Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Flashcard-spil Kost - kostråd
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Information om Nøglehullet 2011
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Balance i energiregnskabet
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Løberens kost og ernæring
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Kost & Væske Start med at fortælle soldaten at han/hun skal se sig selv som elite – og en elite præstation kan ikke udføres uden tanke på kost og væske.
Information om Nøglehullet 2011
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Livsstils hold forår
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Linjeuge fedme Hvad skal vi spise i dag?
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Nedsætter fedtindholdet
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
5.1. Vælg det sunde fedt 5.2 Undlad eller skrab fedtstof på brødet 5.3.
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. Herning badminton klub. mandag 24.september 2007.
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Seks veje til din sundhed
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Diabetes diæt Hvad anbefaler vi i dag
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Faglig regning Kostberegning.
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Præsentationens transcript:

Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet Du bliver, hvad du spiser

Bagrund for at være her: Per Stisen og alle elever på 1. Hovedforløb Faget Sundhed på Lægaard At forstå betydningen af sund og nærende kost Vigtigheden i at have kendskab til forskellige fødekilder At informere om de 10 kostråd At komme i ”form” på den rigtige måde At være ”langtidsholdbar” Mad, nydelse og nærvær september 2018

Du bliver, hvad du spiser Kostens betydning for indlæring: Optimal energifordeling i kosten: Vi har som udgangspunkt brug for: Kulhydrat 55 E%, 1 gram = 4,2 kcal Heraf bør maksimalt 10 % af det samlede energiindtag komme fra sukker. Protein 15 E%, 1 gram = 4,2 kcal Fedt max. 30 E%, 1 gram = 9,3 kcal Ikke indregnet i optimal energifordeling: (Alkohol) max. 5E%, 1 gram = 7,4 kcal (der er 12 gram alkohol i en genstand) september 2018

Antal sukkerknalde…. 1 sukkerknald vejer 2 g. 1 l. sødmælksyoghurt 40 sukkerknalde 1 l. pære/banan yoghurt 35 sukkerknalde 1 l. cheasy yoghurt sødetabletter Digestive kiks, hele pakken, 400 g 36 sukkerknalde Donna kiks, hele pakken, 350 g 38 sukkerknalde ½ l. cola 25 sukkerknalde ½ l. cola light sødetabletter (bemærk en light sodavand indeholder også syre og kan september 2018

Antal sukkerknalde…. 1 sukkerknald vejer 2 g. Stærk peberbolcheblanding, 250 g 122 sukkerknalde Knoppers, 3 stk 13 sukkerknalde 200 g. Marabou 50 sukkerknalde 100 g mørk chokolade 15 sukkerknalde 200 g. bløde lakridser 80 sukkerknalde 30 g Frosties, lille pakke 6 sukkerknalde 30 g. cornflakes, lille pakke  1 sukkerknald september 2018

Energi fordeling Protein: 0,8-1,7 gram pr kg legemes vægt Fedt: Mættet fedt – 10E % (hårdt fedt) Monoumættet fedt- 10-15E % Flerumættet – 3- 10 E % 1 kg fedt = 9300 kcal= 1328 kcal pr dag. september 2018

”Kostens betydning” Maden har fire vigtige biologiske funktioner: den giver os energi den giver os byggematerialer til kroppen den giver os stoffer, som medvirker ved styring af de indre mekanismer i kroppen den giver os vand, som bruges til transport af stoffer i kroppen. september 2018

Per Stisen Varnum, Lægaard Kulhydrater: energi til hjerne og nerver Langsomme kulhydrater: Ris, pasta, kartofler, grøntsager, brød, havregryn, mel Hurtige kulhydrater: Slik, kager, sodavand/saftevand Per Stisen Varnum, Lægaard

Per Stisen Varnum, Lægaard Protein, kroppens byggesten, Negle, hud, muskler, hormoner. Gode proteinkilder: Kød, fisk fjerkræ, mejeriprodukter, æg, nødder, ærter, bønner, linser Per Stisen Varnum, Lægaard

Per Stisen Varnum, Lægaard Fedt, kroppens energireservelager. Beskytter organer og hjerne Isolerende virkning på kroppen og musklerne Indeholder fedtopløselige vitaminer A, D, E, & K Kommer fra kød, fede mejeriprodukter, vegetabilske olier, avokado Per Stisen Varnum, Lægaard

Per Stisen Varnum, Lægaard Gode kilder til fedt: Mættet fedt: Animalske produkter, kød, mælk, ost, æg, smør Monoumættet fedt: Vegetabilske produkter, rapsolie, olivenolie, nødder, avokado Flerumættet fedt: Vindruekerneolie, solsikkeolie, majsolie, sojaolie, fede fisk som makrel, laks og sild Per Stisen Varnum, Lægaard

Britta Dietz Rykind

Per Stisen Varnum, Lægaard De 10 kostråd generelt: Spis frugt og grønt, ”600 gr. om dagen" Spis mere fisk mindst 2 gange om ugen - ca. 350 gr./uge Vælg fuldkorn og spis mindst 75 gr. Pr. dag Spis kartofler, fuldkornsris eller fuldkornspasta - kartofler anbefales frem for alm. pasta. Spis mindre mættet fedt – olier frem for smør og fedtstof Spis mindre sukker – max. ½ l sodavand/saft pr. uge Vælg magert kød og kødpålæg - max. 10% fedt Vælg magre mejeriprodukter – eks. Minimælk, youghurt m. max. 0,7 % Spis varieret og ikke for meget – vær fysisk aktiv Sluk tørsten i vand, 1½ - 2 liter omdagen – ikke saft og sodavand Spis mad med mindre salt – ikke forarbejdet mad - brug nøglehulsmærket. Per Stisen Varnum, Lægaard

Per Stisen Varnum, Lægaard Ulvetimen: Vigtigt at spise 5-6 gange om dagen, stabilt blodsukker Vær obs. på, at det er langsomme kulhydrater, der spises Vær obs. på, at den mad der spises er ”levende”, alt hvad du kan dyrke, plukke, fange. Liv ind - liv ud Død mad ind = antiernæring  mangel på energi, mangel på overskud, kreativitet, overblik og livskraft Minimums kcal indtag pr dag. Per Stisen Varnum, Lægaard

Tak for jeres opmærksomhed Hvad gør I nu ? Hvad vil I gøre mere af? Tak for jeres opmærksomhed Per Stisen Varnum, Lægaard