Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Proteiner Aminosyrer.
Advertisements

Biobact Tabs.
Kost og træning.
Fordøjelsen – næringsstoffernes funktion i kroppen
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Center for Ernæring og Tarmsygdomme
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Økologi.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Enzymer.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Tyndtarmens histologi
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
VITAMINER OG MINERALER
Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
Anatomi & Fysiologi XVIII Fordøjelsen III
Anatomi & Fysiologi XVII Fordøjelsen II
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Bakterie og virus.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fra aminosyrer til enzymer
Fedt, protein og kulhydrater
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Foderværdi af danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg P. Lund, M.R. Weisbjerg,
Foderets fordøjelse og omsætning
Fordøjelsessystemet.
Kornkvalitet og dyresundhed
-kroppens største organ
Proteiner og massespektrometri
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Fordøjelsessystemet.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Ældre og ernæring 1.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Fotosyntese Fokus på energi
Kulhydrater og dannelse af ATP
Bælgfrugter og proteiner
Hvordan nedbrydes maden ?
Den vigtigste energikilde.
Fodring som passer vommen og de flermavede dyr
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Proteiner Små byggesten.
KROPPENS FORSVAR.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
Fordøjelseskanalen Enmavede.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fodring af Bison Vicki Pedersen.
heste Sarah Levring Møller.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Mink Malene & Camilla.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Fjerkræ anatomi og fysiologi normale forhold
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fravænningsdiarré Minkens immunsystem er ikke fuldt udviklet før end hvalpen er 10 – 12 uger gammel. Fra minken begynder at æde (ca. 4 uger gammel)
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
Præsentationens transcript:

Mink Fodring

Fordøjelse Organer og processer

Minken – et Rovdyr Derfor er minkens fordøjelse indrettet til at være rigtig god til at fordøje protein og fedt. Fordøjelsen ligner dyr som kat, ræv, - og laks

Mink I naturen Æder minken ikke ådsler, derfor skal alt foder være superfriskt

Mund, tænder, svælg og spytkirtler

Tænder Fortænder, små og mejselformede. bruges til at gnave kød af knogler Hjørnetænder; lange spidse. bruges til at rive og flå Savtænder; skarpe. bruges til at skære kød og sener over Knudetænder; dolkformede: bruges til at dræbe og flænge

Mave-tarm kanalen

Enzymer Enzymer er kemiske stoffer, der nedbryder næringsstofferne i foderet til mindre forbindelser, så minken kan optage den gennem tarmvæggen over i blodet. Protein >> aminosyrer Fedt >> fedtsyrer Kulhydrat/ Stivelse >> glukose (=sukker) Mono og disakkarider

Enzymer, eksempler Protein nedbrydende pepsin, et af mavesaftens vigtigste fordøjelsesenzymer. Pepsin nedbryder foderets proteiner, så længe pH i mavesækken er under 4. (dvs. der skal være et surt miljø) Proteinase, nedbryder protein Fedt nedbrydende Lipaser Kulhydrat nedbrydende Amylase

Leveren Her omdannes næringsstoffer, bl.a. nye proteiner ud fra aminosyrer Her Oplagres næringsstoffer, bl.a. som glykogen Her produceres galde, som bl.a. indeholder fordøjelses enzymer. Dette udskilles via galdeblæren til tyndtarmen

Tyndtarmen

Tyktarmen Her optages vand/væske Der sker ikke mere nedbrydning, og her findes ikke bakterier, til at hjælpe med fordøjelsen (som hos andre dyrearter) og Minken har ingen blindtarm Derfor ingen optagelse af fibre Og generelt mindre /ringere optagelse af kulhydrater.

Mink hvalpe Fordøjelse kanal er langt fra at være færdigudviklet ved fødslen Hvalpen er meget følsom og kan let blive syg i denne periode, og kræver meget god hygiejne, og gode forhold i reden i den periode Fordøjelsesorganerne Udvikles gradvist de første uger, så den efter kun at have fået mælk, kan begynde at optage næring fra fast føde når den er 4-5 uger gammel, men starter med at have en ringere optagelse, da der ikke laves så mange enzymer. Hvalpen er 10-12 gammel før den kan nedbryde og fordøje lige så meget protein og fedt fra foderrationen som en voksen mink.

Essentielle næringsstoffer (nødvendige) Aminosyrer Argenin, cystein, histidin, isoleusin, leusin, lysin, methionin, phenylalanin, threonin, tryptofan, tyrosin, valin Fedtsyrer Arakidonsyre, linolensyre, linolsyre

Vand er også vigtigt

Minkens Afføring