Mental sundhed et anliggende for folkesundheden? Sigurd Lauridsen Ph.d. Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet Projektleder DEA.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sundhed menneske og samfund
Advertisements

Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
ADHD – en kommunalpolitiske udfordring
CENTER FOR STUDIER AF LIGHED OG MULTIKULTURALISME/FØDEVAREØKONOMISK INSTITUT, LIFE Temadag: I sundhedens tjeneste – Dilemmaer og veje i forebyggelse.
Endeligt forslag til ”Lys i øjnene” Præsentation af politikken før høringsrunde.
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Frivillige aktiviteter for og sammen med ældre flygtninge og indvandrere den 10. november 2008 Ældre flygtninge og indvandreres medborgerskab Hvordan?
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Ekspertudvalget om fattigdom Hvor er udvalget i sit arbejde? Torben M. Andersen.
TEMA I SUNDHEDSFREMMENDE LIVSSTIL
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
FN’s standardregler Modul 1 Historie •Verdenshandlingsprogrammet 1982 •FN’s handicap-tiår •Midtvejsmøde i Stockholm 1987 •Forslag til konvention.
SYG, STRESSET ELLER BARE PJÆK
Lovgivning og etik i forhold til unge og deres retsstilling
Omsætning af viden til handling
EU-indsaten for administrative lettelser1 Indsatsen for at lette byrderne i EU Anders Bering Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering.
Hvem sagde udsatte? Den 8. februar 2012
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Byrådsseminar 23. januar 2012 Sønderborg Enhedschef Annemarie Knigge Enhed for Sunde Rammer Sundhedsstyrelsen Sundhedspolitikken – relevant i alle fagudvalg.
Institut for Idræt Foreningsliv og kommuner. At agere i en projektkultur Charlotte Østergaard, Studieadjunkt Institut for Idræt, Københavns Universitet.
Hvorfor er der behov for en kampagne som EN AF OS?
Fremme af unges mentale sundhed
Gode Skole-Elever Kjeld Poulsen Forskningsleder, PhD, Speciallæge Steno Center for Sundhedsfremme Afd for Forebyggelse Tlf.:
Skolesundhedsprofiler i Odense Kommune
Forvaltningsnavn Dagens oplæg -Projektet og boligområdet -Tilgangen i Sund Zone -Hvordan arbejder vi i praksis -Hvad får vi ud af det.
Et godt liv for alle borgere Christina Krog, tlf. Om Sund By Netværkets strategiske satsninger og arbejdsmetode.
Tværfagligt og tværsektorielt samarbejde omkring udsatte familier Aulum 26 november 2009.
Fritidspas på det kommunale budget Merete Scheelsbeck Formand for Fritids- og Kulturudvalget Høje-Taastrup Kommune (HTK)
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Der var engang…………….. Broen til bedre sundhed Preben Cramon, sundhedsfaglig chef, overlæge Region Sjælland.
Fritidspas.
Sundhedspædagogisk tværfagligt samarbejde
Sådan gør vi dansk kronikerbehandling til internationalt forbillede Sådan gør vi dansk kronikerbehandling til internationalt forbillede #KroniskFremtid.
Dias om Følgende dias giver et overblik over, hvad hæftet indeholder og kan bruges til. Der findes også en række dias, der beskriver, hvad.
Tvang i psykiatrien – i et menneskeretligt perspektiv Det Centrale Handicapråd 15. marts 2010 Birgitte Kofod Olsen Rådgiver, PhD.
Vis hjælpelinjer som hjælper ved placering af objekter 1.Højreklik udenfor slidet og vælg ’Gitter og hjælpelinjer’ 2.Sæt kryds ved ’Vis’ tegnehjælpelinjer.
Ved overlæge Jes Gerlach
Psykisk mistrivsel blandt skoleelever: udbredelse, udvikling og udsigter Konference om psykisk mistrivsel hos børn og unge Kolding Kommunes Uddannelsescenter.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
FÆLLES OM FRITIDEN Oplæg på temadagen ‘Veje til deltagelse’ Cecilie Friis / projektmedarbejder SUMH – Sammenslutningen af Unge Med Handicap.
Den gode overlevering og samarbejde på tværs
Arbejdsmiljøforskningens bidrag til indsatsen for trivsel og sundhed Seniorforsker Vilhelm Borg Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
1 Temamøde om Social Ulighed i Sundhed Erfaringer med at sætte social ulighed i sundhed (SUS) på dagsordenen i Københavns Kommune Disposition: - Begreber.
Dansk Handicap Idræts-Forbund Mission, Vision og Mål
Inklusion Fokus: Udsatte unge og samarbejde med kommunerne Pædagogisk konsulent Maren Ottar Hessner
Overskrift og underoverskrift i versaler. Underoverskrifter og brødtekst står altid i den fast definerede grå. EFTERVÆRN STØTTE TIL TIDLIGERE ANBRAGTE.
Patient- og Pårørendepolitik ( ) ) Vi tager patienten og de pårørende med ved bordet, når vi taler om, hvordan vi kan gøre tingene.
Dansk Handicap Idræts-Forbund Mission, Vision og Mål
Bente Jensen, LANDSKONFERENCE 2006 Udsatte børn i dagtilbud Hvad ved vi, hvad gør vi - og hvordan kan kvalitet fremmes? Oplæg på FOA Landskonference,
Mentale helbredsproblemer - førtidspension eller tilbagevenden til arbejde? Vilhelm Borg seniorforsker NFA 2010 Oplæg Beskæftigelsesråd Hovedstad.
Emnespecialisering i Sundheds- og sygdomssociologi
Unges opfattelser af og viden om sundhed
Handicap og menneskerettigheder
Temamøde om social ulighed i sundhed
Sundhed, forebyggelse og sundhedsfremme
Tryghed, velfærd og social stabilitet
Peqqinnissamik piorsaaneq Sundhedspædagogik
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Mere MOST - mindre fravær
Mental sundhed på arbejde
Børn, der oplever vold i familien Omfang og konsekvenser
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Socialt Velfærdsindeks Status
BLINDE OG STÆRKT SVAGSYNEDES LEVEVILKÅR Muligheder og barrierer for samfundsdeltagelse Anna Amilon, Lena Bech Bojsen, Stine Vernstrøm Østergaard, Anna.
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Broen til Bedre Sundhed Projektleder Sund Uddannelse, Gitte Porsmose
Præsentation af IT-sikkerhedsfunktionen
Præsentationens transcript:

Mental sundhed et anliggende for folkesundheden? Sigurd Lauridsen Ph.d. Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet Projektleder DEA

Agenda 1.Hvorfor er mental sundhed til debat? 2.Et internationalt perspektiv på mental sundhed 3.De væsentligste determinanter for mental sundhed

Hvorfor spørger vi om mental sundhed er et anliggende for folkesundheden? To grunde 1.Sundhedsbegrebet og målsætningen for sundhedsvæsnet 2.Fokus på behandling og deterministisk opfattelse af psykisk sygdom

Sundhedsbegrebet og sundhedsvæsnet Ofte forstår vi sundhed som fravær af sygdom At være mental sund er mere end fravær af sygdom – indebærer bl.a. trivsel og evne til at håndtere dagligdags stress Skal det offentlige sundhedssystem nu til at sørge for at folk trives? Kontroversen skyldes formentlig bl.a. et bredt sundhedsbegreb og en bredere sundhedsdagsorden end vi er vant til

Fokus på behandling og deterministisk opfattelse af psykisk sygdom Traditionelt fokus på behandling frem for forebyggelse – også inden for mental sundhed Fejlagtig opfattelse af, at det er umuligt at forebygge dårlig mental sundhed Stigmatisering der muligvis har ført til lav prioritering af psykiatri og psykiatrisk behandling

Internationalt momentum Initiativer og rapporter om mental sundhed WHO-initiativer The WHO Mental Health Global Action programme: ( The WHO ’Prevention and promotion in mental health’ document, 2002: ( WHO. Mental Health Declaration for Europe, 2005: ( WHO. Mental Health Action Plan for Europe, 2005: ( WHO The Optimal Mix of Services For Mental Health, 2007: ( %20Mix%20of%20Services_Infosheet.pdf)

Eu’s Grønbog om Mental Sundhed I 2005 foreslog EU i sin Grønbog om mental sundhed en fælles strategi med følgende målsætning: At fremme hele befolkningens mentale sundhed At forebygge psykiske sygdomme At forbedre livskvaliteten for folk der allerede har dårlig mental sundhed gennem social inklusion og beskyttelse af deres rettigheder At udvikle information og forskning om mental sundhed

Eu’s forslag til indsats områder Blandt andet: Fremme af mental sundhed hos nyfødte, børn og unge - fx gennem tidlig behandling af fødselsdepressioner og etablering af trygge og udviklende skolemiljøer. Fremme af mental sundhed i den arbejdende del af befolkningen - fx via indsatser rettet mod stress på arbejdspladsen. Fremme af mental sundhed blandt ældre - fx gennem sociale netværk, aktiv deltagelse i nærmiljøer og frivillige indsatser. Fremme af mental sundhed blandt socialt udsatte - fx gennem indsatser rettet mod at få arbejdsløse i arbejde igen og etablering af skånejobs til folk med dårlig mental sundhed.

De væsentligste sociale determinanter for mental sundhed VicHealth 1.Social inklusion 2.Frihed for vold og diskrimination 3.Adgang til økonomiske ressourcer

Social inklusion Tilhørsforhold til sit samfund og nærmiljø Medlem af sociale netværk Tillid til omgivelser Fx har unge som er dårligt socialt integreret to til tre gange større risiko for at udvikle depressive symptomer

Frihed fra vold og diskrimination Diskrimination = uretfærdig behandling p.gr.a gruppe tilhørsforhold Vold inden for familier, gennem mobning eller inden for fællesskaber Et australsk studium viser, at mobning i skolen er ansvarlig for 30% af tilfældene af børn med depressive symptomer

Adgang til økonomiske ressourcer Adgang til: Arbejde, uddannelse, bolig og indkomst har konsekvenser for fysisk og mental sundhed Studier viser fx at ungdomsarbejdsløshed indvirker på mental sundhd

Tvær-sektoriel indsats En række forhold, der traditionelt varetages af ikke-sundhedsfaglige institutioner indvirker på mental sundhed For at kunne iværksætte effektive interventioner er det nødvendigt med en tvær- sektoriel indsats – fx bolig, social og sundhedspolitik.

Opsummering Forskellige forhold har medført, at mental sundhed har levet en hensygnende tilværelse Nyt internationalt fokus: WHO og EU En del af determinanterne for mental sundhed er sociale Effektive interventioner skal være tvær- sektoriel og involverer flere politiske niveauer