Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kært barn har mange navne -
Advertisements

Biobact Tabs.
Kost og træning.
Styrk dit immunforsvar
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
Vigtige begreber i naturfag
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Evolution.
Hvad er mikroorganismer?
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Enzymer.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Fotosyntese og respiration
træningsprincipper og træningsforbedringer
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Nitrogen kredsløbet.
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Bakterie og virus.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fra aminosyrer til enzymer
Fedt, protein og kulhydrater
Foderets fordøjelse og omsætning
Fordøjelsessystemet.
-kroppens største organ
Foderets fraktionering og fodermiddeltabellen
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\Dansk Kvægs Kongres 2004\TEMA 11\Rudolf_Thoegersen.ppt Aktuelt om fodring med majsensilage.
Proteiner og massespektrometri
Fra mælk til ost Vi lavede osten ved hjælp af enzymet Chymosin. Chymosin får mælken til at koagulerer, sådan at man, når vallen er sorteret fra, har det.
Biodiesel and bioethanol
Fysiske målinger på mælk
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Fordøjelsessystemet.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Fotosyntese Fokus på energi
Kulhydrater og dannelse af ATP
Hvordan nedbrydes maden ?
Seks veje til din sundhed
Den vigtigste energikilde.
Fodring som passer vommen og de flermavede dyr
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fordøjelseskanalen Ved forskellige dyr
Meltyper.
KROPPENS FORSVAR.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Enzymer Består af proteiner
Fordøjelseskanalen Enmavede.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Råvarekendskab Gær.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
Præsentationens transcript:

Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse Hvad betyder Nedbrydning af næringsstoffer? proces som deler de lange molekyler op i enkelt-molekyler Hvad betyder optagelse af næringsstoffer også kaldet at absorbere? Enkeltmolekylerne vandrer fra fordøjelseskanal til blodbaner

Drøvtyggere fordøjelse

Mundhule og spiserør Tungen ”fanger” foderet sammen med de forreste tænder og tandpladen. Derfor kan den ikke indtage græs, der er lavere end 3 cm. De store kindtænderne tygger/knuser foderet Basisk spyt tilsættes, og foderet bliver flydende Tungen skubber foderet ned gennem spiserøret

løben

Vommen 200 l. for en voksen ko Ca. 3 kg er mikroorganismer (bakterier, svampe og protozoer) svarende til ca. 10% af volumen. Optimal pH = 6,2-6,8 Hyppig pH = ca. 5 Helst konstant temp. på 36-41 grader Dannelse af CO2 og metan-gasser

Mikroorganismer i vommen Baggrunden for den effektive nedbrydning af foderet er et gensidigt samarbejde med mikroorganismer. Vommen udgør en stor opbevaringssæk og fungerer sammen med netmaven som et stort gæringskammer, der indeholder store mængder bakterier og protozoer (infusionsdyr), som bl.a. nedbryder planternes cellulose (træstof), som ikke kan nedbrydes af enzymer.

Under mikroskop

Vommen Vomvæggen er fyldt af vompapiller. Vompapillerne optager kulhydraterne, når de er omsat til eddikesyre, propionsyre og smørsyre Prikeffekt fra foderet fremmer sammentrækninger Vommens sammentrækninger øger optagelsen

Netmaven Sidder lige ved siden af vommen Sorterer foderet i findelt, som sendes videre og det grove som sendes op gennem spiserøret som foderbolle, drøvtygges og ned i vommen igen. Ved drøvtygning øges spyttilførslen (det basiske spyt hæver så pH i vommen)

Bladmaven Er opbygget af ca. 100 blade / lameller Opsuger væske, elektrolytter (salte) og fedtsyrer

Maven / Løben I løben udskilles saltsyre og enzymer Løben har et lavere pH end de tre andre maver. Mikroorganismerne fra for maverne slås ihjel. Enzymer som skal nedbryde protein aktiveres i maven Slim tilsættes For at tilføre væske til den ellers tørre konsistens For at beskytte løbens væg, som udskiftes fuldstændig i løbet af 3 dage.

Løben = maven Fordøjelsen fra løben og bagud til endetarmen er stort set den samme som hos de en-mavede dyr

Tarmen

Tolvfingertarmen – første del af tyndtarmen Her sker tilførsel af galde Galdeblæren sidder ved leveren Galde er basisk Galde hjælper til nedbrydning af fedt (”gør fedt tilgængeligt”) Og bugspyt Bugspytkirtlen laver bugspyt Bugspyt er basisk Hæver pH Medvirker til den resterende nedbrydning, da det bl.a. indeholder enzymer til nedbrydning af både Fedt Protein Kulhydrat

Bugspytkirtlen, hvad gør den? Danner de enzymer som bruges i fordøjelsen! Den producerer også Insulin og andre hormoner

Bugspytkirtlen Sidder lige i starten af tarmsystemet. HOS ALLE DYR

Tarmen Vigtigt at tænke på miljøet i tarmen I første del af tarmen neutraliseres syren fra maven Enzymerne nedbryder foderet Enzymerne er også specialiserede til at nedbryde bestemte foderemner Protein Kulhydrat (her er de fleste hos koen nedbrudt i vommen) Fedt Næringsstofferne absorberes

Tyndtarmen LUMEN Membran

Tyndtarmen Nu er foderet nedbrudt til enkelte molekyler. Optagelsen sker gennem tarmtotter (villier) og tarmtrævler (mikrovillier) Næringsstofferne overføres til blodet og føres på den måde rundt i kroppen.

Blindtarm og tyktarm Blindtarm Tyktarm Indeholder tarmbakterier, der som vommen forgærer kulhydrater og opsuger de samme fedtsyrer til blodbanerne. Tyktarm Fortsætter forgæring af kulhydrater Begynder absorbering/opsugning af væske.

Tyktarmen I tyktarmen er der mikroorganismer Tyktarmen fungerer som en ”mini vom” Specielt hesten og kaninen er meget afhængige af deres tyk- og blindtarm

Endetarm . Resten af væsken fra drikkevand, fra foderet og fra fordøjelsen absorberes, så gødningen den normale konsistens

Tarmen Vigtigt at tænke på miljøet i tarmen I første del af tarmen neutraliseres syren fra maven Enzymerne nedbryder foderet Enzymerne er specialiserede til at nedbryde bestemte foderemner Protein Kulhydrat (her er de tungtfordøjelige nedbrudt i vommen) Fedt Næringsstofferne absorberes

De 3 næringsstofgrupper Kulhydrat Protein Fedt

Kulhydrater Sukker= Stivelse= NDF= =Slik= kraftfoder =Brød= Majsensilage =kål = Halm (NDF= Neutral Detergent Fibre)

Fermenteringen af kulhydrat De store komplekse kulhydrater når ned i vommen: Cellulose, hemicellulose, pectin Mikroorganismerne sætter sig på overfladen og starter nedbrydningen

Fermenteringen af kulhydrat Mikroorganismerne nedbryder de store kulhydrater til kortere/mindre kulhydrater (f.eks. Glucose = monosakkarid)

Fermenteringen af kulhydrat For at få energi til sig selv spiser mikroorganismerne de små kulhydrater For at udnytte energien skal kulhydraterne omsættes

Fermenteringen af kulhydrat Mikroorganismerne danner VFA som de frigiver til vommen Anni Tved

Kortkædede flygtige fedtsyre VFA Volatile fatty acid VFA dannes fordi der ikke er ilt i vommen! Hvis der var ilt i vommen ville mikroorganismerne danne CO2 og vand VFA er koens vigtigste energikilde 60 – 80 % af den energi koen udnytter er VFA Hvad hedder de? Eddikesyre Propionsyre Smørsyre

Hvilken syre dannes der mest af? Jersey: 60% eddikesyre 20% propionsyre 20% smørsyre SDM 45% eddikesyre 35% propionsyre 15% smørsyre bemærk der er forskelle mellem racerne

Enzymer Enzymer er biologiske katalysatorer. En katalysator er et molekyle, der sætter kemiske processer i gang - eller bare sætter fart i dem - uden selv at blive forbrugt. De dannes i levende organismer De fremskynder stofskifteprocesser Hver enzym er katalysator for noget specielt.

Enzymatisk nedbrydning Enzymerne omdanner protein til aminosyrer Stivelse og di-sakkarider til monosakkarider (sukker) Fedt til fedtsyrer

Enzymer Enzymer er lavet af protein Deres aktivitet styres i høj grad af pH -Hvert enzym har et snævert pH-område. Temperaturen spiller også en rolle.

Enzymer Enzymer og deres funktion Her ses et enzym, som sammensætter to stoffer til et nyt stof – eksempelvis to aminosyrer til et peptid osv.

Dannelse og nedbrydning af enzymer Som andre proteiner er også enzymer indkodet som et gen i cellernes DNA. En mutation i enzymgenet kan medføre en arvelig enzymdefekt. Dette bevirker nedsat eller manglende aktivitet af enzymet, hvilket medfører forstyrrelser i stofskiftet, eventuelt sygdom.

Slut!