Er græsset også grønt om natten.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Advertisements

Final take - Værdigrundlag Maj 2007
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Projekter over længer tid Årsager og virkning. Oplevelser, læring.
Skoleforhold og Læring. Barnet som social aktør Barnets deltagelse i sociale sammenhænge Barnets sociale kompetencer Kontekstens betydning for trivsel.
EVALUERING AF LÆREPLANER SNULLERNE Krop og bevægelse.
F.K.Bølgen Børnemiljøvurdering Børnemiljøvurdering. Alle dagtilbud skal i år udarbejde en skriftlig børnemiljøvurdering( BMV )- derefter mindst.
WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Krogerup Højskole, den 19. oktober 2015.
Trivsel i hverdagen. Redskaber til positive samspil Børnestyret leg Coaching Ros Belønning Problemløsning Klare beskeder Rutiner Regler Ignorering Afledning.
Børn og bevægelse Indsats der ”bevæger sig” Oplæg ved Spring Ud i naturen, Christiansborg, Torsdag d.19. maj 2016 v/Grethe Sandholm Lektor og Master i.
Forældreinfomødet mandag Skovvejens Skole Velkomst v/ distriktsskoleleder Gitte Graatang Aftenens emner: En fusioneret skole – første.
Eva Thune Jacobsen, strategisk sundhedskonsulent Lasse Rye Rasmussen, idrætskonsulent Borgermødet på Tibberupskolen 16. marts 2011 Børn, bevægelse og læring.
Inddragelse af børn og unge med særlig fokus på det udviklingsstøttende perspektiv Work shop 2 Socialrådgiver, lektor Birthe Elholm, Institut for Socialt.
Europæiske Kulturbørn gentænk Kunst og kultur i dagligdagen med de 0-8 årige børn A developing and research project of Nordic/Baltic and European dimensions.
FDF-PÆDAGOGIK. PROGRAM Hvorfor taler vi om en FDF-pædagogik Hvordan er temperaturen i kredsen? Anerkendende pædagogik er FDFsk Tips og tricks Undervejs:
Forældremøde om motorik og sprog. PROGRAM Velkommen Sammenhængen mellem motorik og sprog Cafésamtaler Fælles afrunding.
Kvalitet i Dagplejen Christina Barfoed-Høj, specialkonsulent, Socialministeriet. 18. maj 2010.
Smag og fordybelse En teaser om virksomhedsformer MADLEJR Majbritt Pless Peter Brodersen UCL 1.
Center for læring i natur, teknik og sundhed Den naturfaglige prøve.
Velkommen Social kritik – og faglighed, der forpligter. Børns og unges invitationer til ny- orientering.
Undervisning for pårørende Unipolar depression Hvordan påvirkes familien?
Fakta om skilsmisse Ca. 1/3 af alle danske børn oplever, at deres mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år Der er pt. ca delebørn i.
Junior-Einstein-med spand
Mål og perspektiver for naturfagene
Krop og bevægelse for de ½ - 2 årige Barnet skal tilegne sig verden, ikke kun mentalt men også fysisk. Børnenes kropsbevidsthed skal styrkes, så de oplever.
Forældres opfattelse af Den Danske Folkeskole
At styrke barnets selvstændighed
Med læreplanstemaer som fokusområder Pædagogisk idræt Alsidig personlighedsudvikling At arbejde med barnets alsidige personligheds-udvikling er basis,
Krop og bevægelse for de 3-6 årige
Karrierelæring på egen krop
Natur og naturfænomener
Velkommen hos natur Mettes dagpleje.
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Et pilotprojekt på naturskolen
Forældre som en ressource i sprogarbejdet:
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Projektplan – pesto med ramsløg og skvalderkål
Tænketankens vision i en skolekontekst
Den pædagogiske læreplan
Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU)
Velkommen til Brøndbyvester skole og SFO.
Fælles ledelsesgrundlag
Den daglige praksis i DUS’en er præget af lege - og læringsprocesser
Bevægelse i skolen Fysisk aktivitet med høj intensitet øger BDNF i hjernen. Læring fremmes bedst, hvis aktiviteten er udfordrende, varieret og indebærer.
FNs Verdensmål Hvad går de ud på? Hvorfor er de vigtige?
Din mulighed for at forfølge noget større
Inklusion i Folkeskolen
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Informationsmøde Førskolen
Tendenser i forældresamarbejdet
Skoleudvikling i Praksis 1
Pointer fra resultater på dagtilbudsområdet
Skolebestyrelsens dialogmøde 2008 Kom og mød din skolebestyrelse
Velkommen til informationsmøde for kommende 0. årgang Fællesskolen HMV
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Skolereformen Trivsel Faglighed Læring.
Studieområdet, htx (2017-udgave)
Den viktige Nature The importance of Nature Anna Lilja Sævarsdóttir, forskoleleder i Tröllaborgir børnehave.
Tværfagligdag 7. November 2018                                                                                                                     
Innovation i Naturfaglige fag
Velkommen til Risskov Skole
Velkommen til informationsmøde for kommende 0. årgang Fællesskolen HMV
På vej mod en national læsestrategi for børn og unge - og en konference om strategien Møde i Danmarks Biblioteksforenings Lærings- og Digitaliseringsudvalg,
Hvordan kan man støtte sit barn i at blive skoleparat
Formåls §§ / Allerød Kommunes Børne-læringssyn.
Lars Geer Hammershøj Ph.d. og lektor DPU, Aarhus Universitet
Det hele begyndte i de dage, hvor disse rapporter udkom fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker
Søskendekurser Handicapcentret for Børn, Aarhus Kommune
Brydning af lys Introduktion Beskrivelse af aktiviteten
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Er græsset også grønt om natten. Oplæg natur 6-7/9.18 Er græsset også grønt om natten.

Det handler om de voksne

Udelivets kvaliteter

Flere undersøgelser dokumenterer, at udelivet i naturen har betydning for såvel børn som voksne. Sansning Sanseindtrykkene i naturen er stærke og varierede, derfor styrker udelivet børns grundlæggende opmærksomhed og byder på alsidige oplevelser Motorik Når børn bevæger sig i ujævnt og udfordrende terræn udendørs, forbedres balanceevne, grovmotorik og koordination.

Hvad er det?

Udelivets kvaliteter Fysisk Børn har et højt aktivitetsniveau og udfordres rent fysisk i naturen, derfor øges styrke samt udholdenhed og sygefraværet mindskes. Socialt Naturen byder på varieret social kontakt og der er rigelig plads. Det betyder større tolerance, færre konflikter og dannelse af andre legegrupper.

Udelivets kvaliteter Følelsesmæssigt Natur inviterer til fordybelse, er beroligende og inspirerer til aktiviteter. Derfor er udelivet med til at mindske børns stressniveau. Erkendelsesmæssigt Ude-aktiviteter som hulebygning og klatring kræver observationer, vurderinger og beslutninger. Derfor styrkes børns evner til observation, problemløsning og koncentration.

Udelivets Kvaliteter Børns steder Uderummet er ikke gennemplanlagt, derfor er det ideelt til, at børn kan skabe og udforme sig egne steder. Fantasi og kreativitet Naturen er mangfoldig og der er ikke knyttet bestemte aktiviteter til den, derfor skaber børn selv lege og magi.

Hvad siger børnene om udeliv Er græsset også grønt om natten. ”Naturen er, hvor man lever og oplever noget” Når børnene fortæller om deres forhold til natur, så er det oplevelserne, udfordringerne og det sociale samspil i naturen, der er i centrum. Børns forhold til natur ligger sig således tæt op af de kvaliteter, som mere videnskabelige undersøgelser har dokumenteret. Det er tilsyneladende ikke kun et professionelt voksensynspunkt, at naturen byder på udfordringer for børnene, det er ligeledes et børneperspektiv

Hvad med læreplanen Pædagogiske læringsmål for de 0-5 årige børn TEMA: NATUR, UDELIV OG SCIENCE •Læringsmiljøet understøtter, at alle børn får konkrete erfaringer med naturen, som stimulerer og udvikler deres nysgerrighed og lyst til at udforske naturtyper, naturfænomener og levende organismer, samt en begyndende forståelse for betydningen af en bæredygtig udvikling •Læringsmiljøet understøtter, at alle børn aktivt observerer og undersøger naturfænomener i deres omverden, og således får erfaringer med at genkende og udtrykke sig om årsag, virkning og sammenhænge, herunder en begyndende matematisk opmærksomhed

Natur lotteri

Natur udeliv og science En udelivstilgang – med fokus på at være udendørs og give plads til børns egne naturoplevelser En naturtilgang – med fokus på børns undersøgelser og første forståelse af natur og naturfænomener støttet af pædagogen En science-tilgang – med fokus på børns eksperimenter og tidlige indføring i naturvidenskabelige arbejdsmetoder sammen med pædagogen

Et hus i bevægelse