Med særligt henblik på Ludvig Holberg

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Gudstjeneste 11. juni 2006 Velkommen!. Gudstjeneste 11. juni 2006 Tre ting vi skal passe på >< Tre ting vi skal gøre.
Advertisements

Oplysningstiden.
Den lille Mads.
WHO`s definition af selvmord
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Hva’ ska’ du med en telefon og et nummer når du ikke tør brug det.!
kultur, indvandring og det danske uddannelsessystem
BP – dit og mit frihedsbrev. Muligt at leve et liv i frihed – pga
Refleksion over sidste gang !
Birkistans flag. Her er Birkistans forside hvor du kan vælge hvad du vil se. Klik på Birkistans flag og se og læs om det. Klik på Birkistans fodbold tøj.
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Folkeviser Folkeviser siger vi når vi taler om middelalderlige sangtekster. Man kunne tro at det så er folkets egne viser – folkelige viser. Men sådan.
Engelbert H – og den sidste chance
Hvornår bruger man hvad?
3. trin 2. trin 1. trin. 3. trin 2. trin 1. trin.
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Globalisering og internationale forhold
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
DET MODERNE GENNEMBRUD
Det moderne gennembrud
Det Moderne Gennembrud
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Mere end blot forberedelsen til en fest En intro til en temadag & en undersøgelse.
Revolutionernes tidsalder
Kate-QUIZ-mus.
Opgaver om omsorgssvigt
Samfundslære: Styreformer
SF Ungdom Ved..
i det senmoderne Danmark med fokus på kristendom.
Fristelse Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i fyrre dage og fyrre nætter, led han til sidst.
Hvem er du i Juleevangeliet?
At byde den fremmede velkommen. Hvad siger Gud? v33 Når en fremmed bor som gæst i jeres land, må I ikke udnytte ham. v34 Den fremmede, der bor som gæst.
Hvem vil være lys? Der hvor der er brug for det?.
På toppen af krisen og klar til fremtiden…
Kristen i dag Identitet: Hvem er Jesus?. Sidste gang... Kristendom ikke først og fremmest love og regler, Men EVANGELIET om Jesus KRISTUS.
10 roser til dig.
Lidelsens problem (teodicé)
Forklaringer på livets skabelse
Læring og viden Pædagogik og pædagogisk innovation (1)
1 Borgerpanelet i Silkeborg Kommune.
Velkommen til et forvandlende fællesskab, der har TRO som værdi!
Middelalder Stratego.
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
Fremtidens arbejdsmiljø 2020
Socialisme anno 2007 Oplæg om SFU’s principprogram Sommerlejr ’07 Nanna Westerby.
Revolution og Romantik
Selvstændige erhvervsdrivende, reproduktion, ulighed og mobilitet Martin D. Munk Professor, CMR-CSR, AAU-CPH.
Oplysningstiden - Det oplyste menneske.
I et land uden høje bjerge… Opgiv bønderne. De tror stadig de udgør landets vigtigste erhverv og mest kulturbærende. Det er forlængst historie – men det.
Bare hygge og rare følelser?
Nikoline Bjørn Knudsen
Jan Christiansen SOSU Fyn
Ludvig Holberg DAnsk forfatter.
Portræt af: Ludvig Holberg Malet af: Jørgen Roed i 1847.
 Formål: kendskab til hovedforskellene på de tre fakulteter (i AT1-AT7 udbygges jeres viden)  Fremgangsmåde – tre-trins-læringsraket: 1. Oplæg v. Jan.
Skab kraft i fortællingen Dette er et værktøj for dig, som vil Brænde igennem med dine budskaber på små som store møder Gøre dine ord og billeder til.
523 – Din kraft, Guds menighed 1, S1 Din kraft, Guds menighed – dit hjerte og din glæde, er troens hem’lighed at Kristus er til stede: Bag bøn og salmesang,
Komme dit rige iblandt os
Andelsselskaber i en global økonomi vs. Fortællingen om Andelslandet Danmark Dansk Energi 11/ Mads Mordhorst Associate Professor Historie, CBS.
Den sene enevælde En herremandsfoged straffer en ulydig bonde ved at sætte ham på en træhest Op gennem den sene enevælde fik bønderne mere.
Etik.
Oplæg: Samtale: Nådegaver til at helbrede og forbøn for syge
Oplysningstiden Ludvig Holberg
Jesus var bange i ørkenens sand, bange for fristerens stemme:
Hold dit NemID for dig selv
Hvordan sikrer vi, at vores viden bruges til
’Jeg er Herren, Den eneste Gud.’
Realisme - Naturalismen Det moderne Gennembrud
Den religiøse dimension
Præsentationens transcript:

Med særligt henblik på Ludvig Holberg 1684-1754 Oplysningstiden Med særligt henblik på Ludvig Holberg 1684-1754

Baggrunden Feudalismens sidste krampetrækninger A. Den feudale produktionsmåde a) Gud og kongen b) Adelen (herremænd) c) Kirken d) Fæstebønder

B. Fra feudalisme til kapitalisme a) Det bliver muligt at købe en herregård (f.eks. blive baron, rødt og blåt blod). b) Krise i landbruget: Fra korn- til animalsk produktion. c) Land og by: Omkring 1700: 85% bor på landet. Fra 1672 til 1769 stiger befolkningstallet fra 41.000 til 93.000 i København. d) Ny klasse i byerne (København): Borgerskabet bestående af embedsmænd, forretningsdrivende og håndværkere

Borgerskabets forsøg på en ny selvforståelse To forskellige forsøg på at forstå den nye verdensorden: Den rationelle, fornuftsstyrede og optimistiske tro på fremtiden:::Oplysningstiden i 1700-tallet Det følelsesbetonede forsøg på at leve med fremmedgørelsen:::Romantikken i 1800-tallet To spor, som stadig – den dag i dag – kæmper om vore hoveder

Oplysning og rationalisme (1) Det fornuftige (rationelle) Det naturlige Det nyttige Troen på, at alt kan gennemskues og forklares rationelt, er grundlaget for oplysningstidens optimisme, og kravet om, at intet må accepteres, som ikke kan stå for fornuftens prøve, for dens skepticisme.

Oplysning og rationalisme (2) Fra en metafysisk-religiøs forklaring med henvisning til Hensigten, Guds formål Til en videnskabelig forklaring, den bagvedliggende rent fysiske årsag Natur-videnskab, naturlig ret, naturlig religion, naturlig moral

Holbergs komedier Skrevet for det nye borgerskab Handler om hvad der sker, når mennesker opfører sig på en anden måde end den de er født til, mennesker som begår normbrud: Den politiske kandestøber: En gemen håndværker tror han har forstand på politik Jeppe på Bjerget: det går helt galt, når Jeppe får Baronens magt. Statisk psykologi: Holberg: Bliv ved din læst, bliv dig bevidst om din stilling og accepter den.