD CHD Risiko

Fuldkorn bedrer risikomarkører for blodpropper En kost med et højt indhold af fuldkornslev-nedsmidler Nedsætter total kolesterol og LDL-kolesterol Øger insulinfølsomhed Nedsætter graden af vægtstigning Nedsætter blodtryk?

Betaglucaner i havre nedsætter kolesterol Metaanalyse omfattende 67 placebo-kontrollerede undersøgelser: Havrefiber, (samt pectin, guar og psyllium) 2-10 g/dag, nedsætter kolesterol med omkring 10 % Brown et al. Am J Clin Nutr 1999;69:30

Fuldkorn nedsætter kolesterol Vist for byg og rug – men som regel kræves høje indtag Indtag af 200 g rugbrød eller fint hvedebrød i 1 måned. Virkningen på blodlipider hos mænd (Leinonen et al. 2000) Mmol/l * *

Indholdsstoffer i fuldkorn, der kan forklare effekten på blodpropper Kostfibre (opløselige, uopløselige) Flerumættede fedtsyrer (alfa-linolensyre) Vitaminer (folat, B6-vitamin, E-vitamin) Mineraler (magnesium, kalium, selen) Andre (fenoler, lignan, fytinsyre)

Kornfibre nedsætter risikoen for blodpropper Pereira et al. 2004 Meta-analyse af 10 prospektive kohorteundersøgelser, 91 058 mænd og 245 186 kvinder, 5249 tilfælde For hver gang indtaget af fiber øges med 10 gram nedsættes risikoen for CHD med 12% (i DK er indtaget omkring 20 g dagligt, anbefalingen: 30 g dagligt for kornfibre var risikoreduktionen 10%

Konklusion Overbevisende evidens for nedsat risiko af blodpropper i hjerne og hjerte God evidens for nedsat risiko af sukkersyge Usikker evidens for nedsat risiko af cancer Flere indholdsstoffer i fuldkorn har gavnlig effekt – men effekten er større end den, der kan forklares af de enkelte indholdsstoffer

Tak for opmærksomheden