Lægeforeningen Fremtidig prioritering af medicinske behandlinger Jens Winther Jensen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Proces på sundhedsområdet Det nære sundhedsvæsen
Advertisements

Hvordan letter vi arbejdspresset i en travl klinisk hverdag? v/ Erik Jylling, Sundhedspolitisk direktør, Danske Regioner.
Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Danmarks Matematiklærerforening for Finansrådet. PengeSpillet (Arbejdshæftet: Viden om penge)
Klinisk forskning - i dag og i morgen Torben V Schroeder Overlæge, Karkirurgisk Klinik, Rigshospitalet og Professor, Institut for Klinisk Medicin, Københavns.
Metodebeskrivelse Den Røde Tråd 1 Udgangspunktet for sagsbehandleren: Sagsbehandleren skal hjælpe sygemeldte borgere tilbage i arbejde, a-kasse eller uddannelse.
Brugerinddragelse i sundhedsvæsenet HVAD SKAL VI MED ET BRUGERRÅD? Alexandra B. R. Jønsson Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet.
Mor og barn hos lægen. Hvordan vi har arbejdet med at forbedre kommunikationen – og hvad vi har fået ud af det Poul-Erik Kofoed og Jette Ammentorp.
”Nye veje til at motivere og aktivere de unge på arbejds- markedet”
1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets høring om sektorovergange og samarbejdet mellem regioner, kommuner og almen praksis Hvordan skaber vi sammenhængende.
MARTS 2011 DET FÆLLES ANSVAR II Title slide EVALUERING AF DET FÆLLES ANSVAR II ERFARINGER OG PERSPEKTIVER.
Skal lægerne prioritere? Mads Koch Hansen, Formand Lægeforeningen.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Bo Christensen professor praktiserende læge ph.d 2011 KVALITET I ET SAMMENHÆNGENDE SUNDHEDSVÆSEN – HVORDAN KAN DET LADE SIG GØRE?
Kvalitetssikring af den lægelige stofmisbrugsbehandling Helle Petersen Tilsyn, Sundhedsstyrelsen Fælles årsmøde 2009 for Servicestyrelsen og Sundhedsstyrelsen.
Velkommen Lise Høyer Lægeforeningen Midtjylland Medlemsmøde Torsdag den 4. februar 2016 kl – Aarhus Universitetshospital, Skejby, Aarhus N.
Samarbejdsaftalen på demensområdet Fra tanke til handling!
Center for Kvalitetsudvikling KVIS 22. september 2009 Pilotundersøgelse af Patientoplevet Kvalitet i Speciallægepraksis 2009 Design, resultater og udviklingsmuligheder.
SATSPULJEPROJEKTET Baggrund og bevillingsmæssigt grundlag for de regionale familieambulatorier.
Svend Andersen, professor dr.theol. A A R H U S U N I V E R S I T E T CENTER FOR BIOETIK OG NANOETIK Etik i MTV.
Rationel farmakoterapi Speciallægeuddannelsen i almen medicin.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Fremtidens matematik, marts 2015 Carl P. Knudsen Hvad er DASG ?
Lægeforeningen Lægemøde 2007 Tilbagemelding på workshops om forebyggelse.
Klinisk Etisk Komite for psykiatrien i Region Syddanmark. Psykiatriens regionale ledermøde Anne Marie Enderlein Cand. mag. i idehistorie, sup.
1 INDSATSEN FOR PERSONER MED KRONISK SYGDOM I REGION SYDDANMARK - ET SAMARBEJDE MELLEM REGION SYDDANMARK, REGIONENS KOMMUNER OG ALMEN PRAKSIS Charlotte.
Samarbejdet i rehabiliteringsteamet Sundhedskoordinator Afdelingslæge, ph.d. Jens Christian Jensen Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering.
Fordomme og udfordringer i handicapindsatsen Stig Langvad, formand, DSI.
Er patienterne klar til telemedicin? Morten Freil Direktør
Alle unge skal have mulighed for at vælge efterskole
I hvilken grad vurderer du, at sundhedsdata er med til at understøtte sammenhængende patientforløb på tværs af sektorer (kommuner, regioner)?
Ny lokalaftale om arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere i BUF
Landsdækkende virksomhedskampagne
Arbejdsmiljø og ledelse går hånd i hånd
Akkreditering i speciallægepraksis
Dagsorden for mødet Velkomst og kort præsentation
Velkommen til et nyt kvalitetsprogram…
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Indhentning af CPR-nummer og samtykke
LÆGELIG VIDEREUDDANNELSE KBU i logbog.net
Det man ikke ser har man ikke ondt af
9 gode råd til et styrket samarbejde med pårørende på hjerneskadeområdet
Formelle krav til Rehab-Team…
KLIK - webinar Arbejdsgange og opgaver
Shared Care platformen Allan Nasser, Syddansk Sundhedsinnovation
Den Nationale Guideline for Organdonation
Kobling af økonomistyring og digitalisering
Fremtidens sundhedsvæsen – nyeste udspil fra Danske Regioner
En vision for almen praksis
Informationsmøde om § 18-midler til frivilligt socialt arbejde
Vejledning i validering
Det rette tilbud fra første kontakt.
Vision 2050 er vejen til vækst
og frivillige/ufrivillige
Rum for uformel læring, 28. april 2011
Hvad er vigtigt for dig? Onsdag den 6. juni stiller sundhedsprofessionelle dette spørgsmål til patienter, beboere, klienter, brugere og borgere Den.
Landskonference for reumatologiske sygeplejersker
samarbejdsaftalen for traumatiserede flygtninge og krigsveteraner
Børne- og undervisningsudvalget den
Drug Device Erfagruppemøde Industri Farmaceut Foreningen Symbion 26 januar 2017 Thorsten Jørgensen, Lægemiddelinspektør
Region Midtjyllands opgave
Lov og praktiske løsninger Adfærd og ”plejer”… Samarbejde
Værdibaseret styring i Hjertecentret Sundhedsudvalgsmøde 20. juni 2017
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
arbejdspladsvurdering (apv) februar – 13. marts 2019
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
Værktøj 4: Aktiverende APV
Ældre Sagens Distriktsdag, den
Præsentationens transcript:

Lægeforeningen Fremtidig prioritering af medicinske behandlinger Jens Winther Jensen

Lægeforeningen Politiken.dk 9. december 2008 kl. 03:00 Udgifter til medicin vokser vildt Regionernes formand frygter, at der ikke er råd til al nyudviklet medicin. Det vil ramme folk med kræft, gift og sklerose. Sygehusenes udgifter til medicin er mere end femdoblet siden år 2000 og udgør snart 10 procent af de samlede udgifter i sundhedssystemet. »Det er ikke realistisk at tro, at vi kan blive ved med at betale for al ny medicin, der bliver udviklet. Vi skal nok gøre, hvad vi kan for at bruge pengene bedst muligt, men vi bliver nødt til at prioritere og erkende, at noget vil vi ikke have råd til«, siger formand Bent Hansen (S).

Lægeforeningen Sat på spidsen Hvor dyrt må det være at forlænge et liv en måned? Politisk - etisk spørgsmål ikke et lægefagligt spørgsmål eller ansvar. Mange perspektiver Prioritering en nødvendighed – men på velbelyst grundlag Ikke at prioritere er også en prioritering!

Lægeforeningen Perspektiver Ny medicin er en investering – ikke kun virksomhedens, men også samfundets. Den medicin, der på et givet tidspunkt giver x ugers livsforlængelse, efter yderligere afprøvning og udvikling giver xx ugers livsforlængelse og på et yderligere senere tidspunkt måske helbreder patienten. Medicin virker forskelligt. Det kan ikke udelukkes, at måske 1% af patienterne ved første behandling måske bliver helbredt. Medicin falder generelt i pris ved anvendelse over tid. Pris for behandling med betainteferon er faldet ca. 50%

Lægeforeningen Prioritering i sundhedsvæsenet Åben og gennemsigtig prioritering Velbelyst grundlag Fagligheden skal have tyngde på alle niveauer Den ”gode” prioriteringscirkel Region Midt model kan/bør være national. UVKL kan/bør være model på andre områder. Administrativ/politisk prioritering Klinisk prioritering

Lægeforeningen Lægers rolle Klinisk prioritering Værdigrundlag Lægeløftet: …at anvende mine kundskaber med flid og omhu til samfundets og mine medmenneskers gavn…

Lægeforeningen Lægers rolle Klinisk prioritering Fagligt grundlag Klinisk evidensgrundlag Nationale retningslinjer og vejledninger Lokale retningslinjer og vejledninger Lægefaglig viden og erfaring

Lægeforeningen Medicin er lægens redskab - men med stærk faglig tilgang

Lægeforeningen Lægers rolle Politisk administrativ prioritering Læger skal medvirke til udarbejdelse af det bedst mulige beslutningsgrundlag for politisk beslutning Udgangspunkt: Kodeks for lægefaglig rådgivning. Lægers rådgivning skal være troværdig, sammen- hængende og fagligt dokumenteret.

Lægeforeningen Politisk administrativ prioritering Læger ønsker: Klare og håndfaste politiske mål, der giver patienterne synlige krav Ressourcer der passer til mål og ambitioner Måling og dokumentation af indsats Ved anvendelse af (nye) lægemidler er monitorering og protokollering essentiel Administrativ/politisk prioritering Klinisk prioritering

Lægeforeningen Lægeforeningens lægemiddelpolitik

Lægeforeningen Udvikling af sikre og effektive lægemidler Udvikling og dokumentation af lægemidlers sikkerhed og effektivitet er en vedvarende proces. Anbefaling: Amgros skal være aktive i forbindelse med postmarkeds- undersøgelser og øvrig opfølgning Bivirkninger. Stærk handlingsplan der skal -Gøre det lettere at indberette -Indhente oplysninger om bivirkninger fra eksisterende datakilder -Lægemiddelstyrelsen omdrejningspunkt

Lægeforeningen Udvikling af sikre og effektive lægemidler Nye og dyre lægemidler Forslag: Stat/Regioner indgå aftaler direkte med lægemiddel- virksomheder om gennemførsel af klinisk kontrollerede forsøg.

Lægeforeningen Adgang til sikre, billige og effektive lægemidler Det skal være økonomisk muligt for alle patienter at modtage rationel lægemid- delbehandling Lægemiddelstyrelsens og Medicin- tilskudsnævnets gennemgang af alle lægemidlers tilskudsstatus yderst fornuftig med henblik på at sikre tilskud til billig medicin med samme effekt som dyrere medicin. Hospitalslæger bør ordinere en medicin, der er billig for patienten, når han/hun selv skal købe den på apoteket.

Lægeforeningen Rigtig anvendelse af medicin Indsats for forbedret compliance Compliance for kroniske patienter er ca. 50%. Forslag: Patienter må max. være i behandling med 5 forskellige Lægemidler ad gangen. Ved behandling med flere midler på en gang falder compliance drastisk – og omvendt stiger risikoen for interaktioner.

Lægeforeningen Rigtig anvendelse af medicin Nem adgang til komplet og let tilgængelig information om lægemidler Vi ser rigtig meget frem til indførslen af det Fælles Medicinkort i et skridt i den rigtige retning. Tak for ordet !