Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Søfartslovgivning og skibsadministration

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Søfartslovgivning og skibsadministration"— Præsentationens transcript:

1 Søfartslovgivning og skibsadministration

2 Formål med undervisningen
Den studerende skal opnå et sådant kendskab til national og international lovgivning, samt administrative, sikkerheds- og miljømæssige forhold, der er nødvendige, for at vedkommende i sit virke som maskinofficer har viden om pligter og ansvar i forbindelse hermed.

3 Indhold Søloven og Sømandsloven Søforklaring Ladningsdokumenter
Skibsførerens ansvar og pligter samt hviletidsregler Internationale konventioner og deres implementering Tilsyn og klasning af skibe samt certifikatudstedelse Port State control Arbejdsmiljølovgivningen, SFS meddelelser A

4 Hvordan gør vi… 1 lektion pr. uge
Kompendiemateriale/lovtekster + øvrigt materiale på moodle/server 3 opgavetilbud som løbende selvevaluering Jo bedre forberedelse – jo større udbytte (se lektionsoversigt)

5 Ulrik Uheldig sagen…

6 Erstatningsgrundlag Culpa; juridisk udtryk (fra latin) for: skyld, brøde, uagtsomhed, forseelse, synd. En person, der volder skade, siges at have handlet culpøst. Ved vurderingen af om der er handlet culpøst, ser man på om den skadegørende handling afveg fra, et på handlingens tidspunkt, anerkendt adfærdsmønster.

7 Erstatning med culpa som grundlag
Der skal være indtrådt en skade. Der skal foreligge kausalitet (sammenhæng). Der skal være adækvans (påregnelighed). Kun den direkte skadelidte kan kræve erstatning. Fortsæt eller uagtsomhed er altså ikke af betydning!

8 Ulrik Uheldig, thi kendes for ret…
Der skal være indtrådt en skade Der skal foreligge kausalitet (sammenhæng) Der skal være adækvans (påregnelighed) Kun den direkte skadelidte kan kræve erstatning Fortsæt Uagtsomhed Dog uden betydning

9 Retten er sat! Men hvor? Strafferetssager
Sager, hvor retten skal træffe beslutning, om en person skal straffes for en overtrædelse af loven. Det kan f.eks. også være afgørelser om varetægtsfængsling, beslaglæggelse og ransagning.   Civile søgsmål Sager som anlægges ved domstolene for at få afgjort en uenighed mellem 2 parter. Som eksempler på civile sager kan nævnes sager om mangler ved fast ejendom, opsigelse af en arbejdstager, boligretssager, faderskabssager

10 Retsinstanser 24 byretskredse 2 landsretter 1 højesteret
Sø- og handelsretten i København behandler sager, hvor kendskab til sø- og handelsforhold er af væsentlig betydning. Alle sager kan som udgangspunkt behandles ved 2 retsinstanser, f.eks. ved byret og landsret.

11 Sømandsloven eller Søloven
Regulerer aftalerne vedrørende ”sømanden” Fastlægger pligter, rettigheder og ansvar Søloven Regulerer aftalerne mellem skib og myndigheder Fastlægger regler omkring skibsfart generelt

12 Hvem og hvad er en sømand?
§ 1. Udtrykket sømand omfatter i denne lov enhver person, bortset fra skibsføreren, der er ansat af rederen til udførelse af skibstjeneste om bord i et skib i søen. - Teknikere (eks. fra værft under prøvetur), praktikanter, ægtefæller og skibsføreren er eksempelvis ikke omfattet af loven.

13 Hvordan bliver man sømand?
§ 3. Stk. 2. Skibsføreren kan på rederens vegne ansætte det fornødne mandskab. Forinden maskinmandskab ansættes, skal skibsføreren, hvor det er muligt, indhente forslag fra maskinchefen. (…) En aftale kan principielt indgås mundtligt Gælder både forhyring og rederiansættelse Hyrekontrakt

14

15 Afsked eller opsigelse?
En ensidig ophævelse af tjenesteforholdet uden varsel, begrundet i loven. Opsigelse En ophævelse af tjenesteforholdet hvor der gives et vist varsel, men ikke en begrundelse. Sømanden kan opsige tjenesteforholdet eller kræve afsked under visse forhold. Ligeledes kan skibsføreren under visse forhold afskedige sømanden (§11-17 i Sømandsloven).

16 Det vigtige i det I har læst…
§ 4 (Sømandsloven) Ingen under 16 år må arbejde ombord § 3 stk. 2 (Bek. Om på/afmønstring) Skibsføreren skal ved mønstringen sikre, (…), herunder navnlig de aldersmæssige, helbredsmæssige og uddannelsesmæssige krav. § 8 (Bek. Om på/afmønstring) En dansk søfarende, der påmønstrer, skal være i besiddelse af en søfartsbog. § 9 stk. 5 (Bek. om på/afmønstring) I tilfælde, hvor en søfarende ikke befinder sig om bord ved skibets afsejling, skal afmønstringsrubrikken i søfartsbogen, uanset udeblivelsesårsagen, forsynes med datoen for udeblivelsen som ved en normal afmønstring. Anden påtegning må ikke benyttes § 2 (Bek. om rederens pligt til at indgå skriftlig kontakt om ansættelsesforholdene) 11) Når ansættelsesforholdet bringes til ophør, skal opsigelsesdato/afskedsdato og fratrædelsesdato, samt årsag til ansættelsesforholdets ophør gives skriftligt.

17 Casen ”Svend og Birger”
Besvar spørgsmålene i casen med henvisning til loven og begrundelse. Eks: ”Svend er matros fordi han skurer dæk, og det står i Sømandslovens §X at matroser skal holde skibet rent.” Bonusinfo: At være forhyret er det der i Sømandsloven kaldes en ”tidsbegrænset tjenesteaftale”. Vi mødes og gennemgår casen – herefter arbejde med opgavetilbud 1 ”Sømandsloven”


Download ppt "Søfartslovgivning og skibsadministration"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google