Faglig regning Kostberegning.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Ernæring sund & rigtig kost
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Kært barn har mange navne -
Varedeklarationer Og lightprodukter.
Hjertevenlig kost i praksis
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Livsstil og sundhed Ind i biologien 9. klasse.
Energiomsætning hos mennesket
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
Masse- og energifordeling
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
VITAMINER OG MINERALER
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Kostberegning.
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
1 Dias 1 – kostkompasset udfoldet for fedt Lidt, men godt
Fordøjelsessystemet.
-kroppens største organ
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Protein – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Bolle 6 g Røget laks 4 g Resten < 0,5 g I alt 28 g protein 40 g råt kyllingebryst, 25 g salat, 50 g peberfrugt,
Retten på tallerkenen indeholder 19 g fedt 2820 kJ = 670 kcal, hvis der bruges 1 spsk olie ved tilberedning Retten på tallerkenen indeholder 9 g fedt 2440.
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Rugbrød 4 g Røget filet 3 g Peberrod 0,7 g Roastbeef 4 g I alt 32 g protein 75 g rugbrød, 15 g roastbeef,
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Stegt 15 g fedt Rå 15 g fedt Uden fedtkant 8 g fedt FEDTINDHOLD I EN SVINEKOTELET Landbrug & Fødevarer.
Stegt 8 g fedt Rå 11 g fedt Uden fedtkant 4 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE FLÆSKESTEG Landbrug & Fødevarer.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
Morgenmad Hvor kommer protein fra? Skinke 3 g Ost 9 g Rugbrød 1 g Peberfrugt - g Agurk - g Kiwi 0,6 g I alt 30,7 g protein 30 g havregryn, 200 g skummetmælk,
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Kostberegning Naturfag. Ikke en optimal ernæring: Ca. 30 % af patienterne på sygehusene skønnes at være undervægtige. Ingen må tabe sig i vægt mens de.
Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Morgenmad Hvor kommer protein fra? I alt 29,4 g protein
Modne og tørrede frugter af bælgfrugter
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
FEDTINDHOLD I EN SKINKESCHNITZEL
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Professionelle opskrifter og Svindberegning: 2 skoleperiode
Fordøjelse af næringsstoffer
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Præsentationens transcript:

Faglig regning Kostberegning

De energigivende stoffer Vores krop har behov for energi – den energi får vi fra vores kost. De gennemsnitlige tal for, hvor energien i vores kost kommer fra: 10-15 % skal komme fra protein 55-60 % skal komme fra kulhydrat Højst 30 % fra fedt

Energiprocentfordeling For at kunne udregne energiprocentfordelingen i en madvare, skal vi lave en beregning på, hvor mange kJ (kilojoule) et gram af de enkelte energigivende stoffer giver. 1 g. protein giver 17 kJ 1 g. kulhydrat giver 17 kJ 1 g. fedt giver 38 kJ

Udregning af energifordeling i et enkelt produkt Ud fra oplysninger om indhold af protein , fedt og kulhydrat kan energifordelingen beregnes. Her er en udregning for indhold pr. 100g af havregryn. Havregryn: 13.2g  protein  6.5g   fedt 68.2g  kulhydrat  9.8g   vand 87.9g er energigivende næringsstoffer, resten er vand, mineraler og vitaminer.

For at nå frem til energifordelingen, skal den samlede energi mængde udregnes: Protein      13.2g  x 17kJ   =224kJ Fedt          6.5g   x 38 kJ  =247kJ Kulhydrat  68.2g x 17 kJ   =1160kJ Samlet energimængde:     1631kJ

Herefter udregnes hvert af næringsstoffernes procentvisefordeling af den samlede energimængde: 224/1631     x 100 = 14 % energi fra protein 247/1631     x 100 = 15 % energi fra fedt 1160/1631   x 100 = 71 % energi fra kulhydrat

Udregning af energifordeling i et måltid Når man skal udregne energifordelingen i et måltid eller en opskrift, skal første trin af udregningen være det samlede antal gram for både protein, fedt og kulhydrat. Det samlede antal gram protein, fedt og kulhydrat i måltidet udregnes, derefter på samme måde som udregningen af et enkelt produkt

Her et eksempel på havregryn med letmælk og rosiner: (gram protein x mængde gram, af produktet)/10 Havregryn   (13.2x100)/100 = 13.2g protein   Mælk          (3.4  x150)/100 = 5.1g   protein Rosiner       (2.3  x10  )/100 = 0.23g protein I alt                                      18.5  g protein

Havregryn (6. 5x100)/100 = 6. 5g fedt Mælk (1. 5x150)/100 = 2 Havregryn   (6.5x100)/100 = 6.5g   fedt Mælk          (1.5x150)/100 = 2.25g fedt Rosiner       (0.5x  10)/100 = 0.05g fedt I alt                                    8.8g   fedt

Havregryn (68. 2x100)/100 = 68. 2g kulhydrat Mælk (4 Havregryn   (68.2x100)/100 = 68.2g kulhydrat Mælk          (4.7 x 150)/100 = 7g     kulhydrat Rosiner       (67  x   10)/100 =6.7g  kulhydrat I alt                                      82g    kulhydrat

Samlet energibidrag: Protein (18. 5x17kJ) = 315 kJ Fedt (8 Samlet energibidrag: Protein        (18.5x17kJ)  = 315  kJ Fedt            (8.8 x 38kJ) = 334   kJ Kulhydrat   (82  x 17Kj)    = 1394 kJ Samlet energimængde        2043  kJ

Energifordeling: 315/2043      x100  = 15 fra protein

Jeres opgave er: At lave en beregning ud fra en af jeres retter til festen i lavede kalkulation på. I må gerne gå sammen to og to Brug evt. www.myfoodcontrol/appspot.com eller www.foodcomp.dk