Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

15 OKTOBER 2012 RETHINK BUSINESS 1 Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer,
GS1 DataBar Reducering af madspild
Vi skal i gang med en spændende uge, hvor det skal handle om affald.
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Genvej til salg til kommuner? Offentlige private innovationsprojekter som adgang til det offentlige marked Juni 2014.
Døgninstitutioner i et forvaltningsmæssigt perspektiv
Kontrollens erfaringer med norovirus
Hjertevenlig kost i praksis
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
”Spis mindre kød. Produktion af kød er en af de landbrugsvarer, der udleder mest CO2. Oksekød mest, dernæst svinekød og så fjerkræ”. Kilde:
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Samarbejde med eller uden Service Level Agreement (SLA)
Et konkret kompetenceudviklingsforløb. •Omsætning :Over 500 millioner •Personale:Ca. 150 medarbejdere.
… DEN BEDSTE VEJ TIL SUND MAD
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Hygiejne som strategisk indsats
Beboermøde
Lean Salgskonsulent-uddannelsen Velkommen til dag 4
Marianne Mollerup KBH Madhus
Analyse for Ældre Sagen: Trafikundersøgelse: Cykel, cykelhjelm mv Rapport Marts 2010.
de sundhedsøkonomiske perspektiver
Nem planlægning af børnemad
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Produkt ProduktionProfil/Politik People GenbrugelighedSvanemærke Økologi Bæredygtighed Kvalitet Mindre CO 2 Ingen spildevand Minimalt udslip Ingen kemikalierGenbrug.
+ FORBRUGERNE OG LANDBRUGET: HVAD GIK GALT? Henrik Byager Kommunikationsrådgiver Planteavlerdagen 1.
”Tag en kødfri dag og forlæng dine kødretter de øvrige dage med masser af grønt – så er der mere luft i budgettet til økologisk kød”. Kilde:
Identifikation af spild
Alt du skal vide i ét oplæg!
26.2 Kapacitetsomkostninger
En buffet af uddannelsesmuligheder
Mad til unge på høj- og efterskoler
Kalkulation Hvorfor og hvordan.
Sammenhæng: Reduktion af det daglige energiforbrug. Energiforbruget i den enkelte kontraktstyrede enhed skal nedbringes med 2% om året. Mål: Aktiviteter.
Forældre- og fødselsforberedelse
Østjysk rapport om udligning og tilskud Seminar om udligning den 26. April 2010 Job og Økonomidirektør Asbjørn Friis Jensen, Favrskov.
Digitaliseringsstyrelsen
Oplæg om 12-timersvagter, FOKUS, 31. januar 2007 Helsingør Hjemmepleje 12 timers vagter Helsingør Hjemmepleje.
Centralkøkkenets kunder Rigshospitalet 1200 patienter Frederiksberg Hospital 500 patienter Amager Hospital 375 patienter Personalekantinerne på Rigshospitalet,
Hvad er mål/resultat (output)?
Prisudviklingen på kort sigt Future markedet.
1 Borgerpanelet i Silkeborg Kommune.
Konference om mindre madspild 28. november 2014 Hospitalernes arbejde med forebyggelse af madspild – aktuelle udfordringer og løsninger Cheføkonoma Pernille.
Fra kontrol til sparring Jesper Hansen Jammerbugt Kommune.
Patienters oplevelser på færøske sygehuse 2010 Spørgeskemaundersøgelse blandt 886 indlagte patienter Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af det færøske.
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
Klik for at redigere i masteren Klik for at redigere teksttypografierne i masteren –Andet niveau Tredje niveau.
Kostberegning.
Projekt Seniorordning Sundhedsforvaltningen Københavns Kommune
Grunde til at jeg elsker dig
Affald og genbrug.
Århus Kommune Magistratens 3. Afdeling Sundhedsaftaler Økonomi og Myndighed Sundhedsaftaler mellem Århus Amt og Århus Kommune – inspiration til de fremtidige.
Carsten Lindorf Lean administration og service Fagspecialistorganisation  Fagspecialicerede funktioner  Fagligt kompetente medarbejdere  Lille helhedforståelse.
GuldborgsundLejren 2005 Information om mad til distrikterne og grupperne Korpslejrintendanturen / Underlejrintendanturen ved Marianne Rygaard, Forandringen.
Udkast til nye tekniske bestemmelser for BVT´s kontrolordning.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson.
Mad og sundhed på Flakkebjerg Efterskole 142 elever 6 linier à 2 hold 9-12 elever pr hold 2 køkkenuger pr. år.
Miljø, Plan og Teknikudvalget IndikatorResultatkravOpfølgning Furesø – grøn og miljøbevidst kommune Reduktion af CO2 udledning for kommunen som virksomhed.
Økologi og økonomi i uddannelsesinstitutionerne s kantiner Hvad tænker skolernes ledelse?
Klimavenlig mad Rasmus Fredslund.
Lokale fødevarer i dit supermarked - Har vi brug for et madmanifest?
Madkamp Bælgfrugter og bæredygtighed
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Storkøkken sygehus.
Madspild i virksomheder
Mad og måltidspolitik (kostpolitik)
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Professionelle opskrifter og Svindberegning: 2 skoleperiode
Miljøvenligt køkken El – vand – affald ZEINAB, JANVIER OG GITTE.
Præsentationens transcript:

Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013 Madspild Overskrift “madspild 2013” Billede ??? Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013 Hvad er madspild ? Madaffald: Organisk affald fra produktion og tilberedning af madvarer, kasserede fødevarer samt madrester Spiseligt Ikke-spiseligt Madspild: Det spiselige madaffald Kjær og Werge (2010) Hvad er madspild ? Københavns Madhus definition på madspild. Global information om madspild, miljømæssigeforhold, Konsekvenser for madspild I dit køkken ? Reducering af madpsild vil gave jeres omlægning til økologi. Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Samlet værdi 8 – 9 mia. årligt i DK Hvor meget kan spares ved at minimere spild af mad? Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013 Konsekvens Mellem 30 og 50 % af den mad, der produceres i verden, bliver smidt ud uden at gøre gavn for hverken dyr eller mennesker. Det betyder, at verdens madspild alene på klimafronten giver anledning til ligeså meget drivhusgasudledning som hele verdens transportsektor. Kilde: Concito Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013 ØKOLOGI = at holde hus på græsk   At smide væk er uøkologisk og dårlig husførelse Spild af mad er spild af penge        Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Anslået spild før økologi Daginstitutioner 10-15 % Plejehjem og døgninstitutioner: 20-35 % Kantiner 15-30 % Centralkøkkener: 15-45 % Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Hvor og hvorfor madspild? Måltidspild: 10-50 % Tallerkenspild/portionspild: Portionsstørrelse, Forkert mad, Madkvalitet, Spisemiljø, Bestillingssystem, Bulk/gryde/buffetspild: Overbestilling, Portionsstørrelser, Fødevaresikkerhed, Plannorm og Kalkulering, Spisemiljø Køkkenspild: 3-15 % Rensesvind og processvind Råvarekendskab/respekt Produktionsstyring Lagerstyring/indkøb Fejlproduktion, Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Madspildet er en sladrehank  - om dårlig madkvalitet om dårlige måltider om manglende ernæringsmæssigt fokus om dårlig styring om gratister der jo ”kun spiser rester” om manglende faglighed eller samarbejde om overflod Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013 Tallerkenspild: Råvarer og retter med dårlig kvalitet spises ikke Dårligt værtskab kan ses på spildet For store portioner som dårlig vane Mulighed for mindre spild end ved buffet. Kvaliteten skal være i orden før spildet kan begrænses Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013 Værtskabet Hvad er måltidet ? Det sociale Det fysiske Det “usynlige” Værtsrollen Indrag borgeren Etikette Det pædagogiske måltid. Hvad er måltidet ? : Det sociale Dem man spiser med eller ikke spiser med Det personale, der er en del af måltidet Det fysiske Indretning Borddækning Lys Lugt, lyde, støj ”Det usynlige” Normer Værdier Kultur - skikke Regler Identitet: Snak om deres identitet/livshistorie og ikke om den krop, der ikke fungerer mere Overhold etiketteregler for, hvad man snakker om i andres påhør Tal med de spisende og ikke om dem, se på dem, brug deres navn Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Madspildsundersøgelse Formål ? Besparelse Omlægning til økologi Miljø Etik Formål ? Formålet med undersøgelse er økologiomlægning, hvor 2020 målet i Københavns kommune er 90% økologi. (økologi omlægningen har til formål, at sikre rent drikkevand, og et miljø uden pesticider)??? Ved at reducere madspildet, er det muligt at hente penge til denne omlægning. Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013 Forklaring på data Det er tilladt at have 10% madspild. De 10% dækker over: tallerken – og køleskabsspild. Der er 47,66 kr. til rådighed til råvarer pr. borger i døgnet. Kr. pr. kg. til rådighed : 47,66 kr. divideret med 1,8 kg. gange med 1 = 26,48 kr. pr. kg madspild Der er ikke taget højde for madspild i køkkenet, undersøgelsen tager kun højde for tallerken spild. Tallene som er grundlaget for de udregninger vi har lavet. Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Undersøgelsen step by step Forløb Formøde 1. undersøgelse (7. dage) Tilbagemelding (Formøde) 2. undersøgelse (7. dage) Selvstændig opfølning. Udførelse Afdelingerne får udleveret spande, vægte og mapper med skemaer. Alt mad vejes inden det smides ud og noteres I skemaet. Print skema Billede af madspild Forbløb: Formøde med de fem frontløbere Undersøgelsen starter d. xx-xx-xxxx Tilbagemelding hvor intitutionerne har mulighed for at implementere eventuelle ændringer I rutiner, arbejdsopgaver, værtsrolle, menu (sæson, præsentation, smag, tekstur etc.) En opfølgning af den forgående undersøgelse, som giver overblik over det nuværende madspild. Anden tilbagemelding og afslutning undersøgelsen, hvor institutionerne opfordres til, selvstændigt at lave en opfølgning på undersøgelsen et par gange om året. Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013 Fejlkilder Underregistrering Mellemmåltider Køle- og køkkenskabe Weekend / vikar Forskel på afdelinger Antal spisende Utydelig håndskrift Er budskabet forstået ? Undersøgelsen giver et øjebliksbillede Fejl kilder: Undersøgelsen tager ikke udgangspunkt I produktionen I køkkenet. Man kunne starter undersøgelsen der, så alt mad fra produktion bliver fulgt, og derefter vejet efter måltidet på afdelingen. Her vil spild fra forarbejdelse kunne med regnes, dog vil denne form for undersøgelse være væsentligt mere ressource og tidskrævende. Underregistrering Fejl information Manglende viden omkring undersøgelsen Manglende deltagelse fra ledelsen. (dette er vigtigt for at personalet mærker den opbakning, som kræves for, at undersøgelsen virker meningsfuld) Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Konkret undersøgelse på plejehjem april/sept. 2013 Hvor er det største spild - på hvilke varegrupper? Kaffe Kartofler Kød m/u sovs Pålæg Brød Køkken 1 havde det største madspild af de fem frontløbere Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013 Tendenser Underregistrering Ingen retningslinjer for det pædagogiske måltid. Kommunikation mellem køkken og afdeling. Afbestilling Borgernes ønsker til menuen. Mellemmåltider er ikke en del af menuplanen. Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Før og nu “spildbillede” Køkken 1 Før 5000 Kg. (5t) Nu 3.200 kg (3,2t) Før 31 % Nu 19 % Før 397.594 kr. Nu 249.012 Køkken 2 Før 2882 Kg (2,8t) Nu 1893 kg (1,8t) Før 15,9 % Nu 10,7 % Før 248.514 kr. Nu 167.493 kr. Køkken 3 Før 5.501 kg (5,5t) Nu 3304 Kg. (3,3t) Før 25% Nu 14,6 % Før 831.386 kr. Nu 491.114 kr. Madspild I kg er for de kneelt afdeling er (2 Eller 3). % og kr. Er for hele institution erne. Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013 Løsninger generelt Gastrobakker tømmes I køkkenet Køkkenpersonalet for indblik I madspildet og kan reducere mængden. Synliggør mellemmåltider Klare og nedskrevne retningslinjer for afbestilling og det pædagogiske måltid. Afdelingerne er ansvarlige for eget budget Fokus på sæson Justering af portionsanretning. Skuetallerken Kursusaktiviteter Mellemmåltid Værtsrolle Sæson, tilberedning, ernæring Genbrug Genbrug fødevare som ikke har været I kontakt med borgere. Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Forskelle mellem køkkentyper og madmodeller Madspildet kan gøres mindst med lokale produktionskøkkener tæt på de spisende. Centralkøkkener med decentrale modtagere vil altid producere mest madspild (der er langt til de spisende). Køkkenspildet kan begrænses. Portions- og bakkeservering vil typisk have større tallerkenspild, men her undgår man buffet eller bulkspild. Køkkener med dagligt salg og svingende kunder har større svind end de steder der har faste spisende. Tomme hylder sælger ikke. Køkkens madaffald ved brug af råvarer er naturligt større end ved anvendelse af hel- og halvfabrikata. Omvendt kan større del af råvaren anvendes ved bevidst indsats. Hel- og halvfabrikatas madaffald før køkkendøren er større end det køkkenet ville producere ( særligt mht. til grøntanvendelse) Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Hvordan kan I selv komme I gang ? Fokus skabes af ledelsen. Afsættelse af tid og ressourcer. Udmelding til afdelingerne, i god tid. Personalet skal have forståelse for opgaven. Netværksmøder God mulighed for sparring omkring udfordringer og fremskridt. Fysiske redskaber Vægte Spande Skemaer Opfølgning Lav løbende status, fokusuger et par gange om året, en opfølgning så der fortsat er fokus på madspildet. Udpeg ressourcepersoner som har en centralrolle i fastholdelse Skemaer Opbakning fra ledelsen ? Få afsat tid, og meldt ud til afdelingerne I god tid så det ikke kommer som en overraskelse. Lav opfølgning et par gange om året. Kurser ved madhuset Netværks møder Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013

Held & lykke i kampen mod madspildet Skemaer Opbakning fra ledelsen ? Få afsat tid, og meldt ud til afdelingerne I god tid så det ikke kommer som en overraskelse. Lav opfølgning et par gange om året. Kurser ved madhuset Netværks møder Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013