Økologi
Diskussion Hvad er jeres holdning til økologi?
Økologi – meget mere end mad Betydning: Videnskab(logi), der beskæftiger sig med den biologiske afhængighed mellem forskellige levende organismer i naturen og hensynet til naturens balance. Forsøg at sætte andre ord på det?
Økosystemet Sammenhæng mellem Dyr og planter Planter og vand Vand og vind Vind og planter Planter og dyr Betyder planter noget for dyrerne, dyrerne noget for planterne osv.
5 Familier skal leve økologisk https://www.youtube.com/watch?v=P9xwBzTU g_A https://www.youtube.com/watch?v=xzMBAeau MjU
Basis varer der kan skiftes ud for at undgå giftrester http://www.dn.dk/om-os/projekter-og-kampagner/et-sprojtefrit-danmark/
1. Du får mad uden rester af sprøjtegift Når du spiser økologisk, slipper du for rester af de sprøjtemidler, den ikke-økologiske landmand bruger til at dræbe ukrudt, skadedyr og svampesygdomme. https://www.youtube.com/watch?v=yCD- BzAXi3A http://livsstil.tv2.dk/sundhed/2017-05-02- spiste-100-procent-oekologisk-i-en-uge- resultatet-var-en-oejenaabner Filmen vises for alle på holdet efter præsentation af de forskellige områder
2. Du får mad med mere smag Økologiske grøntsager indeholder generelt flere nærings- og smagsstoffer og mindre vand pr. kg end ikke-økologiske grøntsager. Børsens fødevarepris 7 ud af 10 vinder var økologiske
3. Du får rene varer uden sminke Ø-mærkede fødevarer er ikke sminket med kunstige farvestoffer eller sødemidler.
4. Økologiske dyr har bedre forhold Høj dyrevelfærd er vigtigt i økologisk landbrug. Tre slags liv for svin
5. Økologi er godt for vores grundvand Økologiske landmænd bruger ikke sprøjtemidler, der kan sive ned i grundvandet. Mælk – 200 liter bliver skånet 250 g bøf – 750 liter grundvand Øko æg – 75 liter 50 gram havregryn – 34 liter
6. Bevar en rig og ren natur Naturen er rigere og renere på økologiske arealer. Økosystem
7. Naturlig mad er sund fornuft Målet i økologisk produktion er sunde og robuste dyr og afgrøder. Fx ausumgårds velfærdsgrise, har flere muskler/en anden struktur, da de kan gå og grave i jorden med snuden. De har en tykkere nakke
8. Nej tak til gensplejset mad Inden for økologisk produktion bliver der hverken brugt gensplejsning til føde til mennesker, eller til foder til dyrene.
9. Ø-mærket står for grundig kontrol Kontrol mindst 1 gang årligt Det danske røde økomærke EU’s grønne logo Røde mærke: helt eller delvis produceret i Danmark eller pakket i dk.
10. Økologi er godt for ulande En række internationale undersøgelser viser, at økologiske metoder kan hjælpe fattige bønder i Afrika, Asien og Sydamerika til at producere mere mad og tjene flere penge.
Sammensat film om forskellige økologiske oplæg https://www.youtube.com/watch?v=yCD- BzAXi3A
Hvis vi forsætter som vi gør nu: http://www.tvmidtvest.dk/nyheder/26-04- 2017/2220/hvad-skal-vi-spise-om-50- ar?autoplay=1#player
Lovgivning Økologisk produktion og handel er reguleret af EU's økologiforordning, som gælder for alle EU’s medlemslande. Derudover har vi en særlig dansk økologilov.
EU Hvordan opnår man EU's økologi-mærke? På EU-komissionens hjemmeside kan man bl.a. læse flg. om hvad det kræver, før et landbrug kan kalde sig økologisk: Principperne for økologisk landbrug inkluderer: Et flereårigt sædskifte er forudsætningen for effektiv brug af tilstedeværende ressourcer. Strenge begrænsninger for brug af kemisk fremstillede pesticider og kunstgødning, anvendelse af antibiotika og enhver anden form for tilsætnings- og hjælpestoffer. Absolut forbud mod anvendelse af genetisk modificerede organismer (GMO'er). Udnyttelse af de tilstedeværende ressourcer såsom husdyrgødning eller foder produceret på gården. Udvælgelse af plante- og dyrearter som er modstandsdygtige over for sygdomme og tilpasset lokale forhold. Husdyrhold på friland samt fodring med økologisk foder. Anvendelse af landbrugsmetoder som er bedst egnet for de forskellige dyrearter
Det danske Fødevarer med Ø-mærket (eller EU-økologilogo*) på indpakningen, lever op til de regler, der generelt gælder for økologiske fødevarer: Økologiske madvarer skal være fremstillet af råvarer fra økologiske landbrug, som normalt ikke anvender kunstgødning og sprøjtemidler. Økologisk brød må kun indeholde mel fra økologiske marker, der ikke er blevet sprøjtet med ukrudtsmidler. Økologisk kød må kun komme fra økologiske dyr, der ikke har fået gensplejset foder (også kaldt for GMO). Økologiske madvarer må ikke være tilsat sødemidler, som fx nutraSweet (aspartam). Økologiske madvarer må ikke være tilsat smagsforstærkere eller farvestoffer (undtagen et par udvalgte farvestoffer i nogle særlige traditionelle oste, som 'Red Leicester' og 'Double Glouster'). I økologiske madvarer må der kun bruges en lille del af de tilsætningsstoffer, som må bruges i ikke-økologisk mad. Ø-mærket er frivilligt at bruge for de danske økologikontrollerede virksomheder. * Ø-mærket følger EU-reglerne, og økologiske varer skal derfor også være mærket med EU's grønne økologilogo.