Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse Hvad betyder Nedbrydning af næringsstoffer? proces som deler de lange molekyler op i enkelt-molekyler Hvad betyder optagelse af næringsstoffer også kaldet at absorbere? Enkeltmolekylerne vandrer fra fordøjelseskanal til blodbaner
Drøvtyggere fordøjelse
Mundhule og spiserør Tungen ”fanger” foderet sammen med de forreste tænder og tandpladen. Derfor kan den ikke indtage græs, der er lavere end 3 cm. De store kindtænderne tygger/knuser foderet Basisk spyt tilsættes, og foderet bliver flydende Tungen skubber foderet ned gennem spiserøret
løben
Vommen 200 l. for en voksen ko Ca. 3 kg er mikroorganismer (bakterier, svampe og protozoer) svarende til ca. 10% af volumen. Optimal pH = 6,2-6,8 Hyppig pH = ca. 5 Helst konstant temp. på 36-41 grader Dannelse af CO2 og metan-gasser
Mikroorganismer i vommen Baggrunden for den effektive nedbrydning af foderet er et gensidigt samarbejde med mikroorganismer. Vommen udgør en stor opbevaringssæk og fungerer sammen med netmaven som et stort gæringskammer, der indeholder store mængder bakterier og protozoer (infusionsdyr), som bl.a. nedbryder planternes cellulose (træstof), som ikke kan nedbrydes af enzymer.
Under mikroskop
Vommen Vomvæggen er fyldt af vompapiller. Vompapillerne optager kulhydraterne, når de er omsat til eddikesyre, propionsyre og smørsyre Prikeffekt fra foderet fremmer sammentrækninger Vommens sammentrækninger øger optagelsen
Netmaven Sidder lige ved siden af vommen Sorterer foderet i findelt, som sendes videre og det grove som sendes op gennem spiserøret som foderbolle, drøvtygges og ned i vommen igen. Ved drøvtygning øges spyttilførslen (det basiske spyt hæver så pH i vommen)
Bladmaven Er opbygget af ca. 100 blade / lameller Opsuger væske, elektrolytter (salte) og fedtsyrer
Maven / Løben I løben udskilles saltsyre og enzymer Løben har et lavere pH end de tre andre maver. Mikroorganismerne fra for maverne slås ihjel. Enzymer som skal nedbryde protein aktiveres i maven Slim tilsættes For at tilføre væske til den ellers tørre konsistens For at beskytte løbens væg, som udskiftes fuldstændig i løbet af 3 dage.
Løben = maven Fordøjelsen fra løben og bagud til endetarmen er stort set den samme som hos de en-mavede dyr
Tarmen
Tolvfingertarmen – første del af tyndtarmen Her sker tilførsel af galde Galdeblæren sidder ved leveren Galde er basisk Galde hjælper til nedbrydning af fedt (”gør fedt tilgængeligt”) Og bugspyt Bugspytkirtlen laver bugspyt Bugspyt er basisk Hæver pH Medvirker til den resterende nedbrydning, da det bl.a. indeholder enzymer til nedbrydning af både Fedt Protein Kulhydrat
Bugspytkirtlen, hvad gør den? Danner de enzymer som bruges i fordøjelsen! Den producerer også Insulin og andre hormoner
Bugspytkirtlen Sidder lige i starten af tarmsystemet. HOS ALLE DYR
Tarmen Vigtigt at tænke på miljøet i tarmen I første del af tarmen neutraliseres syren fra maven Enzymerne nedbryder foderet Enzymerne er også specialiserede til at nedbryde bestemte foderemner Protein Kulhydrat (her er de fleste hos koen nedbrudt i vommen) Fedt Næringsstofferne absorberes
Tyndtarmen LUMEN Membran
Tyndtarmen Nu er foderet nedbrudt til enkelte molekyler. Optagelsen sker gennem tarmtotter (villier) og tarmtrævler (mikrovillier) Næringsstofferne overføres til blodet og føres på den måde rundt i kroppen.
Blindtarm og tyktarm Blindtarm Tyktarm Indeholder tarmbakterier, der som vommen forgærer kulhydrater og opsuger de samme fedtsyrer til blodbanerne. Tyktarm Fortsætter forgæring af kulhydrater Begynder absorbering/opsugning af væske.
Tyktarmen I tyktarmen er der mikroorganismer Tyktarmen fungerer som en ”mini vom” Specielt hesten og kaninen er meget afhængige af deres tyk- og blindtarm
Endetarm . Resten af væsken fra drikkevand, fra foderet og fra fordøjelsen absorberes, så gødningen den normale konsistens
Tarmen Vigtigt at tænke på miljøet i tarmen I første del af tarmen neutraliseres syren fra maven Enzymerne nedbryder foderet Enzymerne er specialiserede til at nedbryde bestemte foderemner Protein Kulhydrat (her er de tungtfordøjelige nedbrudt i vommen) Fedt Næringsstofferne absorberes
De 3 næringsstofgrupper Kulhydrat Protein Fedt
Kulhydrater Sukker= Stivelse= NDF= =Slik= kraftfoder =Brød= Majsensilage =kål = Halm (NDF= Neutral Detergent Fibre)
Fermenteringen af kulhydrat De store komplekse kulhydrater når ned i vommen: Cellulose, hemicellulose, pectin Mikroorganismerne sætter sig på overfladen og starter nedbrydningen
Fermenteringen af kulhydrat Mikroorganismerne nedbryder de store kulhydrater til kortere/mindre kulhydrater (f.eks. Glucose = monosakkarid)
Fermenteringen af kulhydrat For at få energi til sig selv spiser mikroorganismerne de små kulhydrater For at udnytte energien skal kulhydraterne omsættes
Fermenteringen af kulhydrat Mikroorganismerne danner VFA som de frigiver til vommen Anni Tved
Kortkædede flygtige fedtsyre VFA Volatile fatty acid VFA dannes fordi der ikke er ilt i vommen! Hvis der var ilt i vommen ville mikroorganismerne danne CO2 og vand VFA er koens vigtigste energikilde 60 – 80 % af den energi koen udnytter er VFA Hvad hedder de? Eddikesyre Propionsyre Smørsyre
Hvilken syre dannes der mest af? Jersey: 60% eddikesyre 20% propionsyre 20% smørsyre SDM 45% eddikesyre 35% propionsyre 15% smørsyre bemærk der er forskelle mellem racerne
Enzymer Enzymer er biologiske katalysatorer. En katalysator er et molekyle, der sætter kemiske processer i gang - eller bare sætter fart i dem - uden selv at blive forbrugt. De dannes i levende organismer De fremskynder stofskifteprocesser Hver enzym er katalysator for noget specielt.
Enzymatisk nedbrydning Enzymerne omdanner protein til aminosyrer Stivelse og di-sakkarider til monosakkarider (sukker) Fedt til fedtsyrer
Enzymer Enzymer er lavet af protein Deres aktivitet styres i høj grad af pH -Hvert enzym har et snævert pH-område. Temperaturen spiller også en rolle.
Enzymer Enzymer og deres funktion Her ses et enzym, som sammensætter to stoffer til et nyt stof – eksempelvis to aminosyrer til et peptid osv.
Dannelse og nedbrydning af enzymer Som andre proteiner er også enzymer indkodet som et gen i cellernes DNA. En mutation i enzymgenet kan medføre en arvelig enzymdefekt. Dette bevirker nedsat eller manglende aktivitet af enzymet, hvilket medfører forstyrrelser i stofskiftet, eventuelt sygdom.
Slut!