Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Talsmandsseminar september 2010
Advertisements

MED-REPRÆSENTANT I EFFEKTIVISERINGSTIDER SPILLET OM VELFÆRDEN.
Løn •Generelle lønstigninger i 2013: 0,70 % •Generelle lønstigninger i 2014: 1,21 % •Forbedringer af overenskomsterne pr. 1. januar 2014: 0,25 % •Reguleringsordningen.
TR-rollen frem mod nye arbejdstidsregler
DET SAMLEDE RESULTAT 2-årig aftale REGIONER
Hotel- & Restaurantskolen den 15
Slå dog SU og SIU sammen 17. september 2009
TRIOENS OPGAVER.
Skolebestyrelsen  7 forældrerepræsentanter  2 medarbejderrepræsentanter  Alle skal udfylde en tavshedserklæring  2 elevrepræsentanter  Alle har stemmeret.
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne.
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. TR-OMRÅDEMØDE 18. MARTS 2013 OK 13 REGIONAL.
Dagens program Ankomst og morgenbuffet 9.00 Velkomst v/ OC Visionen for MED Gennemgang af MED-aftalen Pause Hvordan går arbejdet i TRIO? Hvad.
SAMARBEJDE OG MEDINDFLYDELSE. Overordnede bestemmelser Ledelse og medarbejdere skal i samarbejde føre de af kommunalbestyrelsen fastsatte mål ud i livet.
Den gode forandringsproces
Tillid Temadag for AMIR
Organisering af virksomhedernes interne AM-arbejde
EU direktivet om Europæiske Samarbejdsudvalg (ESU) Vedtaget i 1994 ( ) Revideret i 2008 ( ) Hvad er nyt?
Velkommen til MED-uddannelsen
Vi har haft demokrati i Danmark siden?
Den statslige tillidsrepræsentantaftale Temamøde den 18/ om tillidsrepræsentanters arbejdsvilkår på KU professor, dr. jur. Jens Kristiansen.
Det Sociale Kapitel
Visionen og personalets tarv Konkrete bud fra en TR.
Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage.
TR-træf om OK15 Ved Ghita Parry, formand Line Posselt, direktør &
Leder-souschef Temadage DLO
Arbejdsmiljøet skabes hver dag i relationen og dialogen – det skal arbejdsmiljøarbejdet i Faxe Kommune afspejle Sikkerhedsleder/arbejdsmiljøkonsulent.
Opmærksomhedspunkter til arbejdet med selskabsdannelser Det er vigtigt, at sikre så god tid som muligt til at kvalificere beslutningsgrundlaget for selskabsdannelsen.
Forlig med RLTN Den 20. februar 2015 OK-15. OK-15 Forlig - med RLTN / 20. februar Sikring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomst-
1 O.13 – baggrund for forhandlinger  Smal økonomisk ramme  Behov for omstilling og effektivisering  Reformer  Lærerarbejdstid  Bedre rammer for ledelse.
TR - Basiskursus Forhandler Foregangs m/k Konfliktløser Bindeled (medlemmer – IMAK) Bindeled (ledelse - medlemmer) Kontrollør Lovfortolker Formidler.
Deltidsansatte - HR/psl1 Deltidsansattes adgang til et højere timetal Aftalen er indgået mellem KL og KTO - tiltrådt af Sundhedskartellet. –Delimplementering.
Aftale om psykisk arbejdsmiljø FTF’s arbejdsmiljøseminar Den 26. september 2007 Mette Bergmann - viceformand Lisbet Lund – faglig sekretær.
Titeldias Logo blå Husk at vælge korrekt layout for hvert dias: Klik med højre musetast på dias i ruden til venstre i skærmbilledet og vælg ‘Layout’ –
1 OK13 - Det nye ledelsesrum Fra detailstyring til overordnede rammer Kursus for nye forstandere torsdag den 24. oktober 2013.
August 2008 PLUSTID - vil vi have det ? Det statslige område.
Nye regler på vej om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø Ann Carina Tetschner, Center for arbejdsliv & læring Pædagogiske Inspirationsdage 2010.
MED-aftale forhandling Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA 1.
Bestyrelsen retningslinjer Ledelsen Ledelsen tilrettelægger og planlægger i samarbejde med lærerne Opgave- oversigt og dialog Tidstilrette- læggelse Opgaverne.
Lederkursus December REGELHIERARKIET I Grundloven Folketingslov Landstingslov, landstingsforordning og Inatsisartutlov Bekendtgørelser Cirkulærer.
Aftale om ansættelsesvilkår Aftale om ansættelsesvilkår for ansatte der overgår til staten mv. i forbindelse med kommunalreformen. Aftalen gælder både.
Kap. 14 Julie Falk Spenster. SSeptemberforliget i 1899: DA og LO anerkender hinanden og indgår forlig = hovedaftalen (arbejdsmarkedets grundlov): Vigtigste.
FORLIG MELLEM KL OG LC I HOVEDTRÆK Faglig sekretær LFS Flemming Kjærgaard Andersen OVERENSKOMST 2015.
Landsorganisationen i Danmark Det nye arbejdsmiljøsamarbejde.
SU-oplæg , 1 Udvikling, samarbejde, medindflydelse og medbestemmelse gennem SU/samarbejdssystemet Ved gennemgang af formål, indhold.
Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse. Formål: …at styrke medarbejdernes interesse for effektivitet i kommunens forvaltning og i dennes institutioner.
Ansættelse med løntilskud En gennemgang af reglerne.
Integrations- og oplæringsstillinger Etablering af integrations- og oplæringsstillinger i Haderslev Kommune.
Skal pædagoger være robuste?
Temadag for TR.
MED- systemet er dit – brug det!
Opmærksomhedspunkter
Indre By / Østerbro LokalMED
Lokale arbejdstidsaftaler
Velkommen til SL TR – MØDE
Overordnede bestemmelser
Velkommen til næstformandsmøde
DET SAMLEDE RESULTAT 2-årig aftale REGIONER
Centralforeningen for Stampersonel
Forhandlingsfællesskabet
Forhandlingsfællesskabet
3. dag - Modul 1A Afskedigelse Evaluering (kl ) Lunchbox og tak for denne gang (kl )
KONSULENTERNE GUIDER ONLINE:
OK18 Det statslige forlig - Chefer
Opmærksomhedspunkter
Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger
TR-kursus IA Afskedigelse - lærere ved VUC 14. September 2018
2. dag - Modul 1A Samarbejdssystem TR-spil Områdeopdeling kommunal / privat Frokost (kl ) Pause (kl ) Festmiddag (kl )
Centralforeningen for Stampersonel
Arbejdsmiljøaftaler.
Arbejdstid Kommunale område
Præsentationens transcript:

Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA Kernen i MED Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA

De 3 procedureretningslinjer De 3 aftale niveauer De 3 procedureretningslinjer Den lokale MED-aftale MED-rammeaftalen

Fortolknings mulighederne Lokale procedureretningslinjer (aftaler) - indgås i hovedudvalget, i lokal-MED eller kan være en del af den lokale aftale - fortolkes af hovedudvalget og ved fortolkningsuenighed i hovedudvalget kan sagen rejses over for KL og Forhandlingsfællesskabet (MED §§ 9, 21 og 22) Den lokale MED-aftale - indgås af parterne i et forhandlingsorgan (LO, FTF og AC) MED-rammeaftalen - indgås af KL og Forhandlingsfællesskabet - fortolkes af KL og KTO/ShK efter anmodning fra hovedudvalg (MED §§ 21 og 22)

Der er 5 kapitler i MED-rammeaftalen Kapitel 1 – er til de lokale forhandlinger (§§ 1,2,3,4 og (5)) Kapitel 2 – er til MED-systemet (§§ (5), 6, 7, 8 og 9) (side 37 – 57) (+§ 21 s. 92) Kapitel 3 – er TR-reglerne Kapitel 4 og 5 – er de centrale parter Og der er mange sider i håndbogen bilag 2 og 11a er til MED-hovedudvalget

Den danske model Forhandlingsretten Ledelsesretten Løn Arbejdstid MED-systemet Ferie Ledelsesrettens domæne minus personsager Arbejdstidsaftaler normeringer Barselsaftalen MED-aftalen Sammenhæng mellem arbejdsopgaver og ressourcer Det fagretligesystem Arbejdsretten/voldgift Arbejdets organisering TR-systemet Trivsel, stress, arbejdsmiljø osv.

Og sådan ser det ud, når der er møde i den blå blok…

Hvad er ledelsesret? Hovedaftalens § 3 Ledelsesretten Stk. 1 Ledelsesretten udøves i overensstemmelse med bestemmelserne i de kollektive overenskomster, og 2. i samarbejde med de ansatte og deres tillidsrepræsentanter i henhold til de til enhver tid gældende aftaler om tillidsrepræsentanter, samarbejde og samarbejdsudvalg og de til enhver tid gældende aftaler om medindflydelse og medbestemmelse. Citat fra Hovedaftale mellem FOA m.fl. og KL

Rette niveau § 5 Ham/hende med … i bukserne

Kommunal-bestyrelsen MED-systemet Kommunal-bestyrelsen Direktør Hoved-MED Fagudvalg Chefer MED sektorudvalg Ledere Arbejdsplads MED

Sagen på rette niveau Der skal være et sammenhængende system… dette system skal matche ledelsesstrukturen (§ 4 stk. 2) Der skal kunne delegeres kompetence i MED-systemet, på tilsvarende vis som i ledelsessystemet (§ 4 stk. 2) Det er ufravigeligt at reglen om, at medindflydelse og medbestemmelse skal udøves inden for ledelsens kompetenceområde (§ 5)

Information og drøftelse § 7 stk. 4 a, b og c Ændring af principperne for tildeling af åbne/lukke vagter Vi skal have ny afdelingsstruktur Der skal spares 5 % på skoleområdet Materielgården skal udliciteres Hvor alvorligt er det Hvor meget tid tager det Skal være på rette niveau!

Hvordan opfylder ledelsen sin informations- og drøftelses forpligtigelse? Ved at informere og lægge op til drøftelse med det rigtige MED-udvalg på et så tidligt tidspunkt, på en sådan måde og i en sådan form… … at det giver medarbejderne i det pågældende MED-udvalg gode muligheder for en grundig drøftelse og for at deres synspunkter og forslag kan indgå i grundlaget for ledelsens og/eller kommunalbestyrelsens beslutninger

Der er gensidig informationspligt! Det er grundlaget for medindflydelse og medbestemmelse

MED § 6 - Medindflydelse og medbestemmelse Har vi på alt, der har betydning for arbejds,-personale,- samarbejds- og arbejdsmiljøforhold MED-bestemmelse: Når vi er enige, eller når vi skal være enige Så aftaler vi en retningslinje

Ups… Ups… § 21 stk. 1 og 2 (§ 20 stk. 1 og 2 for regioner) For sent… § 21 stk. 3 (§ 20 stk. 3 for regioner)

§ 1 – gensidig informationspligt 2 – gode muligheder for drøftelse 3 – information fra kommunalbestyrelsen 4 – seneste udvikling, beskæftigelsen truet og betydelige ændringer 5 – forudgående forhandling 6 – ta’ en ven med 7 – alle forhold skal drøftes

Retningslinjer der er 3 slags: Procedureretningslinje (Aftale) stk. 3 Skal – retningslinje (pizza) Bilag 2 Kan – retningslinje (hvad vil du så gøre?) stk. 1

MED § 9 – Hovedudvalget Hovedudvalget er direktionen for MED-systemet og skal bl.a.: Fortolke lokale retningslinjer Fortolke den lokale MED-aftale Indbringe uoverensstemmelser og fortolkningsspørgsmål for de centrale parter Informere om og drøfte MED-relaterede forhold inden for HMU’s område Udføre opgaverne i bilag 2 til MED-rammeaftalen

Dagens udfordring i MED

Pas på de små… … overenskomstgrupper Det er ikke kun de store personalegrupper, der skal omstruktureres Brug § 7 stk. 6 og § 8 stk. 3

Tavshedspligt Der er intet i MED-aftalen om tavshedspligt MEN se i Forvaltningsloven § 27 Der er en tavshedspligt, men en ledelse vil ikke vilkårligt kunne pålægge de ansatte tavshedspligt

MED- uddannelsen MED-aftalens § 9 stk. 2: ”Hvis der er enighed i hovedudvalget, kan der i en kommune udvikles en tilsvarende uddannelse som den, de centrale parter udbyder.” Protokollat om udd. p. C: ”Hvis der er enighed i hovedudvalget, kan en kommune selv udvikle en tilsvarende uddannelse anvende egne undervisere

På rette vej?