Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Søskendekurser Handicapcentret for Børn, Aarhus Kommune

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Søskendekurser Handicapcentret for Børn, Aarhus Kommune"— Præsentationens transcript:

1 Søskendekurser Handicapcentret for Børn, Aarhus Kommune
Tekst type VERDANA: Overskrift 40 pkt. og brødtekst 24 pkt. Oplæg v/ Chris Færch, Handicapcentret for Børn, Aarhus Kommune.

2 Søskendekurser Forløbet er udbudt af Center for Specialpædagogiske Børnetilbud (CSB) i Aarhus Kommune. Forløb for hhv årige og årige søskende til børn/ unge under 18 år med handicap. 4 forløb afholdt i 2018, og 6 forløb planlagt i 2019. Kurset sker efter henvisning fra Handicapcentret for Børn – så det er noget der skal bevilges. Tekst type VERDANA: Overskrift 40 pkt. og brødtekst 24 pkt.

3 Søskendekurser CSB matcher så vidt muligt grupperne, eksempelvis i en ADHD/ autisme gruppe og en ‘somatisk’ gruppe. Dette af hensyn til muligheden for spejling. Ved henvisningen videregives relevante grundlæggende oplysninger om søskendes diagnose etc. På den forudgående forældreaften kan der evt. spørges ind til problematikken. Tekst type VERDANA: Overskrift 40 pkt. og brødtekst 24 pkt.

4 Forløbets rammer En eftermiddag indeholder: Starter med lidt saft.
De unge spiser sammen. Der er aktiviteter og lege inde og ude. De taler og hører om forskellige handicaps. De taler med hinanden om gode og svære oplevelser. Tekst type VERDANA: Overskrift 40 pkt. og brødtekst 24 pkt.

5 Forløbets rammer Temaer: ”Mig og mine søskende”
”Alderssvarende viden om forskellige handicap” ”At være søskende til et barn med handicap” Tekst type VERDANA: Overskrift 40 pkt. og brødtekst 24 pkt.

6 Udbyttet af forløbet… Børnene/ de unge får:
Viden om handicap på et alderssvarende niveau. Ny viden om sig selv – og andre på holdet. Et mere nuanceret billede af deres søskendes handicap – og bedre forståelse for deres søskende. Mod til at sige til og fra i forhold til søskende. Deres eget rum og fællesskab, hvor de ikke er den ‘den gode hjælper’ eller ‘den tredje voksne’ som de er derhjemme. Et helt særligt fællesskab med de andre på holdet, som har samme livsvilkår. Mulighed for at udtrykke den belastning de oplever. Tekst type VERDANA: Overskrift 40 pkt. og brødtekst 24 pkt.

7 Udbyttet af forløbet… Det handler om at sætte ord på tanker og følelser i forbindelse til at være søskende til et barn med handicap. I forhold til erhvervet hjerneskade og visse andre handicaps, er der en særlig sorgproblematik: At pludseligt have mistet det normale liv pga. et pludseligt opstået handicap. Dette er ofte mere kompliceret end når handicappet er kendt fra fødslen. Usynlige handicaps er ofte også sværere for søskende at forholde sig til. Det er sværere for søskende at tilpasse sig hvordan de nu skal relatere til den handicappede søskende. Tekst type VERDANA: Overskrift 40 pkt. og brødtekst 24 pkt.

8 Ved kursets afslutning.
Det er frivilligt om de unge vil udveksle oplysninger og holde kontakten. Nogle gør det… Der er en afsluttende samtale med forældrene, hvor den unge ml. 13 og 17 år deltager hvis han/ hun ønsker det. Den afsluttende samtale er en måde at få hjulpet den unge på vej, hvis den unge fx er ‘i klemme’ derhjemme. Tekst type VERDANA: Overskrift 40 pkt. og brødtekst 24 pkt.


Download ppt "Søskendekurser Handicapcentret for Børn, Aarhus Kommune"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google