Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal 1 g tilgængeligt kulhydrat giver 17 kJ = 4 kcal 1 g kostfiber giver 8 kJ = 2 kcal 1 g protein giver 17 kJ = 4 kcal 1 g alkohol giver 29 kJ = 7 kcal Kilde: NNR 2004 Landbrug & Fødevarer
Anbefalet energifordeling for aldersgrupper Protein Kulhydrat Fedt Børn 6-11 måneder 7-15% 45-60% 30-45% 1-2 år 10-15% 30-40% Over 2 år og voksne 10-20% 25-40% Kilde: NNR 2004 Landbrug & Fødevarer
Anbefalet energifordeling for børn over 2 år og voksne Protein 10-20% Kulhydrat 50-60% Fedt 25-35% Kilde: NNR, 2004 Landbrug & Fødevarer
Energifordelingen i danskernes kost Anbefaling for alle over 2 år Danskernes kostvaner 2003-2008 voksne *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding Kilde: NNR, 2004 Kilde: Danskernes kostvaner 2003-2008 Landbrug & Fødevarer
Hvor kommer energien fra? Kilde: Danskernes kostvaner 2003-2008 Landbrug & Fødevarer
Energi per dag for 18 – 60 årige Ved normal fysisk aktivitet Kvinder ca. 9300 kJ = 2215 kcal Mænd ca. 12000 kJ = 2870 kcal Ved lav fysisk aktivitet Kvinder ca. 8200 kJ = 1950 kcal Mænd ca. 10550 kJ = 2510 kcal Kilde: NNR, 2004 Landbrug & Fødevarer
Energi fordelt på måltider Morgenmad 20 – 25% Frokost 25 – 35% Middagsmad 25 – 35% 1 til 3 mellemmåltider i løbet af dagen bør tilsammen udgøre 5 – 30% Find spændende opskrifter på www.svinegodt.dk Kilde: NNR, 2004 Landbrug & Fødevarer
Hold en passende vægt Energioverskud Energiunderskud Energibalance Landbrug & Fødevarer
Hold en passende vægt = < > > Energiforbrug Energiindtagelse Holder vægten Energiforbrug Energiindtagelse < Tager på i vægt Energiforbrug Energiind- tagelse > Taber i vægt Energiforbrug Energiindtagelse > Taber i vægt Landbrug & Fødevarer