Projekt røg og alkohol på Plejehjemmet Vejlbygade 7A

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fordybelsesdag med fokus på konflikter
Advertisements

Røgfri arbejdstid i Odense Kommune
Rygevaneundersøgelsen
At forholde sig professionelt Anne Skov
Medicinpædagogik og de individuelle planer v.1.0
En gennemsnitlig og fiktiv Jonathans dokumenterede forløb på Korsør ProduktionsHøjskole Jonathan starter mandag den 12. oktober på Korsør ProduktionsHøjskole,
Længst muligt i eget liv på plejecentre
Samarbejde er den bedste forudsætning for voldsforebyggelse
Kompetenceudvikling gennem SPIDO-konceptet
Hvad gør livet så værdifuldt?
Pædagogik og kommunikation * 12. september 2013
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Master titel: Gill Sans 40pt (ALL CAPS) Brug under titel til: Præsentation holders navn (Gill Sans 19pt) Afdelingsnavn (Gill Sans 15pt) KØBENHAVNS KOMMUNE.
Det gode klasserådsarbejde
Når beboerne sætter dagsordenen
Merlivsprojektet Mere liv i ældres hverdag
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Du trækker vejret med dine lunger
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Hvad gør livet så værdifuldt?
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
1 Vil du se detaljer om en fuldmagt, du har fået? Hvis du som medarbejder har fået en fuldmagt af en borger, betyder det, at du kan handle på vegne af.
Rusmiddelundersøgelsen Ordrup Skole 9. klassetrin Skoleåret 2011 – 2012.
Seksualpolitik.
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Det Sociale Kapitel
‘Retorik om KOL og rygning’
Medicinpædagogik på vej mod en faglig platform
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
3. februar 2010 Festival om arbejdsfastholdelse og rummelighed.
Projekt Seniorordning Sundhedsforvaltningen Københavns Kommune
Præsentation af resultaterne fra casestudie
I et land uden høje bjerge… Opgiv bønderne. De tror stadig de udgør landets vigtigste erhverv og mest kulturbærende. Det er forlængst historie – men det.
1 Vil du se detaljer om en fuldmagt, en borger har fået? Som betroet medarbejder eller lignende kan du opnå mulighed for at se detaljer om en fuldmagt,
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far
En undersøgelse om Trivsel, rygning, alkohol og stoffer
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Hej 7. klasse… Jeopardy.
Hej 8. klasse… Jeopardy.
Knæk kurven! Med en transparent kultur og fokus på kerneopgaven Henrik Kongsbak Resonans A/S.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Jeg bestemmer Medborgerskab – Tema 1. 2 Tema 1 – Dag 1 Medborgerskab 1. Jeg bestemmer 2. Vi bestemmer 3. Med i samfundet 4. Indflydelse De 4 temaer.
Velkommen til SSP-aften om unge, alkohol og festmiljø i Allerød.
Sundhedspædagogik og kommunikation
Hvorfor deltage i projektet? Velværdsområdernes udfordring med stigende forventninger og knappe ressourcer. NPM trenden med fokus.
 Historie / erfaring.  Miljø terapi  Arbejde i grupper.  Gruppedynamiker.
Forandringskompasset. Program 9:00- 9:15Velkommen og formål med dagen 9:15- 10:00Introduktion til kompassets forandringsfaser + mini øvelse 10:00-10:15Pause.
Psykoedukation skizofreni Session 6 – Kommunikation og samvær med den skizofreniramte Undervisere:
AKTIV HELE LIVET HJEMMEPLEJEN UNDERSØGELSE AF BRUGERTILFREDSHEDEN MED HJEMMEPLEJEN APRIL 2015.
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Rygning.
Konflikter og kommunikation
STRATEGI FOR INDFØRING AF RØGFRI ARBEJDSTID
At motivere til forandring
Middelfart Kommune: Rygning
STRATEGI FOR INDFØRING AF RØGFRI ARBEJDSTID
Assens Kommune: Rygning
ZBC Medarbejder Jette Nielsen,
Velkommen til Quiz om Rygning!!!.
Flere gode år på arbejdsmarkedet
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Værktøj 10: Forandringer og stress - Arbejdsgruppen
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Projekt røg og alkohol på Plejehjemmet Vejlbygade 7A Plejehjemmets historie og opbygning. Beboer-sammensætningen. 54-72 år. Lisbjerghus. Personale og beboere meget kendte med hinanden og gensidige vaner. Forstandermodel. I forhold til røg og alkohol er det røg, der fylder mest. Kommer mest til at tale om røg, da det er den problematik, vi er begyndt med, håber og tror meget kan overføres på et arbejde med alkohol. Status: 12 ryger . Tidligere måtte man ryge i fællesarealerne, nu kun i egne lejligheder. 1 drikker alene hver aften. 2 drikker sammen hver fredag. Tidligere drak 1 meget hver aften, over 5-6 år er det reduceret til hver fredag. Flere kan være lidt med. Der er aftaler med flere, der får penge til indkøb. Beboerne har lavet vin-ordning lørdag. Et glas koster 10 kr, max 2 glas. Tidligere i madordningen. Også sodavand. 4-5 stk er med på vinen.

Hvad har motiveret projektet? Erfagruppe på 3 forskellige plejehjem m. Folkesundhed i Århus Primært problematik omkring røg. Egen oplevelse Oplevelse med beboer og medarbejder Arbejdsmiljø Vi overholder ikke kommunens vejledning for håndtering ad beboernes røg Sundhed for beboerne, behov for somatisk fokus.

Hvad består projektet af? Primært en arbejdsgruppe bestående af 2 sosu-assistenter fra plejehjemmet, en socialpædagog, en sygeplejerske, der er dokumentations ansvarlig, en fysioterapeut, en arbejdsmiljøkonsulent, Christina Kudsk og Marianne Viskum fra Folkesundhed samt forstander ved plejehjemmet. Møde ca 1 gang månedligt: hvad skal undersøges, afprøves, arbejdes med, evalueres? Vi har til nu mødtes 2 gange. Løber over et halvt år. Præg af aktionslæring. Vi afprøver og bruger det vi finder ud af med det samme. Spurgt bredt ud i medarbejdergruppen. Dernæst spurgt den enkelte. Medarbejdere med gennemslagskraft, mod . Projektet konkurerer med meget andet, bl.a cura, men også sygdom, dårlige beboere m.m.

Hvordan er medarbejdernes holdning til passiv rygning og alkohol samt til projektet? Medarbejderne er i et dilemma, når det handler om deres overvejelser omkring rygning og arbejdsmiljø. På den ene side giver medarbejderne udtryk for, at ”det er et vilkår, at der bliver røget, fordi hovedparten af beboerne er rygere og psykisk syge, og det kan der ikke ændres på” og ”Og jeg har selv valgt det her arbejde ergo ved jeg mere eller mindre hvad jeg går ind til”. På den anden side er der en begyndende bekymring over at arbejde i røgfyldte miljøer, som viser sig ved irritation af luftveje men også giver følelsen af at være ulækker, særligt når man forlader arbejdspladsen på vej i bussen, og når man kommer hjem til familien Medarbejdernes holdning til rygning og alkohol er et omdrejningspunkt. Hvis medarbejderne ikke finder det vigtigt eller tror på det, sker der intet. De skal få ideerne hos de enkelte beboere og arbejde for ændringerne. Loyalitet. Da der kom en regel om at rygning i fællesrum var forbudt, gennemførte personalet ændringen, og fastholder fint dette. Ved projektets start spurgte Christina og Marianne om vi alle ville score deres tiltro til at projektet kunne forandre noget på en scala fra 1-10. Mange scorede 2, svag tro på projektet. Fokusgruppeinterview ved projektets start: Mange giver udtryk for at beboernes selvbestemmelsesret vejer tungt

Må beboerne bestemme over medarbejdernes arbejdsmiljø? Individualisme. Al magt til borgerne/vi holder borgerne væk. Dilemma. Kompetence til selvbestemmelse.? Viden er magt. Må borgerne bestemme over medarbejdernes arbejdsmiljø??? På den ene side sundhedsfaglig viden, passiv og aktiv rygning er usundt – på den anden siden en form for nærhedsetik, der siger at beboerne selv må bestemme og hvis jeg var beboeren, så ville jeg… Vigtigt ikke at komme ud i yderpunkterne , men finde noget midt i mellem, fx reduktion frem for stop, finde ud af hvad kan motivere for netop den enkelte beboer. Eksempel: Hans lufter ud på gangen, ikke ud i det fri. Bange for at åbne ud. Elsker fugle, har fået fuglehus påsat vinduet, så han skal åbne terassedøren og gå ud og fylde op. Suplerer snakken, vænner ham til det. Hverdagslivs analyser Sociolog, ergoterapeut, lukket gruppe. Søger at forstå bevæggrunde og sammenhænge. Fælles forståelse kan give fælles handlinger.

Vi har drøftet fordele og ulemper ved projektet, hvor røg jo fylder mest.

Projektets forløb Første beboer omhandler overholdelse af udluftningspolitikken. Lufter vanligvis ud til gangen, øver udluftning i det fri. En beboer har cigaretter på kontoret, tiden mellem udleveringerne kan trækkes lidt. Udlevere færre cigaretter ad gangen. Kræver enighed og loyalitet blandt personalet.

Hvad skal vi fremover arbejde med? Husorden udvides Indflytningspjecen Enighed og loyalitet blandt medarbejderne Dokumentation Ny viden Der er en pjece på vej ang. rygning og alkohol i MSO

Forskelligt hvorfor der er behov for en husorden Forskelligt hvorfor der er behov for en husorden. Denne skal give medarbejderne rygstøtte til at holde fast i vedtagne beslutninger. Kigger vi på til næste arbejdsgruppemøde.

Fra skelager Plejehjem. Fået lov at fremvise den Fra skelager Plejehjem. Fået lov at fremvise den. Mere forkus på alkohol, er et problem der. Kigges på til næste arbejdsgruppemøde.