Hvilken professionalisering ønsker vi? Den upåagtede faglighed i vuggestuer Annegrethe Ahrenkiel, Birger Steen Nielsen, Camilla Schmidt, Finn Sommer og.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
1 Børnehuset Troldehøj Kreativitet i leg og bevægelse som udviklings potentiale. Helle Rømer.
Advertisements

Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Trivsel - et fokusområde
IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
Inklusion Fællesskab Faglige mål Rumlighed.
Svend Gønge-skolens værdier...
Dimensioner i refleksionsskabelon og introduktion til scoringer
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Nye krav og besparelser – hvordan sikrer vi kvaliteten v/ Dorte Bloch
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Forædremøde den
Læreplaner Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan som skal give rum for leg, læring og udvikling. Den pædagogiske læreplan beskriver.
Forældremøde X årgang.
Inklusion i Børneinstitution Højme
Fælles forældremøde Thurø
Mad, Måltider og Pædagogik
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Midtvejsstatus for pilotprojektet LP-modellen i det kommunale dagtilbud Octavia, Roskilde 14.september 2010 kl Pia Guttorm & Ole Hansen.
Astrup Skole 1. august 2014 Fritidsmodul – frivillig og gratis undervisning Alle skoledage kl
Sammenhæng: Reduktion af det daglige energiforbrug. Energiforbruget i den enkelte kontraktstyrede enhed skal nedbringes med 2% om året. Mål: Aktiviteter.
Den nødvendige opdragelse i en børnefamilie
Velkommen til SKJOLDHØJ FORSAMLINGSHUS. Historien om Mahmoud Hvordan var det engang……
- Hvad kan I forvente som forældre?
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
Roskilde Universitet, Inst.f. Psykologi og Uddannelsesforskning
Læring i spændingsfeltet mellem det planlagte og det uforudsete Lone Thellesen, adm. direktør i Dacapo Teatret.
Forældremøde august Skoleområdets oplæg – Trørødskolens indskolingsplan.
Lærerprofessionen.
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Skolestart Program Velkomst Lovgrundlag og trinmål for 0. klasse
Dagtilbudskonference i Bella Center d. 13. september Tale ved Per B. Christensen, formand for Børne- og Kulturchefforeningen Kommunale udfordringer på.
Det pædagogisk upåagtede og dets inklusionsmuligheder
Drømmeskolen i fremtiden fra et lederperspektiv 10. Juni 2015 Thomas Smidt, skoleleder.
Spørgeskema som evalueringsværktøj for ledelsen Nordvestskolen Tommy Sørensen©
Vision mission værdier handleplaner
Lederskab og organisering - Om at skabe dynamiske rammer Børnechef Kirsten Pamperin.
F REMTIDIGE OPGAVER FOR PÆDAGOGISKE KONSULENTER PÅ DAGINSTITUTIONSOMRÅDET Faggruppeudvalget for pædagogiske konsulenter i FOA FOA - Pædagogiske konsulenter.
Program for læringsledelse Ved Birgit Lindberg, Sekretariats- og dagtilbudschef 12. januar 2016.
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
Program for Læringsledelse Arbejdsmøde for Dagtilbud den 18. august 2015.
1 Hvem deltager i Program for læringsledelse ?. 2 Deltagende kommuner med dagtilbud Billund Fredericia Hedensted Kolding Nordfyn Svendborg.
Hvad gør det gode godt? Konference for dag- og fritidsinstitutioner Opsamling – og tilbageblik på dagens udbytte Den 19. november 2007 Kulturhuset i Farum.
At blive forvandlet? Beth Juncker Professor Københavns Universitet.
DIDAKTIKLABORATORIE Et laboratorium der arbejder med at udvikle et planlægningsværktøj. ”Et værktøj”, der kan hjælpe os til at se, hvordan Ord som ”Leg-
Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum HVAD ER UDFORDRINGEN. Hvor vil du gerne hen. Udfordringer med et barn – børnegruppe – forældre – kollegaer.
Det gode forældresamarbejde FOA vuggestuekonference Dorthe Boe Danbjørg, Næstformand Forældrenes Landsforening Det gode forældresamarbejde OrganisatoriskUformeltFormelt.
EVALUERING AF LÆREPLANER KRUSEDULLERNE Sociale kompetencer.
Sammenhæng mellem indsatsområder på Dagtilbud v/Birgit Lindberg Arbejdsmøde for Dagtilbud den 18. august 2015.
BKF Børne- og Kulturchefforeningen Dagplejen – en central brik i kommunernes dagtilbud -BKF-synspunkter om omstilling på dagtilbudsområdet på FOA- konference.
Måleredskaber i dagtilbud En guide til at vurdere og vælge redskaber til måling af læringsmiljøkvalitet i dagtilbud Juni 2017 Måleredskaber i dagtilbud.
Arbejdspladsen i fokus/arbejdsfællesskaber
Europæiske Kulturbørn Dansk inspirationsseminar
Laboratorium for didaktik, dokumentation og planlægning
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Vidensbaseret praksis i botilbud
Den pædagogiske læreplan
Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V
Dagtilbudsreformen ”Stærke dagtilbud,- alle børn skal med i fællesskabet” Den styrkede pædagogiske læreplan Arbejdsgruppernes udkast til temabeskrivelser.
Målformuleringer i et børneperspektiv
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Inspirationsworkshop med fokus på
Strategiske pejlemærker
Nye muligheder og potentialer
Omsorgskultur i daginstitutioner
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Hvilken professionalisering ønsker vi? Den upåagtede faglighed i vuggestuer Annegrethe Ahrenkiel, Birger Steen Nielsen, Camilla Schmidt, Finn Sommer og Niels Warring Roskilde Universitet - RUC

Vi er ikke Sydeuropa Vuggestuen er ikke blot et supplement til forældrenes opdragelse Vuggestuer har en bred socialiseringsopgave: hvad fylder i hverdagen?: trøst, mad, søvn, l…, etablering af venskaber, trivsel, udvikling – og læring  Vi må sætte fokus på kvaliteten af hele hverdagen, ikke kun særligt tilrettelagte ”pædagogiske” aktiviteter Spørgsmål om læring må ikke udgøre hele fokus for børns liv i daginstitutionerne – og for hvad der tæller som professionelt arbejde

Hvad er problemet? Med dokumentation gennem læreplaner retter fokus sig nemt mod kl Opdeling i ”egentlige pædagogiske aktiviteter” overfor omsorgsopgaver, praktiske opgaver, pasning Adskillelse af leg og læring Overser unikke læringsmuligheder for børnene Børns trivsel og udvikling foregår hele dagen

Den upåagtede faglighed Det arbejde, som sjældent dokumenteres som del af det faglige arbejde – som vigtig del af børns liv og læring i daginstitutioner I rutiner: ved aflevering og hentning, ved spisning, putning, vaske hænder, garderobe osv. I overgange mellem aktiviteter, i mellemrum Som grundlag for planlagte pædagogiske aktiviteter Fokus på det gentagende, det man ”bare gør” som en selvfølgelighed

Et par eksempler

Kvalitet i hverdagen Udvikling af socialitet – demokratisk dannelse Læring gennem opdagelse: Observerende og improviserende personale, der forfølger børns initiativer Rettet mod skabelse af sammenhæng for børnene – kræver et intenst samarbejde med forældre og med hinanden Blanding af hjemlige og institutionelle kvaliteter en forudsætning – daginstitutioner som et unikt tredje Bestræbelser der ikke altid lykkes – og der bliver mindre plads til det

En anden professionalisering Basere sig på de faktiske opgaver Bredere vision for daginstitutionerne end børnenes individuelle og særskilte kompetenceudvikling Det gode børneliv i et samfund som vores Dokumentation ikke bare pga. fremvisning, men som udviklingsredskab; hvad sker der egentlig og hvordan lykkes vi med at skabe de ønskede kvaliteter i disse situationer? Rum til planlægning – og refleksion Indbefatte samtlige medarbejdere