Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Ernæring sund & rigtig kost
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)
Balance i energiregnskabet
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost til triatleter.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Opgave – mål maden Gå ind på
Nem planlægning af børnemad
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Sundhed i skolen Ifølge ”Fælles mål” fra Undvisningsministeriet er sundhed et obligatorisk emne i skole regi.
KOSTPROGRAM 2013.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
8.1. Få bevægelse ind i hverdagen - voksne mindst 30 minutter om dagen 8.2.
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Kostberegning.
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Ankerhus 110 års jubilæum University College Sjælland Ernæring og sundhed Ankerhus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Bov 5 g fedt Skinke 2-4 g fedt Nakkefilet 12 g fedt FEDTINDHOLD I SVINEKØD I TERN Fedtindhold i 100 g råt kød Landbrug & Fødevarer.
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Forslag til dagskost for en kvinde med lav fysisk aktivitet
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Hvor kommer jern fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Bolle 6 g Røget laks 4 g Resten < 0,5 g I alt 28 g protein 40 g råt kyllingebryst, 25 g salat, 50 g peberfrugt,
Retten på tallerkenen indeholder 19 g fedt 2820 kJ = 670 kcal, hvis der bruges 1 spsk olie ved tilberedning Retten på tallerkenen indeholder 9 g fedt 2440.
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Rugbrød 4 g Røget filet 3 g Peberrod 0,7 g Roastbeef 4 g I alt 32 g protein 75 g rugbrød, 15 g roastbeef,
Stegt 15 g fedt Rå 15 g fedt Uden fedtkant 8 g fedt FEDTINDHOLD I EN SVINEKOTELET Landbrug & Fødevarer.
Stegt 8 g fedt Rå 11 g fedt Uden fedtkant 4 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE FLÆSKESTEG Landbrug & Fødevarer.
VIDSTE DU, AT… 2250 kJ = 535 kcal 2700 kJ = 645 kcal En mellem størrelse popcorn, 135 g indeholder flere kalorier end en portion sammenkogt ret, som vist.
100 g medaljon af svinefilet 110 g grøntsager 40 g pasta MEDALJON MED PASTASALAT 1325 kJ = 315 kcal 4 g fedt Landbrug & Fødevarer.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
VIDSTE DU, AT…der er stor forskel på, hvad du skal spise, når du… 870 kJ = 205 kcal Har god appetit Er småtspisende Tidlig morgenmad eller i løbet af natten.
Morgenmad Hvor kommer protein fra? Skinke 3 g Ost 9 g Rugbrød 1 g Peberfrugt - g Agurk - g Kiwi 0,6 g I alt 30,7 g protein 30 g havregryn, 200 g skummetmælk,
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
Hvor kommer vitamin A fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
VIDSTE DU, AT… Madpakker – Børn 3-6 år
Morgenmad Hvor kommer protein fra? I alt 29,4 g protein
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
FEDTINDHOLD I EN SKINKESCHNITZEL
VIDSTE DU, AT… 1420 kJ = 340 kcal 1420 kJ = 340 kcal
Hvor kommer kulhydrat fra?
Hvor kommer fedtet fra? Kilde: Danskernes kostvaner
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Hvor kommer fedtet fra? Kilde: Danskernes kostvaner
Hvor kommer vitamin A fra?
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Hvad indeholder vores mad.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Hvor kommer kulhydrat fra?
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
Faglig regning Kostberegning.
Præsentationens transcript:

Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal 1 g tilgængeligt kulhydrat giver 17 kJ = 4 kcal 1 g kostfiber giver 8 kJ = 2 kcal 1 g protein giver 17 kJ = 4 kcal 1 g alkohol giver 29 kJ = 7 kcal Kilde: NNR 2004 Landbrug & Fødevarer

Anbefalet energifordeling for aldersgrupper Protein Kulhydrat Fedt Børn 6-11 måneder 7-15% 45-60% 30-45% 1-2 år 10-15% 30-40% Over 2 år og voksne 10-20% 25-40% Kilde: NNR 2004 Landbrug & Fødevarer

Anbefalet energifordeling for børn over 2 år og voksne Protein 10-20% Kulhydrat 50-60% Fedt 25-35% Kilde: NNR, 2004 Landbrug & Fødevarer

Energifordelingen i danskernes kost Anbefaling for alle over 2 år Danskernes kostvaner 2003-2008 voksne *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding Kilde: NNR, 2004 Kilde: Danskernes kostvaner 2003-2008 Landbrug & Fødevarer

Hvor kommer energien fra? Kilde: Danskernes kostvaner 2003-2008 Landbrug & Fødevarer

Energi per dag for 18 – 60 årige Ved normal fysisk aktivitet Kvinder ca. 9300 kJ = 2215 kcal Mænd ca. 12000 kJ = 2870 kcal Ved lav fysisk aktivitet Kvinder ca. 8200 kJ = 1950 kcal Mænd ca. 10550 kJ = 2510 kcal Kilde: NNR, 2004 Landbrug & Fødevarer

Energi fordelt på måltider Morgenmad 20 – 25% Frokost 25 – 35% Middagsmad 25 – 35% 1 til 3 mellemmåltider i løbet af dagen bør tilsammen udgøre 5 – 30% Find spændende opskrifter på www.svinegodt.dk Kilde: NNR, 2004 Landbrug & Fødevarer

Hold en passende vægt Energioverskud Energiunderskud Energibalance Landbrug & Fødevarer

Hold en passende vægt = < > > Energiforbrug Energiindtagelse Holder vægten Energiforbrug Energiindtagelse < Tager på i vægt Energiforbrug Energiind- tagelse > Taber i vægt Energiforbrug Energiindtagelse > Taber i vægt Landbrug & Fødevarer