Børn og unge med komplekse traumer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Advertisements

Lederkonference Holdbar ledelse – i pædagogisk praksis
At have øje for alle tanker om børn og palliation 15. november 2013
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Den sansende hjerne Neurokonference 2011.
Læge Poul Lundgaard Bak Århus Universitet
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
BØRN GØR DET RIGTIGE HVIS DE KAN
Bokstav børn.
IKKE ALLE SÅR ER SYNLIGE
Specialpædagogisk massage
ÆNDRINGER I FØLELSER OG ADFÆRD VEJEN VIDERE
Underviser Ronny Højgaard Larsen
Jeg støtter barnet ved:
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Pårørendeundervisning 1 Psykoedukation for pårørende til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Netværksmødet Professionelle relationer i tværfagligt samarbejde med kvalitet og effektivitet 2012.
Sydgården Behandlingscenter Sydgården
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
Espe Maria Kahler, Integrationsnet, DFH Side 1 Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn i mistrivsel?
FÆLLESSKAB GLÆDEANERKENDELSE LÆRING Vores F L A G Ådalskolen og SFO Kvædehuset.
Augustseminar 2014 Nyborg d. 14. august.
Børn og smerter Udvidet Familiekursus 6. marts 2010
Robusthed Læge Poul Lundgaard Bak
Tema 4: Værkstøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Peter Westmark Relationskompetence - det er de professionelle voksne der ansvar for kvaliteten af relationen STU - Træf Den
Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn I mistrivsel?
Carl Winsløv ”Didaktiske elementer”
Ida Koch, 2005 BELASTNINGER I ARBEJDET MED SELVMORDSTRUEDE Hvad er svært for dig – og hvordan har du mærket belastningerne? Hvordan beskytte sig mest muligt.
Når glæden går i baglås Fødselsdepression
Relations kompetencer
Hvordan påvirkes familien af en hjerneskade?
Forebyggende Elementer
Spiseforstyrrelse og krop Psykoedukation. Erfaring har lært os, at der er en vis sammenhæng mellem følelser og kropslige udtryk Hoppe og danse af sorg?
Knæk kurven! Med en transparent kultur og fokus på kerneopgaven Henrik Kongsbak Resonans A/S.
Psykoedukation Indlagte patienter med dom til behandling eller anbringelse Session 2 – Skizofreni, symptomer, årsager og forløb Undervisere:
MODTAGELSE AF FLYGTNINGEBØRN I DAGPLEJEN ODSHERRED Dagplejepædagog Tina Veron.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
Sociale historier – et pædagogisk værktøj
Traumer og PTSD III Program Kom til stede Siden sidst – evaluering Psykisk 1. hjælp Hvordan tale med børn og unge Rollercoaster – hvordan arbejde med børn.
Stemmehøring Dorte Hedegaard Psykiatrisk sygeplejerske Iværksætter og tidligere gruppefacilitator af stemmehørergrupperne i Psykiatriens Hus
Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle. Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp.
Traumer og PTSD II Program Kom til stede Siden sidst – navne til kursusbevis, litteratur Rammesætning Et trygt sted Traumer – årsager, reaktionsmønstre.
Hvordan vi beskytter vores børn. ADHD – Ukoncentreret – Impulsiv – Hyperaktiv  ADD – Ukoncentreret – Distræt – Inaktiv.
Neuropædagogik – pædagogik med hjernen og med hjertet
Hvordan motiverer man en ”umotiveret” ung? Aut. Cand. psyk. Silas Charlotte Houlberg Tlf.:
Psykoedukation skizofreni Session 6 – Kommunikation og samvær med den skizofreniramte Undervisere:
Forældreundervisning for forældre/pårørende til børn/unge indlagt på BU1.
Den professionelle samtale Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen, Danmarks Læreforening.
Følelser… hvad for noget?. Rammen for i aften Følelsernes ABC Hvordan støtter vi en positiv følelsesmæssig udvikling hos børn? Vulkanen Formen Lytte,
Robusthed 5 Slib saven!. Program Siden sidst En rystende isbjørn Værktøjskassen – teori og mest øvelser. Pausetræning Afslutning – evaluering og kursusbevis.
- eller emotionel ustabil Personlighedsstruktur
Guide til flygtningeforældre i asylfasen
Fælles viden – Bedre integration Et tilbud om efteruddannelse
Robusthed.dk Værktøjer til livet.
Mit hjerte elsker alle de umuligste børn, de som ingen holder af og ingen kan forstå. Lyvebørn og stjælebørn og løftebryderbørn, de børn som alle voksne.
Trivsel og mental sundhed
Ansvarlig.
KODEORD KONTROL.
Erich Fromm om kærlighed
Nærværende ledelse, personligt og ledelsesmæssigt.
.
Overlæge Poul Lundgaard Bak Komiteen for Sundhedsoplysning
Autisme og angst Sikon 30. April 2019 Christina Sommer
torsdag den 11. april 2019 Basen
Præsentationens transcript:

Børn og unge med komplekse traumer Lisbeth Tetzlaff Lise Bager Olsen 31.8.2016

Hvad er et traume? En hvilken som helst begivenhed, hvor vi lammes, som var vi ramt af lyn fra en klar himmel For pludseligt, for hurtigt og for meget – overvælder vores evne til tilpasning. Enhver mestringsstrategi, som vi måske har haft er undergravet, og vi føler os, i den grad hjælpeløse og uden håb Følelse af stærk frygt, hjælpeløshed, kontroltab og trussel om tilintetgørelse Brud på grænser, brud på forbindelse til andre, til sig selv, til Gud. Tidligere troede man at børn ikke var påvirkede af traumer,- at de var robuste.

Bestemmende faktorer for symptomudviklingen Antallet af begivenheder Traumatisk stress-situation som er langstrakt Familieforhold, støttende miljø- venner, lærer osv Barnets alder, gener, temperament, omgivelser i de første leveår, historie Intensitet af begivenhed

”Flygtningebørnenes traumer”

NEOCORTEX – TÆNKEHJERNEN Logistik, analyse, rationel tænkning, sprog, kontrol/regulering af følelser, ansvarlig for mentalisering LIMBIC SYSTEM – FØLEHJERNEN Social, vrede, angst, had, glæde, styrer hukommelse funktioner. KRYBDYRHJERNEN - OVERLEVELSESHJERNEN Vejtrækning, temperatur, blodtryk, sult, tørst, seksuelle drift, overlevelse. Instinkt, uden viljes kontrol.

Kilde: Dag Ø. Nordanger, 2016

Den traumatiserede hjerne Amygdala bliver overaktiv, den er hele tiden på udkig efter farer. Hypersensitivt alarmsystem og et underudviklet reguleringssystem. Man sidder fast i alarm tilstande. Når overlevelseshjernen udvikles så er det på bekostning af læringshjernen. Målet er : 1. berolige det sensitive alarmsystem og 2. udvikle det underudviklede reguleringssystem.

”Tolerancevinduet” – en model Kamp/flugt modus: Angst, aggression Udadreagerende, impulsivitet, uro, vanskeligheder med at sove, rastløs og eksplosiv, undgåelsesadfærd, hurtige og overdrevne følelsesskift. Frys modus: Vanskeligheder ved at være tilstede mentalt, tristhed, fjernhed, tomhed, dagdrømmeri, følelsesmæssig ”flad”, håbløshed. Dag Nordanger :Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 51, nummer 7, 2014, side 530-536

3 Grundpiller i arbejdet med børn med komplekse traumer TRAUMEFORSTÅELSE Støtte til regulering Relation Tryghed/sikkerhed

Tryghed/sikkerhed Verden og kroppen er et utrygt sted at være Komplekst begreb som indeholder mange elementer Oplevet sikkerhed/tryghed – fysisk og emotionel sikkerhed Åbenhed, tilgængelighed, atmosfære Behovet for have valg og medbestemmelse Forberedelse/rutiner/struktur i dagligdagen Længerevarende hjælp til overblik og planlægning Placering i lokalet Opmærksomhed på ikke at trigge barnets alarmberedskab hvis muligt

Relation At blive behandlet som et menneske med værdi Behovet for at være i en støttende, nærværende, omsorgsfuld, tilgængelig relation til en voksen Tillid tager LANG tid – tålmodighed, troværdighed, respekt, pålidelighed og ærlighed Oplevelser af tryghed, stolthed, glæde, lykke sammen med en voksen. Skabe tilhørsforhold til gruppen/klassen At blive der når det er svært og forsøge at forstå, hvad der sker At vores oplevelser, perspektiver og følelser bliver taget alvorligt

Støtte til (selv)regulering At være barnets ”termostat” Det kræver mange gentagelser over tid – daglige samspilserfaringer Sam-regulering – time-in fremfor timeout Stemme, kropholdning og berøring Tilbageholdenhed med brug af f.eks. straf, skældud og kontrol, fornuftsbaserede korrektioner Langsomt øge elevens bevidsthed om egne kropssansninger og følelser Leg som en mulig metode til at øge bevidsthed om kropslig sansning, følelser og selvregulering På længere sigt støtte eleven i indsigt til at forstå ”triggere” Større elever kan hjælpes til bevidstgørelse af strategier til selvregulering

Hvad kræver det af os professionelle? Krævende og udfordrende at være en god ”regulator” for elever med komplekse traumer Tålmodighed – forandring tager tid Fastholde traumeperspektiv og se bag ”uforståelig og uforudsigelig adfærd” – fasthold nysgerrighed Et roligt nervesystem beroliger et uroligt/aktiveret nervesystem Hvad oplever jeg som farligt, ubehageligt eller truende? Tanker/holdninger kan medvirke til at berolige eller øge aktivering Rollemodel Tid til refleksion og egenomsorg i ”fredstid”

Tolerancevinduet som værktøj