Muligheder og perspektiver1 Tema 1 Styringssystemer B Forskellige styringsmodeller, jura og principper for håndtering af selvstyret.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
HANDLING OG PLAN1 Udkast til bekendtgørelse om nedsættelse af midlertidige bestyrelser til forberedelse af erhvervsskolernes overgang til selveje.
Advertisements

Møde i forældrebestyrelsen den 9. maj 2016 Bu Grindsted Vest.
Ledelsesnetværk, områdestruktur og selvejende institutioner Samarbejds- modeller - der har vist sig at fungere i praksis.
Socialtilsyn Midt SL februar Socialtilsyn Midt – hvorfor er vi her? Vi gør en forskel for de mest udsatte borgere i Danmark! Vi garanterer, at der.
HANDLING OG PLAN1 Brancheskolernes nye styrelsesordning NOTAT Vedr. OVERGANG TIL SELVEJE.
Lederkursus December Sagsbehandlerloven Landstingslov nr 8/1994 om sagsbehandling i den offentlige forvaltning.
Arbejdsretlig identitet Dansk forening for arbejdsret fredag den 29. april 2016.
Skolebetyrelsens virke. Hvad SKAL skolebestyrelsen AFGIVE BERETNING INDKALDE skolens forældre mindst én gang årligt for at drøfte skolens virksomhed BESVARE.
Albanigade 54E, 1. sal ● 5000 Odense C ● tlf: ● Forslag til vedtægtsændringer Dansk Vandrelaug 14. marts 2016 Hans Stavnsager.
HANDLING OG PLAN1 Kvalitetssystem – indsatser og selvevaluering Krav – ideer fra sidst: Kvalitetssystem udvikles i samarbejde mellem skoler og SIIP Systemet.
I henhold til IEU-instruksen skal institutioner, som foretager elektronisk aktivitetsindberetning og som efterfølgende modtager tilskud på den baggrund,
NOGLE SUPPLERENDE OPSAMLINGER FRA KURSUS FOR NYE FORSTANDERE HJEMMESIDEKRAV OG LIDT OM INKLUSIONSTILSKUD OG SPS OBJ Oktober 2014Baggrundsinformation1.
Vandsektorloven Startskuddet til en ny æra Startskuddet til en ny æra……
Borgernes retsstilling i forhold til EU-retten Retssikkerhedskonference på skatteområdet.
Velkommen til generalforsamling i Haderslev Fodbold Klub.
Emner: Store barrierer og lille erhvervsevne hvordan håndterer vi de situationer? Personlig assistance og fleksjob Hjælpemidler. LAB/SEL. - ligheder.
Program for mødet Kl : Velkomst Kl : Introduktion til lovændringen og de særlige opmærksomhedspunkter v/ Socialstyrelsen Kl : Særlige.
Kommunalstyrelsesvedtægt og økonomisk styring. KANUKOKA Kalaallit Nunaanni Kommunit Kattuffiat Stiftet 24. juli 1972 ” Foreningens formål er at varetage.
Bestyrelsesmøde Frederiksbjerg Dagtilbud 9.December 2015.
Rationel klinikdrift Et bud. Rationel klinikdrift Rimelig arbejdstid.
Offentlighedsloven. Landstingslov nr 9 af 13. juni 1994 om offentlighed i forvaltningen. Landstingslov nr 1 af 31. maj 1999 om ændring af lov om offentlighed.
Salg og marketing ved iværksætteri AMU-kursus © Undervisningsministeriet. Marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for Handel,
Fægteklubben Trekanten Velkommen til Ekstraordinær generalforsamling Den 11. marts 2014.
Forslag og konsekvens1 Velkommen til Konferencen Forslag og konsekvens.
HANDLING OG PLAN1 Repetition af modellen. HANDLING OG PLAN2 Repetition af modellen FORMÅL  Sikre at vi fortsat har samme forståelse af udgangspunktet.
Mintzbergs former og kræfter på Realskolen. Adm. Leder Pæd. Leder FO-leder Bestyrelse Skoleleder -Relation til fagforening -Forskning og udvikling -Lønninger.
Indkøb under tærskelværdierne efter den nye udbudslov (af 1. jan. 2016) … lad os starte med en lille film.
Voksenansvar for anbragte børn og unge Rusmiddeltest
Voksenansvar for anbragte børn og unge Voksenansvar
Det værdiskabende samarbejde mellem bestyrelse og ledelse
Alle unge skal have mulighed for at vælge efterskole
Samarbejde for trivsel i skolen i Danmark
Godkendt i Samvirkets styregruppemøde den 18.januar 2017 Point System
Hvor gør du af din bekymring for dit barns skolegang?
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
Efterskoleforeningen
Voksenansvar overfor anbragte børn og unge Afværgehjælp
Otte forsøgsrammer Infoaften 2017 Flemming Vium Jensen, Politisk chef
Søfartslovgivning og skibsadministration
Natur- og Miljøklagenævnets opbygning og sagsbehandling
Voksenansvar for anbragte børn og unge Alarm- og pejlesystemer
Konkrete forhold Sekretariatschef Søren Abildtrup.
Konference Danske Havne
Uddannelsessøgende med udenlandske beviser Seminar for vejledere fra Studievalg og eVejledning 12. juni2015 ved Inger Bruun.
Kapitel 10 Konkurrenceret.
FTF – Middelfart Oktober 2015
MUDP handlingsplan for december 2017
Kursus for nye efterskoleledere

Udbud af kommunikationsydelser
Er 25-timers reglen i strid med EU-retten?
Informationsmøde om § 18-midler til frivilligt socialt arbejde
Social – og Beskæftigelsesudvalget
OK18 Det statslige forlig
Undervisningspligten
Hvad betyder det på efterskolerne?
Nye forstander på efterskoler 2016
Lf. nr. 123 af 23/ om ændring af (…) virksomhedsskatteloven (…) - med seneste ændringer Anders Lützhøft.
Indkøb under tærskelværdierne
Hvad betyder det på efterskolerne?
Skolebestyrelsens årsberetning
Lovgivningen ved Landvindingslag Søborg Sø
Introduktion til nye censorer
Fjernvarme Fyn Distribution Aps (AR )
MUDP handlingsplan for december 2017
Velkommen Ny Studieordning fra efteråret 2019 Kort introduktion og oversigt i forhold til studieordning Princip fordeling for kliniske undervisnings.
Socialtilsyn Nord - Årsrapport 2018.
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Grundkursus i at være plejefamilie
Undervisningsplanlægning
Præsentationens transcript:

Muligheder og perspektiver1 Tema 1 Styringssystemer B Forskellige styringsmodeller, jura og principper for håndtering af selvstyret

Muligheder og perspektiver2 Det juridiske begreb ”Selvejende institutioner” En selvejende institution er karakteriseret ved: 1. At den har en formue, der uigenkaldeligt er udskilt fra stifterne 2. At den har et formål der der er beskrevet i dens vedtægt 3. At den har en selvstændig, uafhængig ledelse 4. At den er bestemt til at virke over en længere periode

Muligheder og perspektiver3 Den danske selvejemodel  Ministerens bemyndigelse  Bestyrelsens opgaver og ansvar  Bestyrelsessammensætning  Habilitetskrav  Institutionens leder  Institutionens vedtægt  Sanktioner  Selvejeformer  Centrale områder i selvejemodellen

Muligheder og perspektiver4 Ministerens bemyndigelse Undervisningsministeren har ifølge lovgivningen følgende bemyndigelser og forpligtelser: Godkendelse af nye institutioner og evt. tilbagekaldelse af godkendelser. Godkendelse af institutionernes vedtægter. Godkendelse af institutionens udbud af uddannelser. Fastsættelse af regler om adgang til uddannelser, uddannelsernes indhold, kvalitetskrav, tilskud, regnskabsaflæggelse, revision, uddannelserne mv. Søgsmålskompetence, hvis bestyrelsen eller andre påfører institutionen et tab. Tilsynsforpligtelse med institutionerne, herunder kan der kræves alle oplysninger fra institutionerne til brug for tilsynet og iværksættelse af sanktioner. Klageadgang i afgørelser truffet af institutionen.

Muligheder og perspektiver5 Bestyrelsens opgaver og ansvar Bestyrelsens ansvar og opgaver er at: Træffe beslutning om institutionens udbud af uddannelser, aktiviteter og optag/kapacitet efter indstilling fra lederen samt fastlægge institutionens årlige program (institutioner for erhvervsrettet uddannelse). Undervisningsministeren kan dog i særlige tilfælde påbyde institutioner for erhvervsrettet uddannelse at udbyde en bestemt uddannelse. Fastlægge retningslinier for institutionens virksomhed og, for så vidt angår Centre for Videregående Uddannelse, at godkende studieordninger efter indstilling fra lederen. Sikre forsvarlig forvaltning af institutionens midler, så de bliver til størst mulig gavn for institutionens formål. Institutionen disponerer frit inden for deres formål ved anvendelsen af de samlede statslige tilskud og øvrige indtægter. Godkende budget og regnskab for institutionen.

Muligheder og perspektiver6 Bestyrelsessammensætning  Sammensætning reguleret i loven – liberal praksis  Antal reguleret i loven (6-13)  Arbejdsgiver – Arbejdstager  Personale og elever – stemmeret/ikke stemmeret  Interimsbestyrelser – Midlertidige bestyrelser

Muligheder og perspektiver7 Habilitetskrav  Sikre skolen ikke styres af uvedkommende interesser  Skabe garanti for, at skolens midler kun går til godkendte uddannelsesformål  Kun sidde i én bestyrelse  Ikke være udlejer til skolen  Revisor være uafhængig f.eks. af udlejer/andre

Muligheder og perspektiver8 Institutionens leder  Ansvar for den daglige pædagogiske, administrative og økonomiske ledelse  Ansvar for at undervisningen er i overensstemmelse med gældende regler  Ansvar for at skolens virksomhed er i overensstemmelse med bestyrelsens beslutninger og retningslinier

Muligheder og perspektiver9 Institutionens vedtægt  Ministeren skal godkende vedtægten  Fastlægger procedureregler for ledelsens adfærd og beslutningstagen  Fastlægger regler for ophør  Bestemmelser om skolens identitet, hjemsted,bestyrelsens sammensætning  Fastlægger tegningsret  Standardvedtægter

Muligheder og perspektiver10 Sanktioner  Tilbagekalde skolegodkendelsen  Tilskudsmæssige sanktioner  Reaktioner mod bestyrelsen  Sætte skolen under administration  Tilbagekalde udbudsgodkendelser  Påbud om lovliggørelse

Muligheder og perspektiver11 Selvejeformer  Statsligt selvejende institutioner er selvejende institutioner inden for den offentlige forvaltning.  SOSU-skoler, sygeplejerske- og radiografskoler samt CVU’er, som varetager funktionen som center for undervisningsmidler, eller hvori indgår en sygepleje- eller radiografskole, er selvejende institutioner, der er omfattet af forvaltningsloven og offentlighedsloven. Det samme gælder fusionerede selvejende institutioner, hvori indgår tidligere amtskommunale uddannelser.  Øvrige institutioner for erhvervsrettet uddannelse og CVU’er er ikke omfattet af forvaltningsloven og offentlighedsloven, bortset fra forvaltningslovens bestemmelser om inhabilitet og tavshedspligt.

Muligheder og perspektiver12 Centrale områder i selvejemodellen  Forvaltningsloven, offentlighedsloven, persondataloven, ombudsmandsloven  Formue og ejendomsret  Forholdet til undervisningsministeriet  Løn- og ansættelsesvilkår  Forholdet til budgetvejledningen  Revision

Muligheder og perspektiver13 Selveje - overvejelser  Hvilken dispositionsfrihed skal/vil skolerne have?  Hvilke grænser for råderummet m.h.t. - økonomi? - bygninger? - personale? - aktiviteternes/ undervisningens rammer & indhold?  Hvordan sikrer SIIP sig styringen i forhold til de politiske mål?  Hvilke samarbejdsformer mellem skolerne og SIIP er nødvendige ved mere selvstyre?  Hvilke styringsmetoder/former passer til skolernes og SIIP kultur?  Hvad skal lederne og centraladministrationen kunne for at håndtere selvstyret?