Advokat Rasmus Holm Hansen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fuldmagtsmodeller i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsarbejder
Advertisements

Ryk evt. underoverskrift en linje ned (tryk enter), hvis titel er på to linjer. Titel kan stå i to linjer. Du kan vælge en anden forside: tryk ‘nyt dias’
Den gode proces for medarbejderne ved virksomhedsoverdragelse
Aktuelt nyt i udbudsretten, DFFU 9. juni 2010 Anders Birkelund Nielsen
DFM Konferencen – ”OPP i virkeligheden”
Statsstøtte og udbudsreglerne
Betaling og ekstraarbejde
Indhentning og vurdering af tilbud
Landsorganisationen i Danmark Rapport fra Udvalget om modvirkning af social dumping Dansk Forening for Arbejdsret den 22. november 2012 v/Stephan Agger.
Projektgranskning Vibeke Kragh, VIA University College februar 2014.
Projektkonkurrencen – forhandlingsadgangen – advokatens overvejelser Dansk Forening for Udbudsret 26. januar 2012 Partner, advokat Tina Braad Holst, Advokater.
Medlemsmøde i Dansk Forening for Udbudsret Torsdag den 15. marts 2012
AB 92 Aftalegrundlaget Aftale mellem to parter, køber/sælger – bygherre/entreprenør Kan fraviges efter tydelig aftale Fastsætter sprog, lovvalg og værneting.
Ikrafttræden 1. juli 2010 Klager, der er indbragt for KLFU inden den 1. juli 2010, færdigbehandles efter de hidtil gældende regler. KLFU er obligatorisk.
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
v/advokat Jens Bødtcher-Hansen, Kammeradvokaten
EU og det danske sundhedsvæsen
Vandløbsfagmøde Skarrildhus, Kibæk, 5. september 2013
Køb af andelsbolig - hvorfor man altid skal tænke sig om, når man køber bolig – også når der er tale om en andelsbolig!
Praktiske erfaringer med Byggeriets IKT specifikation
Nyheder i udbudsretten med hovedvægten på sager om byggerier H.P. Rosenmeier.
Entrepriseforsikring
UDBUD.
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Ændring og overdragelse af kontrakter indgået efter EU-udbud – med særligt henblik på konkurssituationen Steen.
Accessoriske kontrakter
1udbud / februar 2006 Udbud og udlicitering Finansministeriets cirkulære af dec om udbud og udfordring af statslige drifts- og anlægsopgaver:  Ministerierne.
Anders Birkelund Nielsen, specialistadvokat
Er kommuner blevet underkendt i nævnet ift. vilkår stillet med baggrund i landskabelige hensyn? Ja, se: NMK af 11/12-13 Nyere afgørelser hvor.
Skolen skal være mere rummelig, både hvad angår de svageste elever og de dygtigste "Regeringen har en klar målsætning om, at den almindelige folkeskole.
Forside Overskrift maks 2 linjer Underoverskrift eller beskrivende tekst Tekst går maksimalt til undermaginal 7,00 Ændringsadgang inden for udbudsretten.
1 Hvad kan den almene sektor bruge nøgletalssystemet til ?
Workshop - bedre byggeprocesser
Dansk Forening For Udbudsret, 20
ADVOKATAKTIESELSKAB GOTHERSGADE KØBENHAVN K TLF: WEB:
Revurderinger i Esbjerg kommune. Generelt Hovedformål med revurderingen er at sikre, at husdyrbrugets indretning og drift fortsat er baseret på BAT. Udgangspunktet.
Ændring af DATO: 1. Vælg ’Vis’ i topmenuen 2. Vælg ’Sidehoved og Sidefod’ 3. Skriv ønsket dato ind i datotekstfeltet med STORE BOGSTAVER 4. Tryk ’anvend.
VELKOMMEN TIL Netværkskonference Femern Belt
OPP-projektet – Vildbjerg Skole. Opstart af udbudsproceduren Offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse i EF-tidende med opfordring til at deltage i.
Notatpligt, vejledningspligt & Partsrepræsentation
Forholdet til kunderne
Lovgivning om håndtering af boligers indeklimaproblemer hidrørende fra jordforurening.
 Karakterfastsættelsen sker på baggrund af en samlet vurdering af, i hvilken grad præstationen eller standpunktet opfylder de mål, som skal.
Sådan administrerer vi § 82a – samspillet med § 82
Totalentrepriser – set fra Bygherrens synspunkt
Titeldias Logo blå Husk at vælge korrekt layout for hvert dias: Klik med højre musetast på dias i ruden til venstre i skærmbilledet og vælg ‘Layout’ –
Kapitel 21 Rådgiveransvar. Rådgiveransvar kapitel 21 I kapitel 21 gennemgås: Regler og definitioner Professionsansvar Erstatning for dårlig rådgivning.
Gitter- og hjælpelinjer For at se gitter- og hjælpelinjer 1. Klik på Vis 2. Vælg Gitterlinjer og/eller Hjælpelinjer Tip: Alt + F9 for hurtig visning af.
16. juni 2016 Indkøb under tærskelværdierne efter den nye udbudslov.
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
DANSK OG INTERNATIONAL ERHVERVSRET, 3. UDGAVE Kapitel 23 Rådgiveransvar.
Hvad skal kendetegne fremtidens Rådgivningsydelser ?
Øresund Strandpark Informationsmøde den 28. august 2008 kl
Envina indsatsplanmøde februar 2017
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Ændringsadgang inden for udbudsretten
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Lovgrundlaget for overvågning i VVM
Sådan administrerer vi § 82a – samspillet med § 82
Sikrede døgninstitutioner Særlig sikrede afdelinger
Udbud af bygning 44. Sådan blev opgaven stillet
Betænkning nr Offentliggjort den 24. maj 2017
Persondata v/kontorchef Peter Fogh Knudsen
Vintertjeneste på fortove
Under udbudsgrænserne
Sådan administrerer vi § 82a – samspillet med § 82
FIR morgenmøde 22. november 2018
Introduktion til love og krav på bygningsområdet
Anvendelse af konventionalbod ved projektmangler – hvad er nyt?
Udbud – den juridiske ramme
Præsentationens transcript:

Advokat Rasmus Holm Hansen AB 92 § 14 og udbudsretten - grænser for mulighederne for at ændre kontrakten Advokat Rasmus Holm Hansen

AB 92 § 14, stk. 1 – det entrepriseretlige udgangspunkt 30. december 2018 § 14 og de udbudsretlige grænser for ændringer AB 92 § 14, stk. 1 – det entrepriseretlige udgangspunkt ”Bygherren kan forlange ændringer i arbejdets art og omfang, når ændringen har naturlig sammenhæng med de aftalte ydelser. Entreprenøren har ret til at udføre sådanne ændringer, medmindre bygherren påviser særlige forhold, der begrunder, at bygherren lader andre udføre arbejdet.” ABT 93 § 14 er identisk

AB 92 § 14, stk. 1 – det entrepriseretlige udgangspunkt 30. december 2018 § 14 og de udbudsretlige grænser for ændringer AB 92 § 14, stk. 1 – det entrepriseretlige udgangspunkt ”AB 92 § 14, der indeholder nærmere regler om ændringer, indrømmer […] bygherren en egentlig ret til at forlange ændringer i arbejdets art og omfang, […]” - Vagner v. Iversen, Entrepriseret, 4. udgave ”En særenhed ved entrepriseretten er, at den ene part (bygherren) efter kontraktindgåelsen har en ensidig ret til at forlange ændringer i ydelsens art og omfang. […] Det må antages, at bygherrens ret til at forlange ændringer er så indarbejdet, at det også gælder, selv om AB ikke er vedtaget, […]” - Hørlyck, Entreprise, 6. udgave

AB 92 § 14, stk. 1 – det entrepriseretlige udgangspunkt 30. december 2018 § 14 og de udbudsretlige grænser for ændringer AB 92 § 14, stk. 1 – det entrepriseretlige udgangspunkt Den vide ændringsret i § 14, stk. 1, kan genfindes i AB 72 § 8, stk. 1, og i AB 51 § 8, stk. 2. FIDIC Red Book (clause 13) giver tilsvarende bygherren en vid ændringsret Også den norske NS 8405 (pkt. 22) indeholder en ændringsret, der ligner AB 92 § 14: ”Byggherren kan ved endringsordre pålegge entreprenøren endringer. En endring kan gå ut på at entreprenøren skal yte noe i tillegg til eller i stedet for det opprinnelige avtalte, at ytelsenes karakter, kvalitet, art eller utførelse skal endres, eller at avtalte ytelser skal utgå.”

Potentielt konflikt med det udbudsretlige udgangspunkt? 30. december 2018 § 14 og de udbudsretlige grænser for ændringer Potentielt konflikt med det udbudsretlige udgangspunkt? Entrepriseretten meget vid adgang til at forlange ændringer i art og omfang – principielt helt frem til afleveringstidspunktet bygger på en lang – og velbegrundet – tradition udgangspunktet genfindes i den internationale entrepriseret Udbudsretten væsentlige ændringer i en eksisterende kontrakt medfører krav om genudbud bygger på fast praksis fra EUD Hvis ændringen er væsentlig (og der ikke genudbydes), risikerer bygherren sanktionen ”uden virkning” efter håndhævelseslovens § 17

Potentielt konflikt med det udbudsretlige udgangspunkt? 30. december 2018 § 14 og de udbudsretlige grænser for ændringer Potentielt konflikt med det udbudsretlige udgangspunkt? De udbudsretlige betænkeligheder mister intensitet, hvis: 1. Bygherrens ændringer ikke udgør væsentlige ændringer 2. Ændringerne er indeholdt i konkurrenceudsatte optioner / enhedspriser 3. Ændringsarbejderne kan indeholdes i art. 31 (primært art. 31, stk. 4, litra a)

Ad 1 - Bygherrens ændringer udgør ikke væsentlige ændringer 30. december 2018 § 14 og de udbudsretlige grænser for ændringer Ad 1 - Bygherrens ændringer udgør ikke væsentlige ændringer En udvidelse af ydelsen i betydeligt omfang er en væsentlig ændring (Pressetext, præmis 36) Hvad er en væsentlig ændring ved en entrepriseopgave? Væggene skal males hvide i stedet for (som foreskrevet i udbudsmaterialet) gule? Der skal opføres 12 rækkehuse i stedet for kun 10 som foreskrevet i udbudsmaterialet? Et meget dyrt materialevalg til facaden udskiftes med et meget billigt? En lang række mindre tillægsarbejder fører til en samlet ændring i forhold til den oprindelige entreprisesum på 15%? … 20%? … 25%? … 50%? En omfattende renoveringsentreprise af en stor eksisterende skole (kr. 50 mio.) udvides med en nyopførelse af en ny idrætshal (kr. 25 mio.)? Vanskelig vurdering, der må foretages konkret – ligger den ændrede opgave fortsat inden for rammerne af den ydelse, der er beskrevet i udbudsbekendtgørelsen? Kompleksiteten af byggeopgaven må antages at give en vis margin.

30. december 2018 § 14 og de udbudsretlige grænser for ændringer Ad 2 - Ændringerne er indeholdt i konkurrenceudsatte optioner / enhedspriser AB 92 § 14 er i sig selv for upræcis en ændringsklausul til, at der derved er gjort op med de udbudsretlige betænkeligheder ved ændringer Hvad hvis f.eks. en udbudt entreprisekontrakt om renovering af en stor skole (kr. 50 mio.) indeholder en konkurrenceudsat option på opførelse af en idrætshal (kr. 25 mio.)? Enhedspriser kan løse en del af problemerne Også ændringer via enhedspriser kan måske efter omstændighederne udgøre en væsentlig ændring

Ad 3 - Ændringsarbejderne kan indeholdes i art. 31, stk. 4, litra a 30. december 2018 § 14 og de udbudsretlige grænser for ændringer Ad 3 - Ændringsarbejderne kan indeholdes i art. 31, stk. 4, litra a For så vidt angår offentlige bygge- og anlægskontrakter og offentlige tjenesteydelseskontrakter: a) ved supplerende arbejder eller tjenesteydelser, som ikke er omfattet af de oprindelige udbud eller den oprindelige kontrakt, og som på grund af uforudsete forhold er blevet nødvendige for udførelsen af tjenesteydelserne eller bygge- og anlægsarbejderne som deri beskrevet, forudsat at kontrakten tildeles den økonomiske aktør, som udfører disse bygge- og anlægsarbejder eller tjenesteydelser: - når disse supplerende bygge- og anlægsarbejder eller tjenesteydelser ikke teknisk eller økonomisk kan adskilles fra den oprindelige kontrakt uden væsentlige ulemper for de ordregivende myndigheder eller - når disse bygge- og anlægsarbejder eller tjenesteydelser, til trods for at de kan adskilles fra den oprindelige kontrakt, er absolut nødvendige af hensyn til dennes fuldstændige gennemførelse. Den samlede værdi af kontrakter, som indgås om supplerende bygge- og anlægsarbejder eller tjenesteydelser, må dog ikke overstige 50% af værdien af den oprindelige kontrakt En undtagelsesbestemmelse, der fortolkes restriktivt Ikke megen praksis