Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Centralforeningen for Stampersonel

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Centralforeningen for Stampersonel"— Præsentationens transcript:

1 Centralforeningen for Stampersonel
Kursus : Introduktionskursus for nyvalgte Tillidsrepræsentanter og Suppleanter. Sted: Herning d februar 2018 Emne: Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.

2 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
CS og CS tillidsrepræsentanters forpligtigelser: Som aftale- og forhandlingsberettiget organisation er CS og tillidsrepræsentanterne forpligtet af- og skal tilsikre, at overenskomsten overholdes. Som aftale- og forhandlingsberettiget organisation er CS og tillidsrepræsentanterne herfor forpligtet af- og skal medvirke til, at skabe rolige og stabile forhold på arbejdspladsen. Men hvorfor er vi egentligt det?

3 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Fordi det er beskrevet i Hovedaftalen!

4 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Hvad står der i Hovedaftalen? § 1. Samarbejde og organisationsfrihed Finansministeriet, LC og CO10 er enige om at fremme et godt samarbejde samt virke for rolige og stabile arbejdsforhold på tjenestestederne. Stk. 2. Finansministeriet vil hverken direkte eller indirekte lægge hindringer i vejen for, at medarbejdere organiserer sig i en organisation tilsluttet LC eller CO10. § 2. Ledelsesretten Arbejdsgiverne udøver ledelsesretten i overensstemmelse med de i de kollektive aftaler indeholdte bestemmelser og i samarbejde med arbejdstagerne og deres tillidsrepræsentanter i henhold til de mellem Finansministeriet og LC, CO10 eller disses medlemsorganisationer til enhver tid gældende aftaler.

5 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Hvad står der i Hovedaftalen? § 3. Overenskomstindgåelse og -opsigelse (Her står bl.a.: Finansministeriet anerkender LC, henholdsvis CO10 som forhandlingsberettiget organisation på det af nærværende hovedaftale omfattede område). § 4. Fredspligt § 5. Arbejdsstandsning Stk. 4. Arbejdsstandsning kan ikke omfatte a) medlemmer, hvis medvirken i Finansministeriet eller i ministerier og styrelser, der af Finansministeriet er bemyndiget til at indgå aftale, er nødvendig for forhandlingernes afslutning eller konfliktens ophør, eller b) medlemmer, der er undtaget eller undtages ved aftale, eller c) militært ansat personel og personel, ansat ved Beredskabsstyrelsen.

6 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Hvad står der i Hovedaftalen? § 6. Ingen overskrift – men handler om arbejdsstandsning § 7. Mæglings og voldgift Arbejdsgiverne udøver ledelsesretten i overensstemmelse med de i de kollektive aftaler indeholdte bestemmelser og i samarbejde med arbejdstagerne og deres tillidsrepræsentanter i henhold til de mellem Finansministeriet og LC, CO10 eller disses medlemsorganisationer til enhver tid gældende aftaler. § 9. Optagelse eller udmeldelse § 8. Aftalebrud § 10. Ikrafttrædelse og opsigelse Stk. 2. Medlemmer, der er tilsluttet LC eller CO10, kan ikke ved at melde sig ud af centralorganisationen løse sig fra de forpligtelser, de ved nærværende hovedaftale er gået ind på.

7 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Cirkulære om Tillidsrepræsentanter i staten Hvad dækker aftalen? § 1. Aftalens dækningsområde Aftalen gælder for tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte samt for ansatte omfattet af overenskomster indgået på den ene side af eller efter bemyndigelse fra Finansministeriet og på den anden side af de underskrivende centralorganisationer eller organisationer, der er tilsluttet disse, jf. dog stk. 2. Stk. 2. Undtaget fra aftalen er personale omfattet af Kirkeministeriets cirkulæ- rer om tillidsmandsordninger.

8 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Find i samarbejde ud af svarene  Hvornår kan vi, og hvordan vælges en tillidsrepræsentant? Bonusspørgsmål: Hvor mange TR kan man vælge? Hvornår kan vi og hvordan vælges en suppleant? Hvornår kan vi og hvordan vælges en fællestillidsrepræsentant? Er der specielle forhold vedrørende fællestillidsrepræsentanten som gruppen har bemærkninger til? Hvor meget tid kan der anvendes til tillidsrepræsentantarbejdet? Bonusspørgsmål: Har gruppen et bud på hvordan konflikter vedrørende tidsforbrug kan undgås?

9 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Her er svarene  Hvornår kan vi, og hvordan vælges en tillidsrepræsentant? Bonusspørgsmål: Hvor mange TR kan man vælge? § 2. Valg af tillidsrepræsentant På enhver institution eller – for større institutioners vedkommende – i en afdeling af denne kan der vælges 1 tillidsrepræsentant pr. medarbejdergruppe, hvis den pågældende repræsenterer mindst 5 medarbejdere. (Der er ikke krav om medlemskab af organisationen for de 5 ansatte men kun medlemmer af organisationen kan vælges) Stk. 2. Hvis medarbejderne ønsker det, og institutionens ledelse er enig heri, kan der vælges flere end 1 tillidsrepræsentant pr. medarbejdergruppe.

10 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Her er svarene  Hvornår kan vi og hvordan vælges en suppleant? § 5. Valg af suppleant Der kan vælges 1 suppleant for hver tillidsrepræsentant efter tilsvarende regler som nævnt i § 2, stk. 5 og 6, samt for fællestillidsrepræsentanten.

11 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Her er svarene  Hvornår kan vi og hvordan vælges en fællestillidsrepræsentant? § 4. Valg af fællestillidsrepræsentant Stk. 3. Det kan mellem en organisations lokale afdeling (sektion, klub) og ledelsen aftales, at der vælges en fællestillidsrepræsentant, der repræsenterer enten en medarbejdergruppe, som har valgt mere end 1 tillidsrepræsentant, eller flere medarbejdergrupper, der hører til samme organisation.

12 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Her er svarene  Er der specielle forhold vedrørende fællestillidsrepræsentanten som gruppen har bemærkninger til? Valg af fællestillidsrepræsentant skal aftales med ledelsen § 4 Skal anmeldes af organisationen (§4. stk. 3.) Fællestillidsrepræsentantens opgaver skal aftales med ledelsen (§4. stk. 3.) Den valgte kan lade sin hidtidige suppleant indtræde i tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter (§4. stk. 4.)

13 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Her er svarene  Hvor meget tid kan der anvendes til tillidsrepræsentantarbejdet? Bonusspørgsmål: Har gruppen et bud på hvordan konflikter vedrørende tidsforbrug kan undgås? § 6. Tidsforbruget til tillidsrepræsentantarbejde Tillidsrepræsentanten må anvende den tid, der er nødvendig til hvervets forsvarlige udførelse, når der tages hensyn til såvel institutionens arbejdsopgaver som tillidsrepræsentantopgavernes omfang. For at undgå konflikter om tidsforbruget er det en god idé, at lave en forventningsafstemning med nærmeste leder og chefen. I vurderingen af hvor meget tid der skal bruges, er det vigtigt at tage hensyn til antallet af medlemmer i afdelingen – flere medlemmer betyder større tidsforbrug.

14 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Gruppearbejde (20 minutter) Chefen er blevet godt og grundigt træt af en af vores tillidsrepræsentanter – ”han blander sig, og skaber altid problemer for mig og min enhed” – siger chefen, ”så nu vil jeg have ham fyret”! Find i gruppen ud af, hvad der skal til, eller hvad der kan gøre, at en arbejdsgiver kan afskedige en tillidsrepræsentant. Gruppen bedes finde de forskellige omstændigheder der er omkring afsked af tillidsrepræsentanten, og klargøre til at fremlægge disse i plenum – eller kommentere på de andre gruppers eventuelle fremlæggelse.

15 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Tillidsrepræsentantvalg Valg af TR Stemmeret og valgbarhed: Tillidsrepræsentanten vælges blandt de medlemmer der er på tjenestestedet. Kandidaterne skal være medlem af CS. Der vælges blandt medlemmer med mindst 9 måneders ansættelse (i Forsvaret). Tillidsrepræsentanten skal efter valget hurtigst muligt anmelde valget til CS. Det sker på en særlig blanket. Anmeldelsesblanketten findes på TR-Håndbogen. Valget er først gyldigt når CS har godkendt valget, og når CS har anmeldt valget over for pågældende myndighed. Den nyvalgte tillidsrepræsentant er dog efter arbejdsretlig praksis omfattet af beskyttelsen allerede fra det tidspunkt, hvor myndigheden er blevet bekendt med valget.

16 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Tillidsrepræsentantvalg - valghandlingen Valghandlingen: Valget skal varsles, så alle stemmeberettigede kan blive bekendt med tid og sted for valget. Det vil være hensigtsmæssigt, at valget afvikles i tilknytning til et medlemsmøde. For valget anvendes følgende retningslinjer: Er der kun én kandidat, er vedkommende valgt uden afstemning. Er der flere kandidater, foretages der skriftlig afstemning.

17 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Tillidsrepræsentantvalg - valghandlingen Hvis en kandidat opnår absolut stemmeflertal blandt de tilstedeværende stemmeberettigede er pågældende valgt. (Absolut stemmeflertal betyder, at en kandidat har fået et flertal af de afgivne stemmer, blanke og ugyldige stemmer tæller ikke med). Opnår ingen af kandidaterne absolut flertal, foretages ny afstemning. Opnår en kandidat absolut flertal ved anden afstemning, er denne valgt.

18 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Tillidsrepræsentantvalg - valghandlingen Bringer anden afstemning ingen afgørelse, foretages der en tredje afstemning mellem de to der ved anden afstemning har fået flest stemmer. (Bundet omvalg). Ved stemmelighed afgøres det ved lodtrækning, på hvilke to, der skal stemmes ved tredje afstemning. Ved tredje afstemning er den, der opnår flest af de afgivne stemmer, valgt. Ved stemmelighed ved tredje afstemning foretages lodtrækning.

19 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Dagens Ret

20 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Dagens ret – en 3-retters menu + dessert Forhandlingsret Aftaleret Ledelsesret

21 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Ledelsesretten Ledelsesret LEDELSESRET Retten til at lede og fordele arbejdet - skal udøves i samarbejde. Ret til lave kontrolforanstaltninger. Ret til at lave regler for arbejdspladsen.

22 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Forhandlingsretten Forhandlingsret FORHANDLINGSRETTEN Gensidig forhandlingspligt vedr. tjenstlige anliggender inden for chefens kompetence. Chefen har høringspligt. Ret til at komme til bordet. Egentlig aftale skal ikke indgås, men der kan indgås aftale i enighed.

23 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Aftaleretten Aftaleret AFTALERETTEN Løn og andre ansættelsesvilkår. Kræver enighed mellem parterne. Kræver parternes underskrift.

24 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Ledelsesret Forhandlingsret Aftaleret Arbejdsmiljøloven + + + = De samlede samarbejdsvilkår

25 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Hvad med de medarbejdere der ikke er medlem af CS? Ikke medlem af CS Som tillidsrepræsentant er du forpligtet til, at hjælpe de medlemmer af CS som er ansat inden for dit tillidsrepræsentantområde. Du er derimod ikke forpligtet til, at hjælpe kolleger som ikke er medlem af CS. Mange tror, at der er ligegyldigt hvilken fagforening man er medlem af, men det er forkert. Det er sådan, at den eneste organisation der kan forhandle løn- og andre ansættelsesvilkår for stampersonellet er CS. Det er CS som har aftale- og forhandlingsretten hvilket betyder, at forsvaret har anerkendt CS som aftalepart og dermed forpligtet sig til at forhandle.

26 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Hvad med de medarbejdere der ikke er medlem af CS? Der findes andre anerkendte forhandlingsberettigede organisationer inden for forsvaret, men aftale- og forhandlingskompetencen er begrænset til det område som organisationsaftalen er gældende for. Hvis en officer eller en sygeplejerske meldte sig ind i CS, vil CS ikke kunne forhandle hvis der skulle opstå et problem med løn- eller ansættelsesforholdet. Det kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte ansatte. CS anbefaler derfor altid, at man skal være medlem hos den organisation som "ejer" den overenskomst som man er ansat på. Det vil sige, at vi anbefaler officeren at melde sig ind i Hovedorganisationen af officerer i Danmark og sygeplejersken i Dansk Sygeplejeråd.

27 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Hvad med de medarbejdere der ikke er medlem af CS? Af nøjagtig samme årsag skal befalingsmænd i forsvaret og beredskabet, konstabler og korporaler i søværnet og flyvevåbnet være medlem i CS. Pr. 1. januar 2015 er Forsvarets Civil-Etat (FCE) sammenlagt med CS. Derfor skal ansatte under FCE organisationsaftale fremadrettet også være medlem af CS.   Forsvarets Personeltjenestes bestemmelse om aftaleberettigede organisationer findes på TR- Håndbogen.

28 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
TR Rettigheder Du fungerer som talerør for dine kolleger (CS - medlemmer), og du kan forelægge forslag, henstillinger og klager fra dine kolleger samt optage forhandling om lokale spørgsmål. Du skal have mulighed for at få alle relevante oplysninger om løn- og ansættelsesforhold for de kolleger, du repræsenterer. Du har også ret til at få en liste over de ansatte. Du har ret til at oppebære samme løn, som før du blev TR. Det vil sige, at du lønmæssigt ikke må blive stillet ringere end, hvis du ikke var TR.

29 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
TR Rettigheder Du skal have den nødvendige og tilstrækkelige tid til at varetage hvervet. Det skal du huske, når du skal drøfte og aftale dine vilkår med din leder. Du har ret til at deltage i CS’ TR-uddannelse. Du skal have mulighed for at komme i kontakt med de kolleger, du repræsenterer, og de skal have mulighed for at komme i kontakt med dig. Du skal have mulighed for at varetage dine TR-opgaver blandt andet ved adgang til IT-udstyr og internetopkobling. Du skal også have adgang til et lokale til TR-arbejdet og fortrolige samtaler, samt gerne til et aflåst skab til fortrolige papirer.

30 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
TR Pligter Du skal gøre dit bedste over for både CS og arbejdsgiveren for at fremme og vedligeholde rolige og gode arbejdsforhold. Denne pligt påhviler også arbejdsgiveren/ledelsen. Du er CS’ repræsentant på arbejdspladsen, og du er bindeled mellem CS og medlemmerne på tjenestestedet. Du skal samarbejde med ledelsen på arbejdspladsen, og det vil være en god ide at få et godt samarbejde med din AMR og suppleant.

31 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
TR Pligter Du skal måske deltage i SU i din myndighed. CS har ikke strejkeret – og TR må generelt ikke deltage i (overenskomststridige) arbejdsnedlæggelser, og skal opfordre kollegerne til at genoptage arbejdet. Hvis en TR hører om (planer om) en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, skal han/hun straks kontakte forbundet og TR bør også orientere ledelsen. Hvis muligt kan TR aftale med ledelsen, at han/hun deltager i et møde med kollegerne, så TR kan leve op til forpligtelsen om information og samarbejde og opfordre kollegerne til at genoptage arbejdet.

32 Tillidsrepræsentantens rettigheder og pligter.
Forventninger til dig som TR Familien Os selv Chefen CS Andre TR Andre ORG Samfundet Kollegaerne Hvad er du som TR?: Du er bindeled Du er talerør Du er loyal Du er organisationens repræsentant Du må have svar på: Hvem er min valggruppe, og hvad rør sig? Hvilke holdninger er de mest fremherskende? Hvilke ønsker har valggruppen? Hvordan bedømmes mit arbejde? Valggruppen må have svar på: Hvad sker der i de besluttende forsamlinger? Hvad foretager vores repræsentant sig, og hvorfor? Hvordan varetages vores interesser bedst? Hvordan kan vi være med til at præge beslutningerne?


Download ppt "Centralforeningen for Stampersonel"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google