Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Psykoedukation Indlagte patienter med dom til behandling eller anbringelse Session 1 - Introduktion og præsentation samt undervisning om skizofreni Undervisere:

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Psykoedukation Indlagte patienter med dom til behandling eller anbringelse Session 1 - Introduktion og præsentation samt undervisning om skizofreni Undervisere:"— Præsentationens transcript:

1 Psykoedukation Indlagte patienter med dom til behandling eller anbringelse
Session 1 - Introduktion og præsentation samt undervisning om skizofreni Undervisere:

2 Formål med undervisningen
At informere skizofrene patienter om sygdommen At fjerne fordomme At få en større forståelse for sygdommen At nedsætte risikoen for tilbagefald

3 Hvad er skizofreni ? Skizofreni er en sygdom, der berører hjernen Sygdommen svækker overførslen og bearbejdelsen af nerveimpulser Følgende vanskeligheder kan opstå: Forstyrrelser i bearbejdning af information og sanseindtryk Koncentrationsforstyrrelser tankeforstyrrelser

4 Hvordan diagnosticeres sygdommen?
Sygdommen er karakteriseret ved: Førsterangssymptomer Negative symptomer

5 De hyppigste negative symptomer:
Manglende energi Følelsesaffladigelse Tilbagetrækning

6 De hyppigste førsterangssymptomer
Hallucinationer Vrangforestillinger Tankeforstyrrelser Ændret selvopfattelse

7 Hallucinationer Sanseindtryk der ikke stammer udefra, men kan skyldes en overfølsomhed i sanseorganerne og en manglende evne til at bearbejde sanseindtryk. Eksempler: Patienten hører stemmer = hørehallucinationer Patienten fornemmer lugte = lugthallucinationer Patienten opfatter sanseindtrykkene som virkelige og handler derfor ofte på en uforståelig måde.

8 Sygelige forestillinger
Vrangforestillinger Sygelige forestillinger Som patienten ikke har i perioder, hvor han fungerer normalt Som ikke deles af omgivelserne Som den syge anser for rigtige, selvom der er bevis for det modsatte Eksempler: Patienten føler han bliver forfulgt (forfølgelsesforestillinger) Patienten tror han er gud (religiøse vrangforestillinger) Patienten tror at alt drejer sig om ham ( referensfænomener)

9 Produktive psykotiske symptomer
Andre produktive psykotiske symptomer kan være: - Ændret selvopfattelse - Tab af fornemmelsen af egen person og identitet. - Tankeforstyrrelser Mange patienter tænker mindre logisk end raske, tanker og tale er forstyrret.

10 Negative symptomer Mangel på energi - Tab af evnen til at begejstres og manglende interesse for omgivelserne. Følelses affladigelse - Tab af evnen til at glædes og til at udtrykke følelser på samme måde som tidligere Social tilbagetrækning - Patienten nedsætter sin kontakt med andre til et minimum

11 Comorbiditet Depression: - kan være en følgesygdom til skizofreni, men også ved andre sygdomme. Nedtrykthed, mangel på selvtillid og energi. Hvis patienten er meget deprimeret og selvmordstruende, bør man straks søge professionel hjælp.

12 Hvor hyppig er skizofreni, og hvornår starter den?
1 ud af 100 rammes af skizofreni. Sygdommens udbredelse er uafhængig af race, køn og social status. Sygdommen opstår sædvanligvis i års alderen


Download ppt "Psykoedukation Indlagte patienter med dom til behandling eller anbringelse Session 1 - Introduktion og præsentation samt undervisning om skizofreni Undervisere:"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google