Økologi.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Advertisements

Alternativ forside, hvis du ikke vil have alle 10 grunde med 
Marianne Mollerup KBH Madhus
Uretfærdig middag Begreber til introduktion. Lande i Nord og Syd Kaldes også industrilandene og udviklingslandene Eller I-lande og U-lande Den 3. verden.
GoMINIsite – og få en ny og bedre hjemmeside på minutter 0.
Den lamme mand ved Bethesdas dam. Derefter var det en af jødernes fester, og Jesus drog op til Jerusalem. Ved Fåreporten i Jerusalem er der en dam, som.
Fattiggørelse og hjemløshed fra tag over hovedet til kontanthjælpsloft Hanne Thomsen Medlem af Rådet for Socialt Udsatte, formand WeShelter Fællessalen,25.
GODT LANDMANDSKAB I STEDET FOR DATOREGIME OG UNDERGØDSKNING TEMADRØFTELSE: GODT LANDMANDSKAB I STEDET FOR DATOREGIME OG UNDERGØDSKNING Oplæg v/ Carl Åge.
1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.
Aulum-foredrag 4. okt. 2015: at være pårørende til psykisk sårbare
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
19.4 Grønne regnskaber 3.Vil du springe til et bestemt afsnit eller dias? Klik på menuerne Outlines eller Thumbnails. 2.Klik med musen i dit eget tempo.
Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.
Konflikt mellem rent vand og landbrugets produktion - Økologi som en mulighed Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet Gymnasiebesøgsdag.
STRATEGI FOR MUDP INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).
Globale fødevareproblematik
Fordybelse i et projekt
Malthe Stenstrup Hansen Bjergsnæs Efterskole
Hjerteforeningens interessevaretagelse
Relationer på arbejdet.
Biodiversitet er jordens naturlige kapital
Shampoo design Frugten signalere frugtduft
23.2 Mekanisk ukrudtsbekæmpelse er også for konventionelle landmænd
Forberedende kursus til produktionshygiejne.
Vidensbrønden Et interaktivt læringsgulv
Efter Karl Henrik Flyums modeller
Udvaskningsmodeller Sammenligning af udvaskningens niveau og af respons ved driftsændringer Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem?
Hvor mange traktorer er nødvendige? - en tommelfingerregel !
Fra din himmel Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen.
Kærlige hænder brødet nu ta'r
Det man ikke ser har man ikke ondt af
Arbejdspakke 1.
F for får Af Anna og Sarah.
- og næringsdeklarationer
Sundhed på 1. Hovedforløb 2013
FNs Verdensmål Hvad går de ud på? Hvorfor er de vigtige?
Husdyrefterafgrødekravet Efterafgrødeordningerne
Fagrettet slagter og delikatesse 2015
Madspild.
Anatomi Lever, nyrer.
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
En forhandling – to vindere
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
Vi udfordres til at leve i opstandelsens frihed
Workshop c Pernille Hargbøl Madsen
Fødevareproduktion naturgrundlaget.
Bagehjælpemidler.
Vision 2050 er vejen til vækst
Karl Henrik Flyums model
Rum for uformel læring, 28. april 2011
Økologiske sammenhænge
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
Levende vand Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Hvem har magten over brugen og efterspørgslen?
Michael Brockenhuus-Schack, Formand for Landbrug & Fødevarer
Hygiejne 2.
Præsentation af mad vafler
Lidt eller lille Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen
«Livets Ord» Februar 2019.
Hvordan kan man støtte sit barn i at blive skoleparat
851_Du kære Gud og Fader god 1, S1
Sådan tilpasser man sig de nye fosforkvoter
Efterafgrøder - arter og såtidspunkt
MENSTRUATION OG TRÆNING
Kulturgræsser i sædskiftet – med vægt på kemisk bekæmpelse
Bevidsthed Naturens trappestige
NATURMÆLK Naturmælk A.m.b.a & Øllingegaard Økologisk Mejerier
Præsentationens transcript:

Økologi

Diskussion Hvad er jeres holdning til økologi?

Økologi – meget mere end mad Betydning: Videnskab(logi), der beskæftiger sig med den biologiske afhængighed mellem forskellige levende organismer i naturen og hensynet til naturens balance. Forsøg at sætte andre ord på det?

Økosystemet Sammenhæng mellem Dyr og planter Planter og vand Vand og vind Vind og planter Planter og dyr Betyder planter noget for dyrerne, dyrerne noget for planterne osv.

5 Familier skal leve økologisk https://www.youtube.com/watch?v=P9xwBzTU g_A https://www.youtube.com/watch?v=xzMBAeau MjU

Basis varer der kan skiftes ud for at undgå giftrester http://www.dn.dk/om-os/projekter-og-kampagner/et-sprojtefrit-danmark/

1. Du får mad uden rester af sprøjtegift Når du spiser økologisk, slipper du for rester af de sprøjtemidler, den ikke-økologiske landmand bruger til at dræbe ukrudt, skadedyr og svampesygdomme. https://www.youtube.com/watch?v=yCD- BzAXi3A http://livsstil.tv2.dk/sundhed/2017-05-02- spiste-100-procent-oekologisk-i-en-uge- resultatet-var-en-oejenaabner Filmen vises for alle på holdet efter præsentation af de forskellige områder

2. Du får mad med mere smag Økologiske grøntsager indeholder generelt flere nærings- og smagsstoffer og mindre vand pr. kg end ikke-økologiske grøntsager. Børsens fødevarepris 7 ud af 10 vinder var økologiske

3. Du får rene varer uden sminke Ø-mærkede fødevarer er ikke sminket med kunstige farvestoffer eller sødemidler.

4. Økologiske dyr har bedre forhold Høj dyrevelfærd er vigtigt i økologisk landbrug. Tre slags liv for svin   

5. Økologi er godt for vores grundvand Økologiske landmænd bruger ikke sprøjtemidler, der kan sive ned i grundvandet. Mælk – 200 liter bliver skånet 250 g bøf – 750 liter grundvand Øko æg – 75 liter 50 gram havregryn – 34 liter

6. Bevar en rig og ren natur Naturen er rigere og renere på økologiske arealer. Økosystem

7. Naturlig mad er sund fornuft Målet i økologisk produktion er sunde og robuste dyr og afgrøder.  Fx ausumgårds velfærdsgrise, har flere muskler/en anden struktur, da de kan gå og grave i jorden med snuden. De har en tykkere nakke

8. Nej tak til gensplejset mad Inden for økologisk produktion bliver der hverken brugt gensplejsning til føde til mennesker, eller til foder til dyrene.

9. Ø-mærket står for grundig kontrol Kontrol mindst 1 gang årligt Det danske røde økomærke EU’s grønne logo Røde mærke: helt eller delvis produceret i Danmark eller pakket i dk.

10. Økologi er godt for ulande En række internationale undersøgelser viser, at økologiske metoder kan hjælpe fattige bønder i Afrika, Asien og Sydamerika til at producere mere mad og tjene flere penge.

Sammensat film om forskellige økologiske oplæg https://www.youtube.com/watch?v=yCD- BzAXi3A

Hvis vi forsætter som vi gør nu: http://www.tvmidtvest.dk/nyheder/26-04- 2017/2220/hvad-skal-vi-spise-om-50- ar?autoplay=1#player

Lovgivning Økologisk produktion og handel er reguleret af EU's økologiforordning, som gælder for alle EU’s medlemslande. Derudover har vi en særlig dansk økologilov.

EU Hvordan opnår man EU's økologi-mærke? På EU-komissionens hjemmeside kan man bl.a. læse flg. om hvad det kræver, før et landbrug kan kalde sig økologisk: Principperne for økologisk landbrug inkluderer: Et flereårigt sædskifte er forudsætningen for effektiv brug af tilstedeværende ressourcer. Strenge begrænsninger for brug af kemisk fremstillede pesticider og kunstgødning, anvendelse af antibiotika og enhver anden form for tilsætnings- og hjælpestoffer. Absolut forbud mod anvendelse af genetisk modificerede organismer (GMO'er). Udnyttelse af de tilstedeværende ressourcer såsom husdyrgødning eller foder produceret på gården. Udvælgelse af plante- og dyrearter som er modstandsdygtige over for sygdomme og tilpasset lokale forhold. Husdyrhold på friland samt fodring med økologisk foder. Anvendelse af landbrugsmetoder som er bedst egnet for de forskellige dyrearter

Det danske Fødevarer med Ø-mærket (eller EU-økologilogo*) på indpakningen, lever op til de regler, der generelt gælder for økologiske fødevarer: Økologiske madvarer skal være fremstillet af råvarer fra økologiske landbrug, som normalt ikke anvender kunstgødning og sprøjtemidler. Økologisk brød må kun indeholde mel fra økologiske marker, der ikke er blevet sprøjtet med ukrudtsmidler. Økologisk kød må kun komme fra økologiske dyr, der ikke har fået gensplejset foder (også kaldt for GMO). Økologiske madvarer må ikke være tilsat sødemidler, som fx nutraSweet (aspartam). Økologiske madvarer må ikke være tilsat smagsforstærkere eller farvestoffer (undtagen et par udvalgte farvestoffer i nogle særlige traditionelle oste, som 'Red Leicester' og 'Double Glouster'). I økologiske madvarer må der kun bruges en lille del af de tilsætningsstoffer, som må bruges i ikke-økologisk mad. Ø-mærket er frivilligt at bruge for de danske økologikontrollerede virksomheder. * Ø-mærket følger EU-reglerne, og økologiske varer skal derfor også være mærket med EU's grønne økologilogo.