Kostberegning Naturfag. Ikke en optimal ernæring: Ca. 30 % af patienterne på sygehusene skønnes at være undervægtige. Ingen må tabe sig i vægt mens de.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Klinisk diætist Jette Drost, Geriatrisk afdeling, Svendborg Sygehus
PICCline – et område for Anæstesisygeplejersker! Anæstesisygeplejerske Rikke Boa Aalborg Universitetshospital.
Titeldias med kant Indsæt TITEL og EMNE 1. Klik på fanen INDSÆT i topmenuen 2. Klik på Sidehoved og Sidefod 3. Dobbeltklik i feltet med INDSÆT TITEL og.
Psykosocial hjerterehabilitering Tøystrup Gods 23 marts 2010 Anne Skjødt Regionsleder, sygeplejerske.
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
Waste identification tool Læringsnettverk for ledelse af patientsikkerhet d. 5. november 2013.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
Beskæftigelsesregion Midtjylland Sygefravær pga. stress og psykisk lidelse Lars Aakerlund Speciallæge, ph.d. PPclinic.
Kan variation mindske ulighed i sundhed? Torben Mogensen Vicedirektør Amager og Hvidovre Hospital Kvalitetskonference 28. maj 2013.
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Patientundervisning 8. Session Unipolar depression Forebyggelse.
Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.
Århus Universitetshospital, Århus Sygehus Region Midtjylland Subakut geriatrisk dagafsnit med sammedagsudredning Bjørn Mathiassen Overlæge Geriatrisk Afdeling.
Lineære funktioner og udviklingsforløb. Tillægsspørgsmål  Tillægsspørgsmål 1: En særlig linje er tangenten. Redegør for hvordan man bestemmer tangentligningen.
Stegt 15 g fedt Rå 15 g fedt Uden fedtkant 8 g fedt FEDTINDHOLD I EN SVINEKOTELET Landbrug & Fødevarer.
VIDSTE DU, AT… 2610 kJ = 620 kcal 2700 kJ = 645 kcal En mellem størrelse popcorn, 135 g indeholder flere kalorier end en portion mini-frikadeller med pastasalat,
Patientundervisning 2. Session Bipolar lidelse Symptomer ved manisk episode.
Unipolar depression – Patienter og pårørende 7. Session - sygdomsforløb - forebyggelsesplan.
Morgenmad Hvor kommer protein fra? Skinke 3 g Ost 9 g Rugbrød 1 g Peberfrugt - g Agurk - g Kiwi 0,6 g I alt 30,7 g protein 30 g havregryn, 200 g skummetmælk,
Sektorovergange – en kvalitetsbrist? Kvalitetsudvikling i speciallægepraksis Konference d. 22. september 2009 v. Overlæge Malene Vestergaard, DSPS.
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Konkrete erfaringer fra sygehus……….. Nils W Johannessen 13.nov.2008.
Nyretransplantation og donation
Ernærings- og sundhedsanprisninger
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Svendborg Kommune: Rygning
Psykoedukation Indlagte patienter med dom til behandling eller anbringelse Session 1 - Introduktion og præsentation samt undervisning om skizofreni Undervisere:
Varde Kommune: Rygning
Sektorovergange – en kvalitetsbrist?
Hospitalsenheden VEST
Spil: Repetitions overvægt
Den gode læge Yngre Lægers politik
Billund Kommune: Rygning
Spil: Repetitions proteiner
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Motorvejs beskæftigelse
Fremlæggelse af 1. deltagelsespligtigtopgave
Oplæg til sygepl der skal udføre samtalen .
Afd. A Akut faglig fællesvisitation Claus Chr. Vinther
Malene Mink Kristensen, afd. N Hanne Nørgaard Jensen, afd. O
Refleksioner og drøftelser ved bordene
Skriv ansøgning 10 gode råd.
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Hvad indeholder vores mad.
ÅRHUS AFDELING.
Sygeplejerske Kirsten Gotfredsen Masterclass på Demensområdet
SFI’s forskning i handicap og beskæftigelse
Hvordan hjælper vi patienten gennem hospitalsindlæggelsen???
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til patienter med skizofreni eller anden psykose TEMAETS FORMÅL: At deltagerne opnår viden om, hvordan sygdom.
Fordøjelse af næringsstoffer
FSAIO ‘s Efterårs Fagdag 6 Oktober 2017
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
Ulighed i sundhed – fokus på tænder
Varmetillæg Folkepension.
En god start på lægelivet
Bagehjælpemidler.
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder med en trekantstage. Det var en meget almindelig form for lysestage for 150 år.
Børns stemmer Mikkel Balslev Afdelingsleder.
Faglig regning Kostberegning.
Vi får det vi måler på! Hvad måler vi på? januar 2019.
Hvad er sclerose? Hvad er sclerose? 2018.
Hvad er meningen med dit liv?
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i plejebolig
Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem Underviser: XXX Dato Sted
MENSTRUATION OG TRÆNING
Ældre Sagens Distriktsdag, den
Præsentationens transcript:

Kostberegning Naturfag

Ikke en optimal ernæring: Ca. 30 % af patienterne på sygehusene skønnes at være undervægtige. Ingen må tabe sig i vægt mens de er indlagt! Kan give følgende virkninger: Dårlig sårheling, nedsat funktionsevne, manglende energi, tab af muskelmasse, nedsat immunforsvar Træthed, svækket hukommelse, depression

Morgenmad

Hjælp dem med at spise Viden omkring fødevarernes indhold Viden omkring fødevarernes funktion Få maden til at se lækker ud Søger for at der ser pænt ud der hvor de skal spise Vær social i spisesituationer

Ernæringsscreening Formålet: identificere de patienter for hvem sygdomsforløbet bliver forværret, hvis der ikke gøres en målrettet ernæringsindsats. Primær screening inden 24 timer efter indlæggelse Alle patienter, som ikke er i terminalt forløb, screenes for mulige ernæringsproblemer ved indlæggelsen Dette gøres ved at besvare de 4 første spørgsmål

Ernæringsscreening Sekundær screening: Ernæringsstilstand, har patienten haft vægttab og hvor stort. Udregning af vægttab: (vægttab/tidligere vægt) x 100 = vægttab i % Sværhedsgrad af sygdom – hvilken type sygdom har patienten. Alderskorrigeres ≥ 70 år. Vil du vide mere: jl_dan_05mar08.pdf jl_dan_05mar08.pdf

Beregne en dagskost til Tove Så det stemmer overens med mængden af KJ samt protein. Portion størrelser, vægt af madvarer, benyt rapporten: rs_maal_og_vaegt OBS: print helst ikke, den er på 50 sider. Start med morgenmaden.

Formler til kostberegning kJ pr 100 gram/100 x antal gram = kJ pr stk. Antal proteiner pr 100 gram/100 x vægt = proteiner i gram Proteiner pr 100 gram x 17 kJ = kJ pr 100 gram kJ proteiner pr 100 gram/100 x vægt

Et eksempel – hvor mange g og KJ er der i 35 g havregryn: Energi: 1533 KJ pr. 100 g KJ/100 g x 35 g = 537 KJ Kulhydrat, i alt: (58 g + 10,1 g (kostfibre))/100 x 35 g = 23,8 g kulhydrat i 35 g 58 g x 17 KJ/g + 10,1 g x 8 KJ/g = 1067 KJ 1067 KJ/100 x 35 = 373,45 KJ i 35 g havregryn Protein: 13,2 g/100 g x 35 g = 4,62 g protein 4,62 g x 17 KJ/g = 79 KJ

Et eksempel – hvor mange g og KJ er der i 35 g havregryn: Protein: 13,2 g/100 g x 35 g = 4,62 g protein 4,62 g x 17 KJ/g = 79 KJ Fedtsyrer totalt: 6,5 g / 100 g x 35 g = 2,3 g fedt i 35 g havregryn 2,3 g x 37 KJ/g = 84 KJ