Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Alternativ forside, hvis du ikke vil have alle 10 grunde med 

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Alternativ forside, hvis du ikke vil have alle 10 grunde med "— Præsentationens transcript:

1

2 Alternativ forside, hvis du ikke vil have alle 10 grunde med 

3

4

5 Der er rester af sprøjtegift i 53 procent af ikke-økologisk frugt og grønt (Kilde: Fødevarestyrelsen) Effekten af blandingen af mange forskellige rester af sprøjtegift, den såkaldte »gift-cocktail«, er ikke udforsket Kilder: Generelt om økologi og pesticider: Fødevarestyrelsens statistik over pesticid-rester i frugt og grønt: Urin-undersøgelse (af børn i Seattle og Atlanta, USA):

6 Pesticider og andre hormonforstyrrende stoffer bidrager med stor sandsynlighed til den del af de tilfælde, hvor drenge fødes med misdannet penis, eller hvor testiklerne ikke befinder sig i pungen ved fødslen. Det opsummerer en rapport om den viden, der i dag findes om sammenhængen mellem kemikalier og mænds evne til forplantning. Kilde: The Queen's Medical Research Center Institute, Storbritannien

7 Hvis børn eller fostre udsættes for rester af sprøjtegift:
Risiko for skader på hormonsystem Risiko for skader på kønsorganer Kilde: Sundhedsstyrelsens tidsskrift ’Miljø og sundhed’ Kilde: Rapport fra The Queen’s Medical Research Institute, Storbritannien. Ligger på: Udtalelse fra læge Katharina Main, Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion. Artikel om sønner af gartneriansatte kvinder i Sundhedsstyrelsens tidsskrift ’Miljø og sundhed’:

8

9

10 Derfor har de flere nærings- og smagsstoffer
Økologiske grøntsager bliver ikke »pacet« frem med kunstgødning og sprøjtemidler Derfor har de flere nærings- og smagsstoffer Kilder: Økologiske fødevarer. Vidensyntese udført i regi af Forskningsinstitut for Human Ernæring, KVL (Landbohøjskolen). FØJO-rapport nr. 14, 2001:

11

12

13 Kun 49 tilsætningsstoffer tilladt i økologiske varer.
Du undgår 321 tilsætningsstoffer I Danmark desuden frivilligt forbud mod nitrit i økologiske produkter Kilder: Og EU’s økologiforordning: Om det danske frivillige forbud mod nitrit, se

14 Økologi – du slipper for:
Kunstige farvestoffer Sødemidler De fleste konserveringsmidler Kombination af Atamon og farvestoffer, der kan gøre børn hyperaktive Kilde: The Lancet Kilde til Atamon+farveoplysningen: Det britiske lægetidsskrift The Lancet, 3. november 2007.

15 Eksempler på tilladte stoffer i økologiske varer
Pektin: udvindes af citrusskaller og giver konsistens til f.eks. marmelade Citronsyre: bruges til konservering, giver syrlig smag i f.eks. saft Kilder: Bilag VIII i EU’s økologiforordning: Der kan findes oplysninger om mange af stofferne i Den Store Danske Encyklopædi, http;//www.denstoredanske.dk

16

17

18 Regler for økologiske husdyr
God plads Udeareal Grovfoder Mulighed for naturlig adfærd Økologisk foder Kilder: Plantedirektoratets vejledning om økologisk jordbrug: Og Alt Om Økologi:

19 Sommer under åben himmel
Alle økologiske køer på græs i sommerhalvåret Over halvdelen af ikke-økologiske køer kommer aldrig udenfor stalden Næsten alle ikke-økologiske svin, høns og kyllinger er inde altid Kilder: Om økologisk produktion: Om konventionel produktion:

20 Økohøns har plads Kilde: og Landbrug og Fødevarer:

21

22

23 Vores fælles grundvand er truet
Hvert år lukkes over 100 vandboringer på grund af pesticider Over 15 procent af Danmarks grundvand forurenet med pesticider Kilde: Danva:

24 Sådan skåner økologi grundvandet
1 liter mælk: 200 liter grundvand 1 bøf på 250 g: 750 liter 1 æg: 75 liter 1 portion havregryn på 50 g: 34 liter Kilde: Vand fra hanen:

25

26

27 Gevinster ved økologi:
30 procent flere vilde plante- og dyrearter ved økologiske marker Flere blomster og sommerfugle Ingen sprøjtegift ud i naturen Mindre kvælstof ud i havet Kilder bl.a. ICROF’s videnssyntese:

28 Undersøgelse af vandløb
Fem af Danmarks største åer undersøgt Pesticider fundet i dem alle I alt 14 slags pesticider i de fem åer Risiko for dyrelivet i vandløbene Kilde: Danmarks MiljøUndersøgelser Kilde: side i denne rapport fra Danmarks MiljøUndersøgelser:

29

30

31 Økologiske grøntsager
Flere gode, såkaldt sekundære stoffer i frugt og grønt Økologisk kål, salat, kartofler, tomater og mælk har generelt et større indhold af vitaminer, antioxidanter og andre gavnlige stoffer Generelt lavere indhold af tungmetaller og svampegifte og rester af sprøjtegifte Kilder bl.a.: ICROF’s videnssyntese:

32 Gode stoffer i mælken Fem gange mere equol i økologisk mælk
Mere Omega-3 i økologisk mælk Kilde: British Journal of Nutrition Kilde om equol: Kilde til CLA-information: British Journal of Nutrition, april 2007:

33 OBS: Er økologi sundere. Det mener mange forbrugere
OBS: Er økologi sundere? Det mener mange forbrugere. Men sundhed er en meget kompliceret størrelse at måle. Derfor siger vi i Økologisk Landsforening blot : ”Økologi er mad på naturens egne præmisser. Det er sund fornuft.”

34

35

36 Nej tak til GMO i økologisk mad og foder
Stort set alt importeret foder til ikke-økologiske dyr indeholder GMO 16 GMO-afgrøder i ikke-økologisk foder Kilde:

37 Uoverskuelige konsekvenser af GMO:
Mere GMO = mere gift mod ukrudt 19 gange mere sprøjtning på marker med GMO-sojabønner i USA Kilde: Friends of The Earth Kilde: Mere aktuel GMO-debat på Kilden til oplysningen om 19 gange mere sprøjtning i GMO-soja er en rapport Friends of The Earth:

38

39 Gode mærker for økologi:
Det danske Ø EU’s øko-logoer Alle: Kontrol hele vejen fra bonde til butik Kilder: Alt Om Økologi: Fødevarestyrelsen:

40 Krav til økologiske varer:
Marken dyrket økologisk i to år Landmand tjekket af kontrollør Virksomhed godkendt til økologi Virksomhed tjekket af kontrollør Om kontrol af landmænd se Plantedirektoratet: Om kontrol af virksomheder, se Fødevarestyrelsen:

41

42

43 FN-rapport om økologi i Afrika:
Mere frugtbar  jord   Ofte større  høst   Større indtægter   Sparede penge til  kemi Kilder: FN-rapport:

44 »Landbrug med kontrolleret økologisk produktion havde en markant højere indtægt end de landbrug, som kun havde ikke-økologisk produktion« Kilde: Rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Citatet er fra rapport om små familielandbrug i Uganda. Kilde:

45

46 Tak for jeres opmærksomhed!

47 Landmænd Virksomheder Forbrugere
Samlet om at udvikle og udbrede økologien i Danmark til gavn for mennesker, dyr og miljø

48 Blandt aktiviteterne:
Inviterer hele familien Danmark på økologisk udflugt mindst to gange om året Motiverer og hjælper butikker til at sætte flere økologiske varer på hylderne Samler information og inspiration på og i bladene Økologisk og Økologi og Erhverv Oplægsholderen skal her understrege, at dette kun er eksempler på de mange aktiviteter, foreningen har gang i. Desuden bør der siges lidt om hver af eksemplerne, afhængig af hvilket publikum der er tale om.

49 Blandt aktiviteterne:
Kæmper for økologisk frokost til børn i institutioner og på skoler Tilbyder undervisning om økologi til alle skoler Arbejder for mere økologi i kantiner

50 Flere eksempler: Lægger gode øko-argumenter på bordet på Christiansborg og i Bruxelles Samler og formidler viden om økologi som en stor fordel i ulande Hjælper virksomheder med at få nye, lækre, økologiske fødevarer på markedet

51 Og flere eksempler: Rådgiver landmænd om den bedst mulige økologiske drift Sørger for at økologien er i konstant udvikling med pejlemærkerne sundhed, miljø og dyrevelfærd

52 By møder land Årligt over 150.000 gæster til: • Øko-dag i april
• Høstmarked i september

53 Støt vores arbejde for at
Udvikle økologisk jordbrug til gavn for dig, dyrene og miljøet Tilbyde undervisning om økologi til alle skoler hjælpe nye, lækre, økologiske fødevarer til verden Motivere til flere økologiske varer på hylderne arbejde på at skaffe økologisk frokost til alle børn Invitere på økologisk udflugt mindst to gange om året Fremlægge gode øko-argumenter på Christiansborg og i Bruxelles

54 Som medlem Er du med til at gøre foreningen stærkere
Får du adgang til foreningens netværk og møder med andre engagerede forbrugere, landmænd og virksomhedsledere

55 Du får Det inspirerende og tankevækkende magasin Økologisk hver 3. måned Velkomstpakke med bl.a. Kille Ennas bog Rigtige oste starter med Ø og bæredygtigt indkøbsnet

56 Økologisk Landsforening
Kontor i Åbyhøj ved Århus Aktiviteter over hele Danmark Indflydelse fra Brønderslev til Bruxelles


Download ppt "Alternativ forside, hvis du ikke vil have alle 10 grunde med "

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google