Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Mit hjerte elsker alle de umuligste børn, de som ingen holder af og ingen kan forstå. Lyvebørn og stjælebørn og løftebryderbørn, de børn som alle voksne.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Mit hjerte elsker alle de umuligste børn, de som ingen holder af og ingen kan forstå. Lyvebørn og stjælebørn og løftebryderbørn, de børn som alle voksne."— Præsentationens transcript:

1 Mit hjerte elsker alle de umuligste børn, de som ingen holder af og ingen kan forstå. Lyvebørn og stjælebørn og løftebryderbørn, de børn som alle voksne folk er meget vrede på. (Tove Ditlevsen)

2 Pragmatiske enkle løsninger i en kompleks virkelighed

3 Konteksten for vores arbejde
Sårbarhed er flyttet ind i det tavshedspligtige rum og gjort til et professionelt anliggende Almene forhold privatgøres Følelser patologiseres Adfærd som forklaringsgenererende Vurderinger er blevet almen del af dagligdagen

4 styrkelse af fællesskab
Tryghed ved det, vi kender – utryghed som forudsætning for, at alle kanter kommer op Han slår, fordi han har en anderledes hjerne og et lille rødt monster indeni Uklar ansvarsfordeling mellem børn og voksne – lorten lander hos børnene Hvis Anton skal blive i klassen, flytter vi Amalie Afmagtssystemer: Når alle har prøvet alt og det er de andre, der kunne gøre noget… Hvad kan vi som skole gøre, når forældre ikke sætter grænser for deres børn/opdrager dem? (det kan vi ikke gøre noget ved)

5 Almengørelse af følelser, reaktioner og udtryk
At almengøre følelsesmæssige reaktioner - også de vanskeligt håndterbare, fx vrede: Vi bliver alle sammen vrede – og bange og kede af det og alt muligt andet… At almengøre at børn reagerer på noget – det historiske, relationelle og kontekstualiserede barn At styrke børns forståelser af og sprog for deres egne og klassekammeraters måder at reagere, udtrykke sig og handle på: Når jeg bliver bange, løber jeg væk og når Preben bliver bange kaster han med stole –samme følelse, andet udtryk At styrke børns forståelser af, at børns forskellige reaktioner, håndteringer og handlinger påvirker hinanden på godt og ondt

6 Om at udvide normaliteten
Eller historien om, hvordan vi alle sammen er fucked up!

7 Et almenpsykologisk perspektiv på et systemisk grundlag
Afsæt i to integrative bevægelser i den almene udviklingspsykologiske forskning: Menneskers socialitet som uløseligt forbundet med al form for udvikling (Nielsen 2015; Hertz 2010, 2015). Sammensmeltningen af udviklingspsykologi og traumeteori (Nordanger & Braarud 2014; Levine & Kline 2012; Siegel 2009, 2012). Kunsten som almengørelse af oplevelser og følelser

8 Det kontekstualiserede, relationelle og historiske barn
Socialitet som grundvilkår Historicitet som kropsliggørelse

9 Traumer er uundgåeligt i ethvert levet liv
I vores optik… De opstår i mødet mellem mennesker og verden (andre mennesker, situationer, begivenheder mv.)

10 MØD OLIVER! En vred ung mand…

11 Traumer og belastende omstændigheder skaber stressede systemer
…Et snævert tolerancevindue

12 Tolerancevinduet

13 Traumatiske reaktioner kan kendes på:
Følelsesudtrykket kan blive meget voldsomt ift. hvad der udløser det Man kan få oplevelsen af ‘den vrede’ ikke er til at nå; er uden for rækkevidde; ikke modtagelig i en almindelig samtale Låget ryger af – klappen går ned Man først kan tale sammen igen, når den vrede er dampet af

14 Vreden, angsten og afmagten
Børn og unge, der fx reagerer med vrede er altid også børn og unge, der har et højt angst- og afmagtsniveau. ”Jeg bliver bange, fordi jeg er afhængig af et fællesskab, som jeg er forkert ift.” ”Jeg bliver afmægtig, fordi jeg ikke ved hvad jeg skal gøre for at ændre det. Selv om jeg hver morgen tænker, jeg vil være rigtig i dag, så lykkes det ikke.” ”Jeg bliver vred, fordi jeg bliver nødt til at kæmpe for at forblive en del af fællesskabet.”

15 Enig/uenig Om at almengøre det svære…

16 Normalitetens grænse: ‘Du er ikke som os andre…’
’Når børn opleves som uforståelige og uforudsigelige, træder vurderinger i stedet for forståelser og et mangelvokabular aktiveres”

17 De vrede, vilde og voldsomme er særligt svære at forstå
Kært barn har mange navne… De aggressive, udadreagerende, vrede, voldelige, ‘syge i bøtten’, udenfor pædagogisk rækkevidde, psykopater mv. Kendetegnende er, at det er børn, der findes alle vegne der er svære at forstå – de er uforståelige! der er uforudsigelige der er svære at håndtere der gør noget ved os der er (for) få professionelle redskaber til at håndtere dem der ekskluderes ofte der diagnosticeres ofte

18 de defineres ofte ved det, vi synes, de ikke er gode til…
Reflektere Mentalisere Være empatiske Udøve selvkontrol Behovsudsætte Styre impulserne Sidde stille Høre efter Honorere kravsituationer

19 Det er en helt særlig udviklingspræmis!

20 Ingen kan forstå mig! (jeg er uforståelig)
Den subjektive læring Ingen kan forstå mig! (jeg er uforståelig) Jeg er forkert Jeg hører ikke til

21 Der har aldrig været bedre mulighed for at føle sig forkert

22 Forkerthed og skam De børn og unge, der kontinuerligt mødes og forstås som forkerte og tilsyneladende ikke formår at tilpasse sig, vil opbygge en massiv skamfølelse. Skammens typiske udtryk: Selvforsvar (han var selv ude om at jeg slog ham) Ligegyldighed (Jeg er da f… ligeglad med om det gjorde ondt, han havde fortjent det. Han var også megaond overfor mig).

23 Stressbetingede og Traumatiske reaktioner ligner diagnosticérbar adfærd

24

25 Når børn, der reagerer meningsfuldt, diagnosticeres med en udviklingsforstyrrelse, kan det have flere utilsigtede bivirkninger. Det kan begrænse omgivelsernes nysgerrighed på, hvad der måtte være på spil for et barn og på, hvad han prøver at kommunikere (invitationer og svar). Det kan begrænse interessen for eventuelle meningsfulde grunde til børns adfærd for i stedet at forstå barnets adfærd med afsæt i diagnosen (Hertz 2010) (den tautologiske risiko). Det kan forstærke den unges oplevelse af at være uforståelig for sine omgivelser, ligesom det bidrager til at forstærke børns forkerthedsfølelse.

26 En professionel indsats i en kompleks virkelighed
Når barnet bliver taberen i systemer af skam, afmagt og forkerthed

27 Forkerthed, afmagt og skam rammer ikke kun børnene
Vurderingers dominans rækker ind i alle kontekster: Systemer af forkerthed Systemer af afmagt Systemer af skam Who are we to know better? Hvilke positioner, handlinger giver det mulighed for? Og hvilke dilemmaer?

28 Professionel kærlighed - eller nysgerrighed
”Og han har aldrig levet som klog på det er blevet han først ej havde kær”


Download ppt "Mit hjerte elsker alle de umuligste børn, de som ingen holder af og ingen kan forstå. Lyvebørn og stjælebørn og løftebryderbørn, de børn som alle voksne."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google