Katrine Kanneworff, Seniorrådgiver Dansk Flygtningehjælp

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Oplæg CEPOS´ Vækstkonference 2015 Cheføkonom Mads Lundby Hansen Center for Politiske Studier.
Advertisements

Et bredt samarbejde gør forskellen! Partnerskabsaftale ml. A-kasserne og Mariagerfjord Kommune om indsats på beskæftigelsesområdet Erfaringer der virker.
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
Metodebeskrivelse Den Røde Tråd 1 Udgangspunktet for sagsbehandleren: Sagsbehandleren skal hjælpe sygemeldte borgere tilbage i arbejde, a-kasse eller uddannelse.
Sænk fraværet i samarbejde med Jobcenteret Udviklingschef Ib Thieme Rasmussen, Jobcenter Odense.
Henvendelse om bekymring -evt. som underretning Iværksættelse Afslutning Afklaring Undersøgelse § 50 el. psykologfaglig Handleplan udarbejdes Afgørelse.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Nytteindsats V/ Anne Riis.
”Nye veje til at motivere og aktivere de unge på arbejds- markedet”
Fattiggørelse og hjemløshed fra tag over hovedet til kontanthjælpsloft Hanne Thomsen Medlem af Rådet for Socialt Udsatte, formand WeShelter Fællessalen,25.
Somatisk SOF Sydvestjylland den 22. januar 2014 Implementering af strategi for forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme for mennesker med en sindslidelse.
Emner: Store barrierer og lille erhvervsevne hvordan håndterer vi de situationer? Personlig assistance og fleksjob Hjælpemidler. LAB/SEL. - ligheder.
Måske for bredt? UURS konference 2016 EGU vejleder Søren Krabbe UU Roskilde/Lejre.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Netværksmøde for Teamledere aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Onsdag den 10. december 2014.
Dato: 3. februar 2011 Titel: Fokus på Samarbejdet med Jobcentret og UU Fokus på samarbejdet mellem Jobcentret og UU Ungegruppen i Jobcenter Hedensted UU.
Målgrupper for ressourceforløb Beskæftigelsesregion Midtjylland 13. juni 2014.
NETVÆRKSMØDE 19. MAJ 2016 BRITT JENSEN. FÆLLES SAMTALERNE ”3 DELTAGERE OG 3 VINDERE”
Ny chance til alle. ”Den gode histories dag” Kort præsentation: Karen Breumsø teamkoordinator i team 4-5 Jobcenter Varde. Team 4-5 består af 8 rådgivere,
Frivillige og deltagere frem for frivillige og flygtninge.
FORNYELSESFONDEN - Fond til grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse Lone Rosen,
Oplæg til UUV Repræsentantskabs- møde den Bjarne Andersen, Køge Kommune.
Den langtidsledige skal til roret En individuel og jobrettet indsats for langtidsledige Oplæg på temadag i Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland.
Udviklingen på arbejdsmarkedet og arbejdsmarkedsstrukturen på kort og længere sigt Torben M. Andersen Aarhus Universitet Beskæftigelsesregion Midtjylland,
”Brug for alle” Temamøde den 18. juni Hvor var det vi startede?  Stor stigning i antallet af personer i målgruppen på passiv offentlig forsørgelse.
Modelprojekterne KVIS og KVIK KVIS Koordineret virksomhedsrettet indsats for sygedagpengemodtagere match 2 KVIK Koordineret virksomhedsrettet indsats for.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Brug for alle – elementerne i indsatsen v/ kontorchef Marianne Sumborg.
Beskæftigelsesindsatsen Marie Hansen, direktør i Arbejdsmarkedsstyrelsen.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Velkommen til fælles temadag om opfølgning på akutindsatsen og det fremtidige samarbejde d. 28. august 2013.
DEN BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS 1 Benchmarking af kommunernes integrationsindsats Iben Bolvig Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse.
DEN BESKÆFTIGELSESRETTEDE INDSATS 1 Benchmarking af kommunernes integrationsindsats Iben Bolvig Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse.
CSR - HR Beskæftigelsesrådets handicapkonference december 2008  Præsentation af Coop/CSR  Erfaringer med ansættelse af personer med.
Præsentation af resultaterne fra
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Den virksomhedsrettede integrationsindsats
THY Business Breakfast.
Virksomhedernes erfaringer med nydanske medarbejdere v/ Integrationskonsulent Pernille Kiær -
Rekruttering til Nordfyns kommune – er der et problem?
- Spot på snusepraktikker
JobFirst Seminar om samarbejdet med borgere i JobFirst 11. maj 2016
En forenklet beskæftigelsesindsats
Ekspertudvalgets anbefalinger - et forsøg på overblik set med UU øjne
FRA DIAGNOSE TIL DØD Tidlig palliation
ÅRHUS AFDELING.
SFI’s forskning i handicap og beskæftigelse
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
Formelle krav til Rehab-Team…
Målopfølgning – Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget
Virksomhedernes erfaringer med nydanske medarbejdere v/ Integrationskonsulent Pernille Kiær -
Handlingsplan for øget gennemførelse
Netværksmøder - voksenlærlingeordningen
Handicap og beskæftigelse
Investeringsstrategien ”Flere i job og uddannelse”
Oplæg om retssikkerhed Handicaporganisationernes hus v
Temadag om produktionsstyring af jobrettede samtaler
Bilag 1a: Organisering Jobcenteret Regionen
Hovedtræk i politisk aftale om kontanthjælpsreform Regeringen, Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti L223 fremsat 28. maj 2013.
Fastholdelse på uddannelserne – Indspark fra elever og bidrag fra LUU
Projekt Nyt syn på fremtiden Anne Bjørkmann, Studievejleder IBOS Nordisk inklusionskonference, Middelfart 6. September 2108.
Bilag 1b Beskæftigelseskonsulent (BK) Care manager (CM)
Boostcamp for unge med autisme – erfaringer og refleksioner
Modeller for fælles uddannelseskøb og kommunikationsveje
Praktikpladssøgning Morten Jensen Flemming Trier Andersen.
Status Projekt Ældremilliard, Træningsbaner og Fleksjobpulje
Velkommen.
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Mere ansvar til a-kasser Informationsmøde
En forenklet beskæftigelsesindsats
Mette Blauenfeldt, Dansk Flygtningehjælp
Efterbyggelse.
Hvorfor Praktikplads-AUB?
Fra den anden side af skrivebordet
Præsentationens transcript:

Katrine Kanneworff, Seniorrådgiver Dansk Flygtningehjælp Workshop 4 Hvordan får vi flere ægtefælleforsørgede ind I arbejdsstyrken?

DFH Integration

Beskæftigelse – udviklingen for flygtninge Andelen af 21-64-årige flygtninge og familiesammenførte til flygtninge i lønmodtagerbeskæftigelse efter 3 år i Danmark, 2. kvt. 2015 – 4. kvt. 2018, pct. Stigende beskæftigelsesfrekvens for flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. Markante kønsforskelle med væsentligt højere beskæftigelse for mænd, men stigning for både mænd og kvinder. Samlet tal: 43%, kvinder: 19% ,Mænd: 57% Ændringer politisk: Lavere integrationsydelse (siden 2015), men jf. analyse af starthjælp har det kun en umiddelbar, men ingen langsigtet effekt. Intensiveret integrationsprogram (2016), herunder at møde flygtninge og familiesammenførte som jobparate i udgangspunktet og virksomhedsrettet tilbud indenfor en måned efter ankomsten til kommunen (11% jobparate i jul 2016, 71% jobparate i nov 2018). Markant større fokus på beskæftigelse i indsatsen. IGU: Integrationsgrunduddannelsen er 3-årig forsøgsordning, trepartsaftale fra 2016, der i 2019 er aftalt videreført i 3 år frem til juni 22. Analyse fra 2018 viser at 6 ud af 10 er i uddannelse eller beskæftigelse efter IGU-forløb (1955 forløb i nov 2018). Ændringer i resultattilskud til kommuner Konjunkturændringer og deraf følgende øget velvilje hos arbejdsgivere Jobparat – aktivitetsparatvurdering har betydning for tilbud, hensyn samt krav til aktivitet/aktiveringstilbuddenes hyppighed. Det er ikke flygtningene der har ændret sig, men måden de vurderes på. Kommunerne ser selv en restgruppe, hvor øget beskæftigelsesfokus og økonomisk incitament ikke kan få dem i beskæftigelse. Primært kvinder, men også traumatiserede og i nogen grad fysisk syge. Kilde: Det Nationale Integrationsbarometer

Sådan får de bedste kommuner flygtningekvinder i job Ny rapport fra SIRI viser: Kvinderne mangler bl.a. konkrete erhvervskompetencer, netværk og dansk sprog. Herudover kan der være en anden sygdomsforståelse ift. graviditet, smerter mv.

Projekt 500 (2014-2016) Målgruppe: Ledige familie- og ægtefællesforsørgede med ikke-vestlig baggrund Bosat i Danmark i mere end 3 år (gennemsnit 6 år) Uden for arbejdsstyrken 90% kvinder 95% uden uddannelse fra Danmark 77 forskellige nationaliteter

Hvordan kom vi i kontakt med de ægtefælleforsørgede? 30.06.2019 Forfatter/Titel? - Skrives ind i sidehoved/sidefod Hvordan kom vi i kontakt med de ægtefælleforsørgede? Mest effektive: Via breve sendt direkte hjem til dem Besøg i frivilliggrupper Afholdelse af arrangementer i boligområder Opslag på biblioteker og i boligområder Via henvisninger fra kommunen/jobcentret

Projekt 500 - resultater 274 deltagere i projektet 35 % kom i ordinært job eller blev selvstændigt erhvervsdrivende 21 % påbegyndte en ordinær uddannelse I alt 56% afsluttet til ordinært arbejde eller uddannelse

Hvorfor fik vi så gode resultater? ”Forskellige indsatser til forskellige mennesker” ”One size fits all” virker ikke for alle Kombination af individuelle samtaler og holdbaserede workshops Tæt opfølgning! Høj indsatskvalitet – ikke bare praktik for praktikkens skyld

Anbefalinger fra Projekt 500 De individuelle, motiverende og ressourceorienterede samtaler hjælper deltagerne med at få øje på egne ressourcer og skaber motivation for at komme ud på arbejdsmarkedet Holdforløbene skaber dynamik og netværk imellem deltagerne Frivilligt tilbud, tag udgangspunkt i motivation Brug vikariater og deltidsarbejde

Indhold i de individuelle samtaler Konstant fokus på job i samtalen! Afklaring af ressourcer, kompetencer, motivation og jobmål Etablering af individuelle virksomhedsmatch med tæt opfølgning og fokus på ansættelse i ordinære timer Afklaring af eventuelle skånehensyn Evt. inddragelse af mentor eller frivillig

Indhold i gruppe-workshops Realistiske jobmål, jobsøgning og arbejdspladskultur Geografisk mobilitet (noget vi arbejdede meget med også i samtalerne) Hverdagsmestring, sygdomsforståelse, vejledning om kost og motion Inddragelse af rollemodeller Netværk og virksomhedsbesøg

Inddragelse af ægtefællen Fra Projekt 500 har vi gode erfaringer med, at ægtefællen delvis inddrages i samtaleforløbet, da familiens opbakning kan være helt afgørende for, om kvinderne kommer ud på en arbejdsplads og fastholdes i arbejde

Forløb med jobåbninger - hvad var vi lært af Projekt 500? For jobparate kvinder har vi gode erfaringer med rent jobrettede forløb inspireret af Gribskovmodellen Aftaler med virksomheder med jobåbninger Forberedende forløb/ jobskoler, hvor kvinderne bliver klædt på til at bestride det konkrete job i virksomheden Eksempler: Housekeeping Jobskole og forløb med Meyers kantiner

Evaluering af Projekt 500 kan findes her: 30.06.2019 Forfatter/Titel? - Skrives ind i sidehoved/sidefod Evaluering af Projekt 500 kan findes her: https://integrationsnet.dk/projekter/afsluttede-projekter/projekt-500