‘At sætte problemer under debat’ Medieanalyse med fokus på at genopfriske og udvide vores viden om argumentationsanalyse, retoriske virkemidler etc. Sagprosaanalyse!

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Vektorer i planen Regneregler Definition Begreber Definition af:
Advertisements

Projekt - Litteratursøgning og skriftlighed
Grundlæggende PowerPoint
Spilleregler. Du sidder til bords med to modstandere og spiller for dit hold.
Fra formel til funktionel undervisning
Evalueringskriterier for artikel
Semiotik, Lingvistik og sprogbrug
Links Web-udvikling med FrontPage 2003 RHS - Informationsteknologi.
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
Argumentationsformer
Corporate Identity og Branding
Faglig læsning 2.
Den mundtlige præsentation/PowerPoint: Rammer
Kvantitative metoder
MUNDTLIG FREMSTILLING
Velkommen Teknologi historie – 5. Øvelsesgang …Også til Langdon Winner.
Tekstformidling på Internettet E 2003
Zellervidenskabsteori 4. sem. F 05, Wittgenstein 1 tankeeksperiment 1. Eksperiment: Forestil dig følgende situation: du vil sige til et andet menneske.
Sproglige billeder, billedskemaer og metaforer
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
Forskellige former for magt
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Relationer – Omgangstone
Reduktion AM 2009.
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
5.lektion: Økonomisk politik
Notat I et notat vil der normalt optræde følgende elementer: – en problemstilling og baggrunden herfor – forskellige løsningsforslag – en gennemført faglig.
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Overskrift Max 1 linje Forside dias Der findes 4 farveskemaer at vælge mellen: Marker det / de slides du vil have en anden farve på, Vælg ”Design” / ”Farver”
Samfundsfaglig metode – kapitel 25 Samfundsfagsbogen Kureer, 2012
DREJEBOG: Titel på drejebog skrives her
Vejledning til oprettelse af CV
Tv-reklame.
Spilleregler. Del spillerne op i hold. Holdene konkurrerer om at finde de rigtige svar i materialet.
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Årsplan – en kort en lang
4.lektion: Identitet og sociale grupper
Verdens værste bødler Sagprosa.
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
Øvelser Usability Metoder. I dag Evaluering af opgaver.  Aflevering.  Strukturen – (se senere). Aftenens øvelse: Usability plan.
Kommentar Dansk.
Lektion 2. Netsprog Helene Brøndholt Nielsen, Tekstformidling på Internet, Forår 2004 Dagens program Kommunikationssituationen At skrive til nettet Pause.
TIBRGA Eksamen. Ingeniørhøjskolen i Århus Slide 2 af 5 Pensum Pensum uddrages fra lektionsplanen ALT der er angivet med betegnelsen ”Pensum” er pensum.
Pjecefremstilling Hvad er en pjece?
Reklameanalyse.
SKABELON.
Læreruddannelsen i Vordingborg Fysik/kemi
Studietid på Sankt Annæ Jeppe Struve Larsen, pædagogisk leder Julie Debois, lektor (dansk, religion) Steffen Samsøe, lektor (matematik, fysik)
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 - Frivillighed.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 4: Diskussion.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 5: Den diskuterende skrivemåde.
‘At sætte problemer under debat’ Medieanalyse med fokus på at genopfriske og udvide vores viden om argumentationsanalyse, retoriske virkemidler etc. Sagprosaanalyse!
Den populærvidenskabelige artikel
Forskellen mellem objektiv og subjektiv – en Padlet-opgave
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 5: Fra sætning til tekst.
Retorik – at tale/holde foredrag. Retorik som aktivitet: Overalt hvor der er mennesker der formidler, påvirker og argumenterer, er der retorik. Den egentlige.
Kronik EKSAMENSGENRE I SKRIFTLIG DANSK. Genren kronik  Læs om genren her: Se også.
Brugen af retorik i politik. Politik og retorik – og hvorfor det er så vigtigt! Vigtigt for ”de politiske forbrugere” at forstå hvornår og hvorfor politikerne.
Den populærvidenskabelige artikel
KNÆK KODEN.
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Mål Viden om og inspiration Kompetencer aktiviteter Evaluering
Kjeld Resen Projektarbejde og PowerPoint
Innovation.
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
MUNDTLIG FREMSTILLING
MUNDTLIG FREMSTILLING
- og hvordan du undgår dem…
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

‘At sætte problemer under debat’ Medieanalyse med fokus på at genopfriske og udvide vores viden om argumentationsanalyse, retoriske virkemidler etc. Sagprosaanalyse!

Emotiv: Et emotiv betegner et værdiladet ord eller udtryk, det som vi også kalder for "plus"- og "minusord Kontekst: Den sammenhæng som et sprogligt udtryk optræder i, og som er medbestemmende for bestemmelsen af udtrykkets betydning. Valorisere: Tillægge en bestemt (positiv el. negativ) værdi. Agentsivstrygning: Man erstatter den ”agerende”, dvs. den egentlige person eller gruppe, med udtryk som ”det vides med sikkerhed”, ”informerende kredse oplyser”, ”det forlyder”, ”man regner med” osv. Overtalelsesdefintion: Definerer ting alt efter hvad der vil få folk til at ‘købe’. Denotation: Grundbetydning Konnotation: Medbetydning Antitese: Udtryk, hvor to modsatte begreber sammenstilles, fx godt og ondt. Retoriske virkemidler

Argumentationskneb Generaliseringer Skribenten får udsagn til at lyde, som om det gælder alle. Eksempel: ”Danskernes umådeholdne forbrug af materielle goder har erstattet et egentligt livsindhold.” Autoritets-, ekspert- eller idolkneb Henvises der til en eller anden autoritet for at skabe troværdighed? Eksempel: ”Også Hendes Majestæt Dronningen har advaret mod den tiltagende racisme i dagligdagen.” Mængde- og udbredelseskneb I stedet for at argumentere henviser skribenten til, at ”alle”, ”vi” eller ”langt de fleste” er enige om, at… Eksempel: ”I dag har alle indset, at miljøafgifter er en tvingende nødvendighed”

Argumentationskneb Fornufts- og historiekneb Der henvises til almindelig sund fornuft eller til, ”at sådan har det altid været”. Eksempel: ”Det har altid været kvinderne, som har følt hovedansvaret for børnenes trivsel og udvikling.” Påfuglekneb Talen breder sig som en påfuglehale med det formål at tilsløre/dække over fraværet af argumenter eller svar, og der anvendes ofte fremmedord samt lange og indviklede sætninger. Især politikere benytter sig af dette kneb. Agentivstrygning Man erstatter den ”agerende”, dvs. den egentlige person eller gruppe, med udtryk som ”det vides med sikkerhed”, ”informerende kredse oplyser”, ”det forlyder”, ”man regner med” osv. Argumentation gennem enkeltord og vendinger Rummer teksten ord og udtryk med en positiv eller negativ værdiladning, som tydeligt tilkendegiver skribentens holdning? Sådanne ord kan ”farve” fremstillingen og kaldes ”aspektmarkører”. Eksempel: ”Der er for mange højtråbende minoritetsgrupper.” Ordet ”højtråbende” er i denne sammenhæng en aspektmarkør – det markerer et holdningsaspekt.

Hvorfor alle disse kneb? Kommunikationssituationen

Overskrifter I præsenteres nu for nogle forskellige overskrifter fra diverse netaviser. I skal ved hver overskrift overveje, hvilken retorisk tilgang til artiklen og hvilke argumentationskneb I tror vil blive anvendt i artiklen.

ofiler/herbener/ECE /er-det-ok-at-vi-tvinger- spaedboern-ind-i-folkekirken/

ledere/ECE /ligest illing-har-faaet-nyt-fokus/

dere/ECE /krisen- paa-krim-maa-holdes-under- kontrol/

filer/brianesbensen/ECE /debat-om-boernecheck- udstiller-alt-hvad-der-er-galt- med-venstrefloejen/

30 minutter – Argumentationen og retorikken i en opinionstekst: I sættes sammen i grupper af tre og præsenterer på skift det I har fundet ud af for hinanden. Nu Skal i arbejde videre med teksten - brug eventuelt vejledningen i den tekst I læste til forrige modul. Herefter skal I, på basis af denne diskussion sammensætte en lille præsentation ved tavlen med artiklen på Whiteboard – I skal være meget tekstnære I jeres gennemgang af teksten.

Skriv en artikel baseret på en af overskrifterne vi arbejde med først i modulet. Vælg en overskrift og skriv en kort artikel, som I mener passer til overskriftens emne og tone. Artiklen skal lægges op på vores Padlet væg inden modulet er slut. Link til Padletvæg: