Den røde tråd i ledelse Kirsten Agerskov Niels Jørgen Rønje

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fra problemfiksering til løsningsorientering – Hotel Nyborg Strand den 4. december 2007 Gitte Daugaard,
Advertisements

At forholde sig professionelt Anne Skov
Værdigrundlaget i Greve
Ny sikkerhedsorganisation – nu med efteruddannelse
Kompetenceudvikling gennem SPIDO-konceptet
9. Laboratoriedag - eftermiddag. Fortsat udvikling ”At holde Gejsten Oppe”
Anerkendende refleksion
Agi Csonka, direktør Danmarks Evalueringsinstitut
E g e s k o l e n E g e s k o l e n ForsideHvem er vi/IFagSkoleåretPrøverAndre aktiviteterSkole/hjemForventningerVelkommen.
Lederudvikling.
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Dagens program Ankomst og morgenbuffet 9.00 Velkomst v/ OC Visionen for MED Gennemgang af MED-aftalen Pause Hvordan går arbejdet i TRIO? Hvad.
Dagens program Ankomst og morgenbuffet 9.00 Velkomst v/ OC Visionen for MED Gennemgang af MED-aftalen Pause Hvordan går arbejdet i TRIO? Hvad.
HR afdelingens bidrag til arbejdsmiljøarbejdet og visa versa ….. og hvilken betydning har det at topledelsen er engageret Annette Gaard.
- Hvad kan I forvente som forældre?
Lederen og sygefraværet - om at arbejde med sygefravær som leder
Tjek-ud konference Projekt styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade 22. September 2014 Velkommen.
Værdigrundlag AEU Chefkursus 2007 Hold 6.
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Kend din Kerneopgave Silkeborg September 2014
Vis mig værdien v. arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune Jette Lorenzen
Kodeks for offentlig topledelse
Medalje til Høje-Taastrup
Den inkluderende skole
Indsigt og udvælgelse – forstå hvad det betyder for jer
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Refleksioner og opsamling ift. i går
Syg, stresset eller bare pjæk? Danske Risikorådgiveres konference den 23. april 2009 Afdelingschef Mikala Kreiser, KL.
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
Arbejdsmiljøet skabes hver dag i relationen og dialogen – det skal arbejdsmiljøarbejdet i Faxe Kommune afspejle Sikkerhedsleder/arbejdsmiljøkonsulent.
Ledelse i forskellige retninger
Hovedpunkterne i en ny strategi
Fremtidens arbejdsmiljø 2020
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Lederkonferencen 9. juni 2010
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Fokus på Kerneopgaven Anders Seneca, Dogmekompagniet.
Fremtidens Socialpsykiatri – i andre klæder!
KVIK erfa-dag 22. Maj 2006 Hvorfor gør det en forskel at blive ved med at selvevaluere?
Knæk kurven! Med en transparent kultur og fokus på kerneopgaven Henrik Kongsbak Resonans A/S.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
GOD HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR OG FASTHOLDELSE Program * Kulturens betydning for sygefravær og forebyggelse * Praktisk etik som kulturredskab * Kort over.
Hvorfor deltage i projektet? Velværdsområdernes udfordring med stigende forventninger og knappe ressourcer. NPM trenden med fokus.
Det forpligtende fællesskab – inklusion i efterskolen – Velkomst v. Lone Greve Petersen, Formand for pædagogisk enhed, Efterskoleforeningen.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Sammenhæng mellem indsatsområder på Dagtilbud v/Birgit Lindberg Arbejdsmøde for Dagtilbud den 18. august 2015.
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven Vi forebygger stress sammen.
Regionshospitalet Randers/Grenaa Det er ok at være syg – og ok at ledelsen forholder sig til det Oplæg ved personalechef Mette H. Dehlendorff, november.
Kompetence-udvikling
MUS samtale Kære Du indkaldes til den årlige udviklingssamtale.
Denne PowerPoint er til inspiration i forbindelse med at I skal planlægge og afvikle et møde, hvor I ønsker at drøfte HMUs forslag til ny strategi. I er.
Glamsbjerg Fritidscenters fremtidshus
Uddannelse i sygefraværshåndtering
Social Kapital på Spil Et læringsspil til bedre samarbejde og kvalitet i det daglige arbejde. Spillet er kendetegnet ved at udvikling sker i dagligdagen.
SUF - gevinstrealisering
Introduktion til ”Sæt kerneopgaven i spil”

Mere MOST - mindre fravær
Ungeenheden Frederikshavn Kommune – helhed og samspil
Fokus på kerneopgaven Kom godt i gang…. Til proceslederen:
Personalepolitiske værdier for Assens Kommune
Flere gode år på arbejdsmarkedet
Tag snakken – bryd vanerne
Metoden fælles beslutningstagning
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Udgangspunktet er, at alle har de bedste intentioner. Udviklingsdag Udgangspunktet er, at alle har de bedste intentioner. Lad os gå på opdagelse.
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Værktøj 10: Forandringer og stress - Ledelsen
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Den røde tråd i ledelse Kirsten Agerskov Niels Jørgen Rønje September 2016

Mere MOST - mindre fravær Ny inspiration til ledere om sygefravær og trivsel

Fælles mening mindsker fraværet

Omsorg for alle holder fraværet nede

Sygefravær skal håndteres systematisk

Tydelig ledelse giver de bedste resultater

Den røde tråd i ledelse Ledelse spiller en rolle i forhold til sygefraværet, og at der er rammer til medarbejderne: Mission – vision og værdier vi tager udgangspunkt i Klarhed omkring kerneopgave – forløb i de enkelte huse Funktionsbeskrivelser / kompetenceudvikling – hvilke behov i forhold til kerneopgaven Sikre det rette ”Flow” for medarbejderne – forskellige vinkler MTU og lokale spørgsmål Kendskab / åbenhed om fravær

Mission og vision i Handicapcenter Nordøstfyn Kerneopgaven er ”Udvikling og selvbestemmelse i dit liv” - med en rehabiliterende tilgang. Fordi vi ved og tror på, at borgerne får livskvalitet, når de kan selv, når de er aktive og er herre i eget liv. Vision: Vi vil være kommunernes foretrukne samarbejdspartner på handicapområdet.

Værdier i Handicapcenter Nordøstfyn Vi mødes med den overbevisning: At enhver gør sit bedste At vi står på et fagligt fundament At vi taler ærligt om det der er Vi har tilpasset MUS- skema, således vi får drøftet mission, vision og værdier med den enkelte medarbejder. Vi arbejder på at udvikle MUS- skemaet, således vi får drøftet faglighederne der skal til for at løse opgaven – eksempelvis KRAP og Basal Stimulation

Sætte kerneopgaven i fokus – og derefter i spil…. Forløb, hvor lederne gennemgår kerneopgaven, som bl.a. indeholder kerneopgavens fire dimensioner. Retningslinje for hvilke kriterier der er udgangspunktet for kvalificerede beslutninger i hverdagen, hvor der opstår behov for at prioritere i arbejdet for at sikre kerneopgaven (overlap og koordineringsmøder). Fokusgruppeinterview Refleksion i grupper over praksis eksempler , hvor vi i løsningen af kerneopgaven arbejder habiliterende, rehabiliterende og udviklende i forhold til den enkelte borger Noter: Målgruppen – Hvem er vi her for? Hvem kan ikke undvære os? Hvem skal vi lykkedes sammen med? Værdien – Hvad ville de mangle.. hvis vi forsvandt i morgen? Ambitionen – Hvad er vi stolte af? Tilgangen – Løser vi reelt opgaven for dem eller med dem? (rehabilitering) . Vigtigt kun at have en kerneopgave og den skal kunne rumme borgerne – hvis ikke det er tilfældet kan vi ikke lykkes med kerneopgaven som handler om, at vi kan skabe udvikling og forandring for borgerne

Hvilke kompetencer kalder kernopgaven på hos os? De grundlæggende kompetencer som KRAP, Basal Stimulation, rehabiliterende tilgang, kommunikation, pårørendesamarbejde, dokumentation, roskabende pædagogik. Relationsevne, refleksionsevne – i forhold til sig selv og andre, nysgerrighed, overblik, samarbejdsevne… Fortælle om udviklingspuljen, og det planlægges i forhold til også at være selvforsynende med undervisere

Funktionsbeskrivelser Hvordan sikre at have fokus på personens kompetencer og ikke kun på funktionen. (tilfredse medarbejdere er et middel og ikke et mål, og er også det der skinner igennem, når de møder op dag efter dag uden fravær…..)

Det rette ”flow” effektiv læring og trivsel Ledelsen skal have opmærksomhed på at medarbejderne: Har de kompetencer der er behov for at løse kerneopgaven Kan magte opgaverne Ikke keder sig Ikke har stress Stemmer tid overens med opgaveløsning – sikrer vi, at vi kun gør det , kommunen betaler for? Bliver tilpas forstyrret Hvis der ikke er det rette flow er der stor sandsynlighed for at medarbejderne mistrives og bliver syge

MTU og lokale spørgsmål for at sikre rette fokus fra ledelsen – tjekke rammerne af: Være nysgerrig på, at ledelsen tager hånd om de høje følelsesmæssige krav Virker supervisionen? Bliver der talt om det der er svært på personalemøderne? KRAP spørgsmål - er vi der i implementeringsplanen, hvor ledelsen tror, vi er ? Vi måler temperaturen på ledelse i centret og blive nysgerrig på, hvad gør lederen i de enkelte enheder og er der sammenhæng mellem fraværstal og fokus fra ledelsen

Kendskab / åbenhed omkring procedure ved fravær: 1-5-15 og hvordan det foregår Åbenhed om metode til fastholdelse Fraværs- og skånepolitik Kontakt til sygemeldte generelt

Tal sammen to og to i 5 min. om følgende spørgsmål : Hvordan kan tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter m.fl. være med til at skabe en rød tråd på arbejdspladsen ?

Dilemmaer i lederens psykiske arbejdsmiljø: At finde tid til tage hånd om medarbejderne. Presset økonomi – rettidig omhu, opnå nul på bundlinjen. Krav fra omverdenen – dokumentationskrav, strategiske mål, effektmåling, krav fra Socialt Tilsyn og AT Ledelsen afkræves konstant i stigende grad, at levere høj kvalitet i borgerinddragelse med en rehabiliterende tilgang – kræver refleksiv ledelse

Hvordan samarbejder vi om trivsel og fravær. Læring ud fra praksiseksempler på ledermøder Tager det op ved feedback. Direkte sparring mellem overordnet ledelse og afdelingsleder, når der er medarbejder med længere fravær, eller hvor der er specielle hensyn. Arbejdet med ”langtidsholdbar” for at sætte fokus på at bedre trivslen. Dagsordenssættes på møder i AMO, LMU